Розписка зразок про повернення боргу: як правильно написати, зразок

  1. Написання розписки з боку боржника
  2. Написання розписки з боку займодателя
  3. бланк розписки
  4. Засвідчення розписки нотаріусом
  5. Особливості стягнення коштів по розписці через судові органи
  6. Повідомлення і претензія про повернення боргу по розписці
  7. Позовна заява про повернення боргу по розписці і позов про повернення боргу без розписки
  8. Консультація на відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У повсякденному житті може виникнути такий момент, коли або вам, або вашим родичам потрібно передати деяку суму грошових коштів або самим обіцяти відшкодувати певну кількість грошей. Для забезпечення безпеки повернення грошей цивільним законодавством передбачено складання розписки про повернення боргу .

Існує можливість складання розписки як з боку позикодавців, так і з боку позичальника.

У повсякденному житті може виникнути такий момент, коли або вам, або вашим родичам потрібно передати деяку суму грошових коштів або самим обіцяти відшкодувати певну кількість грошей

Правила написання розписки

Існують певні правила оформлення цього документа, які необхідно дотримуватися для безперешкодного, в майбутньому, повернення коштів. Розписка складається в письмовій формі. У ній обов'язково повинні бути присутніми повні дані позичальника і позикодавця, а саме прізвище, ім'я, по батькові, номер паспорта і інше. Важливо вказати суму, яка дається в борг і валюту.

Якщо борг виданий в іноземній валюті, не буде зайвим вказати за яким курсом слід повертати його. Це необхідно для забезпечення безпеки від коливань курсу.

Також в розписці прописуються умови і терміни повернення боргу Також в розписці прописуються умови і терміни повернення боргу. Слід вказати конкретну дату повернення боргу.

Такий документ можна складати і за допомогою друкованого тексту, але більш благонадійним буде виглядати розписка, виконана рукописним текстом і рукою позичальника.

Оскільки, в майбутньому, при виникненні проблеми з поверненням боргу і запереченням позичальником наявності боргу, почеркознавча експертиза може підтвердити той факт, що дана розписка була складена саме позичальником.

Написання розписки з боку боржника

Найчастіше розписка потрібна, щоб підтвердити передачу грошових коштів. Вона може знадобитися при покупці автомобіля або квартири. Також такий документ може застосовуватися при передачі грошових коштів за оренду приватній особі в готівковій формі.

Розписка в подібних випадках те саме чеку. Вона складається за всіма правилами одержувачем коштів. Оригінал розписки залишається у платника.

Написання розписки з боку займодателя

Підтвердити передачу коштів можна, зажадавши у позичальника скласти розписку. У цьому випадку обов'язково вказується, на який термін видані гроші. Також є можливість позначити відсоток по такій позиці.

В цілому розписка складається у довільній формі. Головне, щоб в ній були вказані всі необхідні реквізити і складена вона була від руки.

бланк розписки

Зразок розписки наведено нижче. Його можна видозмінювати залежно від обставин у кожному конкретному випадку.
Зразок розписки наведено нижче

Засвідчення розписки нотаріусом

Не обов'язково, але за бажанням, боргова розписка може складатися   за участю свідків Не обов'язково, але за бажанням, боргова розписка може складатися за участю свідків . Це може бути, в тому числі, нотаріус.

Існує ст. 163 ГК РФ, яка встановлює якісь категорії угод можуть бути завірені нотаріально. Але судячи з практики, окремо одну розписку жоден нотаріус не запевнить. В даному випадку, розписка буде йти як додаток до договору позики.

І дане запевнення буде обгрунтовано якщо є такі підстави:

  • якщо у вас є підстави припускати невиплату коштів іншою стороною, але ще не передані грошові кошти, а ви хочете додатково підстрахувати себе, необхідно скласти простий договір позики і боргову розписку, а після йти до нотаріуса;
  • коли ж кошти були вже передані іншій стороні, не обов'язково складати договір, а розписка і без нього має юридичну силу. Сенсу в даному випадку від нотаріального посвідчення немає.

Особливості стягнення коштів по розписці через судові органи

Коли підійшов термін повернення боргу, а позичальник не повертає суму, посилається на безгрошовість, постійно просить відстрочку, обіцяє виплатити, але не виплачує або зовсім не йде на контакт, Займодатель змушений звертатися до суду за   примусовим стягненням Коли підійшов термін повернення боргу, а позичальник не повертає суму, посилається на безгрошовість, постійно просить відстрочку, обіцяє виплатити, але не виплачує або зовсім не йде на контакт, Займодатель змушений звертатися до суду за примусовим стягненням .

Існує особливість при поданні позовної заяви на стягнення боргу. Якщо в розписці вказано термін виконання зобов'язання, то в письмовому пред'явленні вимоги про повернення грошей, так званої претензії, немає потреби і можна відразу звертатися до суду.

Якщо ж точного терміну повернення в розписці немає, то боржник зобов'язаний виконати своє зобов'язання протягом тижня з моменту пред'явлення позикодавцем претензії. Після цього терміну і ненадходження грошей позикодавцем, можна звертатися до суду для винесення судового рішення. Без нього неможливо почати примусове стягнення.

При пред'явленні позовних вимог про повернення боргу слід враховувати час, на яке прострочив виплату позичальник. Цивільний кодекс передбачає, що за прострочення виконання взятих на себе грошових зобов'язань до боржника може бути пред'явлені відсотки за користування чужими грошима.

Повідомлення і претензія про повернення боргу по розписці

Важливим етапом повернення боргу по розписці є досудове врегулювання питання Важливим етапом повернення боргу по розписці є досудове врегулювання питання. Якщо грошові кошти не були повернуті в строк, і відсутні будь-які пояснення, слід скласти повідомлення або претензію . При цьому в законі не встановлено, що такі документи є обов'язковими. Тим не менш, вони допомагають натякнути боржника, що наміри займодателя досить серйозні, і він планує звернутися до суду.

Обов'язкових реквізитів повідомлення і заява не мають. Їх можна скласти, грунтуючись на традиційних нормах написання ділових листів.

Тобто такий документ повинен містити:

  1. шапку, в якій зазначено ПІБ і адресу кому надсилається повідомлення і аналогічні реквізити того, хто лист склав;
  2. заголовок, наприклад «повідомлення», «претензія», «вимога про повернення боргу»;
  3. опис обставин передачі грошових коштів із зазначенням, що була складена розписка і дати її оформлення;
  4. безпосередньо претензії, які виголошуються;
  5. дата і підпис.

Позовна заява про повернення боргу по розписці і позов про повернення боргу без розписки

Якщо і після направлення вимоги повернути борг ніякі заходи прийняті не будуть, можна подавати в суд Якщо і після направлення вимоги повернути борг ніякі заходи прийняті не будуть, можна подавати в суд. При цьому правила складання позовної заяви традиційні.

У ньому вказуються:

  1. в який суд подається позов;
  2. хто є позивачем і відповідачем;
  3. коротко описується ситуація (важливо вказати, коли була отримана розписка);
  4. виставляються вимоги;
  5. вказується перелік доданих документів;
  6. проставляється підпис і дата.

Якщо позивач зможе переконати суд у своїй правоті і надати переконливі докази, суд зобов'яже боржника повернути борг.

Займодатель повинен розуміти, що повернути гроші, віддані в борг без розписки практично неможливо. Можна подати на позичальника заяву в поліцію. При цьому важливо вказати на той факт, що одержувач коштів, швидше за все, повертати їх і зовсім не збирався. А це вже схоже на шахрайству. Однак слід розуміти, що відсутність документального підтвердження передачі коштів (розписки) веде до того, що справа напевно відкрито не буде.

Таким чином, можна різними способами підстраховувати себе і своїх близьких складанням боргової розписки. Якщо ж боржник буде відмовлятися від виплати боргу будь-якими способами і відмовками, то доведеться звертатися за примусовим стягненням боргу.

Консультація на відео

Олексій колег на каналі «Адвокатські таємниці» ділиться правилами складання розписки.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online