Огляд квартири перед покупкою

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сам собі Ріелтор

На що варто звернути увагу при покупці квартири?

Давно мріяли купити квартиру в Києві? Чи готові зробити покупку? Огляд квартири, здавалося б, справа нескладна: «прийшов, побачив і купив ...». Але ось як вибрати квартиру, щоб згодом про це не пошкодувати, знають далеко не всі ...

Ви давно мріяли купити квартиру в Києві і подумки представляли своє майбутнє просторе житло в хорошому районі і красивому елітному будинку . Але покупка нової квартири найчастіше відбувається не так швидко, як нам того хотілося б. І пошук нерухомості часом забирає масу часу і нервів. Адже з усіх представлених варіантів квартир хочеться вибрати найкращу. Щоб і в будинку красивому, і в районі хорошому, і з плануванням успішної, і за ціною вигідною. Словом, щоб жити потім в цій квартирі з задоволенням!

Ви вже перегорнули всілякі оголошення про продаж нерухомості , Склали список цікавлять вас об'єктів, а тепер настав час подивитися, що сподобалися варіанти, щоб зрозуміти: подобаються вони Вам чи ні, і прийняти остаточне рішення, ЯКУ САМЕ Ви хочете придбати квартиру.

Огляд квартири, здавалося б, справа нескладна: «прийшов, побачив і купив ...». Але ось як вибрати квартиру, щоб згодом про це не пошкодувати, знають далеко не всі.

Просто дивитися - недостатньо! Потрібно вміти бачити важливі нюанси. Адже, бажаючи продати квартиру дорого, продавці часом йдуть на такі хитрощі, що помітити «неозброєним поглядом» деякі дефекти нерухомості, буває дуже складно. Але коли знаєш, на що звертати увагу, то виявити "підводні камені" набагато легше.

На етапі перегляду квартири важливо бути гранично уважними і звертати увагу не тільки на позитивні, але і на можливі негативні якості нерухомості. Ваше завдання:

  • виявити приховані недоліки житла;
  • переконатися в тому, що продавець - НЕ шахрай;
  • виявити моменти, які згодом можуть ускладнити проведення операції або взагалі її анулювати.

Щоб вибрати квартиру своєї мрії і прийняти єдино правильне рішення, Вам належить освоїти роль досвідченого розвідника. Продавці, а особливо недобросовісні, намагаються максимально прикрасити переваги свого нерухомого товару, свідомо приховуючи дефекти і недоліки. Мова йде не про подряпинах на кахлі і не про погано прибитому плінтусі, - врешті-решт практично будь-яка покупка квартири на вторинному ринку супроводжується проведенням ремонту, і дрібні вади легко усуваються. Але ось погана проводка, прогнилі труби, стара каналізація і інші подібні «сюрпризи» можуть істотно зіпсувати життя власникові нерухомості. Про них ми і поговоримо.

Рада 1. Призначайте перегляд квартири в денний час

Оглядати квартиру найкраще днем. По-перше, так Ви зможете оцінити, чи достатньо сонячного світла проникає в квартиру або Вам доведеться жити при світлі лампочок? А по-друге, зможете краще розглянути стан стін, підлог і стелі, - це дозволить приблизно оцінити суму, яку доведеться витратити на ремонт. Адже при штучному освітленні деякі недоліки можуть бути менш помітними і їх можна випустити з уваги.

Якщо квартира Вам сподобалася - не полінуйтеся повторно її подивитися, але вже ввечері. Так Ви оціните саму квартиру, а також район і околиці будинку в темний час доби.

Порада 2. Оцініть район і масив

Вирішивши придбати квартиру, зверніть увагу на масив, в якому розташовується будинок. Чи готові Ви тут жити? «Приміряйте» район на себе і оцініть, наскільки комфортно Вам тут буде? Адже ніяка, навіть сама класна квартира, не зможе компенсувати Вам незручності у вигляді постійно димлять заводських труб під вікном, автостоянки, розташованої за п'ять кварталів від будинку і пересувань по темних вулицях кримінального району.

А по сему, подивіться, чи далеко знаходяться продуктові магазини, аптеки, садок, школа, лікарня і інші «об'єкти першої необхідності». Адже витрачати пів години на дорогу до найближчого магазину - задоволення не з приємних.

У Вас маленькі діти? Старенькі батьки? Улюблена собака? Тоді зверніть увагу на наявність поблизу зелених зон, ігрових майданчиків і місць для «вигулу» тварин. Купуючи квартиру в новому мікрорайоні, де в околицях лише асфальт, молоді кущі, суцільні будівництва і ніде погуляти з дитиною, потрібно бути готовим, що на озеленення та облагородження території можуть знадобитися роки. Для багатьох цей навіжений на перший погляд фактор може стати згодом істотним недоліком.

Щоб дізнатися, як справи йдуть з транспортом, і чи зручно звідси буде добиратися на роботу, спробуйте заявитися на найближчу до будинку зупинку в годину пік, тобто о 8 годині ранку, і переконатися, чи легко увійти в маршрутку (або автобус), а також наскільки часто ходять потрібні Вам маршрути ...

Якщо Ви автолюбитель, то дізнайтеся, чи поруч з будинком стоянка або місце, де можна припаркувати свого «залізного коня». Перевірити, чи є біля будинку «вільний п'ятачок» найкраще ввечері, годині о 21-00, коли всі мешканці після роботи повернулися додому.

Зверніть також увагу на близькість високовольтних ліній електропередачі, аеропорту і галасливих транспортних розв'язок - ці фактори негативно впливають на самопочуття людей. Це ж можна сказати і про промислові підприємства, залізничні колії, звалища тощо.

Анекдот на цю тему:

Сам собі Ріелтор   На що варто звернути увагу при покупці квартири

Агент з нерухомості показує покупцям квартиру: - Ось, подивіться: на півночі тут знаходиться величезна сміттєзвалище, на сході - відстійник, на заході - завод з переробки хімічних відходів і на півдні - завод з виробництва пластмас. Покупець приходить в жах і напівпошепки запитує: -А є тут хоч якісь плюси? Агент з нерухомості: -Ну, звичайно! Ви завжди будете знати, звідки дме вітер!

Словом, розгляньте уважно мікрорайон, в якому, можливо, Вам доведеться жити, зіставте його зі своїми особистими потребами і уподобаннями. І зробіть вибір, який влаштує Вас і Вашу родину.

Порада 3. Загляньте в майбутнє

Купівля квартири в Києві - це як гра в шахи - потрібно вміти дивитися як мінімум, років на десять вперед Купівля квартири в Києві - це як гра в шахи - потрібно вміти дивитися як мінімум, років на десять вперед.

Скажімо, куплені сьогодні апартаменти з розкішним видом на Дніпро років через сім можуть «впиратися» в стінку новозбудованого будинку, а тихе місце - перетвориться в галасливий район з масштабним торговим гіпермаркетом і швидкісних шосе.

Щоб років через десять не сильно розчаруватися видом з вікна, перш ніж купити квартиру в Києві, бажано поцікавитися планом розвитку мікрорайону. А якщо такої можливості немає, то віддайте перевагу будинкам, побудованим біля самої річки або поруч з пам'ятниками культури, де можливість нових добудов «перед носом» зводиться до мінімуму. З тієї ж причини можна вибрати будинок, побудований методом точкової забудови серед відносно молодих будинків.

Якщо Ви вирішили купити квартиру в новобудові Києва, в житловому комплексі на кілька будинків, то потрібно бути готовим до того, що найближчі п'ять, а то й десять років, доведеться жити поруч із будмайданчиком, дихати цементом і слухати шум будівельних робіт - поки не добудують всі будинки даного комплексу.

Рада 4. Оцініть будинок зовні і всередині

Йдучи на огляд квартири, не забудьте придивитися до дому. Добре якщо Ви збираєтеся купити елітну квартиру в престижному житловому комплексі, - тут проблема стану будинку відпадає. Але якщо Ваших фінансів вистачає лише на скромне житло в старому фонді, то будьте особливо уважні.

У Києві багато будинків, стан яких залишає бажати кращого. Відверті тріщини на стінах будинку, «бетонні заплатки» та інші зовнішні вади говорять про те, що будинок періодично буде просити ремонтно-відновлювальних робіт.

Якщо на торцевих стінах деяких квартир розташовані плити зовнішнього утеплення, значить в будинку тонкі стіни і погана теплоізоляція, - це може стати причиною холоду в квартирі і появи вогкості в зимовий період.

Станом самого під'їзду, ліфтів і вхідних дверей мешканців можна судити про контингент населення даного будинку. Якщо парадне чисте, акуратне і красиві броньовані двері, значить люди тут живуть пристойні. А «убитий» під'їзд, загиджені ліфти, старі двері з порізаною обшивкою - свідчать про проживання неблагополучних сімей, будинків, а можливо навіть наркоманів і хуліганів. Чи є сенс купувати таку нерухомість? Може, краще придбати неідеальну квартиру в акуратному будинку, ніж з "євроремонтом", але в блощичнику?

Рада 5. Перше враження не завжди найвірніше

Не поспішайте робити висновки про квартирі, лише ступивши на її поріг. Можливо, гучний господар, деяке безладдя в квартирі або занадто активна собака, викличуть у Вас бажання розвернутися і піти, АЛЕ ... якщо вже Ви сюди прийшли, то не піддавайтеся емоціям, а уважно огляньте квартиру, оцініть планування і стан житла. Бути може, все не так уже й погано, як здалося на перший погляд?

Рада 6. Дайте об'єктивну оцінку квартирі

Поради щодо огляду квартири коштує розбити на дві категорії, залежно від ринку нерухомості - первинної або вторинної.

Квартири в новобудовах Києва потребують огляді не менше, ніж вторинне житло, однак процедура огляду такої нерухомості набагато простіше. Тут важливо звернути увагу на рівність стін, підлоги і стелі; подивитися, чи немає щілин, тріщин і інших прихованих дефектів, чи акуратно закладені шви і стики, чи не течуть труби, чи добре працюють запірні механізми на вікнах ... Не забудьте перевірити також справність електропроводки, роботу вентиляції, якість сантехніки, а також, наскільки зручно розташовані лічильники газу і води.

Огляд квартири на вторинному ринку відбувається трохи довше, і поставитися до нього слід більш відповідально. Досліджуйте всі до дрібниць, забудьте про незручності і помилкової «ввічливості». Простукував стіни, щоб визначити, чи не відвалюється чи штукатурка. Нюхайте газові труби. Залезьте і подивіться, чи немає течі водопроводу і каналізації на стояках. Уважно подивіться знизу на свій майбутній балкон і на балкон зверху. Якщо вирішили купити квартиру на останньому поверсі - дізнайтеся у сусідів, чи не тече дах ...

Щоб нічого не забути, розділимо огляд квартири на вторинному ринку на кілька важливих моментів:

СТІНИ. Оцініть стан стін і їх товщину.

  • Для вирівнювання кривих стін буде потрібно проводити дорогий ремонт, якщо ж в них є тріщини, - це привід відмовитися від покупки.
  • Товщина зовнішніх стін зумовлює теплоізоляцію в приміщенні. У будинках з тонкими зовнішніми стінами (особливо в кутових і торцевих квартирах панельних будинків) взимку - холодно, а влітку душно. Тому тонкі стіни в панельних будинках доведеться утеплювати, а це зажадає від Вас додаткових вкладень. Щоб визначити товщину зовнішніх стін - гляньте на підвіконня: чим вони ширші, тим товщі самі стіни.
  • Якщо ж внутрішні стіни будуть надто тонкими, вам доведеться миритися з гучними звуками від телевізора або магнітофона ваших сусідів, а це також не завжди приємно.

Опалювальності КВАРТИРИ. У холодну пору року перевірити опалювальності приміщення не складе труднощів. Досить провести рукою по всіх стінок, щоб відчути, що не відчувається чи з вікон і кутів.

Зверніть увагу на радіатори опалення і гарячу воду. Якщо батареї ледве теплі, а в «червоному» крані - аж ніяк не гаряча вода, то швидше за все будете мерзнути взимку. Або доведеться встановлювати додаткові обігрівачі.

ВІКНА. При огляді квартири не забудьте обстежити віконні рами і місця їх стиків зі стінами. Проблемні вікна з тріщинами, щілинами, зношеними ущільнювачами і поганий герметизацією міжпанельних швів обіцяють вам наявність таких неприємностей як: протяги в квартирі, підвищена вологість і низькі температури в осінньо-зимовий період.

ВИД З ВІКНА Вам доведеться спостерігати мало не кожен день протягом багатьох років, а тому оціните панораму, що відкривається з вікон квартири.

ПІВНІЧ ПІВДЕНЬ ЗАХІД СХІД. Багато покупців, при виборі квартири не надають значення на яку сторону світу виходять вікна. А адже це один з тих важливих чинників, який багато в чому забезпечує комфорт Вашого проживання.

Ідеальною вважається орієнтація квартир на схід і південний схід. Але все залежить від Ваших індивідуальних переваг.

Яка для Вас квартира краще: сонячна або та, де сонце не живе? ..

  • Якщо любите прокидатися разом з сонечком і ніжитися в його теплих (але не жарких!) Променях, то вибирайте східне або південно-східне розташування кімнат. Заряд гарного настрою з ранку вам буде забезпечений! В таких квартирах сонце до обіду - ласкаве, а до полудня і в післяобідній час не буде «смажити» прямо у вікна, а стане над будинком.
  • У квартирах з південним розташуванням кімнат буде сонячно, світло і дуже приємно восени-взимку-навесні, але ось влітку - нестерпно душно і спекотно, навіть квіти «горять» на підвіконнях. В таких квартирах без кондиціонера (особливо якщо стіни будинку панельні, а поверх високий) ніяк не обійтися. Добре тільки кактусам!
  • У квартирі з вікнами на захід і південний захід спекотним літом теж кілька важкувато. Після полудня сонце світить на "загострення" вдома, і потім вони разом остигає до ночі, особливо якщо це панель. У холодну пору року, а особливо в похмурі дні, вранці в таких кімнатах від нестачі сонця буде сумно. Зате є можливість насолоджуватися приголомшливими вечірніми заходами.
  • Якщо Ви - любитель ночі і напівтемряви, то краще купити квартиру серед тих, що виходять на північ, північний захід або північний схід. Через північні вікна в квартиру проникає менше сонячних променів, а тому навіть в ясні дні в кімнатах буває сіро і похмуро від нестачі світла. Зате противне палюче сонце - вам точно не загрожує!
  • Якщо квартира двостороння, то розташування захід-схід, - просто шикарне! Цілий день в будинку світло і сонячно. А диво ранкових світанків і колорит вечірніх заходів можна спостерігати, не виходячи з квартири! Природно, в тому випадку, якщо вони не приховані стінами блізпостроенних висотних будинків.
  • Південно-північні квартири хороші тим, що взимку в кімнатах, що виходять на південь, буде тепло і сонячно, а в літній пригрів є можливість сховатися від палючих променів на прохолодною північній половині квартири.

Як бачите, від того, чи любите ви багато світла і сонця або віддаєте перевагу жити в напівтемряві, за темними шторами, - залежить багато в чому вибір житла. Так що, здійснюючи покупку нової квартири, має сенс захопити з собою на перегляд компас.

Усі творці. Нові красиві шпалери здатні не тільки перетворити й прикрасити житловий простір, але і приховати від прискіпливого погляду покупця деякі дефекти і вади. Так, за шпалерами можна заховати тріщини, цвіль і грибок на стінах. Тому зверніть увагу на кути кімнат. Якщо по кутах біля стелі помітили підозрілі темно-сірі плями - це вірна ознака того, що в квартирі «оселилася цвіль».

Як правило, ця сіра і пухнаста «радість» заводиться в довго пустують і погано опалюваних будинках. Грибок (цвіль) - це ознака підвищеної вологості, вогкості і недостатню вентиляцію в приміщенні. Так що якщо Ви не хочете стати «щасливим володарем» цієї гидоти - уважно оглядайте стіни, особливо коли справа стосується кутових і торцевих квартир. Позбутися від грибка потім буде дуже і дуже складно.

СТЕЛЯ. Проводячи огляд квартири, зверніть увагу на стелю. Чи немає слідів патьоків? Можливо протікає дах, а значить згодом Ви можете зіткнутися з проблемою цвілі. Або сусіди зверху люблять періодично затоплювати? Підвісні стелі, товсті шпалери і інші хитрощі часто допомагають приховати подібні вади. Тому як можна ретельніше обстежте придбану квартиру. Навіть якщо ці дефекти Вас не злякають, вони можуть бути серйозним аргументом при торзі з власниками.

ПІДЛОГА. Покриття для підлоги буває декількох видів, в основному це лінолеум, кахель, паркет, дошки, ламінат або ковролін. Ретельно вивчіть підлогу на предмет наявності явних вад, подряпин, тріщин і розривів. Паркет перевірте на міцність, якщо він скрипить - значить незабаром може знадобитися ремонт підлоги. Неякісну кладку кахельної плитки можна виявити по характерному потріскування. А погану стяжку можна побачити по нерівностях лінолеуму. У будь-якому випадку «обстежити» підлогу в здобувається квартире варто якомога ретельніше.

САНТЕХНІКА І ТРУБИ. Стан сантехніки и водостічніх труб - важлівій момент в рішенні прідбаті квартиру. Аджея заміна несправної сантехніки и прогніліх труб - удовольствие НЕ только дорозі, но й малопріємне. Особливо труби. Тому уважний прідівіться до них: солідній вік труб и іржу складно Приховати даже кулею свіжої фарби, - їх відадуть характерні нерівності поверхні. А іржаві труби - це великий ризик залити не тільки Ваше житло, а й сусідів знизу.

До речі, не забудьте перевірити натиск і якість нагріву води в подається квартирі, особливо якщо мова йде про нижніх або верхніх поверхах. Якщо не хочете, щоб прийняття ванни або душу перетворилося для Вас в забавний спорт, відкрийте крани - і побачите, наскільки потужний натиск води і чи буде у Вас гаряча вода або ледве-ледве тепла.

ПЛАНУВАННЯ І МЕТРАЖ. Остаточне рішення купити ту чи іншу квартиру багато в чому залежить від вдалого планування. Подивіться, чи влаштовують вас розміри і розташування кімнат, наскільки зручні підсобні приміщення (балкон, комора тощо), «вистачає» Вам кімнат і чи передбачені місця для прийому гостей ... До речі, підготуйте себе до того, що на перегляді квартира може виявитися менше на пару метрів, ніж в рекламному оголошенні, - деякі власники так «заманюють» клієнтів.

Зверніть увагу, чи можлива в квартирі внутрішнє перепланування, на випадок якщо Ви захочете щось переробити. Але все ж віддавайте перевагу тим варіантам, які Вас влаштовують в первісному вигляді. Не варто сподіватися, що в цьому плануванні Ви поживете «тимчасово», адже часом це «тимчасово» затягується на довгі роки ...

При огляді квартири ознайомтеся з планом БТІ і подивіться, чи не було неузаконеним перепланування квартири. Це легко зробити, порівнявши план квартири в технічному паспорті з тим, що маєте в реальності. Якщо «нелегальна» перепланування таки є, то у Вас два варіанти:

  • Або відмовитися від «ласого шматочка». Адже в разі перепродажу квартири можуть виникнути деякі труднощі. При наявності перепланувань отримати Витяг на продаж квартири в Київському бюро технічної інвентаризації буде проблематично, і Вам самим доведеться повозитися з її узаконенням.
  • Або розібратися у всіх нюансах і гарненько поторгуватися з власником. Наявність в квартирі незаконного перепланування - це чесний привід для зниження вартості. Адже на узаконення потрібно чимало вашого часу, а також істотних грошових сум.

Рада 7. Майбутні сусіди

Ви збираєтеся купити квартиру - тоді краще заздалегідь з'ясувати, хто буде жити з Вами по-сусідству Ви збираєтеся купити квартиру - тоді краще заздалегідь з'ясувати, хто буде жити з Вами по-сусідству. Любителі важкого року, завзяті «собачники», велика циганська сім'я, буйні алкоголіки або навіть наркомани - все це може стати виключно неприємним сюрпризом вже після вселення.

Оцініть хоча б зовнішню сторону будинку - в якому стані під'їзд, ліфт, двір. Брудне парадне, нецензурні слова на стінках, сміття, биті скла і валяються всюди недопалки - багато можуть розповісти про ваших майбутніх сусідів ...

Не полінуйтеся потеревенити з всезнаючим дворовими бабульками. Так Ви отримаєте хоча б приблизне уявлення про які проживають в будинку громадян і зрозуміти: підходить Вам таке соціальне оточення чи ні.

Рада 8. Придивіться до продавця

Якщо квартира Вам сподобалася, і ви вирішили її купити, то уважно придивіться до продавця. Чи варто купувати квартиру у людини, який Вам не подобається, - вирішувати Вам.

Власник нерухомості, що викликає у Вас недовіру або справляє враження людини з дивацтвами, - це ще не привід відмовитися від хорошої квартири. В даному випадку відзначте про себе необхідність більш ретельної перевірки правовстановлюючих документів на нерухомість, історії квартири, а також особистість і дієздатність самого продавця. Найчастіше шахраями виявляються приємні красномовні лжехозяева, а не «пропащі алкоголіки» або підозріло тихі особистості.

У будь-якому випадку, навіть якщо продавець - втілення люб'язності і порядності, все одно перед покупкою квартири потрібно бути розважливим і уважно вивчити всі документи. Шахраїв на ринку нерухомості вистачає, так що, краще перебдіть, ніж недобдіть.

Якщо квартира, яку Ви вирішили придбати, належить кільком власникам, то обов'язково познайомтеся з усіма співвласниками. Так ви переконаєтеся в тому, що всі власники обізнані про продаж нерухомості і готові дати на це свою згоду.

А про те, як правильно підготуватися до операції і як перевірити документи, щоб не опинитися і без грошей, і без житла, ми поговоримо в іншій статті.

А наостанок порада ... Ідеальних квартир не існує!

Практично кожен з нас мріяв про своє житло, і напевно в уяві малював собі ідеальну квартиру. Особливо це стосується жінок. Але життя далека від ідеалу, і при здійсненні покупки квартири на вторинному ринку багато сильно розчаровуються. Адже, потрапляючи в чиєсь житловий простір, побачити все те, що малювала уява, - як правило, не виходить.

Деякі покупці «в пошуках заповітної мрії» проводять місяці і роки, оглядають по 30-40-50 варіантів, але так і не знаходять відповідний їм об'єкт. А все лише тому, що ідеальних квартир не існує!

Тому вибираючи нерухомість, не орієнтуйтеся на якийсь «ідеальний образ»! Огляд квартири передбачає загальну оцінку приміщення. Подивіться, наскільки вам комфортно розташування кімнат, які зміни можна внести в планування, приблизно прикиньте, як розміститься Ваша меблі, чи влаштовує вид з вікон і т.д.

Постарайтеся зрозуміти, подобається Вам дана квартира чи ні? Якщо є які-небудь баламутять чинники, то почекайте з остаточним рішенням, щоб згодом не шкодувати, що купили не «ТУ» квартиру.

власність VipCity.com.ua . Матеріал охороняється Законом про авторські права. При повному або частковому використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.

Давно мріяли купити квартиру в Києві?
Чи готові зробити покупку?
По-перше, так Ви зможете оцінити, чи достатньо сонячного світла проникає в квартиру або Вам доведеться жити при світлі лампочок?
Чи готові Ви тут жити?
«Приміряйте» район на себе і оцініть, наскільки комфортно Вам тут буде?
У Вас маленькі діти?
Старенькі батьки?
Улюблена собака?
Покупець приходить в жах і напівпошепки запитує: -А є тут хоч якісь плюси?
Чи є сенс купувати таку нерухомість?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online