Податкові відрахування за лікування - як і скільки можна отримати

  1. Про відрахуванні простими словами
  2. Хто має право на повернення коштів
  3. Розмір відрахування
  4. Особливість соціальних відрахувань
  5. Коли можна отримувати гроші
  6. Як одержати відрахування за лікування
  7. Список документів для повернення податків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові відрахування за медичні послуги відноситься до категорії соціальних і дозволяє повернути частину коштів, витрачених на лікування (в тому числі за стоматологічні послуги) і покупку ліків. Граничний розмір повернення обмежений законодавчо. Додатково види лікування також строго регламентовані і повернути гроші можна тільки при понесені витрати в певних категоріях. При поверненні грошей існують деякі підводні камені і нюанси, про які мало хто знає. В результаті платник податків може втратити частину коштів, які він міг би повернути від держави, або взагалі не знати, що у нього є право на відшкодування ПДФО за лікування.

Про відрахуванні простими словами

Всі наші доходи підлягають оподаткуванню за ставкою 13%. Інакше його називають податок на прибуток фізичних осіб або ПДФО. З усією вашої заробітної плати, держава автоматично утримує цю суму. У підсумку на руки ви отримуєте гроші, вже «за вирахуванням податку». Заробили за рік 100 тисяч, 13 тисяч буде перераховано з бюджету, заробили 1 мільйон, будьте ласкаві віддати 130 тисяч.

Сукупний дохід утворює так звану базу оподаткування, з якої і повинен бути утриманий податок.

Податкові відрахування дозволяють зменшити цю базу оподаткування на розмір понесених витрат за певними категоріями. В результаті розмір ПДФО буде також знижений пропорційно.

Детально про податкові відрахування і пільги по поверненню податків можна почитати в цій статті ... ..

Приклад. За рік заробили 500 тисяч рублів. З цієї суми було утримано прибутковий податок - 65 тисяч. Протягом року була проведена оплата за лікування зубів - 100 000 рублів, витрати по ній потрапляють під категорію соціальних відрахувань. Оподатковуваний база буде знижена на цю суму.

У підсумку - податок на доходи повинен братися ні з повної суми 500 000, а з 400 тисяч. Розмір ПДФО буде - 52 тисячі. Різниця в 13 тисяч повинна бути повернута назад вам, як надмірно сплачена до бюджету.

Хто має право на повернення коштів

Претендувати на повернення грошей витрачених на лікування або придбання медикаментів можна у випадках, якщо ви оплатили:

  • власне лікування;
  • лікування своїх дітей (до 18 років), дружини (чоловіка), батьків;
  • ліки і медикаменти, призначені вам, вашим дітям, батькам і дружині (чоловікові);
  • страхові внески за договорами добровільного страхування (вас, подружжя, дітей і батьків).

Відрахування на лікування можна отримати тільки за видатками понесених в установах мають ліцензію на здійснення медичної діяльності на території РФ.

Розмір відрахування

Розмір відрахування за лікування обмежений сумою в 120 000 рублів. У підсумку повернути можна не більше 13% від цієї суми або 15 600 рублів. Важливо розуміти, що вами повинна бути сплачена до бюджету (або утримана з заробітної плати) сума податків на аналогічну величину, не менше. Інакше, ви не зможете скористатися правом на повернення витрачених грошей в повному обсязі.

Для категорій громадян, які не мають офіційного доходу або знаходяться на забезпеченні держави (які отримують допомогу, стипендії, пенсії) отримання вирахування неможливо.

Для категорій громадян, які не мають офіційного доходу або знаходяться на забезпеченні держави (які отримують допомогу, стипендії, пенсії) отримання вирахування неможливо

Приклад. Іванов витратив на лікування 200 тисяч рублів. Його дохід за рік склав 1 млн. Рублів. Податки сплачені до бюджету з його заробітної плати склали 130 тисяч.

Він має право скористатися податковими пільгами і повернути частину коштів назад. Але так як граничний розмір податкового вирахування обмежений максимальною сумою в 120 тисяч, то отримати назад можна тільки 15 600 рублів. З решти витрат на лікування в 80 000 рублей повернення 13% не передбачений.

Існують перелік дорогого лікування, на яке обмеження в 120 тисяч не поширюється. Ви маєте право отримати 13% від повної суми витрат витрачених на дані медичні послуги додатково, крім звичайних витрат на лікування та придбання медикаментів.

Особливість соціальних відрахувань

Можливість повернути гроші за лікування або придбання медикаментів відноситься до категорії соціальних податкових відрахувань, куди також входять витрати понесені на:

  • навчання;
  • благодійність;
  • недержавне пенсійне забезпечення і добровільне пенсійне страхування.

Державою встановлено граничний розмір по соціальним податковим вирахуванням у 120 000 рублів. Всі витрати платника податку по вище перелічених категорій підсумовуються і повернути гроші податок можна тільки в межах 15 600 рублів на рік.

Приклад. Петров в минулому році поніс наступні витрати, які належать до категорії соціальних відрахувань:

  1. навчання сина - 50 000;
  2. власне навчання - 30 000;
  3. лікування зубів - 100 000 рублів.

Разом: 180 тисяч за рік.

Гранична сума повернення - 15 600 рублів за рік. В результаті Петров зможе одержати відрахування тільки в межах 120 тисяч рублів. За решті суми витрат він не може претендувати на повернення 13%.

Іншою особливістю соціальних відрахувань є неможливість перенести невикористані податкові пільги на наступні роки. Вони просто згорають. Наприклад, якщо вам покладено податкове вирахування за лікування в 100 000 рублів і теоретично вам можна повернути 13 тисяч, але доходи в поточному році не дозволяють це зробити, то ви просто втратите право на повернення грошей.

Майнова та соціальний відрахування - сенс в обох випадках один і той же. Але майновий, можна використовувати протягом декількох років, поки ви повністю не повернете гроші, на які маєте за законом право. Як правило, платники податків повертають гроші за куплену або взяту в іпотеку квартиру тривалий час і повертають повністю всі податки, утримані в попередньому календарному році. І якщо в той же час з'являються витрати на навчання або лікування, то як правило, податковими пільгами на повернення грошей за даними категоріям скористатися не можна.

Набагато розумніше було б вчинити навпаки. Спочатку повністю використовувати своє податкове право на повернення по категорії соціальних відрахувань, а на решту суми отримати гроші за майновим відрахування.

Приклад. Іванов має стабільних дохід - 600 000 рублів на рік. Прибутковий податок становить 78 тисяч. Їм була куплена квартира за 2 мільйони рублів. По майновому відрахування Іванов має право на повернення 13% від її вартості або 260 тисяч рублів. Щороку він може отримувати суму не перевищує сплачених ним податків або 78 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В результаті гроші з бюджету Іванов буде отримувати протягом 4 років (78 + 78 + 78 +26 тисяч).

На другому році Іванов витратив на лікування 100 000 рублів. Йому можна повернути 13 000 рублів. Але все гроші у вигляді повернення податків він отримує по квартирі. І насправді відрахування за лікування отримати не вдається. У такому випадку спочатку Іванов повертає гроші за лікування - 13 тисяч, а на решту суми 65 тисяч (78 000 - 13 000) він вже оформляє майновий повернення податків.

В результаті Іванов повністю скористався правом на всі належні йому податкові пільги просто змінивши порядок і розміри одержуваних відрахувань.

Коли можна отримувати гроші

Право на повернення коштів витрачених на лікування виникає після закінчення календарного року. Витративши гроші в поточному році, ви можете претендувати на повернення 13% витрачених на лікування в наступному.

Якщо ви не встигли (не змогли, не захотіли) одержати відрахування вчасно, то у вас є 3 роки, щоб скористатися цим правом. Наприклад, сплативши лікування в 2018 році, аж до 2021 року включно ви можете повернути податок. У 2022 році таку право ви втратите.

Максимальний розмір одержуваний на руки залежить не тільки від граничної суми, встановленої державою (15 600 рублів), але і доходом платника податків. Якщо точніше, то сумою податків, сплачених до бюджету.

Приклад. Прибутковий податок утриманий із заробітної плати Іванової склав 10 тисяч рублів. У той же рік її було понесено витрати на покупку медикаментів на суму в 100 000 рублів. Вона має право на отримання вирахування в розмірі 13% або 13 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Але реально вона може повернути ту суму, яку з неї утримали у вигляді прибуткового податку або 10 000 рублів.

Тут багато хто забуває, що повертати свої податки може не тільки особисто платник податків, але і його близькі родичі, наприклад чоловік. У підсумку з прикладу вище, якщо дозволяють доходи чоловіка, Іванової простіше (і вигідніше) довірити повернення податків через свого чоловіка.

Теж саме стосується всіх соціальних податкових відрахувань. У деяких випадках краще поділити категорії витрат в межах сім'ї з метою отримання максимально можливої ​​суми.

Як одержати відрахування за лікування

Процес отримання грошей зводиться до подачі пакета документів, що підтверджують ваше право на податкові відрахування, до податкової інспекції. Після камеральної перевірки, бюджет перерахує кошти на ваш банківський рахунок. Державою встановлено максимальний термін розгляду документів - 3 місяці і ще 1 місяць на переказ грошей. В результаті з моменту звернення до податкової інспекції протягом 4 місяців вам переведуть покладені вам гроші.

Повернення податків можна отримати не чекаючи закінчення календарного року безпосередньо через роботодавця. У такому випадку при отриманні заробітної плати з вас не стягуватиметься прибутковий податок до тих пір поки ви повністю не повернете покладену вам суму. Процес оформлення і всі нюанси з цим пов'язані описані цій статті .

Процес оформлення і всі нюанси з цим пов'язані   описані цій статті

Список документів для повернення податків

Для повернення частини коштів, витрачених на лікування вам будуть потрібні наступні документи:

  1. Податкова декларація за формою 3-ПДФО.
  2. Паспорт (відразу зробіть його копію - головна і сторінка з пропискою).
  3. Довідка з роботи про отримані доходи і сплачені податки за формою 2-ПДФО.
  4. Заява із зазначенням реквізитів банківського рахунку для перерахування грошей.

Для підтвердження понесених витрат на лікування потрібно надати:

  1. Договір з медичним закладом про надання послуг.
  2. Завірена копія ліцензії на здійснення установою медичних послуг (якщо в договорі прописані реквізити ліцензії, то цей пункт не є обов'язковим).
  3. Довідка про оплату медичних послуг. Надання чеків, квитанцій, або платіжних доручень не є обов'язковим. Отриманою довідки цілком достатньо.

При купівлі медикаментів будуть потрібні:

  1. Оригінал рецепта за формою № 107-1 / у зі спеціальною позначкою «Для податкових органів, ІПН платника податків».
  2. Копії платіжних документів, що підтверджують оплату призначених медикаментів.

При оплаті лікування або покупку медикаментів для родичів, додатково потрібні документи, що підтверджують ступінь споріднення:

  • свідоцтво про народження дитини, якщо було оплачено лікування своїх дітей;
  • свідоцтво про шлюб, при витратах на лікування чоловіка (дружини);
  • власне свідоцтво про народження, якщо платник податків сплатив лікування або покупку медикаментів батьків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online