Податкові відрахування за навчання в автошколі: що це, кому покладено і як отримати, необхідні документи, особливості та правила використання

  1. Як отримати податкове вирахування за навчання в автошколі
  2. Умови надання повернення коштів
  3. Хто має право на відрахування
  4. Як відбувається повернення коштів
  5. Необхідні документи
  6. Терміни отримання коштів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для присвоєння статусу водія автомобіля або іншого транспортного засобу в Росії потрібно пройти навчальний курс і здати іспити. Послугу з отримання необхідних навичок надають автошколи. За проходження курсів для оформлення посвідчення водія установи стягують плату. Громадяни можуть повернути частину витрачених коштів, використовуючи положення НК РФ.

Податкові відрахування за навчання в автошколі надається на підставі законодавства РФ, як і за будь-яку іншу платну освітню послугу.

Як отримати податкове вирахування за навчання в автошколі

Як отримати податкове вирахування за навчання в автошколі

Законодавець передбачив для громадян, за яких роботодавець сумлінно сплачує прибутковий податок, можливість повернути частину певних витрат. Дане правило містить в собі стаття 219 НК РФ.

Більшість людей користуються цією процедурою для відшкодування витрат на отримання кваліфікації або професії у ВНЗ та інших навчальних закладах. Однак скоротити витрати на навчання водійським навичкам також можливо.

Подібні курси є платної освітньої послугою, тому відносяться до цілей витрачання коштів, перерахованих в статті 219 НК РФ.

Оскільки дана знижка відноситься до соціальних податковим вирахуванням, звертатися за її нарахуванням можна неодноразово. Наприклад, якщо в 2015 році людині вже була перерахована виплата, яка компенсує частину оплати за отримання водійських прав дочки, але він сам пройшов подібні курси в 2016 році, він зможе знову повернути частину витрачених коштів.

Завантажити для перегляду і друку:

Податковий кодекс Російської Федерації (частина друга) від 05.08.2000 N 117-ФЗ (ред. Від 03.04.2017) (з ізм. І доп., Вступ. В силу з 04.05.2017)

Умови надання повернення коштів

Умови надання повернення коштів

При виборі установи для присвоєння статусу водія транспортного засобу громадяни рідко замислюються про можливість скорочення витрат. Важливо! Повернення грошових коштів за навчання в автошколі можливий, якщо у організації є ліцензія на надання подібних послуг.

В іншому випадку заявнику буде відмовлено в перерахуванні сплаченого податку. Тому перед надходженням в автошколу доцільно вимагати підтвердження проходження організацією процедури ліцензування.

Здійснити процедуру можна, якщо оплата здійснювалася:

  1. За власне навчання. Нарахування компенсації з бюджету можливо незалежно від віку громадянина;
  2. За дитину. Батьки, які оплатили водійські курси сина або дочки з власних коштів, також має право розраховувати на виплату. Для здійснення процедури необхідно, щоб вік дитини був не більший 24 років;
  3. За усиновленої дитини або особи, яка перебуває під опікою платника. Оскільки усиновитель, опікун або піклувальник людини є його законним представником і забезпечує його матеріальною підтримкою, він має право на повернення ПДФО, так само як і рідний батько. Громадянин, який пройшов курси, не повинен бути старше 24 років;
  4. За брата або сестру. Законодавець дозволяє повернути частину сплачених грошей за проходження курсів на видачу посвідчення водія, якщо вік особи не більше 18 років.

Зверніть увагу! Якщо платник податків планує повернути гроші за навчання усиновленої дитини або особи, яка перебуває під опікою, йому необхідно мати на руках офіційні папери, що підтверджують його статус законного представника.

Хто має право на відрахування

Хто має право на відрахування

Головною умовою для здійснення цієї процедури є наявність статусу платника податків.

Заявник повинен бути офіційно працевлаштований. Його роботодавець, в свою чергу, зобов'язаний сумлінно перераховувати прибутковий податок за свого співробітника.

При цьому даними статусом повинен володіти той чоловік, який оплачував послуги автошколи, а не сам учень. Якщо оплата проводилася за дитину, виплату можуть нарахувати і матері, і батька відразу. За умови наявності у них офіційного місця роботи.

Не мають права на дану компенсацію фізичні особи в наступних випадках:

  1. Якщо платник живе на доходи, що не обкладаються податком за ставкою 13 відсотків. Наприклад, є індивідуальним підприємцем або отримує дивіденди;
  2. Якщо людина не входить в число резидентів Росії. Статус податкового резидента держави присвоюється особі, якщо він проживає на території країни 183 дні на рік і більше;
  3. Якщо водійські курси оплачувало підприємство, і працівник не компенсував їх роботодавцю. У такому випадку людина не понесла витрати, тому і компенсація йому не передбачено;
  4. Якщо були витрачені соціальні виплати, наприклад, материнський капітал. Дані кошти не є доходом громадянина, тому і відрахування з них не буде нараховано.

Якщо заявник планує одержати гроші за власне навчання, сума відрахування складе 120000 рублів. Але при здійсненні подібної процедури за освіту дитини, максимальний ліміт - 50000 рублів.

Увага! Якщо навчання проходили двоє дітей максимальна сума повернення складе 100000 рублів, по 50000 за кожну дитину. Але якщо за одного учня отримують компенсацію двоє батьків, розмір не збільшується.

Як відбувається повернення коштів

Як відбувається повернення коштів

Законодавство передбачає два способи нарахування податкового бонусу:

  • безпосередньо через ФНС;
  • через роботодавця.

В обох випадках звертатися у Федеральну податкову Службу буде потрібно, але відмінність полягає в способі перерахування грошей.

При здійсненні процесу через ФНС громадянину нададуть даний бонус від держави у вигляді одноразової виплати на банківський рахунок. У другому випадку з його доходу з дозволу інспекції підприємство перестане стягувати ПДФО. Заробітна плата збільшиться на 13% до тих пір, поки не буде вичерпана надана сума.

Незалежно від того, який спосіб буде обраний, почати необхідно з збору вимагається документації.

Якщо процес буде здійснюватися через ФНС, необхідно зробити наступні кроки:

  1. З зібраними документами звернутися в відділення інспекції;
  2. Заповнити заяву на надання знижки від держави, вказавши реквізити банківського рахунку для отримання грошей;
  3. Дочекатися рішення інспектора;
  4. Дочекатися надходження грошей на рахунок.

Якщо прийнято рішення одержати відрахування через бухгалтерію підприємства, потрібно дотримуватися наступного алгоритму:

  1. З зібраними документами звернутися в ФНС з заявою для отримання повідомлення про підтвердження права на знижку;
  2. Дочекатися повідомлення від державного органу;
  3. Забрати в ФНС документ, що підтверджує право на виплату;
  4. Надати паперу керівництву підприємства і написати заяву;
  5. Отримувати підвищену заробітну плату до вичерпання суми.

Зверніть увагу! Якщо особа планує отримувати компенсацію через організацію за місцем працевлаштування, не потрібно чекати закінчення податкового періоду. Звернутися за нарахуваннями можна відразу після факту витрати.

Необхідні документи

Необхідні документи

ФНС для здійснення процедури потребують підтвердження права платника податків. Будуть потрібні такі папери:

  1. Паспорт заявника або інший засвідчує особу документ;
  2. Заява на надання компенсації ПДФО. Заповнюється при зверненні. У ньому вказуються:
    • Дані органу, до якого подається заявка;
    • Відомості про заявника, його адреса, телефон та ІПН;
    • Прохання про надання повернення із зазначенням підстави зі статті 219 НК РФ;
    • Дата і підпис заявника.
  3. Декларація за формою 3 ПДФО, в якій зазначаються доходи, отримані особою за попередній рік. Важливо не допускати помилок при заповненні даного документа і дотримуватися встановлених нормативними актами правила. В іншому випадку в процедурі буде відмовлено;
  4. Довідка за формою 2 ПДФО. Для її отримання потрібно звернутися в бухгалтерію підприємства, в якому заявник працює. У ній вказуються всі відрахування, вироблені організацією за свого співробітника за звітний період;
  5. Копія угоди про надання освітніх послуг на платній основі;
  6. Копія ліцензії автошколи;
  7. Платіжна документація, що підтверджує витрати. Важливо, щоб в якості платника в них був зазначений заявник. Це можуть бути різні чеки, квитанції, прибутковий касовий ордер;
  8. Свідоцтво про народження дітей. Якщо планується отримати компенсацію за отримання водійських навичок дочкою або сином, потрібно підтвердити родинні зв'язки;
  9. Документи про усиновлення, опікунство, піклування. Необхідні для підтвердження статусу законного представника особи, якщо планується отримати виплату за підопічного або усиновленої;

Подати паперу можна при особистому відвідуванні. Але щоб уникнути витрати часу на черги, можна скористатися послугами пошти. У такому випадку документи відправляються листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Відповідь з ФНС прийде після розгляду заявки. Якщо паперу дійсні і підстава для отримання вирахування є, він буде позитивним.

Розгляд права на надання компенсації сплаченого ПДФО відбувається протягом півроку. Після чого гроші перераховуються на банківський рахунок, реквізити якого вказав заявник.

Терміни отримання коштів

Терміни отримання коштів

Отримати виплату через ФНС можна після закінчення податкового періоду (календарний рік), в який здійснювалася оплата водійських курсів. Подати документи роботодавцю, можна не чекаючи закінчення цього терміну.

За наданням даної знижки платник податків має право звернутися протягом трьох років з дня оплати.

Після подачі паперів державний орган буде розглядати заявку протягом 3-6 місяців. Після чого гроші надійдуть на вказаний рахунок.

Важливо! Оскільки дана процедура здійснюється на підставі сплаченого особою податку за рік, для повного повернення може бути недостатньо коштів. Якщо громадянин не отримає всю суму повністю за один звітний період, вона не переноситься на наступний рік.

Подивіться відео про навчання в автошколі

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online