Повернення державного мита в арбітражному процесі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно зі статтею 333 Згідно зі статтею 333.17 Податкового Кодексу РФ державне мито - збір, що стягується з осіб при їх зверненні в державні органи, органи місцевого самоврядування, до посадових осіб, які уповноважені відповідно до законодавчих актів Російської Федерації, актами суб'єктів Російської Федерації і нормативними правовими актами органів місцевого самоврядування , за вчиненням стосовно цих осіб юридично значимих дій.

Платниками державного мита є як фізичні, так і юридичні особи, за винятком випадків, коли особа відповідно до законодавства звільнено від його сплати (наприклад, політичні партії, загальноукраїнські громадські об'єднання, бюджетні організації і т.д.). Також законом, а саме главою 25.3 Податкового кодексу РФ, визначено перелік юридично значущих дій, за які стягується держмито, її розмір і порядок сплати. Одним з таких дій є звернення до арбітражних судів і суди загальної юрисдикції Російської Федерації.

Оплата державного мита, в силу статті 126 Господарського процесуального кодексу, є необхідною умовою для прийняття судом позовної заяви до виробництва. Однак на практиці виникають ситуації, коли в силу різних причин необхідно повернути сплачену держмито, яку частину цієї суми. Як приклад тут можна навести висновок сторонами мирової угоди, при досягненні якого позивачеві з федерального бюджету повертається половина сплаченої ним суми державного мита, що врегульовано підпунктом 3 пункту 6 статті 141 АПК РФ. Важливо відзначити, що сплачена державне мито не підлягає поверненню в разі досягнення дружнього врегулювання у судах загальної юрисдикції (ст. 333.40 НК РФ).

Законом встановлено чотири підстави для повернення державного мита, сплаченого за розгляд позовної заяви судом. Згідно з пунктом 1 статті 333.40 НК РФ сума мита підлягає поверненню частково або повністю у разі:

  1. 1. сплати державного мита в більшому розмірі, ніж це передбачено главою 25.3 НК РФ;
  2. 2. повернення позовної заяви чи скарги;
  3. 3. припинення провадження у справі або залишення заяви без розгляду;
  4. 4. відмови осіб, які сплатили державне мито, від вчинення юридично значущої дії до звернення до арбітражного суду.

Для цього необхідно подати відповідну заяву в той суд, який розглядає справу. Перевіривши наявність перерахованих вище умов, суд зазначає в рішенні на необхідність повернення сплаченого держмита, або виносить відповідну ухвалу. У даних документах повинні бути викладені обставини, що послужили підставою для повернення взискной суми, або її частини. Після цього платником подаються документи до податкового органу за місцем знаходження суду, в якому розглядалася справа.

При зверненні необхідно подати такі документи:

  1. 1. Заява про повернення надміру сплаченої суми державного мита.
  2. 2. Рішення або ухвала суду з посиланням на обставини, що послужили підставою для повернення держмита.
  3. 3. Платіжний документ про оплату зазначеної суми. У разі, якщо держмито підлягає поверненню в повному обсязі, необхідний оригінал документа, якщо ж має бути повернуто частково - копії.
  4. 4. Підтвердження повноважень особи, яка підписала заяву.

Повернення здійснюється протягом одного місяця з дня подачі зазначених документів до податкового органу. Заява може бути подана протягом трьох років з дня прийняття судом рішення про повернення держмита, а в разі якщо суд не вказав на це в рішенні, три роки відраховуються з дня її сплати.

На практиці нерідко виникають ситуації, коли відповідач погашає заборгованість у добровільному порядку до винесення рішення судом. Як в такому випадку вирішується питання з стягнутої митом? Розглянемо кілька варіантів.

Припустимо, що відповідач повністю задовольнив вимоги позивача до ухвалення позовної заяви до провадження. В цьому випадку позивачеві слід негайно направити до суду клопотання про відмову у прийнятті позовної заяви і сплаченої суми державного мита. У цьому випадку суд поверне позов з доданою довідкою про повернення держмита з бюджету.

В іншому випадку відповідач може погасити заборгованість в добровільному порядку після винесення судом ухвали про прийняття позовної заяви до провадження. Згідно ст.333.40 НК РФ в цьому випадку сума держмита поверненню з бюджету не підлягає. Однак дана норма суперечить положенням АПК РФ, що встановлює порядок розподілу понесених судових витрат між сторонами, в тому числі і витрат по сплаті держмита. Це протиріччя дозволено Інформаційним листом Президії ВАС від 13.03.2007 р №117. В даному листі зазначено на те, що норма, закріплена ст. 333.40 НК РФ, не може розглядатися як виключає застосування положень АПК РФ про розподіл судових витрат між особами, які беруть участь у справі. Таким чином, при задоволенні відповідачем вимог позивача після прийняття позову до провадження, суд стягує суму держмита з відповідача. В іншому випадку відповідач може   погасити заборгованість   в добровільному порядку після винесення судом ухвали про прийняття позовної заяви до провадження

Можливий і третій варіант, коли вимоги позивача задовольняються відповідачем частково. Тут подальша доля держмита буде залежати від дій позивача. Припустимо, що позивач, знаючи про те, що відповідачем була проведена часткова виплата по заборгованості, залишає позовні вимоги без змін, тобто не представляє суду додаткових заяв про зміну позовних вимог. У цьому випадку суд, розглянувши з цього приводу доводи відповідача, задовольнить позов частково і, керуючись ст. 110 АПК РФ, розподілить судові витрати, в які входить держмито, між сторонами пропорційно розміру задоволених вимог.

Тепер припустимо, що позивач направив до суду клопотання про зменшення позовних вимог, в зв'язку з частковим задоволенням вимог. Сума надміру сплаченого держмита буде повернута в описаному вище порядку на підставі від 333.40 НК РФ, і в разі задоволення судом змінених позовних вимог, решта держмита буде стягнена з відповідача в силу п.1 ст. 110 АПК.

Також хотілося б згадати про інше можливий варіант дій - про залік держмита. Згідно з пунктом 6 статті 333.40 НК РФ платник має право на залік раніше сплаченої суми в рахунок держмита за вчинення аналогічного дії, наприклад при подачі позовної заяви по іншій справі. Залік здійснюється на підставі заяви платника до відповідного суду. Перелік необхідних документів та терміни аналогічні термінів і пакету документів при поверненні державного мита.

Помічник юриста
Дмитро Якушев.
Юридична Компанія Антанта

Як в такому випадку вирішується питання з стягнутої митом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online