Ринок житла Запоріжжя: між миром і війною

  1. заручники АТО
  2. Дві будмайданчика на все місто
  3. Буде світ - буде і будинок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні ринок житлової нерухомості Запоріжжя має дві основних відмінних рис: «первинки» в місті практично немає - там майже нічого не будують, зате «вторинки» так багато, що на одного потенційного покупця доводиться до 120 пропозицій квартир.

заручники АТО

У 2014-му через розгорнулася АТО Запоріжжя виявилося прифронтовим містом і ринок нерухомості став заручником ситуації. Багато жителів, побоюючись поширення зони війни, прагнули якомога швидше виїхати із Запоріжжя і виставляли житло з небаченим дисконтом, який доходив до 50% і більше, розповідають запорізькі фахівці з нерухомості. Саме тоді відбулося стрімке пересичення ринку при різкому скороченні купівельного попиту? і як результат - обвалення цін. «За 2014 рік ціни впали відразу практично вдвічі, - розповідає директор агентства« ДіЛайн »Ірина Шрамко. - І ця тенденція зберігається понині ». За оцінками Шрамко, за півроку 2015 го ціни на вторинному ринку в доларовому еквіваленті опустилися ще на 10-12%.

На «вторинці» на одного потенційного покупця доводиться до 120 пропозицій квартир Втім, якщо в 2014-му ринок все ж був активний - за рахунок великого числа переселенців, то 2015-й виявився безпрецедентно «мертвим», говорить директор Салону нерухомості Запоріжжя Олена Божко. «З січня по травень ринку фактично не було - попит був відсутній. Угоди - буквально поодинокі. Тому про динаміку цін говорити не доводиться - її неможливо було відстежити. Тільки в травні намітилося пожвавлення, і ми всі побачили, як помітно просіли ціни. Лише до червня тренд на зниження змінився боковим, з'явилося більше покупців ».

Експерт пов'язує активізацію ринку з двома факторами. По-перше, намітилося стабільне перемир'я в зоні АТО, і побоювання, що війна перекинеться під вікна, вже неактуальні. Тому ті з запорожців, хто виставив квартири буквально за півціни в прагненні виїхати якомога швидше, стали знімати житло з продажу. Це помітно прорідити ринок пропозицій. За даними ресурсу privoz.ua, на сьогоднішній день на вторинному ринку Запоріжжя в експозиції знаходиться всього близько 8 тис. Квартир. Роком раніше їх було в півтора-два рази більше. По-друге - в очікуванні осені запорожці намагаються позбутися «зайвих» квадратних метрів, які все складніше обслуговувати, і перейти в малогабаритне житло.

За даними ріелторів, найбільшою популярністю користується найдешевше житло у віддалених районах, з яких добиратися до центру доводиться 1-1,5 години. Сьогодні в Запоріжжі в таких районах можна купити однокімнатну квартиру в житловому стані за $ 10 тис. Житло бізнес- і еліт-класу - в центрі або районах, близьких до центру, з якісним ремонтом і великими площами, - залишається поки малозатребуваним, свідчить Ірина Шрамко . «Операції проходять тільки там, де продавець готовий на хороший торг, за півроку відбулося буквально кілька таких продажів».

Втім, незважаючи на деяку активізацію попиту, кількість угод на вторинному ринку як і раніше залишається дуже скромним - кілька десятків на місяць на все місто. У порівнянні з «довоєнним» 2013-му роком їх число впало в 5-7 разів, підрахували запорізькі ріелтори.

Дві будмайданчика на все місто

Первинний ринок Запоріжжя дуже мізерний. У місті майже немає будинків в стадії будівництва. Бум житлового будівництва в Запоріжжі припав на докризовий 2007-й рік, коли в різних районах міста з'явилося відразу кілька житлових комплексів. Фактично ринок представлений лише двома активно будуються житловими комплексами і одним замороженим недостроем - ЖК «Зоряний», оброслим численними скандалами ще з минулої кризи.

«На відміну від Харкова чи Києва, у нас дуже мало будують - і, відповідно, дуже мало в продажу пропозицій від забудовників, - говорить ріелтор агентства« Грааль плюс »Надія Грановська. - Хоча запорожці з великим інтересом поглядають у бік новобудов ».

Фактично ринок представлений лише двома активно будуються житловими комплексами і одним замороженим недостроем Один з нині споруджуваних об'єктів - ЖК «Бородіно». (Забудовник - «Арсенал-Резерв», директор компанії Геннадій Остапенко. Компанія входить до ГК «Арсенал», де керівником є ​​Андрій Розумович). «Бородіно» зводиться не перший рік, в експлуатацію здано вже чотири черги, зараз добудовується п'ята. ЖК позиціонується як бізнес-клас, ціна відповідна - близько $ 700 за квадратний метр в п'ятій (будується) секції.

Другий комплекс - «Набережний квартал». Забудовник - не з місцевих. Це група компаній з однойменною назвою, яка протягом минулого року проводить експансію по всьому українському ринку житлової нерухомості. Крім Запоріжжя, комплекси під назвою «Набережний квартал» зводяться в Хмельницькому, Одесі, Львові, Харкові, Київської області та Дніпропетровську. У Запоріжжі заплановано зведення п'яти черг на 450 квартир в цілому. Зараз в процесі будівництва - перший 11-поверховий будинок. Ціна стартує з $ 350 за квадратний метр, але, як обіцяють у відділі продажів, найближчим часом вона підніметься і буде рости і надалі - разом зі зростанням поверхів.

Буде світ - буде і будинок

Запорізькі фахівці з нерухомості дуже обережні в прогнозах. «У нинішній ситуації прогнозувати безглуздо - ринок дуже залежить від багатьох зовнішніх чинників, - каже Ірина Шрамко. - Хочеться вірити, що намітилася активність збережеться, ціни вирівняються ». На одностайну думку ріелторів, якщо стабільність в зоні АТО втримається до осені, Запоріжжя переведе дух і ринок нерухомості знову заживе своїм звичним «довоєнної» життям.

На одностайну думку ріелторів, якщо стабільність в зоні АТО втримається до осені, Запоріжжя переведе дух і ринок нерухомості знову заживе своїм звичним «довоєнної» життям

ABCnews

Читайте також: Ринок житла Одеси: покупці повертаються

Саме тоді відбулося стрімке пересичення ринку при різкому скороченні купівельного попиту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online