Вторинний ринок дешевшає: що буде з цінами на житло взимку - інфографіка - Гроші: Курси обміну готівкових валют, депозит, вклад, кредит,

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Продавці змушені проводити косметичний ремонт квартир.

Ринок вторинного житла сьогодні можна назвати жвавим. Причина - поступове зниження цін, завдяки чому багато дочекалися прийнятного для себе пропозиції. Фахівці з продажу нерухомості, аналізуючи поведінку купівельного попиту і настрою, кажуть, що українці сьогодні не бояться, що раптом станеться обвал цін і вони помиляться з покупкою, повідомляє сьогодні .

Угод стало в два рази більше

Читай також: Пік позаду: якими будуть ціни на оренду житла

Середня вартість "вторинки" знижується по всій території України майже рівномірно, з більш глибоким просіданням в невеликих містах. Чи не встояла і столиця: згідно щомісячного звіту інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість", в серпні 2017 р середня ціна кв.м в Києві зменшилася на 1,5% в порівнянні з липнем і склала 32,128 тис грн / кв м. А з серпня 2016 р квартири на вторинному ринку в Києві подешевшали в середньому вже на 7,9%.

Продавці змушені проводити косметичний ремонт квартир

Обсяг пропозиції на вторинному ринку segodnya.ua

ловці удачі

У міру зниження ціни відзначають і зростаючий попит, якого не було в минулому.

"Якщо в січні 2016 р в Києві було 194 угоди купівлі-продажу, а в серпні 2016 року - 488, то вже в січні, який зазвичай" мертвий ", - 236 угод, а в серпні 2017 го - 703. Купувати стали активніше : на ринку нерухомості зберігається відкладений попит ще з часів кризи. Тепер же українці можуть зловити варіант по кишені ", - пояснює головний аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

При такому розкладі стало зменшуватися кількість представлених до продажу квартир (в серпні 2017 р, в порівнянні з липнем, на 2%, до 19 629 об'єктів). Пояснення просте: деякі господарі зняли з продажу свої "маєтки", вирішивши почекати більш вдалого для продажу часу.

Пояснення просте: деякі господарі зняли з продажу свої маєтки, вирішивши почекати більш вдалого для продажу часу

Ціна за 1 квадратний метр segodnya.ua Ціна за 1 квадратний метр segodnya Динаміка цін на вторинному ринку житла segodnya.ua

"Макіяж" товару і боязнь платіжок

Зараз житла на продаж намагаються надати товарний вигляд: "квартири під ремонт" продаються дуже погано або зовсім дешево.

Читай також: Стало відомо, скільки житла не вистачає Україні

"Практично в кожному об'єкті, який я показував, зроблений свіжий ремонт. Самі господарі розповідали, що легше зробити нові підлоги, поклеїти шпалери і залишити меблі, ніж втратити покупця. Він піде до тих, у кого квартира за таку ж ціну, але не така "убита" і "нафарширована". Правда, ремонт цей зазвичай для відводу очей, і незабаром новий господар зрозуміє, що потрібно все капітально переробляти ", - розповідає ріелтор столичного агентства нерухомості Микола Богданов.

структура

В АН відзначають, що в структурі пропозиції "вторинки" переважають трикімнатні квартири. Цей факт підтверджують і аналітики: вони порахували, що на ринку "однушки" займають 28%, "двушки" - 32%, "троячки" - 33%, а чотирикімнатні квартири - всього 7%. "Якраз на трикімнатні квартири зараз найнижчі ціни і самий млявий попит. Господарі йдуть на багато: торгуються до останнього, готові продати частину квартири і навіть розстрочити платіж, прийнявши розписку від покупця. Причина такої гнучкості - небагаті покупці і дорожнеча в обслуговуванні таких "хором".

"В опалювальний сезон мені доводиться платити за опалення більше 3 тис грн, а пенсії немає і 2 тис. Живу з сином, який працює на проектах, і його доходнельзя вважати постійним. Така велика квартира нам не потрібна, і я згодна розглянути всі умови: і викуп однієї кімнати, і розстрочений платіж ", - розповідає пенсіонерка Інна Григорчук, яка продає свою квартиру на Оболоні (Київ).

Центр і преміум-сегмент залишилися без покупця

Брокери і консалтери стверджують, що покупці, як і раніше уважні до розташування квартири, але частіше готові розглянути варіант не зовсім до смаку і початкового запиту, але дешевше.

Читай також: Скільки буде коштувати будівництво квадратного метра житла в Україні в 2018 році

"В обласних центрах, за великим рахунком, грань між центром і спальним районом стирається: транспорт ходить допізна, супермаркети працюють довше. Тому покупці готові розглянути пропозицію подалі від центру, навіть якщо спочатку розраховували саме на нього. У невеликих містах навіть маленька різниця у вартості впливає на вибір: щоб ситуація в глибинці змінилася, повинен пройти не один десяток років ", - повідомляють члени Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України.

право керма

Столичні брокери відзначають, що правий берег за пропозиціями житла багатшими (виняток становить центр), ніж лівий. По районах розклад наступний: в Дарницькому частка від усіх пропозицій становить 16%, Голосіївському - 14%, Печерському - 13%, Шевченківському - 11%, Дніпровському і Солом'янському - по 10%, а в Святошинському - 8%. Найменша частка представлених до продажу квартир - в Оболонському районі - 7%, Деснянському - 6% і Подільському - 5%.

Також треба відзначити, що преміум-сегмент дешевшає активніше, ніж інші: через зниження купівельного попиту залучити покупця можна тільки привабливою ціною.

Читай також: Чи є зараз сенс інвестувати в нерухомість - думки експертів

Через падіння попиту на цей сегмент нерухомості пропозицій продажу стає все менше (наприклад, в Подільському районі в порівнянні з липнем кількість пропозицій зменшилася на 15%). Збільшення пропозиції спостерігалося тільки в Печерському районі (на 0,5%), де йде активна забудова.

"Деякі господарі житла, особливо з хорошим розташуванням, вирішили почекати і не продавати свої метри за безцінь. Багато висловили сумнів, що не зможуть за виручені гроші купити собі те, що задумали. Виняток - "строковики": вони побоюються, що їх нерухомість впаде в ціні ще більше, і згодні на торг в розумних межах ", - розповідають в агентствах нерухомості.

Іпотека: ставки стануть доступними не скоро

Кредитне житло українцям як і раніше практично недоступно. Теоретично, мати "свій кут" хочуть багато, а ось потягнути кредити можуть одиниці - навіть незважаючи на те, що ставки почали знижуватися.

"З початку року ставки по іпотечних кредитах знижувалися через відносної стабілізації економічної ситуації, а також досить прогнозованою ситуації на валютному ринку. Ці фактори дозволили знизити ставки по залученню депозитів населення, що позитивно позначилося і на ставках по іпотеці. На даний момент можна отримати кредит на придбання житла від 18,99% до 20 років ", - говорить директор департаменту роздрібного бізнесу АТ Ощадбанк Валерія Малахова.

Втім, навіть ставку в 18% більшість українців потягнути не в змозі. Тому, навіть якщо іпотека стане ще трохи доступніше, попит на неї буде обмежений низькою платоспроможністю населення.

Читай також: Як правильно проводити розрахунок при покупці квартири

Прогнози економістів також досить песимістичні: активно житло в іпотеку почнуть купувати тільки за умови зростання економіки і реальних доходів населення.

"З початку цього року придбали своє перше житло або поліпшили свої житлові умови за допомогою іпотечних програм близько 700 сімей, що більш ніж в 2,5 рази перевищує рівень минулого року. Але такі обсяги видач нових іпотек вважаються незначними ", - говорить Валерія Малахова.

В інших банках, в яких іпотечні програми ще не заробили, визнаються: розмови про відновлення житлового кредитування ходять. Багато фінустанов ведуть переговори із забудовниками і опрацьовують спільні програми - це необхідно, щоб добудувати об'єкти, частково профінансовані інвесторами, а не заморозити.

Нове житло наздоганяє

Експерти прогнозують, що до кінця року ціни продовжать знижуватися (незважаючи на те, що "дном" багато хто називав вартість ще два роки тому), і втратять не менше 5-10%. З "вторинки" вже конкурує "первинка": на її боці - кількість і якість за адекватними цінами, а також виграшне становище практично за всіма параметрами. І, якщо раніше вторинний ринок нерухомості коштував практично на чверть дорожче первинного, то зараз різниця мінімальна.

Читай також: Купуємо квартиру під здачу в оренду: де і за скільки

"Найактивніше продовжать дешевшати гостинки, хрущовки і житло з великим метражем. Найменше подешевшають, а в окремих районах і взагалі не зрушить ціна, на повноцінні 1-2-кімнатні квартири з хорошим плануванням: на них сьогодні користуються найбільшим попитом і їх куплять і за такі ціни, за якими вони виставлені на продаж зараз ", - прогнозує директор Інституту розвитку нерухомості Олександр Рубанов.

У Національній раді Ріелторської палати України додають: в регіонах країни ринок житла теж характеризується зниженням вартості "квадратів", але якщо в містах-мільйонниках кількість угод зростає, то в невеликих містах, швидше за все, воно буде знижуватися через менш забезпеченого населення.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада ускладнила життя недобросовісним забудовникам , Скасувавши ухвалу категорії складності об'єктів будівництва.

Дивись також - Що таке квартирне рейдерство:

Дивись також - Що таке квартирне рейдерство:

Квартирне рейдерство - що це таке

0:00 / 52:14

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online