Касовий і товарний чеки: бланки, штрафи, скачати зразки чеків

  1. Касовий і товарний чек: відмінність понять
  2. Оформлення документації ВП
  3. Оформлення товарного чека
  4. зміна функцій
  5. Оформлення на ССО і ПСН

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-які відносини споживача і постачальника повинні бути закріплені документально. Касовий і товарний чек ІП є підтвердженням угоди незалежно від того, покупка це або послуга. Але багато підприємців, особливо початківці, губляться в припущеннях про те, який чек важливіше? Розберемося, чи можна не реєструвати касу, а користуватися тільки товарним бланком, і що загрожує ІП, якщо він не видав чек.

Розберемося, чи можна не реєструвати касу, а користуватися тільки товарним бланком, і що загрожує ІП, якщо він не видав чек

Касовий і товарний чек: відмінність понять

Касовий чек - це документ, надрукований на контрольно-касовій машині (ККП) і оформлений за певними вимогами податкової інспекції. Спочатку в ньому вказувалася лише вартість товару або послуги, а найменування товару або послуги було невідомо. Якщо споживачеві була потрібна детальна розшифровка суми, зазначеної в касовому корінці, то продавець виписував товарний чек.

Товарний чек - це супутній документ до касового корінця. У ньому прописується:

  1. В окремому рядку - найменування, артикул.
  2. Кількість і вартість товару.
  3. Сума, яку споживач оплатив.

Якщо касовий чек в обов'язковому порядку повинен бути виданий покупцеві на руки в момент оплати, то товарний видається тільки на вимогу споживача.

Касовий чек в обов'язковому порядку повинен бути виданий покупцеві на руки в момент оплати, а товарний видається на вимогу споживача.

Також товарний чек видається, якщо послуга виконана в повному обсязі, але внесена передоплата.

Оформлення документації ВП

Якщо на торговій точці ІП передбачена ККМ, то існують певні вимоги до оформлення касового чека. після проходження реєстрації ККМ в податкову службу ІП отримує дозвіл на видачу документа.

У паперовій стрічці каси повинні бути присутніми наступні позиції:

  • назва організації або П.І.Б .;
  • адреса торгової точки;
  • ІПН (індивідуальний податковий номер ІП);
  • найменування та номер ККМ;
  • порядковий номер;
  • режим оподаткування;
  • дата і час операції;
  • інформація про грошові кошти, отримані від споживача.

Кожен товар може бути пробитий окремою позицією або загальною сумою. В кінці стрічки - підсумкова сума покупки або послуги. Касовий чек ІП дозволяє отримати повну інформацію про угоду. Також ККМ зберігає в пам'яті звітну інформацію про доходи організації за певний період і належить до документів суворої звітності.

До обов'язкового переліку реквізитів на касовому чеку ІП може запрограмувати інформацію про знижки, розподілити товари в секціях, якщо використовуються різні категорії.

Сучасні ККМ дозволяють розширити перелік інформації, яка може бути закладена в чеку. На касовій стрічці друкується повна інформація про товар або послугу. У цьому випадку немає необхідності в товарному бланку, тому що не потрібно пояснення. Якщо покупцеві потрібно здати звіт про те, що кошти витрачені саме на певний товар, то він може попросити видати товарний чек на додаток до касового.

В інших випадках потрібно тільки видача касового корінця незалежно від вимог покупця. Якщо порушено це правило, то вам загрожує штраф за непробитий чек в розмірі від 3000 до 4000 рублів. Про це йдеться в ст. 14.5 КоАП . Штрафні санкції виносяться в індивідуальному порядку. Іноді можна отримати лише попередження, якщо перевіряючі не виявили інших порушень торговельної діяльності.

Якщо ви не видали касовий чек, то, згідно зі ст. 14.5 КоАП, отримаєте штраф в розмірі від 3000 до 4000 рублів.

Оформлення товарного чека

Товарний чек є доповненням, але теж вимагає правильного оформлення. На відміну від касового він не є документом суворої звітності і може мати будь-яку форму.

Товарний чек не є документом суворої звітності.

Купити товарний чек можна в кіоску, канцелярському відділі або замовити в поліграфічної компанії. Форма товарного чека для ІП може бути індивідуальною. Створюють шаблон і друкують його на офісній техніці самостійно.

Основною вимогою до документа є правильне заповнення. Цьому повинні бути навчені як підприємці, так і співробітники.

Як оформити:

  1. Бланк повинен бути пронумерований.
  2. У шапці бланка вказується інформація про підприємця: найменування, ІПН , Адреса, телефон (інформацію можна перенести на спеціальний штамп, щоб не заповнювати вручну).
  3. Чи вписується дата і час операції.
  4. Заповнюється окремо рядок по кожному товару: номер, найменування, кількість, ціна за штуку, сума, якщо товар не в єдиному екземплярі.
  5. На кожен товар вимагається заповнення окремого рядка по порядку.
  6. В кінці товарного чека ІП вписується загальний підсумок - сума за всі покупки або послуги. Заповнюється цифрами і прописом в дужках.
  7. Якщо в товарному бланку заповнена тільки верхній рядок, то все нижні перекреслюються, щоб не було можливості дописати іншу інформацію, що не відноситься до цієї оборудки.
  8. В кінці бланка продавець ставить свій підпис і розшифровку.
  9. обов'язково ставиться друк ІП , Щоб бланк мав юридичну силу.

Якщо весь список товарів або послуг не входить в один бланк, то продавець заповнює наступний і прикріплює до касового корінця. Головне, щоб загальна сума в товарних бланках збіглася з інформацією в касовому.

Важливо, щоб загальна сума в товарних бланках збіглася з інформацією в касовому.

Не можна вказувати в товарному документі одну категорію на усі товари, наприклад іграшки, продукти, меблі, посуд. Кожна позиція повинна бути розписана, щоб у покупця не виникло проблем при звіті або зверненні до ІП з питання шлюбу та інших ситуацій.

зміна функцій

Правила індивідуальної підприємницької діяльності постійно оновлюються, щоб полегшити роботу ВП і прибрати зайву паперову тяганину. Якщо ви використовуєте ЕНВД і вирішили відмовитися від ККМ, то оформлення та видача касового чека не потрібні. Досить оформити товарний чек, якщо цього вимагає покупець.

У разі звернення покупця з якого-небудь питання товарний чек з печаткою ІП вважається документом, що має юридичну силу.

Оформлення на ССО і ПСН

Для ведення підприємницької діяльності передбачені й інші системи оподаткування. Якщо підприємець перебуває на ССО (Спрощена система оподаткування), то він має право самостійно приймати рішення про встановлення ККМ або переході на видачу товарних бланків на вимогу покупця. Можуть бути обрані інші форми, які стануть для ІП бланком суворої звітності.

ІП на ССО можна:

  1. Видавати бланк тільки споживачеві.
  2. Заповнювати чек і копію, яка залишається звітним документом для організації.

Вибираючи другий варіант, підприємець встановлює контроль за роботою персоналу.

В останні роки популярністю користується ПСН (Патентна система), яка спрощує можливість зайнятися малим бізнесом. У цьому випадку немає необхідності в реєстрації касового апарату, тому що товарний чек ІП на патенті є таким же документом, як і при системі ЕНВД (єдиний податок на поставлений дохід).

Єдиним нюансом для ІП, які обирають роботу з товарними чеками, є обмеження - підприємець може надавати послуги тільки фізичним особам.

Якщо на торговій точці передбачена система розрахунку банківською карткою по терміналу, то ІП зобов'язаний встановити ККМ або термінал , Який видає касовий чек про здійснення операції. Тоді оформлення товарного чека ІП здійснюється тільки на вимогу споживача.

Розглянувши всі моменти правил торгівлі або надання послуг індивідуальним підприємцем, то, як використовується касовий чек або товарний, можна підвести підсумок:

  1. Касовий корінець повинен бути виданий при будь-якій угоді, навіть якщо покупець не вимагає документ.
  2. Товарний бланк при наявності ККМ або відсутності видається тільки на вимогу клієнта.
  3. При ССО, ЕНВД або патенті підприємець самостійно вибирає вид оформлення відносин зі споживачем.

Який би вид документації не був обраний, підприємець повинен враховувати всі моменти правильного оформлення бланків. Чек є доказом угоди і важливий як для ІП, так і для споживача. Видача чека - обов'язкова процедура, яка проводиться після отримання грошей від покупця. Чи не видали, значить, порушили законодавство. Чек повинен видаватися завжди, незалежно від бажання покупця, а власник магазину зобов'язаний це контролювати. Дотримуючись усіх правил видачі та оформлення чеків, ви захистите себе від штрафів і претензій, а також знайдете довіру покупців.

Але багато підприємців, особливо початківці, губляться в припущеннях про те, який чек важливіше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online