Господарі квартир готові продавати житло в розстрочку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Київ, 18 березня.

Житло в Україні продовжує дешевшати: за даними компанії "Олімп-консалтинг" за лютий цін на нерухомість в доларах просіли на 2-5%.

"У січні ціни на вторинному ринку знизилися на 2-3%, а в лютому в деяких містах, у Вінниці, наприклад, падіння досягло 5%", - повідомив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Такі ж дані і у інших аналітичних служб. За інформацією Address.ua в Києві квартири подешевшали в доларах на 5,5%, до $ 1229 / кв. м. Двокімнатні квартири подешевшали більше однокімнатних (за лютий на 6%, до $ 1 219 / кв. м. Ще одна тенденція - продавці житла готові чекати гроші кілька місяців, тобто вони продають свою нерухомість в розстрочку.

Ще одна тенденція - продавці житла готові чекати гроші кілька місяців, тобто вони продають свою нерухомість в розстрочку

Кияни починають цікавитися квартирами в області

На думку Гусельникова, житло дешевшає через стрімке зубожіння населення. Державні програми стимулювання будівельної галузі - зведення житла для військових, молоді, переселенців - могли б утримати ціни на житло.

Але держбюджет виділяє на ці програми незначні кошти. На житло для молоді - 185 млн грн, на житло військовим - 200 млн грн. Тому стає ясно, що українська влада не готова підтримувати будівельний ринок.

І все-таки в деяких містах України є невелике зростання попиту на житло. У Києві стали користуватися популярністю однокімнатні квартири, хоча за кілька місяців до того, кияни цікавилися в основному двокімнатними. Виріс попит на квартири вартістю до 40 тисяч доларів.

Область дешевше, ніж місто

Ще одна тенденція - кияни готові переїжджати в область, там ціни на третину нижчі за столичні. Добиратися до роботи можна на машині. Наприклад, там чотирикімнатну квартиру в будинку 80-х років будівництва можна знайти до $ 40 тис.

"Купити двушку в столиці або чотирикімнатну в місті-супутнику? Для великої родини це питання все частіше вирішується на користь передмістя", - пояснив ситуацію директор "Брок-Ріелті" Дмитро Корчев.

Як і раніше, рішення приймається тільки виходячи з ціни, пропозиції з цінами трохи вище ринкових відкидаються.

Харків: перебудова гуртожитків

У Харкові за перші два місяці нового року попит на житло був навіть вище, ніж рік тому

"Ми відзначили і невелике підвищення середніх цін з початку року, правда, всього на 5%, до $ 721 / кв. М. Але воно відбулося за рахунок того, що були викуплені найдешевші варіанти", - говорить експерт-аналітик "Проконсул" Юлія Гулько.

Більша частина угод - це продаж старого житла з тим, щоб відразу купити нове. Експерти вважають, що саме тому частина квартир продається за завищеними цінами. Покупці вибирають між новобудовами і квартирами на вторинному ринку в залежності від поведінки гривні.

"Якщо курс долара зростає - покупці перетікають в первинний сегмент, де ціни зафіксовані в гривні. Якщо зміцнюється національна валюта - інтерес зміщується на вторинку", - говорить Гулько.

У Харкові популярністю користуються однокімнатні та двокімнатні квартири. Покупців цікавлять і «нові гостинки».

Покупців цікавлять і «нові гостинки»

У Харкові намітилося зростання попиту на нерухомість

У місті з'явилася нова пропозиція на ринку нерухомості-реконструйовані гуртожитки коридорного типу або адміністративні будівлі. Після перепланування в них будуються однокімнатні малометражні квартири з усіма зручностями. Ціна на таку «гостинку» може починатися від $ 11 тисяч.

Львів'яни купують «про запас»

Невелике зростання попиту на житло відзначається у Львові Частина переселенців, які орендували житло, хочуть купити свою власну квартиру.

Більшість покупців-це 30-40-річні люди, які шукають для себе двокімнатну квартиру. Але є і люди старшого віку, які хочуть придбати житло для подальшої здачі його в оренду. Н е всі можуть відразу ж викласти необхідну суму, тому у Львові навіть квартири на вторинному ринку продаються в розстрочку.

Н е всі можуть відразу ж викласти необхідну суму, тому у Львові навіть квартири на вторинному ринку продаються в розстрочку

У Львові люди купують нерухомість "про запас"

"Як мінімум половина вартості виплачується відразу, далі нотаріусом складається попередній договір, де фіксується сума залишку і час його виплати. Продавцям вигідно - покупець вже живе в квартирі і нікуди не дінеться, право власності йому переходить тільки після повного погашення боргу, яке зазвичай займає півроку -рік ", - коментує директор ріелторського бюро" Варіант "Андрій Борисов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається з цінами на нерухомість в Києві

Купити двушку в столиці або чотирикімнатну в місті-супутнику?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online