Боргова розписка - що це, зразок і як написати + повернення боргу

  1. Що являє собою боргова розписка
  2. Вимоги, що пред'являються до складання боргової розписки
  3. Повернення боргу
  4. Як повернути гроші за розписці через суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Доброго дня

Доброго дня! У цій статті ми розповімо про боргову розписку.

Сьогодні ви дізнаєтеся:

  1. Що являє собою боргова розписка;
  2. Основні і додаткові вимоги, що пред'являються до складання розписки;
  3. Як здійснюється повернення грошових коштів по борговій розписці через суд.

Що являє собою боргова розписка

Боргова розписка - це документ, який укладається між двома особами. Предметом такого паперу виступають боргові зобов'язання, що виникають, наприклад, при позиці грошей. Для того щоб документ не став марною папірцем, необхідно скласти його згідно з усіма вимогами закону.

  • Завантажити зразок боргової розписки

Наявність у вас розписки говорить про те, що ви маєте право отримати або зобов'язані повернути будь-які матеріальні блага, або повинні виконати якісь зобов'язання.

Розписка про повернення коштів користується великим попитом ще й тому, що це найзручніший і законний спосіб взяти грошей , Наприклад, у родичів або у знайомих.

Скласти його можна будь-яким зручним для вас способом. Законодавство не пред'являє ніяких вимог до складання документа, все що потрібно - це згода іншої сторони.

Вимоги, що пред'являються до складання боргової розписки

Природно, що давати гроші в борг - це дуже ризикований крок, який повинен робитися виключно на довірі. Однак, слід не забувати, що повернути гроші ви зможете тільки тоді, коли документ буде складений відповідно до вимог.

При відсутності навіть незначних дрібниць, суд може визнати вимогу про повернення грошових коштів незаконним.

У зміст документа входять:

  1. Повна інформація про особу, яка позичив у вас кошти. П.І.Б., дані документа, що посвідчує особу, адреса прописки, адреса місця проживання, телефон робочий, номер стільникового телефону і т. Д .;
  2. Ваші паспортні дані. Необхідно вказати дані повністю без скорочень;
  3. Мета складання документа. Наприклад, якщо мова йде про гроші, то сума боргу і сума повернення повинні бути прописані і прописом та цифрами;
  4. У документі обов'язково необхідно проставити фактичну дату отримання грошей позичальником;
  5. Також обов'язкова для заповнення обумовлена ​​заздалегідь з боржником дата повернення боргу;
  6. Боржник повинен вказати на які цілі, він бере зазначену суму;
  7. Боргова розписка буде недійсна, якщо на ній не виявиться підписи боржника. Причому виглядати вона повинна так само, як в документі, що підтверджує його особу. Наявність розшифрування підпису обов'язково!
  8. Документ може бути складений за участю свідків. Якщо за згодою сторін, були присутні треті особи, то необхідно вказати їх повні паспортні дані і номери телефонів.

Після складання розписки необхідно перевірити зазначені паспортні дані і переконатися, що вони вказані без помилок.

Повернення боргу

Вам слід пам'ятати, що позбутися від боргових зобов'язань шляхом передачі грошей з рук в руки - це не зовсім вірно. Для того щоб убезпечити себе від незаконних дій з боку кредитора, необхідна наявність доказів, що підтверджують факт відсутності боргу.

Для цього вам необхідно скласти ще один документ - це розписка в отриманні повернення грошових коштів. Саме наявність такого документа зможе не тільки забезпечити вам безпеку, але і зберегти ваші відносини з кредитором.

Вимоги щодо заповнення документа, що підтверджує повернення, залишаються такими ж, як при складанні самої розписки. Однак вам слід звернути увагу на деякі нюанси.

До таких належать:

  1. При складанні документа, особа, яка отримала гроші в борг обов'язково має вказати в рахунок чого були отримані грошові кошти. Наприклад, в рахунок оплати послуг. Якщо зазначених даних в документі не буде, то кредитор зможе вказати, що гроші були отримані не в рахунок предмета розписки, а з іншого приводу;
  2. Вам також потрібно попросити кредитора про те, щоб він вказав в документі, що він не має ніяких претензій ні до вас, ні до правильності складання документа.

Розписка про повернення боргу повинна бути складена власноруч. За угодою сторін її можна завірити у нотаріуса. В такому випадку у суду не виникне сумнівів з приводу дійсності документа.

Помилками, які ви можете допустити при складанні розписки можуть бути:

  1. Вказана недостатня інформація про боржника. На жаль, бувають випадки коли кредитор надає гроші, і вказує в основному свої дані. У той час як до паспортних даних боржника приділяється незначна увага. Допущення такої помилки може плачевно позначитися при спробі подачі позову про повернення грошових коштів через суд. Кредитору буде складно довести, що саме ця особа, підписувала розписку;
  2. Невірно обрана форма написання документа. Дуже часто кредитор і боржник складають документ за допомогою друку на комп'ютері. Надалі кредитору, в разі необхідності буде складно довести причетність боржника до складання документа;
  3. Сума боргу прописана тільки цифрами. Вся справа в тому, що прописану суму боргу у вигляді цифр легко підробити, що може привести до обгрунтованих спорах в суді. Тому суму завжди потрібно вказувати прописом;
  4. У документі немає фрази: «Гроші отримав особисто». При відсутності зазначеної пропозиції, позичальник зможе стверджувати, що розписку склав, але гроші на руки так і не отримав;
  5. Чи не вказана або вказана невірно мета, для якої були взяті за розписці кошти;
  6. У документі немає терміну, після закінчення якого потрібно повернути гроші. Відсутність дати може говорити про те, що боргова розписка є безстроковою, і позичальник може повернути гроші в будь-який зручний для себе термін;
  7. Повернення грошових коштів без розписки. Тут мається на увазі момент, при якому відбувається повернення грошей під чесне слово. Вам необхідно пам'ятати, що ви повинні не тільки забрати раніше написану вами розписку, а й скласти нову, яка буде підтверджувати повернення боргу. Дотримання цього нескладного правила допоможе уникнути безлічі неприємностей.

Як повернути гроші за розписці через суд

У більшості випадків, для того щоб повернути свої заощадження, кредитору доводиться звернутися з відповідною заявою до суду. Якщо ви бажаєте повернути гроші через судові органи, то для початку вам потрібно відправити боржнику лист про повернення грошових коштів по розписці.

У ньому необхідно викласти свої вимоги, і оповістити боржника щодо ваших намірах. Лист вирушає на поштову адресу боржника. Надалі, його копію і повідомлення з пошти можна додати до позовної заяви.

При наявні претензії про повернення боргу, найкращий спосіб вирішити питання - це, звичайно, обійтися без участі суду. Не секрет, що судові тяжби віднімають багато сил, часу і грошей.

Щоб вирішити проблему на досудовій стадії, необхідно скористатися наступними способами:

  • Сила переконання. Ви можете звернутися не тільки до самого боржника, а й до його родичів з проханням про сприяння;
  • Скористатися послугами медіатора. Професійний медіатор розгляне суть претензії, і допоможе законно і безболісно вирішити спірне питання ще до передачі справи в суд. Природно, що за свою роботу він зажадає винагороди, але його дії допоможуть вам уберегти себе від багатьох клопоту.

Якщо ж вирішити справу мирним шляхом не виходить, то нічого не залишається як скласти позовну заяву про повернення грошових коштів, і звернутися за допомогою до суду.

Однак, поспішати не варто, адже найперший крок, як згадувалося вище - це складання претензії про повернення грошових коштів.

Документ надсилається поштою, і повинен містити такі дані:

  • Паспортні дані особи, яка позичила гроші;
  • Суму боргу. Варто відзначити, що якщо між особами була домовленість, що гроші будуть повернуті з відсотками, то суму відсотків необхідно вказати окремо;
  • Дату коли була складена боргова розписка;
  • Дата повернення грошей;
  • Дата складання претензії.

Другим кроком стане складання позовної заяви. У документі потрібно подібно викласти всю суть справи, описати за яких обставин були передані гроші, і які були зроблені спроби врегулювання питання мирним шляхом.

Не варто також забувати, що кожен аргумент потрібно підкріплювати доказами і показаннями свідків.

У заяві необхідно вказати наступне:

  1. Найменування судового органу, куди направляється документ;
  2. П.І.Б., контактні дані позичальника;
  3. П.І.Б., контактні дані боржника;
  4. Суму позову. У цю суму входить не тільки сума боргу з відсотками, але і сума держмита, вартість послуг адвоката та інші витрати;
  5. Список документів, що додаються.

Не варто також забувати, що розмір сплаченого держмита буде залежати від суми позову.

Наочнішим виявиться процес повернення боргу в судовому порядку представлений в таблиці:

Черговість дійПримітка

1 Звернутися до боржника особисто Спроба вирішити питання мирно заощадить кошти і нерви 2 Складання і відправлення претензії боржнику Поштове повідомлення про отримання листа необхідно долучити до пакету документів, направлених до суду 3 Складання позовної заяви Необхідно правильно скласти документ, інакше суд не стане розглядати його до усунення недоліків 4 Оплата держмита Розмір держмита в кожному випадку буде свій. Він залежить від суми позову. Правильно розрахувати допоможе досвідчений юрист 5 Збір пакету документів для передачі справи в суд Необхідно зібрати повний перелік документів. Якщо ви виступаєте в ролі довіреної особи, то наявність нотаріально завіреної довіреності обов'язково 6 Очікування розгляду справи судом Законодавством встановлені терміни розгляду позовних заяв. Загальний час, на яке можуть затягнутися судові процеси, залежить від кожного конкретного випадку 7 Отримання виконавчого листа Даний документ необхідно віднести судовому приставу і дочекатися виплат. Якщо уповноважені органи не вживають ніяких дій, то вам необхідно написати заяву в прокуратуру

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online