Як вибрати струни для акустичної гітари

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Почавши грати на гітарі, все без винятку музиканти стикаються з проблемою вибору хороших струн для свого інструменту

Почавши грати на гітарі, все без винятку музиканти стикаються з проблемою вибору хороших струн для свого інструменту. Як же дізнатися, які струни краще? На цю тему існує маса статей, ведуться нескінченні суперечки на різних форумах, і, тим не менш, однозначної відповіді на це питання просто немає. Справа в тому, що до своїх «ідеальним струнах» кожен музикант приходить сам через багаторічний досвід проб і помилок, і даною статтею я хочу трохи полегшити цей шлях початківцям гітаристам, не перевантажуючи при цьому зайвою інформацією.

Отже, перше з чого варто почати - це визначити тип акустичної гітари, щасливим володарем якої ви є: Дредноут (фолк-гітара, акустика) або Класична гітара. Акустика, вона ж дредноут - має великий корпус, вузький гриф, і її конструкція спеціально посилена для того, щоб ставити металеві струни. Класична гітара (в музичних школах грають на гітарах виключно цього типу) - більш традиційний інструмент, володіє невеликим корпусом, широким грифом і, найчастіше, пластиковим колкового механізмом. На класичну гітару ставляться нейлонові струни. Окремо слід зазначити, що металеві струни ставити на класичну гітару категорично не можна! Запам'ятайте це раз і назавжди, інакше ви ризикуєте зіпсувати інструмент (забудьте бабусину Ленінградську гітару - це були суворі часи, для суворих людей з суворими інструментами).

Якщо у вас дредноут, то сміливо просите в магазині металеві струни. Металеві струни бувають бронзові і фосфорно-бронзові. Перші відрізняються більш яскравим звучанням, але схильні до окислення, другі більш довговічні і звучання їх тепліше і м'якше. Так само металеві струни розрізняються товщиною (або калібром) струн в наборі - товсті струни звучать голосніше і більш насиченим, але грати на них складніше, звук тонких комплектів біднішими, однак грати на них значно простіше. Назва калібру зазвичай береться за товщиною першої струни в наборі, відповідно: 10 - дуже тонкі, 11 - тонкі, 12 - середні, 13 - товсті.

Якщо у вас класична гітара, ваш варіант - нейлонові струни. Нейлонові струни розрізняються в першу чергу натягом. Струни «нормального» натягу підійдуть новачкам - на них грати легше, але звук від цього трохи страждає. Для тих, хто вже має досвід гри підійдуть струни «високого» і «дуже високого» натягу, більш жорсткі, але володіють яскравим виразним звучанням. Інші розходження в нейлонових струнах не настільки істотні: бувають посріблені струни - сріблення на звук не впливає, проте є хорошим індикатором зносу струн; бувають нейлонові струни з кульками на кінцях - такі струни не треба зав'язувати, що значно спрощує їх установку на гітару.

І металеві та нейлонові струни об'єднує один загальний параметр - ціна. Це питання, мабуть, що найскладніший і індивідуальний. Але щоб не розгубитися, можна все-таки виділити кілька об'єктивних зауважень: чим струни дорожче, тим краще вони звучать, але (!) Нові дешеві струни будуть звучати краще, ніж старі і облізлі струни з найдорожчого комплекту. З урахуванням того, що при інтенсивній грі струни варто міняти хоча б раз на місяць, ті струни, які ви зможете собі дозволити купувати з такою періодичністю, і будуть найкращим варіантом. Якщо ж ви граєте рідко, то цілком має сенс купити струни дорожче - це не так руйнівно, а звучить приємніше.

А взагалі, не бійтеся експериментувати - немає нічого кращого, більш очевидним і переконливіше, ніж власний досвід. Творчих успіхів вам!

Як же дізнатися, які струни краще?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online