Розписка про повернення боргу: як скласти + зразок

  1. Розписка про повернення боргу: навіщо вона потрібна?
  2. 2. Правила складання розписки про повернення боргу.
  3. Повернення боргу по розписці: 4 способи повернути свої гроші
  4. 1) Мирне врегулювання.
  5. 2) Переуступка боргу третім особам.
  6. 3) Досудове розгляд.
  7. 4) Стягнення боргу через суд.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розписка про повернення боргу: у чому її необхідність + як правильно її скласти + що 4 варіанти того, що робити позикодавцеві, якщо боржник не виплачує позику.

Боргові відносини між родичами, друзями і знайомими - поширена практика. Найчастіше передача грошей здійснюється на довірі, а терміни і умови повернення обговорюються усно. Це в корені невірний підхід до справи, навіть якщо воно стосується близьких людей. І особливо небезпечно, якщо позика здійснюється у приватної особи. Документальне оформлення угоди і її завершення - це не просто формальність, але і гарантія серйозності намірів сторін.

Подібно документу, який складається при передачі грошей на певних умовах, існує розписка про повернення боргу. Саме вона фіксує факт завершення кредитних відносин між кредитором і боржником. Що це і як її скласти - про все це в нашому матеріалі.

Розписка про повернення боргу: навіщо вона потрібна?

1. Що це таке?

З метою убезпечити себе від шахрайства і зафіксувати операцію з передачі грошей в борг, складається договір позики, який підкріплюється борговою розпискою.

Вона необхідна для двох сторін:

  • в разі ігнорування та відмову повертати борг, кредитор має право стягнути їх через суд;
  • боржник застрахований від шахрайської ситуації в вигляді не передачі грошей і вимог повернути неіснуючий борг нібито кредитору.

Навіть при хороших і довірчі стосунки між кредитором і боржником документальне оформлення угоди обов'язково для суми, що перевищує 10 МРОТ (ст. 808 Цивільного кодексу РФ).

Завершення операції - це повернення боргу. Цей момент також потрібно зафіксувати, щоб припинити фінансові зобов'язання.

Для цього є кілька способів:

  • віддати боргову розписку боржникові або розірвати її;
  • зробити відповідний напис на розписці про передачу грошей;
  • скласти розписку про повернення боргу та підписати її.

Перший спосіб найбільш спірний і сумнівний. Розірваний або переданий документ може бути хорошою кольоровий копією, яку щасливий колишній боржник може прийняти за справжню папір. Після цього кредитор-шахрай може вимагати свої кошти. І у нього руках буде головний доказ - справжня боргова розписка.

Другий спосіб є законним і має юридичну силу (ст. 408 ЦК України). Так як боргова розписка складається в двох примірниках: один залишається у кредитора, інший - у боржника. Якщо на них буде стояти відповідна відмітка, це буде означати, що позичальник виконав боргові зобов'язання.

Та ж стаття регламентує написання окремої розписки. Це найвірніший спосіб довести повернення боргу.

Розписка про повернення боргу - це документ, складений від імені позичальника про те, що умови договору позики виконані, і він отримав раніше передані їм грошові кошти.

Якщо позикодавець відмовляється підписувати розписку або ставити відповідну відмітку, то боржник має право затримати гроші при собі і вимагати зафіксувати завершення угоди.

Розумний і порядна людина, яка не має сумнівних намірів, напевно погодиться на такі умови. До того ж, якщо спочатку передача грошей фіксувалася письмово, той і їх повернення також повинен бути задокументований.

А ось шахраї працюють за такою схемою: необізнаний позичальник віддає гроші, а «кредитор» трохи пізніше вимагає повернути борг. Доказом в його руках буде прострочена боргова розписка без жодних позначок. На жаль, боржник не зможе нічого пред'явити на захист своєї правоти, і закон буде не на його боці.

Ось для цього і потрібна розписка про повернення боргу. Вона дозволяє виключити маніпулювання з боку непорядного кредитора.

Сам документ має юридичну силу навіть без нотаріального засвідчення. Рукописний вид і підпис сторін - це вже підстава для судового розгляду. Але все ж довести свою правоту буде легше, якщо передача грошей і складання розписки здійснювалося в присутності нотаріуса або свідків. Особливо це стосується повернення грошових коштів, якому насправді приділяють не так багато уваги, як їх отримання.

2. Правила складання розписки про повернення боргу.

Якщо кредитор зацікавлений у складанні боргової розписки, то боржник - в документі, що підтверджує його повернення. Їх написання має довільну форму, але все ж є певні правила і особливості їх оформлення. Розглянемо їх.

№ п / п Правило Пояснення 1. Закон не забороняє друковане написання розписки, але рукописний варіант значно краще для його пред'явлення в суді. Провести графологічну експертизу однієї лише підписи значно складніше, ніж якщо справа стосується цілого рукописного тексту. Знову-таки цей момент може значно спростити судовий розгляд. 2. Нотаріальне посвідчення та присутність свідків зовсім необов'язково, так як розписка має юридичну силу в будь-якому випадку. Наявність очевидців має більшу вагу в суді. Особливо це актуально в тих випадках, якщо гроші беруться в борг у незнайомих приватних осіб. 3. У розписці фіксуються точні дані сторін. Вказівка ​​лише прізвища та ініціалів - неправильно. Важливо записати серію і номер паспорта, а також місце проживання сторін угоди. Такі дані точно ідентифікують позичальника і позикодавця. 4. При складанні розписки окрема увага приділяється деталям. Так само як сума боргу, розмір відсотків (вказуються як цифрами, так і прописом), а також сам факт повернення грошей в строк.

Також не варто нехтувати такими нюансами. Здавалося б така формальність, але важливо, щоб в розписці були вказані такі моменти:

  • «Гроші отримали», «Гроші, видані в борг, повернуті в повному розмірі» - якщо подібні фрази використовуються в сьогоденні або майбутньому часі, то боржник навіть при виплаті боргу все ще залишається боржником.
  • Також необхідно зробити відсилання на договір позики або боргову розписку, за умовами яких було видано кошти.
  • Сюди ж відноситься вказівка ​​на те, що борг повернено з відсотками і в строк.

Важливо! Розписка про повернення боргу повинна зберігатися до тих пір, поки не закінчиться термін позовної давності.

Отже, в документі повинні бути зафіксовані такі пункти:

1. ПІБ і паспортні дані сторін, а також свідків. 2. Дата складання. 3. Розмір повернутого боргу (окремо вказуються відсотки). 4. Факт повернення боргу по розписці в термін. 5. Зазначення того, що кредитор не має претензій до позичальника. 6. Підписи сторін і свідків.

При поверненні боргів по розписці обидві сторони можуть скласти зустрічні документи і запевнити їх своїми підписами:

  • позикодавець пише, що отримав назад свої кошти;
  • позичальник вказує, що передав гроші, які брав у борг.

Зразок розписки про повернення боргу (становить кредитор, який одержав свої гроші назад):


Зразок розписки про повернення боргу (становить кредитор, який одержав свої гроші назад):

Зразок розписки про повернення боргу (становить позичальник, який повернув гроші):

Повернення боргу по розписці: 4 способи повернути свої гроші


Існує думка, що в борг потрібно давати тільки ту суму грошей, яку ви готові втратити без шкоди для власного матеріального становища. Але все ж пускати все на самоплив не варто.

Тому якщо ви перебуваєте на місці позикодавця, і свого часу дали в борг, то після закінчення терміну дії угоди маєте законне право вимагати повернення боргів по розписці. І у вас є чотири варіанти дій.

1) Мирне врегулювання.

Перед закінченням терміну боргової розписки можна нагадати позичальникові про те, що він повинен подбати про повернення грошових коштів. А ось вже після закінчення часу потрібно застосовувати своє вміння переконувати.

Поясніть боржнику, що закон на вашому боці, тому якщо справа дійде до суду, то йому варто готуватися до таких проблем:

  • зіпсована репутація;
  • відшкодування судових витрат;
  • зростання суми повернення після рішення суду (ст. 395 ЦК України).

Для цього ви можете відправити письмову претензію позичальнику із зазначенням того, що ви буде вимагати в суді повне повернення боргу, а також переліком неприємних для нього наслідків: нарахування відсотків за ставкою рефінансування, повернення коштів протягом 30 днів після вимоги кредитора (якщо борг не видавався під умови певного терміну), індексація позики та інше.

Найвагоміший аргумент, яким ви повинні оперувати - ваше звернення в суд. І його ви швидше за все виграєте. У вас на руках всі карти: розписка і відсутність підтвердження повернення боргу.

2) Переуступка боргу третім особам.


Якщо у вас немає бажання і часу слати недобросовісному позичальнику претензії і бігати по судах, то ви можете переуступити борг. І в цьому можуть допомогти колекторські компанії.

Укладаючи такий договір, ви відразу отримуєте частину боргу. «Знижка» дістається колектору. Це плата за послуги. Таким чином, кредитору не потрібно виходити на позичальника, писати йому претензії і чекати, коли ж він поверне борг.

Вибираючи цей спосіб дій, ви втрачаєте частину суми, але економите час і гроші.

3) Досудове розгляд.

Якщо вам не підходить два вищеописаних варіанти, але все ж є бажання свої гроші, то, можливо, рішення можна знайти у винесенні судового наказу.

Для цього вам потрібно діяти за такою схемою:

  1. Звернутися до суду з відповідною заявою та оригіналом боргової розписки або договору позики.
  2. Звернутися до суду з відповідною заявою та оригіналом боргової розписки або договору позики

  3. Сплатити держмито (її розмір буде в два рази менше, ніж при зверненні до суду зі звичайним позовом ).
  4. Очікувати десять днів. За цей час позичальник має право висунути свої заперечення. Якщо він зробить це, і судовий наказ буде скасований, то ви як кредитор можете подати вже повноцінний позов. В іншому випадку за свою роботу візьмуться судові пристави.
  5. Якщо боржник йде на зустріч, то ви можете запропонуйте мирову угоду, при цьому забравши свою заяву.

Оформлення боргової розписки.

Як правильно скласти розписку?
Поради юриста.

4) Стягнення боргу через суд.

І остання крайня міра - це повноцінне судовий розгляд . Якщо угода була здійснена правильно, і у вас на руках є підтверджуючі документи, то суддя винесе рішення на вашу користь. Але до моменту, поки гроші будуть у вас на руках, пройде час (близько 3-5 місяців), тому потрібно запастися терпінням.

Заяву можна подати до закінчення терміну позовної давності, інакше рішення буде прийнято на користь несумлінного позичальника.

Покрокова інструкція звернення до суду:

  1. Підготовка документів і написання заяви. Зразок бланка можна знайти в суді.

    У ньому необхідно прописати такі моменти:

    • сума боргів і відсотків;
    • розмір відшкодування витрат з боку відповідача - послуги юриста, оплата держмита;
    • перелік доданих документів-доказів;
    • що ви зробили для того, щоб повернути борг: відправка претензій, особистий контакт, зустріч у присутності свідків.
  2. Оплата держмита перед подачею заяви.

Справа стосовно непорядного боржника буде вестися відповідно до Цивільного процесуального кодексу. До речі, воно може затягнутися, якщо відповідач буде з'являтися до суду або ж спиратися. Наприклад, він може заявити, що не підписував ніякі папери і не отримував гроші. Для цього суд вимагатиме результати графологічної експертизи. А це займе якийсь час.

Але після того як позивач отримує на руки судове рішення на свою користь, а також виконавчий лист, він передає його судовим приставам. Вони, в свою чергу, відправляють відповідачу постанову з вимогою протягом п'яти днів повернути борг і покрити збитки.

В іншому випадку до нього можуть бути зроблені такі заходи:

  • арешт джерел доходу;
  • арешт майна та майнових прав, з якого можна стягнути позику.

На жаль, про повернення боргу можна забути, якщо у позичальника в буквальному сенсі нічого немає.

Повернення грошових коштів таке ж відповідальне захід, як і взяття позики. Тепер черга боржника убезпечити себе від шахрайства та непорядності приватної особи. Розписка про повернення боргу - це доказ завершення кредитних відносин. Кредитор зобов'язаний її виписати, а позичальник повинен простежити за правильністю її складання.

Для безпеки угоди слід запросити свідків, які будуть присутні при передачі грошей, і в разі чого зможуть підтвердити відмову позикодавця в складанні розписки.

Розписка про повернення боргу: навіщо вона потрібна?
Розписка про повернення боргу: навіщо вона потрібна?
1. Що це таке?
Як правильно скласти розписку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online