Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули | Статті на inVictory

  1. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули 28 квітня 1908 року в чеському...
  2. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  3. «Я не була жінкою його мрії»
  4. Жінка, яку забули
  5. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  6. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  7. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  8. «Я не була жінкою його мрії»
  9. Жінка, яку забули
  10. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  11. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  12. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  13. «Я не була жінкою його мрії»
  14. Жінка, яку забули
  15. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  16. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  17. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  18. «Я не була жінкою його мрії»
  19. Жінка, яку забули
  20. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  21. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  22. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  23. «Я не була жінкою його мрії»
  24. Жінка, яку забули
  25. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  26. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  27. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  28. «Я не була жінкою його мрії»
  29. Жінка, яку забули
  30. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  31. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  32. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  33. «Я не була жінкою його мрії»
  34. Жінка, яку забули
  35. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  36. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  37. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  38. «Я не була жінкою його мрії»
  39. Жінка, яку забули
  40. Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули
  41. «У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »
  42. Вірна помічниця свого невірного чоловіка
  43. «Я не була жінкою його мрії»
  44. Жінка, яку забули

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя тисячі дев'яносто вісім чоловік з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Емілія намагались боротися за свои права, щоб отріматі хоч якусь часть з належали їй грошей від прокату фільму, но ее Постійно обманювалі. Вже после виходу на екрани фільму «Список Шиндлера» до неї натовпу кинулися журналісти и були вражені ее бідністю: вона жила зі своєю маленькою пенсії. Коли з'явився фільм, Німеччина стала платіті їй 1300 марок на місяць, 30 долларов вона отримувалася від правительства Ізраїлю. Коли в газетах з'явилися статті про неї і її бідності, то знайшлися жертводавці, які посилали їй, хто скільки міг - хто 10 доларів, хто 50. Її запрошували в різні країни, і вона охоче приймала запрошення, але не завжди могла їздити через стану здоров'я: визнання прийшло надто пізно. Але якщо її звали в Німеччину, то, незважаючи на хвороби, вона збиралася в дорогу. Уже в кінці її довгого життя, в один із приїздів до Берліна Емілія впала і зламала шийку стегна. Після цього її визначили в будинок для людей похилого віку, забезпечивши необхідний догляд і турботу. Якось медсестра повідомила, що до неї прийшов відвідувач - журналіст. Це був молодий чоловік, блакитноокий блондин. Коли він привітався і посміхнувся, вона відразу ж згадала і ці очі, і цю посмішку, і свої молоді роки ...

Так, це був син Шиндлера і його останньої коханки. Він сказав, що його батько перед смертю віддав матері валізу з паперами - листами і документами. Там були також якісь списки. Весь вміст валізи мати відправила до Ізраїлю, в музей Яд-Вашем, вважаючи, що саме там вони і повинні знаходитися ...

Весь вміст валізи мати відправила до Ізраїлю, в музей Яд-Вашем, вважаючи, що саме там вони і повинні знаходитися

Емілія зрозуміла, що Оскар і цього разу залишив її. Вона намагалася судитися, але документи були вже на шляху до Ізраїлю. Тоді вона надиктувала Еріці Розенберг, яка стала її супутницею в подорожах по світу: «Я не знала, кого я ненавиджу більше: його або себе, що я не можу його забути. Я знову його бачу. Як довго може тривати любов? Може, її припинить тільки смерть? .. »

Емілія Шиндлер померла 94-річної в лікарні під Берліном від інсульту. За її бажанням вона похована в Баварії. На похоронах були присутні кілька людей - офіційні особи і Еріка Розенберг ....

Емілія Шиндлер: «Так добре, як я, його не знав ніхто. З чистою совістю скажу: будучи мені поганим чоловіком, він ніколи іншому не заподіював зла. Життя змушувала його йти на компроміси, пристосовуватися. Але він ніколи не був переконаним нацистом. Це точно. Бажаючи блага Німеччини, він не хотів працювати на Гітлера. Однак потрапив в мережі військових хитросплетінь, а війна завжди плодить патологію. Тривога і турбота про євреїв, влаштованих в його фірмі «Emilia» в Польщі, а потім в Чехії, - все від чистого серця, при тому, що захист цих людей була дуже небезпечна. Доводилося йти на ризик, давати хабарі, але ж найголовніше - результат, чи не так? 1200 врятованих життів - це що-небудь, та значить ».

В Ізраїлі імена Оскара і Емілії Шиндлер стоять в одному ряду зі шведським дипломатом Рауля Валленберга, датським королем Християном X і багатьма іншими видатними діячами і простими людьми, які врятували тисячі євреїв.

Орен Лев Арі, старший пастор месіанської общини «Цар Великої Слави» (Melech Kavod Rav) міста Єрусалима, Ізраїль, «Оскар Шиндлер - Праведник світу».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зони, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких вона йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Оскар Шиндлер - рятівник євреїв і Емілія Шиндлер, жінка, про яку забули

28 квітня 1908 року в чеському містечку Цвітана (сьогодні Світави в Чехії) в католицькій родині німця Ханса Шиндлера і Францішка Лузер народився Оскар Шиндлер.

У 1993 році на світові екрани вийшов один з найбільш особистих фільмів режисера Стівена Спілберга - «Список Шиндлера», екранізація біографічного роману Томаса Кенеллі. Картина розповідає драматичну історію німецького підприємця Оскара Шиндлера, якому вдалося врятувати життя 1098 осіб з польських концтаборів.

Багато істориків, включаючи чеську дослідницю Ітку Грунт, австрійського письменника Томаса Кенеллі і ряд інших, підкреслюють, що іноді, на жаль, роль Емілії Шиндлер в порятунку євреїв недооцінюється.

Після виходу фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера», відзначеного сім'ю «Оскарами», вона вибухнула гнівом з приводу і свого вже давно покійного чоловіка, і авторів фільму, які як би не помітили її участі в цій історії: «Свині, вони мене зробили мертвої! До біса! Цей «герой» був бабієм і марнотратником життя ». І відразу ж здобула собі славу скандальної баби. Адже людям завжди хочеться ідеального героя, а не звичайну людину з усіма її слабкостями. Правда, пізніше фрау Шиндлер все-таки змінила гнів на милість: «Не дивлячись на те, що у фільмі Спілберга мене ніби й не існувало поруч з Оскаром в ті страшні роки, все-таки там добре показано все, що зробили ми для порятунку євреїв . І нагороди «Список Шиндлера» отримав цілком справедливо ».

У вдови Шиндлера свою думку про чоловіка. За її словами, він ніколи не був героєм, а тільки людиною з авантюрним характером. Кореспонденту німецької газети «Ді Вельт» Емілія сказала: «Він покинув мене в 1957 році, забравши останні наші заощадження - 100 тисяч марок, отриманих від німецької влади за продану фабрику». Ця жінка зіграла чи не вирішальну роль у порятунку євреїв, і останнім часом з'явилися документальні підтвердження того. За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося».

За словами Мішеля Фрідмана, французького адвоката, батьки якого життями зобов'язані подружжю, «Шиндлер зав'язував контакти з нацистськими бонзами, але без Емілії йому б нічого не вдалося»

Дерево Оскара і Емілії Шиндлер на алеї праведників в «Яд ва-Шеме» (Єрусалим)

«У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким »

Емілія якось сказала: « У любові є присмак. У моїй він завжди був гірким ... ».

Заміж за Оскара, який був на рік її молодше, вона вийшла 6 березня 1928 року - двадцятирічної. По любові. А як було в нього не закохатися - блакитноокого, чарівного, усміхненого, щедрого. Батьки, заможні судетські німці, дали їй у придане 100 тисяч чеських крон - чимала сума на ті часи. Дуже скоро Емілія зрозуміла, які у них з чоловіком різні погляди на життя. Батьківські гроші були витрачені швидко: від них залишився тільки розкішний автомобіль, куплений Оскаром після весілля. Решта розійшлися дуже швидко і невідомо куди. Виявилося, що у чоловіка багато подружок, розривати відносини, з якими він не збирався. Незабаром вона дізналася про його зради. Але Оскара, здавалося, не бентежили її докори і сльози. Він говорив, що у нього такий характер і що потрібно насолоджуватися тим, що дає життя. Але все-таки каявся і просив вибачення. Однак вистачало його ненадовго. «Моє сімейне життя, яка починалася з великого щастя, приносила страждання. Але я знову і знову прощала чоловіка, адже зализувати свої душевні рани він завжди приходив до мене ».

Емілія Шиндлер отримує звання Праведника народів світу ( yadvashem.org )

«Якось Оскар зустрів свою давню знайому, яка працювала в Абвер, - розповідає Емілія в своїх спогадах. - Вона стала його коханкою і порекомендувала його своєму шефу. Так Шиндлер почав працювати на секретні служби, ставши також і членом нацистської партії. Але він ніколи не був справжнім наці, - стверджує Емілія. - Він взагалі не був людиною з політичними принципами. Він тільки використовував ситуацію, вибираючи собі попутників. І це було його стихією, його життєвим еліксиром, який порушував і п'янило його - суміш влади і небезпеки ».

Але, мабуть, і це йому набридло, так як в жовтні 1939 року Оскар раптом сказав, що їде до Кракова. Він хотів би займатися, як і раніше, якимось своїм ділом. А тут трапилася нагода: йому запропонували купити фабрику з виробництва емальованого посуду, залишену господарями-євреями. Як євреї «залишали» свої фабрики - стало відомо пізніше. Фабрика була в Брюннліце - одному з районів Кракова.

Емілія приїхала туди пізніше, коли фабрика вже почала працювати. «Оскар потребував моєї допомоги, - говорить вона в своїх спогадах, - а я на той час вивчила польську. Коли я приїхала, то дуже швидко зрозуміла, що мій чоловік без мене не нудьгував. У нього в Кракові вже було двоє дітей від дочки одного поліцейського чину. І я бачила багато більше, ніж він уявляв. І через жінок він теж заводив корисні знайомства серед нацистської верхівки, в тому числі і в гестапо ».

Фільм про Оскара Шиндлера «Євреї називали його папаша кураж»

Вірна помічниця свого невірного чоловіка

Але, сховавши свою гордість подалі, вона стала допомагати Оскару в його справах - хоча б тому, що хотіла бути з ним. Її допомога була і необхідної, і відчутною. Потрібно було підгодовувати хитаються від голоду робітників, діставати медикаменти і лікувати їх, вирішувати проблеми, які в їхньому становищі були нерозв'язні. Наприклад, як згадує Емілія, один з робітників розбив окуляри і нічого не бачив, а значить, і працювати не міг. Стань це відомо в концтаборі, звідки його приводили, і дорога для нього була б одна - в крематорій. Емілія роздобула йому окуляри. І адже все це потрібно було робити потай, щоб ні в кого не викликати підозр.

Як стверджує Емілія, вони з Оскаром ніколи не говорили про те, що потрібно врятувати людей, яких чекає неминуча загибель. Вони просто робили те, що було можливо зробити в тій ситуації, хоча розуміли, чим їм це загрожує. Щоб убезпечити себе від підозр, Шиндлер дружив з тими, хто в будь-який момент міг відправити його в газову камеру разом з його робітниками-євреями. Комендант концентраційного табору Пласцов Амон Гетц грав класику на роялі і був відомий незрозумілою жорстокістю до євреїв. Все, що розповів про нього фільм Спілберга, що не сюжетний хід. Він дійсно вправлявся у стрільбі по живих «мішенях». Вивести його з себе могла будь-яка дрібниця, що коштувало життя кому-небудь із в'язнів, підвернулися під руку. Але гроші, діаманти, золото він любив, не гребував і подачками у вигляді коньяку, ікри і горілки. Так Оскар Шиндлер розраховувався з Гётцем за робітників-євреїв для своєї фабрики.

Фабрика Шиндлера в Кракові, 2006 год

Оскар, що раніше не захоплювався алкоголем, теж. Але навіть якщо випивав занадто багато, ніколи не втрачав розум. І хоча небезпека постійно чатувала на нього, він все-таки не забував про радощі життя. Низка жінок тягнулася за ним всі ці роки. «Але, - згадує Емілія, - він завжди приходив до мене, якщо потрібно було вирішувати якісь питання або просто поскаржитися на втому».

У той осінній вечір 1944 року Оскар був особливо сумним: Гетц повідомив, що концтабір Пласцов закривається, і всі євреї будуть відправлені в Аушвітці, що означало для них вірну смерть. Як висмикнути їх у Гьотца?

Це був їх сімейну раду. Мало було заплатити Гётцу за робітників-євреїв. Потрібно було ще отримати на це дозвіл місцевої влади. До бургомістра пішла Емілія. На щастя, він виявився знайомим - викладав колись в містечку, де вона раніше жила. Дозвіл було отримано. Вони пили коньяк, святкуючи свою перемогу. Списки робітників-євреїв, яких Шиндлер забирав на свою фабрику, вони склали разом: 799 чоловіків і 299 жінок. Пізніше було підраховано, що порятунок євреїв обійшлося Шиндлеру в 2,6 млн. Рейхсмарок.

«Я не була жінкою його мрії»

Але війна вже наближалася до кінця, і ніхто не міг сказати, що буде з Шиндлера, коли прийдуть переможці. Все було, як у фільмі: робітники фабрики плакали, прощаючись з ними. Автомобіль дуже скоро зупинив радянський солдат, який зняв з них наручний годинник. Ще через кілька кілометрів у них забрали і машину. Оскар тільки вилаявся: в ній були заховані коштовності. Ще невідомо, чим би закінчилася зустріч з радянським патрулем, якби Емілію НЕ покликала жінка. Це виявилася російська куховарка, яка працювала у них на кухні. Вона і пояснила своїм, що Шиндлер - «хороші» німці. «І незабаром, - згадує Емілія, - Оскар пив горілку з російськими« за здоров'я Сталіна ». Здавалося, що він завжди знав цих людей, був своїм у «дошку» - жартував і сміявся, хоча перший же перехожий міг би дізнатися в ньому людини, походжав в есесівському мундирі. І хто б став розбиратися - справжнісінький він есесівець чи ні ... Дивно, як він умів використовувати ситуацію: він був такий же комуніст, як і нацист. Але його заздоровні тости «за Сталіна» нам допомогли: нас відправили до відділення Червоного Хреста. По дорозі ми зустріли знайомих - інспектора промислових підприємств з дружиною, які слідували туди ж. Нас всіх обшукали. У дружини інспектора знайшли пістолет, і це вирішило її долю: вона була тут же на очах у всіх розстріляна. Я злякалася, адже в моїй сумці - документи і фотографії, і на багатьох з яких Оскар - в мундирі СС. Вибравши момент, я жбурнула сумку в річку. Тому у мене майже не збереглося наших з Оскаром фотографій того часу.

Нам знову пощастило: Оскар випадково зустрів свою давню пасію - Єву, яка прихистила нас на деякий час в своєму будинку. Але у мене вже не було сил навіть обуритися, коли я зрозуміла, що Оскар зраджує мені з нею. Війна змінює людей, моральні цінності, все і всіх. Єва допомогла нам перебратися в американську зону, де нас зустріли зі словами: «А ось і перші євреї. Ласкаво просимо! »Ми були такими втомленими і змученими, що не було сил навіть заперечити. Тут ми вперше за кілька днів нормально поїли ... »

Без будинку, без грошей, без документів, без надії на зміни вони прожили кілька місяців, поки Оскар не зустрів когось із своїх колишніх робітників. Він і допоміг Шиндлерам отримати паспорта для виїзду до Швейцарії. Там Оскара якимось неймовірним чином розшукав представник організації з надання допомоги євреям «Jont» доктор Седлачек, який знав про його фабриці. Він став посилати Шиндлерам продуктові набори, які допомогли їм вижити.

Емілія була тут знову щаслива з Оскаром, мріяла про майбутнє. Вона завагітніла, але дитину не виносила. Довелося робити операцію, після якої мати дітей вона вже не могла. Коли прийшла до тями після наркозу, побачила усміхнене обличчя Оскара, який прийшов до неї з одного зі своїх давніх пасій - Гізою. І Емілія зрозуміла, що все починається спочатку. Особливо коли Оскар, отримавши від «Jont» 15 тисяч доларів, покотив з Гізою відпочивати, не залишивши їй ні цента.

Але повернувся він все-таки до неї. З покаянної головою, але без грошей. І вона прийняла його. У 1949 році він запропонував поїхати в Аргентину, де, казали, можна було непогано влаштуватися. У день від'їзду він сказав, що Гіза теж їде. У Емілії впало серце: вона сподівалася, що хоч в Аргентині вона буде його єдиною жінкою.

До Аргентини вони добиралися в каюті третього класу майже місяць. Буенос-Айрес зустрів їх теплом і сонцем, і Емілії це здалося хорошим знаком, навіть незважаючи на те, що обидва вони не знали іспанська, у них не було вдома, не було нічого. Але Оскар швидко встановив зв'язок з єврейською громадою, і незабаром їм запропонували поселитися в будинку з ділянкою землі в передмісті аргентинської столиці. Емілії було не звикати: вона виросла в селі. Оскар раптом загорівся ідеєю вирощувати нутрій, щоб продавати шкурки. Вона вже знала, що якщо він щось задумав, то переконати його неможливо. Звичайно ж, підприємство з нутріями, для яких, як виявилося, в Аргентині абсолютно невідповідний клімат, згорить, загнавши «підприємців» в борги. Оскару незабаром стало нудно цим займатися, і він пропадав у столиці, залишивши нутрій на Емілію і декількох робітників. Він продовжував зустрічатися з Гізою. Коли в хвилини відчаю Емілія вимовляла йому, мовчав. Але в його очах вона читала: «Знаєш, кожен повинен жити, як йому живеться, потрібно використовувати кожен день». Він розумів, що ранить її, але не міг інакше. Як говорила Емілія пізніше, він був як дитина, який прямував за своїм настроєм, хоча і пережив такі страшні часи. Емілія стверджувала, що Оскар в житті був куди краще, ніж актор Ліам Нісон, який зіграв його у фільмі «Список Шиндлера». Вона знала, що простить йому всі. І він це теж знав.

У 1957 році стало відомо, що уряд Німеччини відшкодовує підприємцям частина грошей за втрачене майно. І Оскар почав збиратися в дорогу. Вони прожили разом 30 років, і Емілія не думала, що він їде назавжди. Але він поїхав, залишивши їй 90 тисяч доларів боргу - за нереалізовану ідею з розведення нутрій. Емілія в своїх спогадах дивувалася: завжди успішний у справах в Німеччині навіть у найскладніші часи, в Аргентині він не зміг нічого добитися. Всі його наміри і спроби закінчувалися фіаско.

Щоб розрахуватися з кредиторами, Емілія змушена була продати ферму і переселитися в квартиру в робочому районі. Вона влаштувалася продавщицею в молочний магазин і ледве зводила кінці з кінцями. На її прохання про допомогу чоловік не реагував. Один раз він послав їй 200 марок. Пізніше вона дізналася, що Оскар отримав 100 тисяч марок відшкодування за фабрику з випуску емальованого посуду. Він писав їй листи, наприклад: «Я все гладшаю. Це від їжі і гарного вина ». Після таких слів вона кидала його листи в вогонь. Вона бідувала, не чекаючи ні від кого допомоги.

Емілія Шиндлер: « У моїх очах він завжди залишиться незвичайним людиною, привабливим, веселим і попереджувальним. Часом він ставився до мене з цим почуттям. Однак це не був вірний чоловік, і до нашого шлюбу, і після він змінив безліч жінок. Цього я йому пробачити не можу. Не в силах забути і те, як, зазнавши фіаско в справах, кинув мене в Буенос-Айресі з одними боргами. Я втратила все: ферму, будинок, заощадження. Ще сьогодні за мною тисяча доларів його боргу ... ».

Врятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму СВрятовані Шиндлером і їх сім'ї біля могили Шиндлера під час зйомок фільму С. Спілберга «Список Шиндлера».Єрусалим ( yadvashem.org )

Оскар, який оселився у Франкфурті-на-Майні, об'явився через майже 15 років: в листі він просив її підписати контракт на виробництво фільму про фабрику Шиндлера і про них, по якому їй повинна б перепасти чимала сума. Вона не хотіла цього робити, так як підприємницькі спроби чоловіка її більше не надихали. Але все-таки підписала. А незабаром прочитала інформацію в газетах, що Оскар Шиндлер помер в Гільдесгайме у віці 66 років і похований в Єрусалимі. Це було його бажанням - останній притулок отримати в єврейській землі.

Що вона відчула в той момент? Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її? І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її? Вона не знайшла відповіді на ці питання. Емілія точно знала одне: вона не була жінкою його мрії.

Жінка, яку забули

Минуло ще багато років, поки вийшов на екрани фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера». Про неї, Емілії Шиндлер, ніхто не говорив, тому що про неї мало хто знав. Адже навіть в свідоцтві про смерть її чоловіка було записано, що його сімейний стан невідомо, хоча вони не розлучалися. Але Спілберг надіслав їй люб'язне запрошення приїхати на зйомки частини фільму про врятованих Шиндлером, як ... однією з них. Вона спочатку відмовилася, але потім все-таки поїхала. Коли Спілбергу сказали, хто ця жінка, він схопився за голову. Емілія ж була впевнена, що її «забули» тільки тому, що їй належить частина грошей від продажу фільму (хоча права на його виробництво перепродувалися, вдова Шиндлера мала б отримати чималі гроші). До речі, пізніше було оголошено, що фільм «Список Шиндлера», який отримав сім «Оскарів», виявився в збитку - з мінусом в 13 млн. Доларів. На всі заяви вдови Шиндлера про права на гонорар Спілберг відповів, що фільм збитковий, але він готовий допомагати їй з особистих коштів, якщо тільки вона відмовиться від всіх претензій ...

... А тоді, в Єрусалимі, Емілія стояла біля могили Оскара, подумки розмовляючи з ним. Вона написала про це так: «Я нічого не можу тобі сказати, так як я не знаю, чому ти залишив мене. Смерть - кращий суддя, вона розсудить. Але ми ще одружені і я тобі прощаю, все прощаю ».

Емілія намагались боротися за свои права, щоб отріматі хоч якусь часть з належали їй грошей від прокату фільму, но ее Постійно обманювалі. Вже после виходу на екрани фільму «Список Шиндлера» до неї натовпу кинулися журналісти и були вражені ее бідністю: вона жила зі своєю маленькою пенсії. Коли з'явився фільм, Німеччина стала платіті їй 1300 марок на місяць, 30 долларов вона отримувалася від правительства Ізраїлю. Коли в газетах з'явилися статті про неї і її бідності, то знайшлися жертводавці, які посилали їй, хто скільки міг - хто 10 доларів, хто 50. Її запрошували в різні країни, і вона охоче приймала запрошення, але не завжди могла їздити через стану здоров'я: визнання прийшло надто пізно. Але якщо її звали в Німеччину, то, незважаючи на хвороби, вона збиралася в дорогу. Уже в кінці її довгого життя, в один із приїздів до Берліна Емілія впала і зламала шийку стегна. Після цього її визначили в будинок для людей похилого віку, забезпечивши необхідний догляд і турботу. Якось медсестра повідомила, що до неї прийшов відвідувач - журналіст. Це був молодий чоловік, блакитноокий блондин. Коли він привітався і посміхнувся, вона відразу ж згадала і ці очі, і цю посмішку, і свої молоді роки ...

Так, це був син Шиндлера і його останньої коханки. Він сказав, що його батько перед смертю віддав матері валізу з паперами - листами і документами. Там були також якісь списки. Весь вміст валізи мати відправила до Ізраїлю, в музей Яд-Вашем, вважаючи, що саме там вони і повинні знаходитися ...

Весь вміст валізи мати відправила до Ізраїлю, в музей Яд-Вашем, вважаючи, що саме там вони і повинні знаходитися

Емілія зрозуміла, що Оскар і цього разу залишив її. Вона намагалася судитися, але документи були вже на шляху до Ізраїлю. Тоді вона надиктувала Еріці Розенберг, яка стала її супутницею в подорожах по світу: «Я не знала, кого я ненавиджу більше: його або себе, що я не можу його забути. Я знову його бачу. Як довго може тривати любов? Може, її припинить тільки смерть? .. »

Емілія Шиндлер померла 94-річної в лікарні під Берліном від інсульту. За її бажанням вона похована в Баварії. На похоронах були присутні кілька людей - офіційні особи і Еріка Розенберг ....

Емілія Шиндлер: «Так добре, як я, його не знав ніхто. З чистою совістю скажу: будучи мені поганим чоловіком, він ніколи іншому не заподіював зла. Життя змушувала його йти на компроміси, пристосовуватися. Але він ніколи не був переконаним нацистом. Це точно. Бажаючи блага Німеччини, він не хотів працювати на Гітлера. Однак потрапив в мережі військових хитросплетінь, а війна завжди плодить патологію. Тривога і турбота про євреїв, влаштованих в його фірмі «Emilia» в Польщі, а потім в Чехії, - все від чистого серця, при тому, що захист цих людей була дуже небезпечна. Доводилося йти на ризик, давати хабарі, але ж найголовніше - результат, чи не так? 1200 врятованих життів - це що-небудь, та значить ».

В Ізраїлі імена Оскара і Емілії Шиндлер стоять в одному ряду зі шведським дипломатом Рауля Валленберга, датським королем Християном X і багатьма іншими видатними діячами і простими людьми, які врятували тисячі євреїв.

Орен Лев Арі, старший пастор месіанської общини «Цар Великої Слави» (Melech Kavod Rav) міста Єрусалима, Ізраїль, «Оскар Шиндлер - Праведник світу».

Як висмикнути їх у Гьотца?
Що вона відчула в той момент?
Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її?
І ще: чи були ті, інші жінки, до яких він йшов, краще її?
Як довго може тривати любов?
Може, її припинить тільки смерть?
Доводилося йти на ризик, давати хабарі, але ж найголовніше - результат, чи не так?
Як висмикнути їх у Гьотца?
Що вона відчула в той момент?
Чи була вона для нього завжди чужий - або тільки тоді, коли він залишив її?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online