Повернення прибуткового податку при покупці квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поверненням податку при покупці квартири називають   майнове податкове вирахування Поверненням податку при покупці квартири називають майнове податкове вирахування . Йому присвячена ст. 220 НК РФ. Порядок повернення податку при покупці квартири різниться в залежності від дати придбання.
Так, якщо ви купили житло до 01.01.2014 р, то повернути податок ви можете тільки один раз. Максимальна сума відрахування при цьому - 2 млн рублів. Тобто, за квартиру вартістю 1 млн рублів держава дає майнове відрахування в повному розмірі понесених витрат.

А ось якщо житло коштує більше 2 млн рублів, то врахувати для повернення податку можна тільки 2 млн рублів. Значить, 13% від цієї суми складе 260 тис. Руб. Це максимум, який отримає платник податків, який купив квартиру до 2014 року. Якщо житло коштувало дешевше і повернення податку відразу не був отриманий, то більше претендувати на відрахування громадянин не може ніколи.

Для житла, купленого в 2014 році і пізніше, правила отримання повернення податку стали вигідніше. Повернення податку за покупку квартири чиновники дозволили отримувати кілька разів - але в межах суми в 2 млн рублів.

Наприклад, купивши в 2015 році кімнату в комуналці за 500 тис. Руб., А в 2016 році однокімнатну квартиру за 1 млн 300 тис. Руб., Платник податків отримує право на решту 200 тис. Рублів податкового вирахування для наступної покупки житла. Відповідно, за що вже відбулися дві покупки громадянин може отримати 13% від 1 млн 800 тис. Руб. = 234 тис. Рублів.

Право на повернення податку при купівлі житла зберігається за вами протягом усього життя. Якщо ви прочитаєте цю статтю в 2024 році і згадайте, що в 2016 році як раз купили квартиру для дитини - повернути податок для вас цілком реально. Більш того, для розрахунку суми податківці дозволять вам врахувати ваші доходи за останні три роки - але не раніше дати самої покупки квартири.

Право отримати повернення податку виникає у громадянина в момент отримання свідоцтва про держреєстрацію права власності на квартиру. Якщо сам договір купівлі-продажу житла ви отримали в грудні 2013 року, але «рожеве» свідоцтво вам дали в січні 2014 року, то і розраховувати суми відрахування треба за правилами 2014 року.

Зверніть увагу: Ще один важливий нюанс, який впливає на ваше право отримати гроші від держави - хто платив за покупку житла? Якщо це був ваш роботодавець, то повернення податку ви не отримаєте. За житло, куплене за кошти материнського капіталу або інших засобів державної підтримки, повернути податок ви зможете тільки з тих грошей, які ви заплатили понад субсидії.

Алгоритм отримання повернення податку при придбанні квартири залежить від характеру власності. Якщо житло купується однією людиною для себе, тобто в індивідуальну власність, то тут ніяких особливостей немає. А ось у покупок в часткову або спільну власність є своя специфіка.

Якщо квартиру купують подружжя і немає шлюбного договору, який обумовлює інший порядок володіння, то з точки зору закону покупка здійснюється в спільну власність. Відрахування дається і чоловікові, і дружині - за замовчуванням в пропорції 50/50.

Однак подружжя може написати заяву на перерозподіл сум відрахування в будь-який інший пропорції, аж до 100/0 - це зручно, якщо один з подружжя перебуває в декреті або взагалі не працює (лист Мінфіну РФ від 08.04.2015 № 03-04-05 / 19849 ). Чоловік, який заявив себе 0% від вирахування, в подальшому отримати повернення податку зможе - вже по іншому об'єкту нерухомості (лист ФНС РФ від 15.01.2013 № ОД-3-3 / 50 @).

Підсумкова сума відрахування за квартиру залежить від року покупки:

  • до 2014 року відрахування давався в розмірі 2 млн руб. на один об'єкт нерухомості, підсумовувати відрахування чоловіка і дружини податківці не дозволяли;
  • по квартирі, купленої в 2014 році і пізніше, відрахування дозволено заявляти і дружині, і чоловікові в максимальному розмірі. Тобто загальна максимальна сума відрахування - 4 млн руб., А повернення податку в такому випадку становить 520 тис. Рублів.

Важливо: Заявити право на відрахування обоє можуть і в тому випадку, якщо квартира оформлена тільки на одного з подружжя (така позиція викладена в листі Мінфіну РФ від 20.04.2015 № 03-04-05 / 22246).

За часткової власності правила такі:

  • відрахування кожен власник пред'являє в рамках частки, зазначеної в договорі;
  • для житла, купленого в 2013 році і раніше максимум вирахування за всю квартиру - 2 млн рублів, для житла, купленого в 2014 році і пізніше - можна підсумувати максимальні суми кожного учасника договору часткової покупки власності;
  • для подружжя передбачена можливість використовувати відрахування за неповнолітніх дітей - в рамках передбачених для дітей часткою в самій квартирі. Тобто в разі покупки в 2016 році житла в часткову власність сім'єю з 4 осіб (батьки і двоє дітей) з часткою кожного члена сім'ї 25% максимальна сума відрахування буде дорівнює 2 млн руб. * 4 чоловік = 8 млн руб. Тоді максимально можливе повернення податку складе 13% від цієї суми - 1 млн 40 тис. Руб. При цьому діти не втрачають свого права на майнове податкове вирахування - після повноліття син або дочка зможуть купити житло і знову заявити по ньому повернення податку.

Які існують особливості повернення прибуткового податку при покупці квартири в іпотеку? Заплатити за покупку нерухомості відразу повну суму непросто, тому люди вдаються до допомоги банків. З витрат за іпотечними процентами можна повернути 13%, але для цього позичальнику потрібно дотримати дві умови:

  • кредит повинен бути цільовим -слід укладати саме договір іпотечного кредитування. Згідно з останніми роз'ясненнями чиновників на покупку житла можна взяти і споживчий кредит - але за умови, що в договорі з банком чітко вказано, що витратити позикові кошти можна тільки на покупку нерухомості;
  • гроші повинні піти саме на покупку квартири, а не на інші витрати позичальника - для цього і банк, і податківці вимагають акт приймання-передачі квартири або договір купівлі-продажу житла, «рожеве» свідоцтво (лист Мінфіну РФ від 08.04.2016 р № 03-04-05 / 20053).

Розмір майновий вирахування щодо процентів, сплачених при купівлі житла в іпотеку, залежить від року покупки житла:

  • якщо ви купили квартиру в 2013 році і раніше, то повернути прибутковий податок з витрат на відсотки ви можете один раз в житті. При цьому сума відсотків не обмежена - купили квартиру за 10 млн. Руб., А ще 5 млн. Руб. ��платили банку? Тоді повернення прибуткового податку буде дорівнює 260 тис. Руб. з вартості самої квартири і ще 650 тис. руб. (13% від 5 млн.) З сплачених відсотків;
  • по житлу, купленому після закінчення 2013 року правила вже не такі вигідні - відрахування за відсотками і раніше дається один раз в житті і розмір його обмежений - не більше 3 млн. руб. Тобто повернути ви можете ПДФО максимум 390 тис. Руб. І врахуйте - якщо ви не змогли використати весь відрахування відразу, то залишок його перенести на іншу покупку можна.

При цьому майнове відрахування по самому житлу і за іпотечними процентами можна використовувати окремо один від одного: ви можете купити в 2012 році квартиру і витратити свої 2 млн. Руб. вирахування, а потім взяти в 2016 році іпотеку - тоді повернути прибутковий податок можна з відсотків по кредиту в межах ліміту в 3 млн. рублів.

По житлу, купленому в сумісну або часткову власність, порядок розподілу сум відрахування за відсотками повинен збігатися з обраним порядком розподілу вирахування за саму квартиру.

Увага! Відрахування за видатками на іпотеку не можна отримати одразу на всю суму відсотків, які ви повинні будете заплатити за договором: повернення податку здійснюється щорічно з сум фактично сплачених відсотків. Це справедливо, оскільки іпотеку ви можете виплатити раніше закінчення терміну договору з банком.

Шановні користувачі, в коментарях до статей відповіді будуть публікуватися тільки з питань, що належать до тексту самої статті. Якщо ви хочете отримати відповідь на питання по вашій конкретній ситуації або вам потрібна допомога в розрахунку податку, звертайтеся, будь ласка, на консультацію .

Вам також буде цікаво

Зверніть увагу: Ще один важливий нюанс, який впливає на ваше право отримати гроші від держави - хто платив за покупку житла?
Які існують особливості повернення прибуткового податку при покупці квартири в іпотеку?
?платили банку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online