Власник житла вартістю від 35 тисяч доларів може отримати посвідку на проживання в Грузії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З кожним роком все більше українців вкладають заощадження в грузинську нерухомість

Навряд чи знайдеться людина, що не мріє мати будиночок або квартиру біля моря, в гостинній країні з приємним кліматом, добродушними місцевими жителями і відсутністю мовного бар'єру. Така країна є, це Грузія. Кращим курортом там вважається Батумі, який можна умовно розділити на дві частини - старе і нове місто. Новий Батумі зараз стрімко розвивається. Фактично це великий і сучасний житлово-готельний комплекс, з парками відпочинку, фонтанами, ресторанами, концертними залами. Але головне - він розташований на самому березі Чорного моря. Про те, як стати власникам нерухомості в Грузії, «ФАКТАМ» розповів директор житлово-готельного комплексу Mega Palace в Батумі Едвард Хімшіашвілі.

* Батумі можна умовно розділити на старе і нове місто
* Батумі можна умовно розділити на старе і нове місто. Новий стрімко розвивається і забудовується

- Чи багато українців зараз купують житло в Грузії?

- Останнім часом кількість українських громадян, які купують або орендують житло в Грузії, істотно зросла. Наприклад, в наших житлових комплексах до 40 відсотків квартир набувають українці.

- Скільки коштує нове житло в Батумі?

- Зараз в Грузії зафіксовано найнижчі в Європі ціни на нове якісне житло. Зокрема, в Батумі квадратний метр в прибережному житловому комплексі коштує від 500 доларів. Вкладення в нерухомість на Чорноморському узбережжі Грузії дуже перспективно і окупається в середньому за чотири роки, якщо здавати цю квартиру в оренду. Але навіть якщо ви не хочете здавати житло, то все одно залишитеся у виграші, тому що ціни на грузинську нерухомість, особливо в Батумі, постійно зростають.

- Але все ж, у скільки обійдеться, наприклад, двокімнатна квартира в Батумі?

- Двокімнатна квартира площею 45 квадратних метрів коштує в середньому 40 тисяч доларів. Це ціна квартири «під ключ» - з повною обробкою і меблями. Ми в Грузії зараз намагаємося здавати в експлуатацію житло, повністю готове до заселення. Природно, покупець має можливість самостійно вибрати обробку, сантехніку, меблі, і чим вони дорожче, тим вище кінцева ціна.

За бажанням клієнта ми можемо продати йому квартиру і без обробки. Тоді її вартість буде близько 30 тисяч доларів. Але в основному люди вважають за краще повністю підготовлені для комфортного проживання квартири.

* Кращим курортом в Грузії вважається Батумі
* Кращим курортом в Грузії вважається Батумі

- Чи існують обмеження для іноземців при покупці нерухомості?

- Ні абсолютно ніяких обмежень! Складається стандартний договір купівлі-продажу між продавцем і покупцем. Для цього потрібно звернутися в місцевий Будинок юстиції, де нерухомість буде перевірена, а угода нотаріально закріплена і зареєстрована. Оплата проводиться через банк. Новий власник отримує свідоцтво про право власності протягом чотирьох днів.

Сама угода купівлі-продажу не оподатковується і митами. Плата стягується тільки за реєстрацію переходу права власності до покупця. Якщо ви готові чекати виписку з реєстру чотири дні, то плата буде еквівалентна 40 доларам США. Якщо ж хочете отримати правовстановлюючий документ протягом одного дня, доведеться заплатити близько 100 доларів.

- Які документи повинен надати покупець?

- Тільки паспорт. Ніяких додаткових документів від покупця для підписання договору не вимагається.

- Що робити українцеві, який вирішив купити нерухомість в Грузії?

- Залежить від того, яку саме нерухомість він збирається придбати. Якщо це квартира на вторинному ринку, то краще скористатися послугами ріелтора. Якщо ж вас цікавить нове житло, наприклад в курортному Батумі, вигідніше звернутися безпосередньо до забудовника, тобто власнику житлового комплексу. По-перше, вам організують повноцінний огляд комплексу з можливістю вибрати конкретну квартиру, по-друге, є ймовірність отримати знижку. Наша компанія, наприклад, оплачує своїм клієнтам переліт з України і назад, безкоштовно надає готельний номер на чотири дні.

Звичайно, купувати нове житло можна і через рієлтора, але тоді вам доведеться сплатити і його послуги.

- Припустимо, громадянин України купив квартиру в Батумі. Скільки коштує її зміст?

- В першу чергу хочу відзначити, що якщо людина квартиру купив, але поки в ній не живе і в оренду її не здає, то ніяких комунальних платежів вносити не треба. Нарахування плати за утримання будинку, прибирання території, озеленення і так далі відбувається, тільки коли власник проживає в будинку і ... користується ліфтом. За кожен підйом на ліфті нараховується плата - близько 10 центів. Тобто ви платите за фактом проживання і користування інфраструктурою житлового комплексу. Правда, така система діє тільки в нових житлових комплексах. У старих будинках платежі за обслуговування житла традиційно нараховують щомісяця, незалежно від того, живе людина в квартирі чи ні.

Що стосується інших статей витрат, то найдорожче обходиться газ. Власнику дво-, трикімнатної квартири взимку доведеться платити за газ в середньому по 60 доларів в місяць, за електроенергію - не більше 15-20 доларів, за воду 2-3 долари.

- Найчастіше іноземець, який придбав житло в Грузії, приїжджає туди на місяць-два. Чи можна в інший час здавати квартиру в оренду? Як це краще організувати?

- Ніхто не забороняє людині здавати квартиру в оренду. Він може самостійно шукати орендарів, домовлятися з ними, контролювати оплату, стежити за майном. Але це клопітно, та й управляти своєю нерухомістю, перебуваючи за межами Грузії, складно. Тому зараз багато компаній пропонують власникам послуги з утримання та здачі в оренду їх житла. Така керуюча компанія зобов'язується здавати квартиру за найбільш вигідною ціною, стежити, щоб орендар вчасно оплачував всі комунальні платежі, а майно в квартирі залишалося збереженим.

- Власник квартири зобов'язаний платити щорічний податок на нерухомість?

- Як такого податку на житлову нерухомість в Грузії немає. Але якщо ви здаєте квартиру в оренду, то зобов'язані заплатити державі 5 відсотків від отриманої орендної плати. Крім того, якщо людина використовує нерухомість в комерційних цілях і протягом року отримує дохід понад 40 тисяч доларів, він зобов'язаний сплатити прибутковий податок - 0,2 - 0,8 відсотка від отриманої суми.

- Купівля житла в Грузії дає право претендувати на отримання виду на проживання або громадянства?

- Іноземець, в тому числі громадянин України, який володіє нерухомістю вартістю від 35 тисяч доларів, може звернутися до Будинку юстиції із заявою про надання йому дозволу на проживання. Крім документа, що підтверджує право власності на нерухомість, людина повинна надати рекомендації від двох громадян Грузії. Протягом місяця його заяву та інші документи розглянуть, і в разі позитивного рішення іноземцю нададуть дозвіл на проживання терміном на рік з можливістю продовження.

Якщо громадянин іншої країни прожив в Грузії п'ять років, адаптувався, вивчив мову, можливо, відкрив бізнес, то він має право претендувати на громадянство. Правда, доведеться здавати іспити з грузинської мови та історії Грузії.

- У великих містах гостро стоїть проблема паркування автомобілів. Як вона вирішується у вас?

- У старих районах грузинських міст, в тому числі і Батумі, припаркувати машину проблематично. Тому в нових районах ми намагаємося створити максимальну кількість паркувальних місць. Наприклад, наш житловий комплекс складається з чотирьох висотних будівель. У кожному з них обладнана підземна парковка на 30 автомобілів. Крім того, є наземні стоянки загальною площею 3 тисячі 500 квадратних метрів. Також наша компанія має житлово-готельний комплекс, біля якого розташована громадська автостоянка на 500 машин.

У Грузії діє закон, згідно з яким будівельна компанія може отримати дозвіл на забудову тільки в тому випадку, якщо проектом передбачено забезпечення всіх квартир паркувальними місцями. Надалі це дозволить вирішити транспортну проблему в країні.

- Як іноземцю не стати жертвою шахраїв при купівлі нерухомості в Грузії?

- Ризик можливий тільки в тому випадку, якщо людина, через незнання або навмисно, не дотримується правила покупки житла. Зараз в Грузії створена абсолютно прозора система переходу прав власності на нерухомість. Всі питання вирішуються тільки в Будинку юстиції. Тому, якщо вам будуть пропонувати оформити угоду де-небудь в іншому місці, не погоджуйтеся.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Скільки коштує нове житло в Батумі?
Але все ж, у скільки обійдеться, наприклад, двокімнатна квартира в Батумі?
Які документи повинен надати покупець?
Що робити українцеві, який вирішив купити нерухомість в Грузії?
Скільки коштує її зміст?
Чи можна в інший час здавати квартиру в оренду?
Як це краще організувати?
Власник квартири зобов'язаний платити щорічний податок на нерухомість?
Купівля житла в Грузії дає право претендувати на отримання виду на проживання або громадянства?
Як вона вирішується у вас?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online