ПРО ДІТЕЙ-екзотів І РОСІЯН пенсіонерів В ЧЕХІЇ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На наші запитання відповіла адвокат, член Чеської і Московської адвокатських палат Анна Аполлонова (на фото праворуч), поруч - діючий адвокат М

На наші запитання відповіла адвокат, член Чеської і Московської адвокатських палат Анна Аполлонова (на фото праворуч), поруч - діючий адвокат М.Ходорковського Каріна Москаленко

- Розкажіть про право на дітей в змішаних (між росіянами та чехами) шлюбах. Як часто у вашій практиці зустрічаються пов'язані з цим юридичні суперечки? Як проходить процедура їх розгляду?


- У розмові про змішані шлюби необхідно розуміти, що до 2006 року діти, народжені в таких сім'ях, могли мати одне з двох громадянств - або російське, або чеське. Підставою був Договір про запобігання виникненню подвійного громадянства, укладений ще в 1980 році між ЧССР і СРСР, а саме стаття 1, по якій батьки повинні були вибрати громадянство для дитини і подати спільну заяву не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Цікаво, що в разі, коли заява не була подана, наприклад, при суперечках між батьками, дитина автоматично отримував громадянство матері.

У зв'язку з тим, що Договір з боку Чехії не був продовжений (дія Договору було розраховане на п'ять років з можливістю продовження), його дія закінчилася в 2006 році, і, відповідно, виникла можливість отримання дитиною як громадянства ЧР, так і громадянства РФ. Чи дійсно, як запитують мене мої клієнти, а частіше клієнтки, отримання подвійного громадянства для дитини-екзота (термін «дитина-екзот» введений самою Ганною Аполлоновій. - Прим. Ред.) В такій ситуації законно?

Припустимо, що у нас є сім'я, громадянська або юридична. Мама - громадянка РФ, батько - громадянин ЧР, дитина (наприклад, Бетінка) народився в Празі. Спробуємо вирішити ситуацію з громадянством Бетінкі.

Давайте подивимося Закон про громадянство ЧР 40/1993 Sb., Згідно з параграфом а) якого дитина набуває громадянство ЧР, якщо один з батьків є громадянином ЧР. Чеська держава дотримується у питаннях громадянства «права крові», а не «права грунту», тобто не має значення, де саме народилася дитина. Таким чином, наша Бетінка отримує чеське громадянство на підставі громадянства її батька.

Далі, дивимося Федеральний закон від 31 травня 2002 року N 62-ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», а саме статтю 6, параграф а) - спрощений порядок прийняття до громадянства РФ (якраз наш випадок: батьки дійшли згоди, і Бетінка отримує громадянство РФ). Звертаю вашу увагу на те, що Бетінка буде російською громадянкою, навіть якщо її чеський батько не дасть на це згоди, так як воно не потрібно, якщо дитина перебуває на території РФ.

У зв'язку з цим можна згадати гучну історію з чесько-російської сім'єю Громадка і їхньою дочкою Ганнусею. Мені, і як професіоналу, і як людині, цікава доля цієї сім'ї. Адже навіть при звичайному розлучення виникають суперечки, з ким із батьків буде жити їх спільна дитина - що вже казати про міжнародні шлюби, в яких народжуються діти з громадянством двох держав: РФ і ЧР, тим більше що РФ не підписала Конвенцію про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей від 1980 року.

Нагадаю, що в разі Ганнусі існувало рішення чеського суду про те, що дитина буде перебувати під опікою батька, після чого мама дівчинки поїхала з нею в РФ, де отримала для неї громадянство РФ у спрощеному порядку. Я можу тільки припустити, оскільки не брала участі в цій справі як адвокат, на якій саме стадії судового процесу в ЧР було винесено це рішення, думаю, що судові органи як РФ, так і ЧР керувалися єдино можливим в даній ситуації чинним Договором, тобто Договором про правову допомогу між РФ і ЧР.

Хотіла б підкреслити роль посольства РФ в Празі, яке дало повну інформацію у цій справі. Згодом Генеральне консульство ЧР в Санкт-Петербурзі помістило її на своєму сайті www.mzv.cz/petersburg/ru .
За свою практику адвоката можу сказати, що звернень щодо захисту інтересів дітей з двома громадянствами все більше, так як саме з 2006 року в змішаних російсько-чеських шлюбах народжуються діти в режимі подвійного громадянства.

- Як і ким захищаються права дітей при виникненні будь-яких юридичних суперечок - як в змішаних шлюбах, так і в шлюбах людей одного громадянства.
Поговорим о детях, які знаходяться на території ЧР, незалежно від їх громадянства і громадянства їхніх батьків. У багатьох моїх клієнтів, які переїхали в ЧР, при розлученні виникають питання. Наприклад: «Ми - громадяни Росії, привезли з собою рёбенка, зараз дружина звернулася до суду ЧР з позовом про розлучення і про те, з ким із батьків залишиться дитина. Чи має вона на це право? ». Так, вона має таке право, і всі питання по неповнолітньому дитині буде вирішувати чеський суд, до того моменту, поки ваша дитина знаходиться на території ЧР (стаття 30 Договору про правову допомогу між СРСР і ЧСР). До речі, оформлення в Чехії розлучення іноземців з країн СНД також відбувається за згаданим вище Договору, а саме за статтею 27, яка визначає правомочність чеського суду в тому випадку, якщо обоє з подружжя проживають в Чехії.

- До якого віку дитини в Чехії сплачуються аліменти?
Для відповіді на це питання потрібно звернутися до Закону P. 117/1995 Sb., O státní sociální podpoře, за яким людина до 26-ти років має право на допомогу, але тільки в тому випадку, якщо він готується до майбутньої професії, а просто кажучи, є студентом. Інакше кажучи, батьки, які мають обов'язок виплачувати аліменти своїй дитині, будуть це робити до досягнення студентом 26-ти років.

- Яким чином вирішується питання нарахування аліментів, якщо батько приховує свої реальні доходи або вони є дуже низькими?
Зазвичай така ситуація виникає в разі, коли один з батьків є підприємцем і не показує в податковій декларації свої справжні доходи. У такому випадку суд вправі вимагати додаткові документи, що підтверджують фактичний рівень доходів. А якщо суд не визнає їх достатніми, то на підставі § 85 Закону про сім'ю буде встановлено місячний дохід цього батька в розмірі 34.800 крон (15-кратна сума прожиткового мінімуму).

- Давайте поговоримо про пенсії. Наскільки мені відомо, питання з нарахуванням російських пенсій в Чехії - наболіле.
- У зв'язку з тим, що 31 грудня 2008 року закінчилася дія Договору про соціальне забезпечення між СРСР і ЧСР від 2 грудня 1959, відбулося наступне: ті громадяни РФ, які подали заяву про нарахування пенсії в ЧР до закінчення дії зазначеного вище Договору, то тобто до 1 січня 2009 року, повинні відповідати наступним вимогам: мати громадянство РФ або ЧР, статус постійного місця проживання в ЧР, згода адміністративного органу РФ з переїздом в ЧР (прошу звернути увагу, що така дефініція містилася в документі 1959, та до що може не відповідати сучасним вимогам), виконання інших умов по чеським законодавством.

З вищевикладеного ясно, що громадянин РФ для нарахування пенсії відповідно до законодавства ЧР повинен мати статус постійного місця проживання. Для отримання цього статусу більшість переїжджають співвітчизників використовує вимога безперервного перебування в країні протягом п'яти років (Zákon про pobytu cizinců na území České republiky ao změně některých zákonů). Лише мала кількість співвітчизників змогло скористатися можливістю для отримання ПМЖ за іншими підставами, наприклад «возз'єднанням з сім'єю» або «етнічним чеським походженням», тобто без попереднього п'ятирічного перебування в ЧР.

При початковому переїзді в ЧР, знову ж за вимогами чеського законодавства, співвітчизники створювали фірми, ставали в них директорами і, відповідно, нараховували собі в цій якості так зване винагороду (odměna) в сумах приблизно 2-3 тис. Крон щомісяця, з яких покривали внески до пенсійного та соціальних фондів.

Згодом при отриманні ПМЖ у російських громадян-пенсіонерів виникає альтернатива: або продовжувати отримувати російську пенсію на підставі Федерального закону від 6 березня 2001 року № 21-ФЗ «Про виплату пенсій громадянам, які виїжджають на постійне проживання за межі Російської Федерації», або припинити отримання російської пенсії (умова Договору про соціальне забезпечення) і подати заяву про нарахування пенсій за законодавством ЧР. Звертаю увагу, що ми зараз обговорюємо ситуацію з заявами, поданими до 1 січня 2009 року.

У тих співвітчизників, які зважилися отримувати чеську пенсію, при розгляді заяви повинен визнаватися стаж роботи на території РФ відповідно до Договору про соціальне забезпечення між СРСР і ЧСР від 2 грудня 1959 роки (стаття 5, абзац 2), однак чеські пенсійні органи при тлумаченні договору навмисно використовують абзац 1 цієї ж статті 5, де йдеться про те, що якщо громадянин РФ після переїзду в ЧР працював, то розмір пенсії буде визначений не на підставі розрахунків стажу роботи в РФ, вироблених російськими пенсійними орг нами, а на підставі розміру заробітної плати в ЧР. Таким чином, відбувається ситуація, про який було сказано вище: формальне використання факту отримання «винагороди» директором фірми в період оформлення довгострокових віз веде до штучного і суттєвого заниження розміру пенсій російським громадянам.

Можу навести приклад зі своєї практики: сім'я російських пенсіонерів Б., пенсії яким в 2007 році при наявності 42-х років робочого стажу були нараховані в розмірі 2.240 крон (громадянам Чехії в подібній ситуації нараховується пенсія в розмірі 10-12 тис. Крон). З лютого 2009 року скарга подружжя Б. знаходиться без руху в судових органах ЧР. Хотіла б підкреслити, що штучне затягування органами ЧР судових розглядів по даних справах веде до того, що заявники, люди спочатку літні, не мають умов для гідного існування, залежать від родичів, які можуть і не мати дозволів на проживання в ЧР і, відповідно, не зможуть їм допомагати. У вирішенні даного питання велику допомогу надають російське консульство в Празі, зокрема генконсул Самошкин, і Координаційна рада російських співвітчизників.

- Недавній випадок: адвокат Седлак, на думку чехів, який був найголовнішим «заступником» іноземців, недавно сам потрапив під суд і втратив адвокатської практики на три роки за те, що знайшов «чеського батька» для дитини громадянки Монголії і таким чином оформив їй ПМЖ у Чехії. Що ви про це думаєте?
- Адвокати відрізняються від різного роду «решальщіков» тим, що несуть повну професійну відповідальність за свої дії. Кожен адвокат вирішує для себе сам, яким саме чином він буде захищати інтереси свого клієнта. Один піде по шляху хабарів суддям, інший знайде «фальшивого» батька для дитини-іноземця, третій буде шукати правові шляхи. Залишається тільки сподіватися, що останніх більшість.
Ірина Шульц


Як часто у вашій практиці зустрічаються пов'язані з цим юридичні суперечки?
Як проходить процедура їх розгляду?
Чи має вона на це право?
До якого віку дитини в Чехії сплачуються аліменти?
Яким чином вирішується питання нарахування аліментів, якщо батько приховує свої реальні доходи або вони є дуже низькими?
Що ви про це думаєте?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online