Як вигідно купити квартиру в Москві в 2017 році: «сповзання» цін і рекордна іпотека

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ринок нерухомості московського регіону в 2016 році порадував покупців повільним, але впевненим зниженням цін. Квадратний метр столичного житла подешевшав приблизно на 5%. Чи варто покупцям відтягувати момент угоди в очікуванні ще більш низьких цін, яких сюрпризів чекати від банків по іпотеці, і як вибрати найвигіднішу житло, кореспондент РІАМО з'ясовував у експертів.

Скільки коштує зняти квартиру в будинку, де жили Булгаков і Кандинський >>

Метр продовжить падіння

Ринок нерухомості московського регіону в 2016 році порадував покупців повільним, але впевненим зниженням цін

© pixabay.com

За підсумками 2016 року «квадрат» в Москві подешевшав на 10 тисяч рублів. За даними аналітичного центру «Індикатори ринку нерухомості» , Ціна житла в столиці просіла приблизно на 5% - з 180 до 170 тисяч рублів за квадратний метр.

Як заявив перед новорічними святами заступник голови Мінбуду РФ Микита Стасишин, ціни на російську нерухомість у 2017 році припинять падіння і почнуть рости. За словами заступника міністра, більше потенціалу для зниження цін на житло немає.

Однак аналітики ринку нерухомості впевнені в зворотному: житло буде продовжувати дешевшати. Так, згідно з прогнозами агентства «Інком-Нерухомість», в 2017 році на вторинному ринку житла Москви збережеться тренд на подальше зниження цін - близько 5-7% в рік. Хоча точних цифр фахівці поки не називають.

На його думку, ця тенденція торкнеться всіх сегменти житла, але особливо - низькоякісні об'єкти нерухомості, частка яких на вторинному ринку столиці в 2016 році була домінуючою.

Збереження тенденції до зниження цін на вторинному ринку і мінімальне зростання на ринку новобудов прогнозують і в Групі компаній SRG. Експерти пояснюють це обмеженою платоспроможністю і відсутністю передумов для її зростання.

У Департаменті вторинного ринку «ІНКОМ-Нерухомість» відзначають, що, незважаючи на прогнози про зростання ВВП і зниження рівня інфляції до 5% в 2017 році, люди як і раніше не впевнені в стабільності свого матеріального становища в найближчому майбутньому і погоджуються на операції лише по фактом гострої необхідності.

Як розповів РІАМО партнер Групи компаній SRG Максим Русаков, 2016 рік був роком знижок на ринку вторинної нерухомості. На його думку, великий обсяг пропозицій не дозволить продавцям піднімати ціни і в нинішньому році. А ось розмір знижок, що надаються покупцю, швидше за все, знизиться.

На ринку новобудов, за інформацією Русакова, ситуація трохи інша . Експерт вважає, що скорочення кількості нових об'єктів на стадії котловану не дозволить розбавити середній рівень цін новими дешевими проектами настільки, щоб говорити про помітне зниження вартості нового житла в цілому.

Дев'ять хмарочосів з'явиться в комплексі «Москва-Сіті» до 2018 року >>

«Вторинний ринок» проти «первинки»

До зниження цін на житло може привести і продовження жорстокої конкуренції між вторинним і первинним ринками нерухомості, вважають в «ІНКОМ-Нерухомості». Згідно з підрахунками аналітиків агентства, 9 з 10 квартир в сегменті мас-маркету, виставлених зараз на продаж, - це сильно застаріле житло з незручними плануваннями, розташоване в п'яти-, дев'ятиповерхових «панелях», частково в «сталінках» з терміном експлуатації.

У той же час, реалізувати житлоплощу, що відноситься до вищеописаної категорії, власники зможуть лише за однієї умови: за рахунок істотного зниження ціни.

За словами експерта, в 2016 році на первинному ринку московського регіону з'явилася велика кількість нових житлових комплексів з якісними квартирами за прийнятними цінами. А до літа 2016 року під вторинному сегменті житла намітилася тенденція до максимального зменшення цін на аналогічні за характеристиками об'єкти, зокрема, в сучасних будинках. Надалі аналітики компанії зафіксували безпрецедентне, за їхніми словами, подія: вартість об'єктів «вторинки» наблизилася до вартості житлових площ в новобудовах (зазвичай вони дешевші на 20-30%), а в деяких випадках була навіть нижче.

Як я знімала квартиру в центрі Москви: маклери з 90-х і кастинг мешканців >>

Дисконт - в тренді

© pixabay.com

За оцінками експертів 2017 рік буде вдалим для покупки житла зі знижкою. Вже минулий рік виявився щедрим на кількість угод з дисконтом. За словами Шлома, в листопаді-грудні частка таких угод на вторинному ринку житла столиці поставила історичний рекорд, досягнувши 86%. І є всі підстави вважати, що «знижкових» угод буде чимало і в цьому році.

У свою чергу, директор Департаменту новобудов «ІНКОМ-Нерухомості» Юліан Гутман прогнозує, що в цьому році продовжиться зростання числа пропозиції квартир в готових новобудовах. За його даними, частка таких лотів може дійти до 25% від загального обсягу. На цьому тлі різниця в ціні на квартири в споруджуваних і вже побудованих будинках буде скорочуватися, і для забудовників стане вигідним виходити на реалізацію на більш пізній стадії будівництва, або ділити обсяг квартир на «стартовий» і той, який вони виставлять вже на завершальному етапі.

Експерт вважає, що частка столичних проектів житла економ-класу продовжить зростання. Також, за його словами, ймовірно збільшення кількості об'єктів з готовою обробкою. Ну і, нарешті, будуть розвиватися програми тривалих розстрочок, що перевищують два роки.

Новобудови в «чистому полі»: комфортне житло або ізоляція від життя >>

В очікуванні рекордно низькою іпотеки

На початку 2017 року програму державного субсидування іпотеки закінчилася. Партнер Групи компаній SRG Максим Русаков вважає, що в її продовженні немає необхідності, так як ставки по іпотечних кредитах поступово повертаються на рівень 2014 року.

«Ми очікуємо нових рекордів на ринку іпотеки, хоча не можна не відзначити, що кризовий 2014 рік починався вкрай оптимістично», - каже фахівець.

На думку аналітиків, в Московській області як і раніше актуальний «відкладений іпотечний попит». Так, в агентстві «ІНКОМ-Нерухомість» підкреслюють, що приблизно кожен третій потенційний іпотечний покупець, який збирався придбати нерухомість найближчим часом, в умовах пом'якшення державою кредитно-грошової політики відклав прийняття рішення про укладення угоди. Люди чекають подальшого зниження ключової ставки і, відповідно, іпотечних ставок.

У свою чергу, Гутман звертає увагу на те, що подальша ситуація з розміром іпотечних ставок буде прямо залежати від того, як зміниться ключова ставка ЦБ.

Життя в центрі Москви: мажори, жебраки і проблеми з паркуванням >>

вигідна весна

Проте, щоб при купівлі нерухомості в 2017 отримати максимальну вигоду, експерти не радять відкладати операцію в довгий ящик.

За словами Гутмана, найвигідніші пропозиції та акції пропонуються забудовниками саме зараз: до кінця січня рівень знижок на ряд пропозицій перевищує 20%. Як правило, з лютого для споруджуваних об'єктів ціна коригується в бік збільшення.

Експерт також радить купувати квартири, на які поширюються акції, і з обробкою від забудовника - як в споруджуваних проектах, так і в готових будинках з гарною транспортною доступністю.

За даними експерта SRG, піковими сезонами на ринку нерухомості є середина весни і середина осені. Саме в ці періоди представлено максимальну кількість пропозицій, і покупцеві є з чого вибрати.

«Сезонність на ринку нерухомості в першу чергу обґрунтована діловою активністю населення. Так, січень-лютий - це завжди мертвий сезон. Всі хороші і цікаві пропозиції пішли з ринку ще перед Новим роком, фактично залишилися неліквідні об'єкти. Також затишшя доводиться на період травневих свят і літніх відпусток », - додає Русаков.

За оцінками експертів, покупці в цілому йдуть на угоди вкрай обережно. У Департаменті вторинного ринку «ІНКОМ-Нерухомість» відзначають, що, незважаючи на прогнози про зростання ВВП і зниження рівня інфляції до 5% в 2017 році, люди як і раніше не впевнені в стабільності свого матеріального становища в найближчому майбутньому і погоджуються на операції лише по фактом гострої необхідності.

Від мажорних до Останнього: звідки взялися незвичайні назви вулиць в Москві >>

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online