Чи потрібен паспорт при поверненні товару

  1. Навіщо паспорт при поверненні
  2. Оформлення повернення товару
  3. Якщо паспорта немає

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Напевно, кожна людина стикався з ситуацією, коли необхідно було повернути покупку. Але одночасно виникало питання, чи потрібен паспорт при поверненні товару і чи має право продавець вимагати його від покупця. Адже покупка - це угода, де беруть участь 2 сторони. Тому дану ситуацію необхідно розглянути з обох сторін: покупця і продавця. Існують правові норми, які захищають права і тієї й іншої сторони. Розглянемо їх.

Навіщо паспорт при поверненні

При поверненні товару відбувається зворотний обмін «покупка-гроші». По суті, для такої дії достатньо касового чека. Але досить часто продавці відмовляються розмовляти без документа, що підтверджує особу, і при поверненні товару вимагають паспорт. Наскільки це законно?

Існує закон 1992 року «Про захист прав споживачів», де є статті (18 і 25). Вони містять правила про порядок повернення товару. Згідно з ним, формально покупець не зобов'язаний пред'являти паспорт продавцю. Тобто повернення товару в магазин тільки з паспортом - це вимога, яке в законі відсутня.

У цьому ж законі вказані ситуації, коли повернення товару можливий. Серед них:

СитуаціяПояснення

Продавець не надав повну інформацію про товар Цей пункт можна назвати спірним, тому що немає документів, що підтверджують наявність або відсутність у покупця такої інформації Товар не відповідає вимогам якості Якщо покупка не відповідає якості, не працює, має пошкодження або заводський брак, товар можна повернути. Але буде проведена перевірка за цим фактом. Товар не підійшов покупцеві з яких-небудь параметрами Він має право повернути покупку, якщо вона не підійшла за розміром, кольором або будь-якого іншого аналогічного параметру.

Також див. « Товар, який не підлягає обміну і поверненню: перелік в 2018 році ».

В першу чергу, для повернення товару паспорт потрібен з метою оформлення виправдувальною документації. При цьому необхідно враховувати, що в законодавстві не прописано, що продавець, вимагаючи паспорт, перевищує свої повноваження або ж порушує права покупця. Тобто, він має право просити цей документ, спираючись на закон.

Існує судова практика, згідно з якою продавець має право просити паспорт покупця, якщо гроші повертають з каси (а не на банківську карту) вже після того, як каса була здана і закрита. Тобто не в день покупки.

Оформлення повернення товару

Якщо покупець повертає куплене в той же день, найімовірніше, паспорт не знадобиться. Продавець повертає гроші з каси і може оформити акт, форма якого затверджена постановою Держкомстату РФ від 25.12.1998 № 132:

Хоча з роз'яснень ФНС Росії від 31 березня 2017 року № ОД-4-20 / 6050 слід, що цей акт заповнювати необов'язково.

Після закриття каси повернути товар складніше, так як каса була здана. В цьому випадку при поверненні товару вимагають паспорт, що випливає з Порядку ведення касових операцій (вказівку ЦБ РФ від 11.03.2014 № 3210-У).

Необхідно скласти накладну на товар в 2-х примірниках, один з яких залишається у покупця, а також видатковий касовий ордер за формою КО-2:

За підсумками складання всієї документації продавець віддає гроші, але тільки після ідентифікації особи за допомогою відповідного документа. До речі, це може бути і паспорт громадянина іншої держави, повернення товару від якого відбувається.

За загальним правилом повернути товар можна тільки при наявності всіх відповідних паперів - чека, гарантійного талона (якщо був) і т. П. А також за умови, що товар не був у вживанні.

Також див. « Чи підлягає поверненню знижені в ціні товар ».

Якщо паспорта немає

І все ж чому при поверненні товару вимагають паспорт? Це скоріше так звана виробнича необхідність.

Як вже говорилося вище, існують закони і постанови, які вказують на двоякість ситуації з пред'явленням паспорта. З одного боку, покупець не зобов'язаний надавати цей документ, а з іншого - немає закону, що забороняє продавцям просити особисті документи для заповнення відповідних внутрішніх паперів.

Якщо говорити про те, чи необхідний паспорт при поверненні товару, закон не містить норми про обов'язковість цього документа. Однак не будь-який товар можна повернути без складання відповідних документів. Адже продавець найчастіше виступає посередником. Тобто він виконує вказівки роботодавця і не може віддати гроші без заповнення паперів, призначених для контролюючий інстанцій (ИФНС). Вирішувати такі питання необхідно з менеджером або ж власником магазину.

При виникненні ситуації, коли необхідно оформляти накладну на повернення, але немає з собою паспорти, можна пред'явити інші документи.

Також див. « Бланк накладної на повернення товару постачальнику: завантажити ».

Немає закону, де було б зазначено, що при поверненні необхідний саме паспорт. До складу таких документів входять:

Вид документаПояснення

Військовий квиток Службовці можуть пред'являти військові квитки замість паспорта РФ. Для заповнення паперів на повернення товару міститься в ньому інформації достатньо. Водійське посвідчення Водійське посвідчення для цілей повернення товару повноправно замінюють паспорт. Їх приймають навіть банки при оформленні кредитів. Закордонний паспорт Закордонний паспорт також виступає документом, що посвідчує особу Довідка про звільнення з місця позбавлення волі На даній довідці вказують паспортні дані, а також внизу в лівому куті присутня фотографія власника

Таким чином, паспорт або права для повернення товару цілком підходять. Якщо документ має інформацію про ім'я, місце прописки і фотографію, покупець може замінити їм паспорт при оформленні повернення покупки.

Деякі магазини вказують відразу, що можливе повернення товару в магазин тільки з паспортом. Цю інформацію зазвичай розміщують на касі. І якщо продавець відмовляється приймати інший документ, крім паспорта, покупець може спиратися на закон і вищевказані висновки.

Також див. « Зразок бланка повернення товару від покупця ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Наскільки це законно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online