Як не потрібно купувати будинок в Болгарії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Давайте поговоримо про те, як краще не купувати сільський будинок в Болгарії. Про те, як "краще" його купити, інформацію знайти не проблема, тієї локшини на вуха вам навісять дуже швидко і майже безкоштовно. Як не дивно, прийняття рішення в такому важливому питанні, часто буває емоційним, багато невраховані моменти, також як і зроблені помилки, усвідомлюються лише через деякий час.

Зараз ми вже не перший рік живемо тут, набиті начебто все шишки і пройдені всі етапи - від бажання мати свій будинок і до його покупки, пошуку будівельних бригад, матеріалів, будівництва, потім - ремонту того, що побудували. З'явилося багато сусідів і друзів (також зі своїми будинками і зі своїм власним досвідом). Ця тема постійно спливає між нами - в розмовах, застіллях і просто думках вголос. Які можуть бути підводні камені при покупці будинку в Болгарії і що потрібно врахувати, щоб уникнути можливих проблем?

1. Вам не треба купувати будинок в Болгарії. Якщо можете аргументовано посперечатися з цим постулатом, читайте далі. Але думаю 70-80 відсотків читачів, на цьому і зупиняться. В принципі, сам я вважаю, що дана порада більше застосуємо до покупки квартири, а не власного будинку. Питання, навіщо вона потрібна в чужій країні, де у вас немає не те щоб громадянства, а й навіть статусу ПМЖ, можна назвати наріжним - при нинішніх цінах на оренду, вартість квартири буде дорівнює вартості десятків років оренди - не тільки в Болгарії, але і в більш теплих і успішних в плані розвитку економіки країнах. При тому, що гроші можна вкласти в справу або просто покласти на депозит. Якщо ж у вас є, все-таки, зайвих 100-200 тисяч євро, їх звичайно можна вкласти в нерухомість. Спробуйте знайти місце, де вона не падає в ціні.

2. Не поспішайте. Добрі маклери можуть спробувати створити видимість того, що даний варіант ось-ось вислизне у вас з рук. І що ж ви тоді будете робити! Треба терміново укласти попередній договір, поки золота рибка не є спливла. Повірте, як тільки ви купите і почнете тут жити, вам почнуть пропонуватися такі варіанти, які ви раніше й уявити собі не могли. Причому перше (тобто "купите") - зовсім не обов'язкова умова, спробуйте заощадити, почавши просто "тут жити". З року в рік, я бачу виставлені на продаж одні і ті ж об'єкти, які чекають тієї години, коли їх купить якийсь щасливий і божевільний іноземець.

3. Дуже обережно поводьтеся за допомогою до друзів і знайомих, навіть дуже хорошим. Якщо звичайно не хочете з великою часткою ймовірності їх позбутися. Хороша людина, це не професія, отримати кваліфіковану пораду від непрофесіонала, буде везінням. І це якщо ще виключити явний обман. Чим завгодно він може бути викликаний, саме банальне - бажанням заробити хоч на чомусь (кому-то). Он-то може і "запрацює", а ви втратите свої гроші, вам воно треба? Пам'ятайте, кожен другий переїхав, вважає себе великим знавцем болгарської дійсності . Яка, як відомо, складається з: моря, фруктів, вина і торгівлі нерухомістю. Не попадайтеся.

4. Не купуйте будинок не вивчивши технічну документацію і не отримавши на руки всі офіційні документи, що підтверджують легальність вироблених на ділянці робіт. Старі будинки раніше оформлялися прямоугольнички на "Скіць" - схемою ділянки. Як мінімум, перевірте, що розміри будинку, зазначені в нотаріальному акті і на схемі, відповідають реальним. Не вірте запевненням ріелторів, що мовляв у Болгарії, практично всі живуть в сільських будинках без документації, оформленої належним чином. Після укладення договору про продаж, незаконний строеж буде вже вашої особистої проблемою.

5. Оформляйте будинок на фізичну особу (землю, на якій він стоїть, можна оформити на фірму). Тарифи на електроенергію для фізичних осіб нижче, ніж для юридичних. Крім того, "тримати яйця в різних кошиках", іноді може бути просто зручніше.

6. Вибирайте не будинок, а місце, де він стоїть, а також сусідів. Продаваної нерухомості в Болгарії дуже багато, ви напевно зможете підібрати собі варіант до душі в хорошому селі. Але якщо будинок ви зможете відремонтувати або добудувати, то з хреново дислокацією і поганими сусідами, доведеться змиритися. Про циган не пишу, вони є майже всюди, а є і чисто циганські села, нерухомість в них дуже дешева ( "бери - не хочу"). Село має бути "живим", доброю ознакою є, якщо його населяють в основному болгарські сім'ї, а не іноземці. Подивіться на стан сусідніх будинків, а також на припарковані поруч машини, це також може характеризувати потрібне положення. Сподобалося, і не терпиться почати тут жити? Зніміть житло в оренду, поживіть, познайомтеся з людьми, дізнайтеся про всі плюси і мінуси цього місця, а також про те, хто, що і чому продає. Чи не забирайтеся в глушину або на самий край села, це може бути дешево і цікаво на перших порах, але довгими зимовими вечорами, буде дуже сумно. Інша крайність - занадто близько розташовані будинки. Переваги життя в приватному будинку зведуться нанівець, якщо ви будете чути все, що відбувається у сусідів за парканом і навпаки. Знаходження будинку поблизу від головної дороги, може бути як плюсом, так і мінусом. За таким дорогам іноді можуть проїжджати не тільки легкові автомобілі, але і важкі вантажівки і автобуси.

7. Екологія обраного місця - також важливе питання. У Болгарії не все так райдужно з екологією, як це бачиться і підноситься іноземцю, який бажає купити тут нерухомість (особливо вихідцям з великих забруднених російських міст). Проблем не так багато, як РФ, але вони є. Досить відвідати спеціалізовані по даній тематиці болгарські форуми, щоб дізнатися багато нового і цікавого. Придивіться до околиць обраного району і його історії - чи є якесь шкідливе виробництво, сміттєві звалища, поховання відходів, природні родовища з радіоактивними елементами і т.д. З'ясуйте звідки надходить вода в центральний водопровід або колодязі (можна навіть зробити аналіз даної води у відповідній лабораторії). Зверніть увагу, як виглядають місцеві жителі, чи є довгожителі, які захворювання найбільш характерні та інше.

8. Не купуйте будинок в селі, якщо не готові постійно займатися його благоустроєм та ремонтом різного ступеня складності. А також доглядати за прилеглою територією. Як мінімум потрібно стригти траву, обприскувати насадження і безперервно боротися з різного роду небажаної живністю, якій на природі (на відміну від міста) ви виявите неймовірну кількість. Багато з них, обов'язково захочуть забратися на вашу особисту територію - аж до ліжка.

9. Відстань від великого населеного пункту, повинно бути не більше 20-35 км. Зверніть увагу на інфраструктуру села, наявність школи, поліклініки, магазинів. Хороша дорога до міста дуже важлива, це дозволить вам мати доступ до міської цивілізації в будь-який час доби і року. В принципі, важливо щоб хороша дорога підходила до самого вашого будинку. Взимку вулиці тут не чистяться, доїхати від гаража до головної дороги, може бути проблематично.

10. Море. Це круто, це класно, за цим їдуть до Болгарії. Однак, не поспішайте купувати житло "на першій лінії", якщо не збираєтеся в ньому жити тільки "в сезон", тобто приблизно з травня по вересень. В інший час вашими сусідами будуть вогкість і вогкий. Добре це чи ні, але тут не Флорида. Відстані в 15-20-30 км. до моря цілком достатньо. Причому, на мій погляд, 15 або 30 - не грає особливої ​​ролі. Це всього лише додаткових 10 хвилин на машині. Однак, якщо виберете, наприклад, село "на гірці" , Зможете отримати як бонус особливий мікроклімат - з відсутністю зайвої вологості.

11. Ціна. Дуже багато агентств нерухомості включають в ціну приховану комісію. Це означає, що продавець готовий віддати свій будинок за одну ціну, а всі, що "накрутить" агентство зверху (сума залежить від його жадібності і здатності до Пошити в дурні клієнта, може обчислюватися тисячами євро) йде до нього, а не продавцю. Це крім того, що з вас обов'язково візьмуть також відсоток за оформлення угоди. Уважно вивчіть сайти по нерухомості. Варіантів дуже багато, часто один і той же, виставлений за різну ціну (буває, навіть на одному сайті). В принципі, ціна може бути ніяк не пов'язана з якістю житла. Це парадокс. Можна "задешево" купити краще, ніж "за дорого". Кілька років тому, місцевий ринок нерухомості був штучно роздутий різким напливом покупців із західної Європи. Ціни за старі будинки дорослих до небаченого для місцевих жителів рівня, кому пощастило - встигли вигідно продати. Потім настали криза і пора прозріння. Зараз пропозиції багаторазово перевищують попит, проте скинути ціну, може дозволити собі не кожен.

12. Купівля "готового до проживання" традиційного старого болгарського сільського будинку - ідея фікс. Звичайно, у всіх різні вимоги до рівня життя і хтось готовий жити в будинку, якому сто років, з туалетом на вулиці, солом'яною стріхою і стінами, викладеними на суміші бруду з глиною. Однак приготуйтеся, що для комфортного життя, скоріше за все доведеться знести все дощенту (до фундаменту - якщо пощастить і він взагалі є), вивезти сміття (що, до речі, теж коштує грошей, цілком відчутних) і побудувати все заново. Не женіться за дешевизною і фальшивої автентичністю.

13. "реновірован" (або оновлений, відреставрований) сільський будинок - гра в рулетку. Це замаскований і доопрацьований варіант, описаний в попередньому пункті. У переважній більшості випадків, якісний ремонт такого будинку невигідний з економічної точки зору. Для економії коштів, старий будинок просто підфарбовується, оббивається гіпсокартоном, встановлюється дешева сантехніка, купується деякі меблі. Зовні створюється цілком пристойна, на перший погляд, картинка. На яку, багато клюють. Проблеми починаються в перші ж непогодних дні. А через кілька років, весь "лиск" сходить, і ви залишаєтеся з тим, що було на самому початку - старим будинком, з щілинами в стінах і стелі, тарганами, блохами, цвіллю в найнесподіваніших місцях і іншими радощами життя.

14. Новий будинок. Це окрема пісня. Ніхто вам не дасть гарантію, що він якісно побудований. Що цеглини під штукатуркою покладені не дірками назовні, що теплоізоляція встановлена ​​"стик в стик", без щілин. Що під ламінатом є підкладка та інше. Моя порада - будуйте будинок самі. Або наймайте для нагляду людини, якій абсолютно довіряєте і який буде стежити за будівництвом як за своєю власною. Навіть ті з наших знайомих, які контролювали будівництво самостійно, розповідають таке, перед чим комічні епізоди з циклу "Нашої Раші", здаються квіточками. Коли бачиш кожен етап будівництва - від закладки фундаменту, зведення стін, даху, комунікацій, і так далі, по кілька разів змушуєш переробляти горе-майстрів свої косяки і недоробки, тоді починаєш розуміти, що це не жарти. Побудувати дійсно хороший будинок, дуже непросто.

15. Дивіться будинку в несезон і в негоду. Можливо, зможете побачити щось важливе, що може позначитися на рішенні про покупку. Не вірте казкам, що зими в Болгарії немає . Так, зима тут не така довга і сувора як в Сибіру. Але вона є. Будинок повинен бути утеплений, водопровідні та каналізаційні труби теплоізольовані за всіма правилами. Традиційні кам'яні будинки виглядають дуже красиво, але в них може бути холодно і сиро, майте це на увазі.

16. Витрати на будівництво і ремонт. Ви їх запланували? Збільште закладену суму мінімум в два рази. Якщо не маєте цими грошима, то краще почекати з початком робіт (а то, і з самою покупкою). В іншому випадку - довгобуд, і, як наслідок - виростають витрати на відновлення припинених етапів і виправлення недоліків, пов'язаних з порушенням технологічних термінів.

Ціни і витрати в цифрах не наводжу, у кожного вони будуть індивідуальні. Однак практика показує, що простий 100-метровий сільський будинок вартістю менше 50 тисяч євро - вельми компромісний варіант, як у виборі конфігурації будівлі і місця, так і якості будівництва.

..... Ви все ще хочете мати будиночок в селі? Вітаю, ви робите дійсно усвідомлений вибір! З хорошим власним будинком, ніколи не зрівняється апартамент або квартира, якими б "крутими" вони не були. Це просто інший рівень якості життя, який, ймовірно, може дозволити собі не кожен.

Якщо хтось хоче доповнити статтю виходячи з власного досвіду - пишіть, із задоволенням це зробимо. Свого часу, такі поради нам отримати не було від кого, але ж можна було б зберегти масу часу, нервів і грошей. Сподіваємося, що комусь це допоможе.

Які можуть бути підводні камені при покупці будинку в Болгарії і що потрібно врахувати, щоб уникнути можливих проблем?
Он-то може і "запрацює", а ви втратите свої гроші, вам воно треба?
Сподобалося, і не терпиться почати тут жити?
Ви їх запланували?
Ви все ще хочете мати будиночок в селі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online