Податкові відрахування через особистий кабінет платника податків

  1. 1 крок
  2. 2 крок
  3. 3 крок
  4. 4 крок
  5. 5 крок
  6. 6 крок
  7. 7 крок
  8. 8 крок
  9. 9 крок
  10. 10 крок
  11. 11 крок
  12. 12 крок
  13. 13 крок
  14. 14 крок
  15. 15 крок
  16. 16 крок
  17. 17 крок
  18. Приклад успішно пройденої камеральної перевірки
  19. Подача заяви з реквізитами на повернення податку разом з декларацією.
  20. Подача заяви з реквізитами на повернення податку через форму «розпорядитися переплатою»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дана інструкція складена для тих, хто вирішив заощадити свій особистий час і оформити свій соціальний (лікування, навчання) або майнове відрахування (за покупку квартири, кімнати або будинку) через інтернет.
Для цих цілей податкової був створений особистий кабінет, в якому Ви в режимі онлайн можете подати свою декларацію, підтвердивши дані зазначені в ній скан-копіями необхідних документів. Де і як це правильно зробити? Про це та багато іншого читайте нижче.

Покрокова інструкція відправки декларації і заяви на повернення грошових коштів

1 крок

В першу чергу Вам необхідно перейти на сайт особистого кабінету податкової служби: https://lkfl.nalog.ru/lkfl/login

Перейшовши за посиланням, Ви потрапляєте на сторінку авторизації. Як увійти в особистий кабінет податкової? У вас є 2 варіанти:

  1. Необхідно звернутися в будь-яку ФНС. При собі необхідно мати паспорт та Ваш ІПН (можна копію або оригінал). У разі, якщо Ви звертаєтеся до податкової за місцем прописки, то досить мати при собі тільки паспорт.
  2. Якщо у вас є обліковий запис на сервісі Госулугі: https://esia.gosuslugi.ru/ , Яка підтверджена в авторизованому центрі, то можна скористатися їй для входу (Кнопка №3 на картинці). Правда, якщо Ви підтверджували обліковий запис через пошту Росії (тобто логін і пароль надсилали поштою), то цього може виявитися недостатньо, так як Ваш обліковий запис може бути не повноцінною. Для того щоб отримати повний доступ досить звернутися в центр, де можна зробити повторне «підтвердження особи», знайти такий можна за посиланням на офіційному сайті: https://esia.gosuslugi.ru/public/ra . Для цього буде потрібно оригінал СНІЛС і паспорт. Після «підтвердження особи» Ви зможете за допомогою облікового запису зайти в Ваш особистий кабінет.

Після «підтвердження особи» Ви зможете за допомогою облікового запису зайти в Ваш особистий кабінет

2 крок

Увійшовши в особистий кабінет перше, що Вам потрібно зробити, для можливості оформлення податкового вирахування через особистий кабінет: отримати сертифікат ключа перевірки електронного підпису. Даним ключем Ви підпишете комплект документів, які прикріпіть на 15 кроці .

Для цього в правому верхньому кутку натискаємо на: ваш профіль.

Для цього в правому верхньому кутку натискаємо на: ваш профіль

3 крок

Далі вибираємо розділ отримати ЕП.

4 крок

На сторінці створення ключа Ви вибираєте один з трьох способів, їх відмінності можна побачити, натиснувши на знаки питання на проти відповідного варіанту:

  • Ключ електронного підпису зберігається в захищеній системі ФНС Росії (рекомендовано);
  • Електронний підпис зберігається на Вашій робочої станції;
  • Реєстрація наявної кваліфікованої підпису

Ключ електронного підпису зберігається в захищеній системі ФНС Росії (рекомендовано);   Електронний підпис зберігається на Вашій робочої станції;   Реєстрація наявної кваліфікованої підпису

5 крок

Також, як і податкова я рекомендую використовувати: Ключ електронного підпису зберігається в захищеній системі ФНС Росії. Решта варіантів більш складні, і в них немає необхідності для фізичних осіб.

6 крок

Перевіряємо заповнені дані (реквізити сертифіката). Якщо все вказано правильно, то формуємо пароль відповідно до вимог і тиснемо відправити запит.

7 крок

Протягом 10-15 хвилин підпис буде генеруватися.

Спробуйте оновити сторінку через деякий час. В результаті у вас повинна з'явиться зелена галка і напис: Сертифікат електронного підпису успішно випущений. Даний атрибут є підтвердженням того, що підпис сформована і її можна використовувати для роботи. У деяких ситуаціях на створення підпису йде 24 години, якщо даний час минуло й у вас до сих пір йде процес формування, значить вам треба звернутися в службу підтримки ( Приклад з помилкою ).

8 крок

Далі переходимо в розділ: Життєві ситуації.
Далі переходимо в розділ: Життєві ситуації

9 крок

Вибираємо розділ: Подати декларацію 3-ПДФО.
Вибираємо розділ: Подати декларацію 3-ПДФО

10 крок

Тепер ми потрапили на сторінку заповнення і подання податкової декларації 3-ПДФО. Далі ми можемо 2 варіанти:
- заповнити нову декларацію онлайн (кнопка №1).
- направити сформовану декларацію (кнопка №2).
Так як в нашому випадку файл підготовлений в програмі декларацію 2017 форматі xml, то ми вибираємо: відправити декларацію, заповнену в програмі. Так само на цій сторінці ви можете перейти на сторінку, де можна скачати програму декларація (кнопка №3). Тепер ми потрапили на сторінку заповнення і подання податкової декларації 3-ПДФО

11 крок

Вибираємо потрібний нам рік. Далі натискаємо вибрати файл, на комп'ютері переходимо в розділ, де у нас збережений попередньо підготовлений в програмі декларація файл у форматі XML (назва починається NO_NDFL _ ***). Далі тиснемо відкрити і ОК.

12 крок

Тепер наша декларація довантажуючи на сайт і особистий кабінет її визначив.

13 крок

Все наша декларація завантажена, тепер нам необхідно додати необхідні підтверджуючі документи. Список документів для кожного вирахування свій (список для кожного типу за посиланням навчання , лікування або майнове відрахування ). В даному випадку ми оформляємо відрахування за квартиру, тому довантажити треба буде відповідні документи. Для кожного документа нам необхідно натиснути кнопку: прикріпить ь документ. Все наша декларація завантажена, тепер нам необхідно додати необхідні підтверджуючі документи

14 крок

    1. Сумарний обсяг прикріплюються документів не повинен перевищувати 20 мегабайт,
    1. Розмір одного документа не повинен бути більше 10 мегабайт (якщо необхідно зменшити розмір документа, припустимо pdf, то можна скористатися даним сервісом https://smallpdf.com/ru/compress-pdf або будь-яким іншим).
    1. Дозволені формати: .jpg, .tiff, .png, .pdf
  1. Для кожного документа потрібно написати опис, з розряду: ІПН, Договір навчання, Договір купівлі продажу квартири і т.д. Прикріпивши файл, додавши опис, тиснемо: зберегти.

Прикріпивши файл, додавши опис, тиснемо: зберегти

Рекомендації з підготовки скан-образів документів до декларації за формою 3-ПДФО

Рекомендації з підготовки скан-образів документів до декларації за формою 3-ПДФО

15 крок

Після того, як ми додали всі документи. Внизу країни вводимо пароль від нашого підпису, який ми формували разом з підписом на (дивимося 6 кроці ). Вводимо пароль, тиснемо кнопку: підтвердити і відправити. Після того, як ми додали всі документи

16 крок

Далі Ви отримуєте повідомлення про те, що декларація була підписана і спрямована в Вашу ИФНС. Далі ви можете натиснути на кнопку на одну з чотирьох вкладок:

  1. Подати заяву ( Нова функція з 1 червня, в даному меню, ви можете відразу разом з декларацією подати заяву на повернення. Виконано воно буде після закінчення камеральної перевірки).
  2. повідомлення
  3. Мої податки
  4. Подати заяву на повернення надміру сплаченого податку. (вкладка і 1 і 4 дублюють один одного).

(вкладка і 1 і 4 дублюють один одного)

При переході на вкладку 2 повідомлення ви можете побачити всю історію вашого документообігу, в тому числі останнім відправлене повідомлення - декларація 3 ндфл. Ви можете клікнути на неї.
При переході на вкладку 2 повідомлення ви можете побачити всю історію вашого документообігу, в тому числі останнім відправлене повідомлення - декларація 3 ндфл Перейшовши в неї, ви можете побачити:

  1. Статус: відразу після відправки він стає: Створено => Прийнято => Зареєстровано => На розгляді;
  2. Податковий орган, який здійснив реєстрацію;
  3. Дата і час реєстрації
  4. Вкладення в відправленому пакеті.
  5. Історія обробки.
  6. Номер і дату реєстрації декларації (зазвичай всі ці дані з'являються в перебігу 15 хвилин, але може зайняти і 24 години).

У разі, якщо ваш процес реєстрації не рухається, рекомендую подзвонити в податкову У разі, якщо ваш процес реєстрації не рухається, рекомендую подзвонити в податкову. За умови що пройшло 3 робочих дня з моменту відправки.

17 крок

Якщо Ви хочете проконтролювати, що відбувається з Вашої декларацією, в якому вигляді вона дійшла до ИФНС, то необхідно перейти в розділ: Подати декларацію 3-ПДФО (дивимося 9-10 крок ). Внизу Ви бачите розділ: мої декларації, в якому ви можете бачити всі відправлені вами декларації. Ви можете клікнути на номер декларації і побачити її подробиці.

Натиснувши на номер ви можете побачити:

  1. Унікальний номер реєстрації вашої декларації;
  2. Дату її реєстрації;
  3. А також додати додаткові документи (в разі, якщо ви щось забули, або вам подзвонили з податкової і попросили додати).

Унікальний номер реєстрації вашої декларації;   Дату її реєстрації;   А також додати додаткові документи (в разі, якщо ви щось забули, або вам подзвонили з податкової і попросили додати)

Приклад успішно пройденої камеральної перевірки

Як зрозуміти що перевірка пройдена і Ви можете розраховувати на відрахування? У розділі повідомлення в день закінчення перевірки ви отримаєте повідомлення з податкового органу: Відомості про хід камеральної податкової перевірки по декларації № *******.

Клікнувши на необхідну нам перевірку, ми потрапляємо в меню, де зазначена докладна інформація з перевірки: Клікнувши на необхідну нам перевірку, ми потрапляємо в меню, де зазначена докладна інформація з перевірки:

  1. Реєстраційний номер вашої декларації
  2. Статус камеральної перевірки

Ось таким чином ми відправили нашу декларацію, не ходячи в податкову і не втрачаючи часу в черзі
Ось таким чином ми відправили нашу декларацію, не ходячи в податкову і не втрачаючи часу в черзі.
Також в особистому кабінеті Ви можете відправити заяву з реквізитами, за якими податкова перерахує належні вам кошти.

Подача заяви з реквізитами на повернення податку разом з декларацією.

З 1 червня 2019 вийшло оновлення особистого кабінету, яке дозволяє відразу подати заяву з реквізитами, через особистий кабінет. Тепер немає необхідності чекати 3 місяці до закінчення камеральної перевірки для його подачі.

Дана можливість надається під час виконання 16 кроку. Після подачі декларації у вас з'являється повідомлення: Декларація отруєна, тепер ви можете натиснути на вкладку: подати заяву або Подати заяву на повернення надміру сплаченого податку.

  1. Перевіряємо суму, повинна відповідати сумі з декларації.
  2. Вносимо: БИК, найменування та номер розрахункового рахунку вашої картки.
  3. Перевіряємо. Клікнувши на зберегти в PDF можна подивитися заповнену заяву => Вводимо пароль ЕЦП => тиснемо відправити.

Клікнувши на зберегти в PDF можна подивитися заповнену заяву => Вводимо пароль ЕЦП => тиснемо відправити

Відправлене заяву можна буде переглядати через розділ повідомлення (натиснувши на конверт в правому верхньому куті).

Подача заяви з реквізитами на повернення податку через форму «розпорядитися переплатою»

Даний спосіб був основному в першій версії кабінету, але і сьогодні залишається актуальним. По-перше, для тих, хто подав декларації до 1 червня 2019 і не мав можливості відразу подати заяву з реквізитами. По-друге, ви могли випадково пропустити нову можливість і для подачі заяви у вас залишається один спосіб, про нього далі.

Після того, як ваша камеральна перевірка завершена, Ви можете: сформувати заяву на повернення. Для цього вам необхідно перейти в розділ: Мої податки => в розділі «Переплата» натиснути кнопку: Розпорядитися.

або

Перейти в розділ: Життєві ситуації => Розпорядитися переплатою.
Перейти в розділ: Життєві ситуації => Розпорядитися переплатою Так як розпорядитися «переплатою», ми не можемо не розпорядившись заборгованістю по іншим видам податку, почати формування заяву ми почнемо з даного розділу, далі продовження заповнення нашого документа необхідно натиснути: «Підтвердити». (Увага! Дана «переплата» по транспортному або будь-якого іншого виду податку ніяк не пов'язана з вашим вирахуванням, і в разі, якщо у вас є заборгованість за податок на машину, вона не буде покрита з суми вашого вирахування).

Дана «переплата» по транспортному або будь-якого іншого виду податку ніяк не пов'язана з вашим вирахуванням, і в разі, якщо у вас є заборгованість за податок на машину, вона не буде покрита з суми вашого вирахування)

Далі ми повинні розпорядитися залишком по відрахуванню. Перевіряємо суму з зазначеної в нашій поданої раніше декларації, і якщо вона відповідає тиснемо: Підтвердити.

Заповнюємо заявою Заповнюємо заявою. Ваше завдання заповнити розділ: Повернути кошти на банківський рахунок. Зверніть увагу на суму.

Для заповнення вам знадобиться:

  • БИК Банку;
  • Повне найменування банку;
  • Номер вашого рахунку (Це не номер карти, а номер р / рах. Карти або сбер.книжку).

Після заповнення реквізитів та перевірки суми, тиснемо: Підтвердити.

В даному розділі Ви можете переглянути щойно сформовані вами документи. Щоб переглянути вам необхідно натиснути кнопку: Зберегти як PDF. В даному конкретному випадку, у нас виходить кілька заяви, так як є заява про залік транспортного податку та 2 заяви на повернення з податку на доходи (наш відрахування був розбитий на 2 суми, так як в раніше сформованої нами декларації у нас було 2 джерела ОКТМО куди ми платили ПДФО).

Після того, як ви переглянули документ, вам необхідно ввести пароль Вашого сертифіката ключа, який ми формували в (дивимося 5-7 крок)) і тиснемо відправити.

Після того, як ви переглянули документ, вам необхідно ввести пароль Вашого сертифіката ключа, який ми формували в (дивимося 5-7 крок)) і тиснемо відправити

Після відправки заяву у Вас випаде вікно-повідомлення: «Заява відправлено». Там буде посилання в розділ: Повідомлення, де буде вся інформація про ваших заявах. (Увага! Обробка заяв відбувається протягом 30 днів з дати його реєстрації). Після відправки заяву у Вас випаде вікно-повідомлення: «Заява відправлено»

В даному розділі знаходяться всі ваші повідомлення, нижче можете побачити, як виглядають ваші заяви в електронний документообіг податкової. Натиснувши на будь-яку заяву, ви можете побачити його статус.

В даному випадку повинен бути статус: Відправлено. А також ви можете ще раз переглянути відправлений документ. В даному повідомлення статус буде змінюватися (потім він стане: Зареєстрованим, а після перерахування грошових коштів: Виконаним) В даному випадку повинен бути статус: Відправлено
Усе. Ваша декларація і заява готові і відправлені. Відповідно до статті 78 Податкового кодексу c моменту подачі заяви протягом 10 робочих днів податкова приймає рішення за вашою заявою після його реєстрації. Після прийняття рішення ви побачите вашу заяву в списку (відомості за рішеннями на повернення), протягом 30 робочих днів з дати рішення за Вашими реквізитами надійдуть кошти.

У розділі повідомлень з податкового органу, після прийняття заяви на виконання, статус буде змінено не тільки в повідомленні, де є інформація про заяву на повернення, але у відповідній камеральній перевірці.

У розділі повідомлень з податкового органу, після прийняття заяви на виконання, статус буде змінено не тільки в повідомленні, де є інформація про заяву на повернення, але у відповідній камеральній перевірці

Де і як це правильно зробити?
Як увійти в особистий кабінет податкової?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online