Податок на дивіденди - терміни і порядок сплати, процентні ставки

  1. Податок на дивіденди - чи можна піти від його сплати?
  2. Процентні ставки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У біржовій практиці податок на дивіденди є другим основним видом податкових зобов'язань після податку на доходи від продажу акцій . При здійсненні дивідендних виплат податковим агентом є акціонерне товариство, а значить, податок на дивіденди сплачується безпосередньо компанією-емітентом.

дивідендами вважається будь-який дохід, виплачений емітентом всіх акціонерів товариства, пропорційно їх пайовій участі з чистого прибутку компанії, що залишилася після оподаткування.

Податковий агент зобов'язаний розрахувати, утримати та перерахувати податок до бюджету - і всі ці функції виконує компанія, що випустила акції. Податок на дивіденди утримується компанією ще до того, як доходи будуть перераховані акціонерам, в результаті чого власники акцій одержують прибутки вже очищені від зобов'язань, і необхідності звітувати перед Податковою інспекцією у них не виникає.

Податок на дивіденди - чи можна піти від його сплати?

Нерідко виникає питання - чи може акціонер написати заяву, яка скасовує функції емітента як податкового агента, і чи має право інвестор самостійно звітувати з податку на дивіденди? У кримінальному кодексі РФ є стаття 199.1 «Невиконання обов'язків податкового агента», яка передбачає кримінальну відповідальність для емітента за невиконання даних функцій, тому при зверненні клієнта з цим проханням він отримає гарантований відмова і піти від сплати податку не вийде.

Процентні ставки

Законодавство встановлює різні процентні ставки для різних категорій інвесторів (згідно зі ст Законодавство встановлює різні процентні ставки для різних категорій інвесторів (згідно зі ст. 224 і ст. 284 НК РФ), докладніше в таблиці. Наприклад, іноземна організація володіє акціями Газпромом - в такому разі компанія ГАЗПРОМ, перед тим як зарахувати дивідендні платежі юридичній особі, утримає з усієї суми доходу 15% і перерахує нерезиденту суму, вже очищену від податкових зобов'язань. Іншим акціонером Газпрому є російський громадянин - в даному випадку емітент зобов'язаний утримати 9% від суми дивідендів перед тим, як зарахувати дохід на рахунок фізичної особи.

Податок на дивіденди - чи можна піти від його сплати?
Податок на дивіденди - чи можна піти від його сплати?
Нерідко виникає питання - чи може акціонер написати заяву, яка скасовує функції емітента як податкового агента, і чи має право інвестор самостійно звітувати з податку на дивіденди?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online