Як оформити податкові виплати при покупці квартири

  1. Право на податкові виплати при покупці квартири
  2. Витрати для правомірного податкового вирахування при купівлі квартири
  3. Податкові виплати при покупці будинку або індивідуальному будівництві
  4. Придбання квартири (частки) або кімнати в готовому (споруджуваному об'єкті) нерухомості
  5. Податкові виплати при покупці квартири в іпотеку
  6. Документи на оформлення податкового вирахування при купівлі квартири
  7. Відмова у виплаті податкового вирахування при купівлі квартири
  8. Податкові відрахування при покупці квартири для пенсіонерів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для жителів Російської Федерації, в тому числі і іноземних громадян, які є податковими резидентами Росії, важливим буде знання того, що вони можуть претендувати на отримання на користь платника податків спеціальних різновидів податкових виплат при покупці квартири або ремонті / будівництві житла.

Досить корисною буде інформація про те, як правильно оформити таку «фінансову допомогу» від держави як майнові податкові виплати покупцям квартири.

Право на податкові виплати при покупці квартири

Певні положення законодавства і НК РФ регламентують поняття податкової виплати і права громадян на її отримання.

Під майновим вирахуванням мається на увазі певна компенсація витрат платника податку на покупку або будівництво житлового об'єкта. Основні положення і нормативи виплат забезпечуються НК РФ.

Витратами, при яких громадянин може претендувати на компенсації, є витрати:

  • На покупку будь-якого типу приміщення, що належить до житлового фонду.
  • На покупку житлової площі в кредит - тобто погашення відсотків іпотечного кредитування.
  • При вкладенні фінансів на придбання житлоплощі в ще споруджуваному об'єкті.
  • На здійснення різних видів ремонтних або опоряджувальних робіт (матеріали, послуги і т.д.).

Всі нюанси повинні бути в обов'язковому порядку документально підтверджені. Наприклад, при покупці житла в недобудованому об'єкті або подальшої добудови приватного будинку, в договорі необхідно прописати, що платником податків купувався саме об'єкт нерухомості незавершеного будівництва.

Виплату надається право отримати в разі, якщо зазначені види витрат мають відношення до одного житлового об'єкта, а не до різних.

При цьому права на майнове відрахування надаються особам, що є платниками прибуткового податку , А також зазнали певні витрати на будівництво або покупку власного житла.

За законодавством державою повертається сума, яка визначається розмірами прибуткового податку. Однак існує ряд обмежень, що виходять з вартості житла (не більше 2 мільйонів рублів за 13% -ною ставкою прибуткового податку). На житлову нерухомість, куплену до 2008 року, розміри вирахування визначаються від суми в 1 млн. Рублів.

Якщо власник використовував своє право на майнове відрахування не в повному обсязі, право на оформлення залишку суми відрахування буде надано йому при подальшій купівлі житлового об'єкта. За умови зміни законодавчої бази за цей період і зміну обчислення виплат (в будь-яку сторону), компенсація буде виплачуватися відповідно до нормативів, що діють раніше - в період оформлення угоди.

Оформити право на отримання вирахування можна один раз, звернувшись в місцеві органи податкових органів . При цьому закони поширюються тільки на житло, що знаходиться в межах РФ.

Витрати для правомірного податкового вирахування при купівлі квартири

Витрати, які забезпечуються майновим поверненням від держави, чітко прописані Податковим Кодексом. Правомірним для оформлення вирахування вважаються:

  • Купівля окремої квартири, кімнати.
  • Придбання приватного домоволодіння або видаткова стаття на індивідуальне будівництво.
  • Вид витрат, що забезпечують добудову житлового об'єкта, його ремонт або обробку.
  • Погашення% -ної ставки по кредиту іпотечної програми.

Кожен пункт може бути обумовлений нюансами, які при бажанні оформити відрахування, платник податків зобов'язаний враховувати.

Податкові виплати при покупці будинку або індивідуальному будівництві

Податковий Кодекс РФ вносить повну ясність з приводу витрат, що відносяться до покупки приватного будинку, частки в ньому або його будівництва. До цієї категорії витрат відносять:

  • Витрати власника на проектування і розробку будівельного об'єкта. Подібні види послуг повинні надаватися кваліфікованим фахівцем або інженерно-архітектурної організацією. Підтверджують витрати документами будуть вважатися договір про надання даних послуг і паперу про оплату.
  • Витрати на покупку готового приватного будинку (частки в ньому) або на його перебудову - з обов'язковим зазначенням в договорі всіх нюансів.
  • Витрати, понесені власником на переробку, ремонт, оздоблювальні роботи. Надаватися ці види послуг також повинні на договірній основі, при наявності збереженої платіжної документації;
  • Витрати на придбання будівельно-оздоблювальних матеріалів з документальним підтвердженням даного виду видаткової частини;
  • Витрати власника на внутрішнє облаштування приватного будинку, підведення і підключення комунікацій. Для підтвердження цього типу витрат також необхідне укладення договору на роботи і збережені платіжні квитанції.

Важливу роль відіграють саме документальні підтвердження будь-якого виду витрат, понесених власником.

Придбання квартири (частки) або кімнати в готовому (споруджуваному об'єкті) нерухомості

Підпункт № 4 все тієї ж 220-ої статті НК РФ регулює положення з приводу придбання житлової площі в збудованому або ще споруджуваному будинку. В цьому випадку фактичними видами витрат визнаються:

  • Безпосередня покупка квартири (кімнати або частки).
  • Купівля оздоблювальних матеріалів - в зв'язку з обробкою / ремонтом житла в разі такої необхідності.
  • Оплата послуг з ремонту, обробці, облаштуванню житлових приміщень. Для отримання компенсації в цьому випадку важливо офіційно проводити всі види робіт.

Досить актуально в наш час купувати житло в недобудованих об'єктах нерухомості. Придбання такого роду нерухомості можливо в трьох варіантах: з укладенням договору з ЖБК, щодо укладання договору поступки прав або з урахуванням договору пайового будівництва.

Витрати на придбання житлової площі в споруджуваному об'єкті забезпечують права громадян на ті ж компенсації. Головне, не забувати про правильно складеному договорі.

Витрати, які не прописані в НК, не беруться до уваги при оформленні вирахування. Наприклад, вирішивши відшкодувати вартість оформлення або зробити перепланування, громадянин не зможе претендувати на отримання повернення.

Податкові виплати при покупці квартири в іпотеку

Для обов'язкового отримання майнового повернення за умови покупки житла в кредит, важливо, щоб кредит був оформлений у російського позичальника.

Держава відшкодовує відсотки по кредиту в повному розмірі в тому випадку, якщо кредит на житло був оформлений власником після 1 січня 2014 року. Відповідно до нових поправок, в даний час відрахування від держави покладається на суму до 3-х мільйонів рублів.

Документи на оформлення податкового вирахування при купівлі квартири

При оформленні майнового повернення при покупці житлового виду нерухомості необхідно надання зазначеного пакета документації. Папери важливо подавати в той податковий період, коли платник податків отримав право на відрахування.

Платник податків зобов'язаний надати необхідні оригінали документів та їх копії. Крім того, під час придбання житла по іпотеці, перелік паперів буде трохи більше (копія кредитного договору, довідки про погашених% і т.д.).

Якщо яка-небудь інформація недостовірна або документи надані в неповному обсязі, органи ФНС вправі відмовити в отриманні вирахування. При розподілі компенсації на кілька років, документація подається в необхідній кількості примірників.

При оплаті покупки житлового об'єкта готівковими коштами, в органи податкової надається розписка продавця про отримання оплати. Що підтверджує факт оплати документом може бути і сам договір із зазначенням здійснення оплати покупцем.

Відмова у виплаті податкового вирахування при купівлі квартири

Громадянин не завжди може мати право на податкові виплати при покупці квартири, навіть якщо він є платником прибуткового податку.

Такі варіанти можливі:

  • Якщо покупка житлового об'єкта проводиться не за рахунок власних коштів зазначеної особи, а при фінансуванні іншими особами або ж за рахунок материнського капіталу .
  • Коли угода купівлі-продажу здійснюється між взаємозалежними громадянами (родичами або особами, які перебувають в посадовому підпорядкуванні один у іншого).

Якщо придбання житла вироблялося частково за власний рахунок, то отримання податкового вирахування можливо на цю частину витрачених власником засобів.

Податкові відрахування при покупці квартири для пенсіонерів

Навіть з урахуванням того, що пенсія не обкладається прибутковим податком, пенсіонерам надається право податкового вирахування під час придбання житла.

Якщо перед цим не пізніше ніж за три роки до здійснення угоди пенсіонер був платником прибуткового податку, він має право подати заяву на оформлення майнового повернення.

Якщо перед цим не пізніше ніж за три роки до здійснення угоди пенсіонер був платником прибуткового податку, він має право подати заяву на оформлення майнового повернення

Якщо ж особа пенсійного віку вважається платником прибуткового податку і в період безпосередньої покупки нерухомості, право на відрахування йому надається в будь-який час. Офіційними видами доходу для пенсіонерів в цьому випадку можуть вважати:

  • Отримання додаткової пенсії недержавного типу.
  • Здачу в оренду будь-якого типу нерухомості (офіційне оформлення з укладенням договору).
  • Отримання зарплати в продовження роботи за трудовим договором.
  • Отримання доходу від продажу будь-якого різновиду нерухомості.

Бувають випадку коли має право на відрахування пенсіонер є непрацюючим, а право перенесення податкового вирахування вже втрачено їм за термінами. В цьому випадку виплату можна оформити за допомогою офіційно працює дружина.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online