Розписка про повернення коштів

  1. Як писати розписку про борг
  2. Розписка про повернення грошей (зразок)
  3. Повернення боргу по розписці - на що слід звернути увагу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як писати розписку про борг

Розписка про повернення грошей (зразок)

Повернення боргу по розписці - на що слід звернути увагу

Як писати розписку про борг

Якщо ви не знаєте, як правильно писати розписку, скористайтеся нашими рекомендаціями. Якщо ви не знаєте, як правильно писати розписку, скористайтеся нашими рекомендаціями

Розписка пишеться в простій письмовій формі. Можливий варіант заповнення документа на комп'ютері, але з точки зору надійності краще написати від руки, щоб при виникненні проблем можна було провести почеркознавчу експертизу. Якщо вам здається, що для експертизи буде досить написаної від руки підпису, то це не так. Не завжди експерти можуть ідентифікувати почерк людини тільки лише за підписом.

Якщо грошові кошти по розписці передаються в зв'язку з виконанням будь-якого договору, то в самому тексті про це повинно бути згадано. Тобто обов'язкова вказівка ​​такого вигляду: «У рахунок сплати основної суми за договором купівлі-продажу від ____ № ____». Якщо мова йде про договір надання послуг, то в розписці повинно бути, наприклад, написано: «У рахунок оплати ремонту квартири, що знаходиться за адресою ______». В іншому випадку сторона договору, яка отримала гроші за розписці, може сказати в суді (якщо справа до нього дійде), що просто сталася передача грошей - не в рахунок оплати за договором, а, припустимо, в рахунок погашення боргу.

У разі, коли гроші видаються під відсотки, обов'язкова вказівка ​​на них у тексті розписки.

Але навіть якщо в розписці не обумовлюються відсотки, вони все одно можуть бути стягнуті з боржника за ключовою ставкою ЦБ РФ. Це стосується випадків прострочення повернення боргу.

Не завжди гроші в борг по розписці даються в рублях. Якщо мова йде про іноземну валюту, то перевірте, щоб вказівка ​​на неї було правильним, і не забудьте написати, за яким курсом повинні бути повернуті гроші.

В обов'язковому порядку в тексті боргової розписки вказуйте дату, до якої повинні бути повернуті гроші. Пов'язано це з тим, що саме з цього числа буде обчислюватися строк позовної давності, пов'язаний зі зверненням до суду. Він становить 3 роки. Якщо ж ви «забули» вказати термін повернення грошей, то ваш позику буде вважатися безстроковим; а перед тим як йти до суду, ви повинні будете пред'явити боржникові (відповідачу) вимогу про повернення боргу.

Розписка про повернення грошей (зразок)

З урахуванням всіх вимог законодавства, зразок розписки про повернення грошей виглядає наступним чином.

«Розписка

Я, Васильєва Тетяна Андріївна, 28.09.1989 року народження, паспортні дані 7304 № 222222, виданий 01.01.2012 відділом ФУМС по Заволзькому районі міста Ульяновська, зареєстрована і проживає за адресою: м Ульяновськ, вул. Димитрова, д. 8 кв. 14, передаю Іванову Петру Михайловичу, 02.09.1964 року народження, паспортні дані 7305 № 333333, виданий 01.01.2013 ОВС Росії по Ульяновської області, зареєстрованому і проживає за адресою: м Ульяновськ, вул. Залізної Дивізії, д. 15 кв. 89, в рахунок повернення боргу кошти в розмірі 50 000 (п'ятдесят тисяч) рублів.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Дата і підпис позичальника, який повернув грошові кошти, а також підпис кредитора, що засвідчує одержання грошових коштів ».

Аналогічна розписка може бути складена на вимогу позичальника і одержувачем коштів. Зразок такого документа виглядає наступним чином:

«Розписка

Я, Іванов Петро Михайлович, 02.09.1964 року народження, паспортні дані 7305 № 333333, виданий 01.01.2013 ОВС Росії по Ульяновської області, який зареєстрований і проживає за адресою: м Ульяновськ, вул. Залізної Дивізії, д. 15 кв. 89, отримав від Васильєвої Тетяни Андріївни, 28.09.1989 року народження, паспортні дані 7304 № 222222, виданий 01.01.2012 відділом ФУМС по Заволзькому районі міста Ульяновська, зареєстрованої та проживаючої за адресою: м Ульяновськ, вул. Димитрова, д. 8 кв. 14, раніше передані їй грошові кошти в розмірі 50 000 (п'ятдесят тисяч) рублів відповідно до розпискою від _____ 20___ року.

Позика повернутий вчасно. Претензій до Васильєвої Т. А. не маю.

Дата і підпис одержувача грошових коштів ».

Повернення боргу по розписці - на що слід звернути увагу

Якщо в розписці про отримання грошових коштів були вказані відсотки, під які видавалася сума позики, то і в розписці про повернення боргу необхідно вказати, що вони були повернуті.

Крім того, незважаючи на те що законодавець не вимагає цього дії, розписка про повернення боргу за рішенням сторін може бути посвідчений нотаріально.

У статті 408 Цивільного кодексу сказано, що кредитор після отримання грошових коштів зобов'язаний видати розписку в отриманні боргу на вимогу позичальника. Але розписка може замінюватися написом на борговому документі (раніше складеної розписці про отримання грошей в борг).

***

Таким чином, законодавство не встановлює чітких вимог до оформлення розписки в отриманні боргу. Основними моментами, на які варто звернути увагу: розписка про повернення боргу повинна бути складена в письмовій формі, в ній повинні бути чітко ідентифіковані і той, хто гроші повертає, і той, хто є одержувачем грошей; повинна бути ясно прописана сума повернутого боргу.

***

Ще більше корисної інформації в рубриках " розписка "І" Кредити і борги ".

Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online