Податкові відрахування за навчання дітей

  1. Який розмір соціального податкового вирахування на навчання у 2017 році?
  2. Вимоги до навчального закладу
  3. Як отримати податкове вирахування за навчання дитини?
  4. Як заповнити податкову декларацію за формою 3-ПДФО для податкового вирахування на навчання дітей?
  5. Приклади розрахунку податкового вирахування за навчання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові відрахування на навчання дитини - це один із соціальних податкових відрахувань, який покладається батькам, офіційно працевлаштованим, у яких дитина навчається на платному очному відділенні навчального закладу, і не досяг 24-річного віку.

У податковому кодексі (в пункті 2 статті 219) визначено порядок надання соціального податкового вирахування з витрат на навчання. Там сказано, що соціальний податкове вирахування по витратах на навчання мають право оформити громадяни, які оплачують:

  • своє навчання по будь-якій формі навчання (денною, вечірньою, заочною та в будь-якому їх поєднанні);
  • платна освіта свою дитину у віці навчається, що не досяг 24 років;
  • платне навчання опікуваного підопічного (підопічних) у віці до 18 років за очною формою навчання;
  • навчання колишніх своїх опікуваних підопічних у віці до 24 років (після припинення над ними опіки чи піклування) за очною формою навчання;
  • навчання свого брата або сестри у віці до 24 років за очною формою навчання, а саме в йому повнорідними (тобто мають з ним загальних батька і матір) або не повнорідними (тобто мають з ним тільки одного загального батька).
Податкові відрахування на навчання дитини - це один із соціальних податкових відрахувань, який покладається батькам, офіційно працевлаштованим, у яких дитина навчається на платному очному відділенні навчального закладу, і не досяг 24-річного віку

У 2017 році за даними ФНС Росії У 2017 році (лист № БС-3-11 / 4769 від 14.10.2016) не можна відшкодувати витрати за освіту чоловіка.

Розглянемо більш детально підстави і порядок оформлення і отримання соціального податкового вирахування, що стосується навчання дітей.

Батьки мають право частково повернути виплачений ними податок на доходи фізичних осіб з суми, сплаченої за навчання їхньої дитини в розмірі 13 відсотків.

Який розмір соціального податкового вирахування на навчання у 2017 році?


Максимально можливий розмір суми, витраченої на навчання дітей, з якого можливо отримати соціальний податкове вирахування в 2017 році становить 50 тисяч рублів на рік. Це означає, що максимальний розмір податку, який податковий орган може повернути за рік складе 6 тисяч п'ятсот рублів в рік за навчання кожної дитини.

А ось розмір суми, з якої можна отримати податкове вирахування за навчання самих батьків, або їх братів і сестер вже становить 120 тисяч рублів на рік.

Таким чином, відрахування на навчання - це процес багаторазовий. Звертатися за ним можна щороку. За кожен рік дозволено до повернення грошових коштів не більше, ніж сума утриманого до бюджету ПДФО.

Вимоги до навчального закладу


Для того, щоб податковий орган позитивно розглянув заяву про надання соціального податкового вирахування за вироблені на навчання витрати, необхідно, щоб освітній навчальний заклад мав ліцензію на даний вид освітньої діяльності. До таких навчальних закладів належать: При наявності ліцензії або іншого документа, що підтверджує право на ведення освітньої процес ВНЗ, школи, дитячі освітні заклади (платні дитячі сади), установи додаткової освіти (школа мистецтв, музична школа, спортивна школа платних основ).

При цьому, не має значення, до якого виду власності даний навчальний заклад відноситься. Це можуть бути і державні і приватні установи освіти, і не тільки російські.

Важливою вимогою податкової служби є той факт, що квитанції про оплату за навчання повинні бути оформлені на платника податків, а не на дитину або особа, за яке проводиться оплата.


Як отримати податкове вирахування за навчання дитини?

А. При подачі документів до податкового органу А

Для реалізації права на податкові відрахування по видатках на оплату навчання батько повинен крок за кроком зробити наступні дії:

Заповнити податкову декларацію (за формою 3-ПДФО) після закінчення року, в якому була здійснена оплата навчання.

Отримати довідку з бухгалтерії за місцем роботи щодо сум нарахованих і утриманих податків за відповідний рік за формою 2-ПДФО.

Підготувати копію договору з освітньою установою на надання освітніх послуг, в якому вказані реквізити ліцензії на здійснення освітньої діяльності (при відсутності в договорі реквізитів ліцензії необхідно надати її копію), а в разі збільшення вартості навчання - копію документа, що підтверджує дане збільшення, наприклад, додаткове угоду до договору із зазначенням вартості навчання.


Якщо проводилася оплата навчання власного або підопічного дитини, брата або сестри, додатково надаються копії таких документів:

  • довідка, що підтверджує очну форму навчання у відповідному році (якщо цей пункт відсутній в договорі з освітньою установою на надання освітніх послуг);
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документи, що підтверджують факт опікунства чи піклування - договір про здійснення опіки чи піклування, або договір про здійснення піклування над неповнолітнім громадянином, або договір про прийомну сім'ю (якщо платник податків витратив гроші на навчання свого підопічного);
  • документи, що підтверджують родинні зв'язки з братом або сестрою (якщо оплачувалося навчання брата або сестри).

5. Підготувати копії платіжних документів, що підтверджують фактичні витрати платника податків на навчання (чеки контрольно-касової техніки, прибутково-касові ордери, платіжні доручення і т.п.).

6. Надати в податковий орган за місцем проживання заповнену податкову декларацію з копіями документів, що підтверджують фактичні витрати і право на отримання соціального податкового вирахування з витрат на навчання.

Якщо в наданої податкової декларації обчислена сума податку до повернення з бюджету, разом з податковою декларацією необхідно подати до податкового органу заяву на повернення ПДФО у зв'язку з витратами на навчання.

Сума надміру сплаченого податку підлягає поверненню за заявою платника податків протягом одного місяця з дня отримання податковим органом такої заяви, але не раніше закінчення камеральної податкової перевірки (п.6 ст.78 Податкового кодексу).

78 Податкового кодексу)

При подачі до податкового органу копій документів, що підтверджують право на відрахування, необхідно мати при собі їх оригінали для перевірки податковим інспектором.

Б. При подачі документів за місцем роботи

Соціальний податкове вирахування можна отримати і до закінчення податкового періоду при зверненні до роботодавця, попередньо підтвердивши це право в податковому органі. Для цього платнику податків необхідно:

Написати заяву на отримання повідомлення від податкового органу про право на соціальний відрахування. Зразок заяви можна подивитися в Листі ФНС Росії від 07.12.2015 № ДТ-4-11 / 21381 «Про отримання соціальних податкових відрахувань, передбачених підпунктами 2 і 3 пункту 1 статті 219 Податкового кодексу Російської Федерації, у податкових агентів», або запитати зразок в бухгалтерії за місцем роботи.


Підготувати копії документів, що підтверджують право на отримання соціального відрахування.

Подати до податкового органу за місцем проживання заяву на отримання повідомлення про право на соціальний відрахування з додатком копій документів, що підтверджують це право.

Після закінчення 30 днів отримати в податковому органі повідомлення про право на соціальний відрахування.

Надати видане податковим органом повідомлення роботодавцю, яке буде підставою для не утримання ПДФО з суми виплачуються фізичній особі доходів до кінця року.

Зразок заяви на повернення ПДФО можна взяти на офіційному сайті ФНС Росії тут

Як заповнити податкову декларацію за формою 3-ПДФО для податкового вирахування на навчання дітей?


Податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб за формою 3-ПДФО заповнюється на основі даних з довідки про доходи за формою 2-ПДФО (яку видає бухгалтерія за місцем трудової діяльності).

Сама декларація досить об'ємна і її форма, і зміст з року в рік може змінюватися, тому, не рекомендується використовувати її бланки за минулий рік, а тим більше старше. Перед її заповненням варто уважно вивчити податковий документ, свіжий на момент заповнення. (Для цього потрібно скористатися актуальною Наказом ФНС Росії, що стосуються порядку заповнення форми податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб). Буває досить складно самостійно правильно і без помилок з першого разу заповнити цю форму.

Сам бланк декларації легко отримати на сайті податкового органу. Там доступний «Особистий кабінет платника податків». Є спеціальна програма податкової служби, в якій видно всі неправильні дії і помилки при заповненні форми.


При самостійному заповненні бланка важливо вказати наступні дані і реквізити: номер податкової інспекції, ПІБ платника податків, його ІПН, реквізити його паспорта, код країни, відомості про місце проживання, код муніципального освіти, найменування організації, КПП, ОКТМО організації за довідкою 2-ПДФО) , суми по місяцях (з цієї ж форми). На вкладці «доходи» потрібно вибрати «13» - це 13% оподаткування. Якщо в якомусь місяці були відпускні, вбивається код 2012, для зарплати код 2000. Підсумкова сума доходу повинна збігтися з тієї, що в довідці 2НДФЛ. У вкладці «Відрахування» заповнюють «Суми, сплачені за навчання дітей». Після того, як форма буде готова, оформляється заяву, в якому вказується розрахована сума повернення податкового вирахування за навчання дитини.

Приклади розрахунку податкового вирахування за навчання


  • Юлія в 2016 навчалася в автошколі на права. Її витрати на таке навчання склали 55000 рублів. При цьому щомісячно Юлія отримувала зарплату за 35000 рублів. У рік вона заробила 42 000 рублей. З неї утримали в бюджет податок (13 відсотків) що склало 54600 рублів.

Розрахунок податкового вирахування: 55000 * 13% = 7 150 рублів. Це та сума, яку вона поверне як податкове вирахування (причому в максимально повному її розмірі, так як з неї в 2016 році утриманий податок більше).

  • Іван є студентом на комерційному (платному) відділенні і працює на неповну ставку. Тому річний заробіток його склав 115000 рублів. З цього доходу було утримано податок в розмірі 14 950 рублів. ПДФО. За 2016 рік оплата навчання йому обійшлася в сумі 125500 рублів.

Розрахунок податкового вирахування: з Івана було утримано річний податок за сумою значно меншою ніж становить сума максимального розміру відрахування. Повернути він зможе тільки 14950 рублів., Тобто ту суму, яка була внесена в якості податку з зароблених доходів.


  • У Марії на утриманні знаходиться троє дітей. Її дохід за 2016 рік склав 45000 рублів. в місяць до утримання податку. Це склало річного оподатковуваного доходу в сумі 540000 рублів. Бухгалтерія на роботі втримала з ПДФО в загальній сумі 70200 рублів.

У тому ж році Марія оплачувала:

  • 5 000 рублів - за додаткову плату дитячий садок одну дитину;
  • 37500 рублів - за платну дитячу музичну школу іншої дитини;
  • 68300 рублів - за навчання третю дитину в навчальному закладі.

Розрахунок податкового вирахування: За дитячий садок Марія отримає 6500 рублів. (Обмеження в силу закону). За музичну школу - 37500 * 13% = 4875 рублів.

За навчання старшої дитини в навчальному закладі знову ж повернуть 6500 рублів. Всього ж їй належить 17875 рублів. Таким чином у Марії в сумі податкове вирахування буде максимальним, оскільки розмір утриманого з неї податку виявився більше.

Таким чином у Марії в сумі податкове вирахування буде максимальним, оскільки розмір утриманого з неї податку виявився більше

На завершення нагадаємо, що затягувати зі зверненням за податковим вирахуванням не варто, оскільки згідно з пунктом 7 статті 78 Податкового Кодексу РФ право на отримання податкового вирахування за навчання дітей діє всього три роки з моменту, коли кошти за навчання були оплачені.

На завершення нагадаємо, що затягувати зі зверненням за податковим вирахуванням не варто, оскільки згідно з пунктом 7 статті 78 Податкового Кодексу РФ право на отримання податкового вирахування за навчання дітей діє всього три роки з моменту, коли кошти за навчання були оплачені

Який розмір соціального податкового вирахування на навчання у 2017 році?
Як заповнити податкову декларацію за формою 3-ПДФО для податкового вирахування на навчання дітей?
Який розмір соціального податкового вирахування на навчання у 2017 році?
Як отримати податкове вирахування за навчання дитини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online