Порядок повернення податку при покупці квартири пенсіонером в 2019 році

  1. Майновий вирахування для пенсіонерів в 2019 році
  2. Отримання податкового вирахування через чоловіка
  3. Процедура повернення ПДФО для пенсіонерів
  4. Отримання податкового вирахування за місцем роботи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При покупці нерухомості громадяни, які мають офіційний дохід з утриманням прибуткового податку в 13%, має право розраховувати на повернення частини понесених витрат у вигляді податкового вирахування. Згідно із законодавством Росії пенсіонери можуть претендувати на отримання вирахування. Важливо відзначити, що процедура повернення коштів проходить з деякими особливостями. Давайте розглянемо, як проходить повернення податку пенсіонерам при покупці квартири в 2019 році і в чому полягають особливості процедури.

До 2012 року держава не надавала можливість пенсіонерам отримувати податкові відрахування. Згідно зі змінами в статті 220 НК РФ, з січня 2012 громадяни пенсійного віку має право претендувати на майнову компенсацію. Раніше пенсіонери, що працюють або отримують інший дохід, не могли скористатися даним правом.

Після 2012 року деякі пенсіонери в Росії отримали можливість повернути ПДФО. В їх число входять працюючі пенсіонери, які користуються цим правом нарівні з іншими громадянами. Н еработающіе пенсіонери можуть скористатися не тільки цією пільгою, а й перенести податкове вирахування на минулі роки, коли отримували заробітну плату і оплачували податки. Також існує можливість повернути гроші через працюючого чоловіка, оскільки згідно із законом житло є спільною власністю.

Майновий вирахування для пенсіонерів в 2019 році

Працевлаштовані пенсіонери мають право перенести відрахування на наступні 3 роки. Початком звіту встановлюється рік придбання нерухомості. Перенесення на трирічний період реалізується при зверненні за вирахуванням в момент утворення залишку. При наданні документів в наступні роки трирічний термін пропорційно зменшується.

розрахунок вирахування

Максимальна виплата податкового відрахування не перевищить суми всіх відрахувань ПДФО за звітний рік. Детальніше про те, як розраховується майновий податкове вирахування читайте тут

Працюючі громадяни, які купували житло в 2013 році, можуть подати декларацію в 2014 році, а добрати залишок в 2015 і 2016 роках. Для пенсіонерів звіт проводиться в зворотному хронологічному порядку: виходячи на пенсію в 2014 році, допускається повернення податку на 2013, 2012 і 2011 року. Звіт років обчислюється з моменту виходу на пенсію або від дати отримання прав на відрахування, а саме придбання квартири.

Непрацюючі пенсіонери мають право повернути ПДФО, якщо придбання квартири сталося після переходу на пенсію. У подібній ситуації відрахування покладається за три минулі роки, в які платник мав оподатковуваний дохід у вигляді:

  • Заробітної плати;
  • Оренди від здачі нерухомості;
  • Продажі майна (автомобіля, цінних паперів, квартири);
  • Додатковою недержавної пенсії;
  • Інших доходів.

Заробітної плати;   Оренди від здачі нерухомості;   Продажі майна (автомобіля, цінних паперів, квартири);   Додатковою недержавної пенсії;   Інших доходів

Отримання податкового вирахування через чоловіка

Якщо чоловік або дружина мають заробітком, який оподатковується, то повернути прибутковий податок допускається через чоловіка. Дане правило діє навіть в тих випадках, коли громадянин реєструє нерухомість на себе, оскільки власність за законом визнається спільно нажитим майном.

До документів слід додати заяву із зазначенням часткою майна, а також свідоцтво про шлюб.

Процедура повернення ПДФО для пенсіонерів

Податкові відрахування пенсіонерам здійснюється двома способами: на розрахунковий рахунок, вказаний заявником, або за місцем роботи заявника.

Звертатися до податкової слід з наступними документами для повернення податку при покупці квартири :

  • Декларація 3 - ПДФО із зазначенням доходів, суми податку та вартості придбаної нерухомості за рік;
  • Копії всіх сторінок паспорта;
  • ІПН;
  • Довідка 2 - ПДФО про доходи. Документ слід отримати за місцем роботи і запевнити у керівника або в бухгалтерії;
  • Заява про повернення майнового відрахування;
  • Договір про купівлі-продажу нерухомості;
  • Акт прийому-передачі квартири або іншого житла;
  • Свідоцтво про державну реєстрацію;
  • Копія пенсійного посвідчення;
  • Реквізити для переказу коштів.

Рекомендується підготувати копії всіх документів. Оригінали повертаються заявнику після звірки даних в податковій. Якщо буде потрібно надати завірені документи, то їх необхідно завірити у нотаріуса або самостійно прописати на кожному паперу «Копія вірна», а також залишити підпис заявника, розшифровку і дату.

Отримання податкового вирахування за місцем роботи

Для оформлення вирахування на роботі важливо подати до податкової вищевказані документи крім довідки 2 ПДФО. Фахівці податкової служби протягом 30 днів підготують повідомлення, а покупець нерухомості надасть відповідну заяву в бухгалтерію організації.

Згідно з повідомленням з податкової і заявою співробітника, організація припиняє утримувати прибутковий податок до того часу, поки не буде виплачена вся сума майнового відрахування. Якщо за рік грошова сума не буде погашена, то необхідно оформити повідомлення на новий рік.

Якщо пенсіонер працевлаштований в декількох компаніях, то важливо відзначити, що з 2014 року допускається оформлення декількох повідомлень на кожне місце роботи. В такому випадку майнове відрахування при покупці квартири пенсіонеру розподіляється між зазначеними роботодавцями, що істотно прискорює повернення повної суми.

Залишилися питання? Задавайте їх в коментарях до статті

Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online