Інтелект - це талант

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Наскільки складні пропоновані Менса тести, і про що конкретно свідчить отримана позначка коефіцієнта інтелекту?

Ілюстративне фото: офіційний фейсбук організації Менса ЧР   «Складність тесту визначається його метою - виміряти рівень інтелекту, тобто комусь він може здатися не складним, а у кого-то викликати чималі труднощі Ілюстративне фото: офіційний фейсбук організації Менса ЧР «Складність тесту визначається його метою - виміряти рівень інтелекту, тобто комусь він може здатися не складним, а у кого-то викликати чималі труднощі.

Тести Менс працюють лише з так званим флюідним інтелектом - успадкованої складової, на яку ми практично не можемо вплинути. Ми можемо, скажімо, на основі певного досвіду навчитися краще заповнювати тести Менс, але наш інтелект від цього вище не стане.

Саме тому тести повинні досягати такого рівня складності, щоб з їх допомогою можна було виміряти не тільки середній, а й більш низький або більш високий інтелект, і навіть дуже високий. Рідко, але зустрічаються і такі люди, які в зазначений термін заповнюють весь тест без єдиної помилки ».

Можна коефіцієнт інтелекту прирівняти, наприклад, до нашої здатності логічно мислити?

Дана Гавлова, Фото: офіційний фейсбук організації Менса ЧР   «Так, звичайно, мова йде про логіку, про здатність вирішити поставлене завдання за певний час Дана Гавлова, Фото: офіційний фейсбук організації Менса ЧР «Так, звичайно, мова йде про логіку, про здатність вирішити поставлене завдання за певний час. Це свого роду талант, такий же, як і музичний слух, наприклад. Це - сукупність вроджених здібностей. У кожного є свій «діапазон», в рамках якого він діє, але не більше. Людина із середнім інтелектом не може раптом стати геніальним і навпаки ».

Відомо, що чеська Менса є однією з найчисельніших і найактивніших у світі. Чи можете ви оцінити рівень інтелекту наших співгромадян, наприклад, у порівнянні з іншими країнами?

«Що стосується інтелекту, ситуація у нас аналогічна з іншими країнами світу. Середній коефіцієнт інтелекту досягає позначки 100 як у нас, так і в будь-якій країні світу. Інші отримані результати розподіляються згідно кривої Гаусса незалежно від конкретної національності.

Висока число членів Менс (людей з IQ на рівні верхніх двох відсотків популяції) в Чеській Республіці та активність самої організації свідчать швидше про те, що наш народ більш грайливий, що люди певного складу люблять спілкуватися між собою - це більшою мірою показник національного характеру, ніж національного інтелекту. У нас, як і скрізь, членами Менс можуть стати лише два відсотки популяції.

Члени організації Менса ЧР, Фото: офіційний фейсбук Менс ЧР   Треба також зазначити, що в заходах чеської Менс можуть брати участь і люди, які самі членами організації не є Члени організації Менса ЧР, Фото: офіційний фейсбук Менс ЧР Треба також зазначити, що в заходах чеської Менс можуть брати участь і люди, які самі членами організації не є. Їм просто з нами цікаво.

І ще один важливий момент. Отримані в ході тестування в Менса дані не можна вважати середньостатистичними по країні, так як до нас звертаються люди, які знають, чому звертаються. Тобто, тут крива Гауса злегка зміщується в бік більш високого інтелекту, тому що чим вище інтелект, тим, відповідно, більше і зацікавленість в самому тестуванні ».

Менса користується міжнародними, стандартизованими тестами. Чи треба це розуміти так, що і російські, і американці, і чехи виконують в ході тестування аналогічні завдання?

«Ні, вони не ідентичні. Кожна національна Менса має право вибрати, який з пропонованих на вибір тестів їй підходить більше. Однак всі вони повинні пройти процесом узгодження і затвердження психологом міжнародної організації Менса. Тобто тести трохи відрізняються один від одного. Ми в Чехії строго дотримуємося вимірювань саме флюидного інтелекту, тобто без урахування знань в області математики або мови, щоб отримані результати дійсно можна було порівнювати і на міжнародному рівні ».

Тобто, виходить, що пройти тестування в Чехії можуть і іноземці?

Журнал «Менса», Фото: офіційний фейсбук Менс ЧР   «Без найменших проблем Журнал «Менса», Фото: офіційний фейсбук Менс ЧР «Без найменших проблем. Пояснити принцип заповнення тесту здатний на англійській мові, думаю, будь-який з наших співробітників, а сам тест - невербальний, що не вимагає знання ні чеського, ні будь-якого іншого мови. У завданнях зустрічаються виключно графічні знаки, мова йде про пошук логічного зв'язку між ними і доповненні відсутніх знаків. Знання мови на результат не впливає жодним чином ».

Тести проводяться у всіх вікових категоріях; наскільки правдоподібно, що отримані результати можуть протягом життя змінюватися? Чи може, наприклад, вийти так, що дитина з високим коефіцієнтом інтелекту, подорослішавши, при повторному тестуванні не здатний досягти колишніх результатів?

«Інтелект дійсно більшою мірою успадковується, і з цим ми нічого не поробимо. Звичайно, в день тестування можна встати не з тієї ноги, таке буває, і це не означає, що у нас впав рівень інтелекту. Навряд чи ви можете протягом життя втратити абсолютний музичний слух, хіба що - в результаті захворювання. Тобто, змінюється не інтелект, змінюватися може ваша актуальна результативність. Жоден з тестів не працює за принципом рентгена, не бачить, що у вас в голові. Єдине, що ми можемо, це аналізувати результати тестування, порівняти кількість правильних відповідей з матрицею.

Дитячі учасники Логічною олімпіади, Фото: офіційний фейсбук Менс ЧР   Тобто, якщо людина в цей день показав свій найкращий результат, ми повідомляємо йому, якої позначки він досяг Дитячі учасники Логічною олімпіади, Фото: офіційний фейсбук Менс ЧР Тобто, якщо людина в цей день показав свій найкращий результат, ми повідомляємо йому, якої позначки він досяг. Якщо ж тестований погано спав, погано себе почуває, чи втратив внутрішню мотивацію, і не здатний концентрувати свою увагу на завдання в тесті - все це неодмінно позначиться на отриманому результаті. В такому випадку, ми отримуємо не свідчення про рівень інтелекту, а про моментальної результативності людини.

Якщо повернутися до прикладу з дитиною, може вийти так, що на якому-то етапі свого розвитку він виривається вперед своїх однолітків і здатний показати більш хороший результат, але тим не менш, різниця не буде колосальною. Про дорослих я взагалі не говорю, там ніяких сюрпризів чекати не доводиться. Тобто, якщо при повторному тестуванні людина не здатна досягти колишніх результатів, це, швидше за все, свідчить про його погане самопочуття. І, навпаки, ні з того ні з сього показати прекрасний результат, який не відповідає дійсності, теж нереально. До кожного питання пропонуються вісім варіантів відповідей, і лише один з них - правильний. І відповісти навмання правильно на потрібну кількість питань просто неможливо ».

Наскільки складні пропоновані Менса тести, і про що конкретно свідчить отримана позначка коефіцієнта інтелекту?
Можна коефіцієнт інтелекту прирівняти, наприклад, до нашої здатності логічно мислити?
Чи можете ви оцінити рівень інтелекту наших співгромадян, наприклад, у порівнянні з іншими країнами?
Чи треба це розуміти так, що і російські, і американці, і чехи виконують в ході тестування аналогічні завдання?
Тобто, виходить, що пройти тестування в Чехії можуть і іноземці?
Чи може, наприклад, вийти так, що дитина з високим коефіцієнтом інтелекту, подорослішавши, при повторному тестуванні не здатний досягти колишніх результатів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online