Як взяти іпотеку від Жілстройсбербанка на вторинне житло

  1. Хто переплачує по іпотеці менше всіх
  2. Якщо не збирати, а відразу внести 50%
  3. Алгоритм покупки квартири в іпотеку
  4. 1. Знайти житло. Яку квартиру банк бере в заставу
  5. 2. Подати кредитну заявку в банк
  6. Документи від покупця:
  7. Документи від продавця:
  8. 3. Розгляд кредитної заявки уповноваженим органом банку
  9. 4. Прийняття рішення уповноваженим органом банку
  10. 5. Укладення договору купівлі-продажу
  11. 6. Висновок з клієнтом договорів банківської позики, застави
  12. 7. Видача позики і підтвердження цільового використання позики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ви вже вибрали квартиру на вторинному ринку і хочете оформити іпотеку? Тоді, якщо у вас є половина від вартості нерухомості, ви зможете взяти найвигідніший позику в країні, який пропонує АТ «Жілстройсбербанк Казахстану». Розглянемо докладно, як оформити іпотеку від ЖССБК на вторинну квартиру.

Але для початку нагадаємо, в чому суть системи жілстройсбереженій, і яка категорія клієнтів Жілстройсбербанка виявляється в самій виграшній позиції. Інформація для статті надано прес-службою Жілстройсбербанка і менеджерами філій.

Індивідуальні будинки по «Нурли жер»: опис, умови покупки, плани здачі в 2018 році >>>

Хто переплачує по іпотеці менше всіх

Система житлових будівельних заощаджень в першу чергу передбачає накопичення Система житлових будівельних заощаджень в першу чергу передбачає накопичення. Завдання вкладника - накопичити 50% від необхідної суми.

Наприклад, якщо клієнт хоче купити квартиру за 10 млн тенге, то йому необхідно накопичити в банку менше 5 млн тенге за період не менше 3 років. При цьому потрібно досягти необхідного рівня оціночного показника - це свого роду коефіцієнт фінансової дисципліни. Для його досягнення необхідно робити регулярні щомісячні внески.

При накопиченні банк пропонує найвищу ефективну ставку по внесках - до 13,3%. Така ГЕСВ при базовій ставці в 2% досягається за рахунок премії держави в розмірі 20%. Вона нараховується на суму, що не перевищує 200 МРП (481 000 тенге).

Як купити квартиру від Жілстройсбербанка за єдиною тарифною програмою «Баспана» >>>

Коли вкладник банку виконав всі умови і зібрав 50% від вартості житла (наприклад, 5 млн тенге), то відсутню суму ЖССБК видає в кредит за ставкою 3,5-5% річних.

трирічний термін накопичення - це необхідний мінімум, який гарантує кредит за ставкою 5% річних. Вкладник банку може збирати і довше, залежно від своїх можливостей. Наприклад, якщо він збирає 4 роки, то процентна ставка по позиці знизиться до 4,8%. Зі збільшенням терміну накопичень, буде пропорційно рости оціночний показник і відповідно, знижуватися ставка винагороди по позиці. Сама мінімальна ставка по позиках - 3,5% річних.

Наскільки вигідний житловий позику від Жілстройсбербанка? >>>

Якщо не збирати, а відразу внести 50%

Але якщо термін накопичень виявиться менше трьох років, або вкладник банку самостійно накопичив і одноразово вніс 50% від вартості житла на рахунок в ЖССБК, то ставка винагороди буде вище - від 7,5 до 8,5%. При цьому річна ефективна ставка може доходити до 13% річних. І вона буде діяти до того моменту, поки депозиту вкладника не виповниться 3 роки. Такими є вимоги закону «Про житлових будівельних заощадженнях в РК». Саме тому і важливо витримати термін накопичення, тоді вкладник банку за своє терпіння і дисциплінованість отримує найнижчий в країні відсоток по кредиту.

Алгоритм покупки квартири в іпотеку

Отже, розглянемо, з яких кроків складається оформлення іпотеки в Жілстройсбербанке на вторинне житло.

Потрібна іпотека в Караганді? Умови програм Жілстройсбербанка, Ощадбанку, Банку Центркредит в Центрі іпотечного консультування .

1. Знайти житло. Яку квартиру банк бере в заставу

Якщо ви хочете отримати іпотеку саме в Жілстройсбербанке , То при пошуку нерухомості слід врахувати кілька моментів.

Клієнт банку може придбати квартиру на вторинному ринку за умови, якщо термін її експлуатації не перевищує 50 років до моменту прийому заяви на отримання позики.

Будинки, в яких знаходиться квартира, повинні бути виконані з таких матеріалів:

  • цегла (керамічна, силікатна, гіперпресована);
  • залізобетон;
  • панелі на бетонній основі;
  • блоки на цементній основі;
  • кам'яні блоки (черепашник).

Також в документах на квартиру не повинно бути розбіжностей між фактичними параметрами (даними, відомостями) і її правовстановлюючими і / або ідентифікаційними документами.

2. Подати кредитну заявку в банк

Після того, як ви знайшли бажану нерухомість і домовилися з продавцем про ціну, ви разом з продавцем повинні прийти в банк для подачі кредитної заявки Після того, як ви знайшли бажану нерухомість і домовилися з продавцем про ціну, ви разом з продавцем повинні прийти в банк для подачі кредитної заявки. При собі обидві сторони повинні мати оригінали та копії таких документів.

Документи від покупця:

  • Оригінали і копії посвідчень особи позичальника (созаемщика, гаранта) і подружжя.
  • Адресні довідки з Цона позичальника / созаемщика (ів) / гаранта і подружжя з датою видачі не раніше 3 місяців на момент подачі заяви на надання позики. На довідці має бути QR код у верхньому правому куті (з квадратиком) + кредитний звіт ПКБ (при наявності кредитів).
  • Оригінал і копія свідоцтва про укладення (розірвання) шлюбу позичальника (созаемщика, гаранта).
  • Довідка про заробітну плату позичальника (созаемщика, гаранта) за останні 7 місяців (викладачі повинні надати довідку за останні 13 місяців) із зазначенням всіх утримань, передбачених законодавством РК. Довідка повинна бути підписана головним бухгалтером організації або особи, яка його заміщає, завірена печаткою і підтверджена випискою з індивідуального пенсійного рахунку з Цона за останні 7 місяців (викладачам за останні 13 місяців).

Якщо клієнт є індивідуальним підприємцем, то необхідно надати свідоцтво про держреєстрацію або відповідне повідомлення від податкового органу, патент / податковий звіт за останні 12 місяців, декларацію (приймається тільки форма 910, 911, 200, 220, 240), довідку про відсутність заборгованості.

  • Звіт про оцінку незалежного оцінювача.

У ЖССБК клієнтам дається перелік оціночних компаній, з якими банк співпрацює. Можна звернутися і до інших оцінювачам, але в банку пояснюють, що дані фірми працюють професійно, тому банк довіряє їм своїх клієнтів. Оцінка варто близько 5000 тг.

  • Договір з оцінювачем, чек про оплату за оцінку нерухомості.
  • При рефінансуванні заборгованості за позикою в іншому банку другого рівня або організації, що здійснює окремі види банківських операцій необхідно також надати:
  • довідку про зобов'язання клієнта по позиках інших банках і організацій з зазначенням суми основного боргу, винагороди за позикою, наявності або відсутності простроченої заборгованості;
  • копію договору банківської позики з графіком погашення.

Як купити квартиру за програмою Жілстройсбербанка «Свій будинок» >>>

Документи від продавця:

  • Оригінал та копія посвідчення особи власників надається заставного забезпечення і подружжя.
  • Оригінал і копія свідоцтва про укладення (розірвання) шлюбу власників надається заставного забезпечення.
  • Оригінали і копії правовстановлюючих документів на майно, що надається в якості заставного забезпечення (технічний паспорт / акт на право приватної власності, правовстановлюючі документи на майно (договір купівлі-продажу, міни, дарування, акт приймання об'єкта в експлуатацію і т.п.)).
  • Довідка про зареєстровані права (обтяження) на нерухоме майно та його технічних характеристиках станом на дату, що передує даті подачі заяви на отримання позики не більше 15 календарних днів з Цона з QR кодом в верхньому правому куті (з квадратиком).

Дана довідка повторно надається після реєстрації права власності на придбане нерухоме майно та після реєстрації застави.

Оригінали документів після звірки з копіями повертаються клієнтові. При цьому банк залишає за собою право запросити додаткові документи.

Тут також варто відзначити основні вимоги до позичальника і созаемщика:

  • підтвердження платоспроможності;
  • позитивна кредитна історія;
  • відповідність віку (з 18 до 65 років на момент закінчення кредитування);
  • надання необхідного банком переліку документів.

Казахстанці можуть придбати житло в новобудовах за цінами нижче ринкових >>>

3. Розгляд кредитної заявки уповноваженим органом банку

Мінімальний термін розгляду кредитної заявки складає 3 робочих дня. При необхідності проведення додаткового аналізу представлених клієнтом документів або огляду заставної нерухомості термін розгляду може бути продовжений до 15 робочих днів.

4. Прийняття рішення уповноваженим органом банку

Як тільки банк схвалив вашу заявку, можна вважати, що ви майже у мети. Обидві сторони угоди запрошуються в банк для укладення договорів.

5. Укладення договору купівлі-продажу

Для зручності клієнтів у філії банку є кабінет нотаріуса, де можна укласти договір купівлі-продажу. При цьому можна звернутися і до іншого нотаріуса.

При оформленні іпотеки укладається договір купівлі-продажу з обтяженням, тобто в документі вказується, що покупець зобов'язується внести повну вартість квартири протягом певного часу, як правило, це 14 днів. І тільки після цього договір купівлі-продажу вступить в законну силу.

Нотаріус в день укладення договору-купівлі продажу робить онлайн-реєстрацію документа. Потім покупець вже може отримати кадастрову довідку в ЦОНе або через портал електронного уряду, де він буде значитися власником даної нерухомості.

4 кроки для покупки квартири в новобудові >>>

6. Висновок з клієнтом договорів банківської позики, застави

З правовстановлюючими документами та кадастрової довідкою клієнт знову звертається до менеджера і укладає договори банківського позики і застави З правовстановлюючими документами та кадастрової довідкою клієнт знову звертається до менеджера і укладає договори банківського позики і застави. Відтепер куплена в іпотеку квартира стає предметом застави.

Тут варто зазначити, що предметом застави може бути не тільки квартира, що купується. Банком також приймається від фізичних осіб наступне майно:

  • гроші, що знаходяться на поточному рахунку в банку і / або права вкладника за договором банківського вкладу;
  • нерухомість, що належить заставодавцю на праві власності та / або купується за рахунок позики, у вигляді:
  1. земельної ділянки;
  2. індивідуального житлового будинку із земельною ділянкою;
  3. квартири в багатоквартирному будинку.
  • комерційна нерухомість: офіси, магазини, приміщення (НЕ складського типу), що знаходяться в містах Астана, Алмати, Шім'ї та обласних центрах - в якості тимчасового застави, або в якості додаткової застави на цілі придбання і / або будівництва житла та / або придбання земельної ділянки .

7. Видача позики і підтвердження цільового використання позики

Потім протягом трьох днів покупцеві видається позика. Після цього він повинен сплатити банку такі комісії:

  • комісія за розгляд кредитної заявки на отримання житлової позики - 0 тг;
  • комісія за розгляд кредитної заявки на отримання проміжних і попередніх житлових позик - 5000 тг;
  • комісія за організацію видачі проміжних і попередніх житлових позик - 0,5% від суми позики (хв. 15 000 тг, максимально 100 000 тг);
  • комісія за організацію житлової позики - 0 тг;
  • комісія за виплату позик готівкою - 0,5% від суми позики, виплаченої готівкою (хв. 1500 тг, макс. 50 000 тг).

Оригінали документів, а саме договору купівлі-продажу, договору банківської позики та договору застави залишаються в банку. Клієнту видаються завірені копії.

Варто зазначити, що переведення боргу по іпотеці можливий тільки в разі спадкування (смерть позичальника) або за рішенням суду.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Наскільки вигідний житловий позику від Жілстройсбербанка?
Потрібна іпотека в Караганді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online