Як домогтися від ЖЕКу виконання його зобов'язань

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

21 августа 2012, 8:45 Переглядів: 21 августа 2012, 8:45 Переглядів:   У жек краще носити листи

У жек краще носити листи.

Багато хто погодиться, що при спілкуванні з державними чиновниками, особливо співробітниками ЖЕКів, всіх нас дуже дратує бюрократія. Паперова тяганина і "відфутболювання" з одного кабінету в інший можуть вивести з себе навіть самих врівноважених людей. В результаті ми вже готові махнути рукою на справедливість і вирішувати свої проблеми власними силами. Однак це не вихід із ситуації. Більш грамотне рішення - скласти письмове звернення в держорган і запастися терпінням.
Адже не відреагувати на запит чиновники просто не мають права: інакше вони порушать закон України "Про звернення громадян" та 40-ту статтю Конституції України. Але для того, щоб відповідь прийшла швидко і по справі, заява потрібно скласти правильно. Про те, як це зробити, нам розповів київський юрист Олександр Липський.

Діючи ЧІТКО І БЕЗ ЕМОЦІЙ

Строго по справі. Всі звернення до ЖЕКу краще складати в письмовому вигляді в двох примірниках. У них потрібно обов'язково вказати назву органу, куди ви подаєте заяву (клопотання) або скаргу, прізвище, ім'я та посаду особи, якій адресовано це звернення, а також ваші персональні дані: прізвище та ім'я, повну адресу, включаючи поштовий індекс. Далі необхідно лаконічно і без емоцій викласти суть вашого звернення. А завершити документ потрібно конкретними проханнями або пропозиціями, особистим підписом і датою. Не забувайте, що письмове звернення може бути як особистим, так і колективним. Якщо ви пишете в жек колективне звернення, там обов'язково повинні бути вказані прізвища всіх осіб, які підписали звернення. Окремо потрібно виділити прізвище, ім'я та адресу людини, якого ви уповноважили своїм колективом на отримання офіційної відповіді в письмовому вигляді.

ОСОБИСТИЙ НОМЕР. Ваше письмову заяву, викладене чітко і лаконічно, подавайте до канцелярії жеку або ж іншій особі, яка уповноважена реєструвати звернення громадян. Найчастіше ця функція покладена на диспетчера. Працівник ЖЕКу обов'язково повинен зареєструвати звернення в спеціальному журналі, поставивши на вашому екземплярі звернення дату, реєстраційний номер, свої прізвище, ім'я та особистий підпис. Якщо вам колись йти в жек, щоб передати заяву через канцелярію, ви можете вислати його поштою - рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Це повідомлення в майбутньому може послужити для вас доказом в суді про те, що ви відправляли запит саме в цей день.

Таємне і явне. Важливо знати, що якщо ви звернулися до ЖЕКу з письмовою заявою, то на нього в тридцятиденний термін повинен прийти письмову відповідь. У ньому будуть викладені результати перевірки і суть прийнятого рішення. Такий порядок розгляду встановлено Законом України "Про звернення громадян". Крім того, ви маєте право брати участь в ході перевірки співробітниками ЖЕКу за фактом звернення, знайомитися з матеріалами даної перевірки, бути присутнім при розгляді письмового звернення і вимагати дотримання таємниці розгляду заяви (клопотання) або скарги.

Чіткий термін. Важливо також знати, що ви маєте право оскаржити рішення жеку в вищих і контролюючих організаціях. Йдеться про районні та міські управління житлово-комунального господарства, територіальних управліннях у справах захисту прав споживачів, виконавчих комітетах рад усіх рівнів, а також в прокуратурі. Якщо ваші права як громадянина на розгляд письмових звернень порушуються - наприклад, від жеку не прийшов лист-відповідь після закінчення тридцяти днів, - то ви маєте право подати скаргу до вищого органу або прокуратуру про порушення посадовими особами жеку вимог Закону України "Про звернення громадян".

БОРОТЬБА врукопашну

На жаль, бувають випадки, коли проблему не вдається вирішити в жеку мирним шляхом, і розгорається скандал. Саме так недавно сталося в Дніпровському районі столиці. Киянка Тетяна Цинкевич прийшла в ЖЕК запитати, чому їй влітку нараховується плата за опалення . Після чого, за словами дівчини, начальник жеку облила її водою, штовхнула на підлогу і декілька разів вдарила .

Якщо справа дійшла до рукопашної, наш юрист-експерт рекомендує поступати таким чином:

Якщо були свідки, запишіть їх контактні дані.

  1. Якщо є можливість, зафіксуйте напад на диктофон або відеокамеру.
  2. Постарайтеся сфотографувати вже завдані вам тілесні ушкодження на фотокамеру.
  3. Зателефонуйте в міліцію по телефону 102 або зверніться до найближчого відділення міліції і подайте письмову заяву. Працівники міліції не мають права відмовити вам у його прийнятті та реєстрації.
  4. Якщо вам було завдано тілесних ушкоджень, то при складанні заяви в міліції попросіть направлення на проведення судово-медичної експертизи.
  5. Якщо вам потрібна медична допомога, відразу зверніться до лікарні і отримаєте довідку про стан вашого здоров'я і наданої медичної допомоги, потім пройдіть судово-медичну експертизу, а працівників міліції попросіть додати копію довідки з лікарні до матеріалів справи.
  6. Якщо в міліції відмовлять в порушенні кримінальної справи за вашою заявою, зверніться до суду з цивільно-правовими позовом про відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

Свої питання до юристів на житлові теми надсилайте на [email protected]

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як добитися від жеку виконання його зобов'язань". інші Новини ЖКГ дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Матичак Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online