Як відбувається відшкодування податку (ПДФО) при покупці квартири

  1. За яких умов належить відшкодування ПДФО при купівлі квартири
  2. Що включають в себе витрати на покупку квартири
  3. Пакет документів, необхідний для повернення ПДФО
  4. Як здійснюється відшкодування ПДФО
  5. Як розраховується сума повернення ПДФО
  6. Відшкодування ПДФО при купівлі квартири в прикладах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкове законодавство РФ дає право фізичній особі, що набуває житло, повернути утриманий ПДФО, в розмірі 13% від витраченої суми. Здійснюється відшкодування податку при покупці квартири декількома способами. При цьому повинні дотримуватися деякі умови, і зібраний певний пакет документів.

За яких умов належить відшкодування ПДФО при купівлі квартири

Що включають в себе витрати на покупку квартири

Пакет документів, необхідний для повернення ПДФО

Як здійснюється відшкодування ПДФО

Як розраховується сума повернення ПДФО

Відшкодування ПДФО при купівлі квартири в прикладах

За яких умов належить відшкодування ПДФО при купівлі квартири

Податок відшкодовується платнику податків у випадках, якщо: Податок відшкодовується платнику податків у випадках, якщо:

  • Фізична особа, яка придбала житло або частку в ньому, є платником податку на доходи за ставкою 13%;
  • Придбане майно знаходиться на території РФ;
  • При покупці житла кошти сплачувалися самим платником податків (у витрати на покупку не входять: сума материнського капіталу; кошти бюджету при державному співфінансуванні; сума, сплачена підприємством).
  • Купівля-продаж здійснюється між особами, які не пов'язані (взаємопов'язаними особами можуть бути фізична особа і його чоловік (дружина), батьки, діти, а також фізичні особи при підпорядкуванні одного іншому за посадовим положенням).
  • Сума витрат не перевищує граничної, встановленої законом, суми 2 мільйони рублів. Якщо витрати вище граничної суми, то повертається 13% тільки від двох мільйонів рублів.

Якщо всі умови дотримуються, то громадянин може повернути 13% від витрат на житло.

Що включають в себе витрати на покупку квартири

Витрати на придбання будинку (частки в ньому) або на нове будівництво включають витрати платника податку (ст. 220 НК РФ):

  • На розробку проектів і кошторису будівельних робіт;
  • На покупку будматеріалів;
  • На покупку будинку (частки в ньому), в тому числі незакінченому будівництві;
  • Пов'язані з добудовою житла (частки в ньому);
  • На підключення до засобів комунікації (електроенергія, газо і водопровід і т.д.).

У витрати на покупку квартири (частки в ній) або кімнати (частки в ній) входять витрати:

  • На покупку квартири або кімнати (частки в них);
  • На придбання прав на житло в споруджуваному будинку;
  • На покупку матеріалів для обробки;
  • На оздоблювальні роботи, на складання кошторису, на проведення ремонтних робіт.

Витрати на оздоблювальні матеріали або підключення комунікацій включаються до фактичні витрати лише в тому випадку, якщо в договорі на покупку вказується про те, що купується житло без обробки або без засобів комунікацій.

Після того, як платник податків отримав право власності на куплене житло, то він для повернення ПДФО подає набір документів до інспекції федеральної податкової служби (ИФНС) за місцем прописки.

Пакет документів, необхідний для повернення ПДФО

Відшкодування ПДФО здійснюється на підставі документів:

  • Податкова декларація форми 3-ПДФО. Заповнюється за звітний рік, в якому сталася купівля-продаж квартири. (Детальніше див. Як заповнити декларацію (ндфл3) при покупці квартири? ).
  • Паспорт платника податків (копія);
  • Свідоцтво ІПН (копія)
  • Свідоцтво про народження дітей (якщо платнику податків надавалися стандартні податкові відрахування в звітному році);
  • Довідка про доходи (форма 2-ПДФО) за звітний рік, в якому здійснена операція;
  • Заява на надання вирахування із зазначенням номера банківського рахунку, куди будуть перераховуватися сума повернення;
  • Документи, які доводять право власності на придбаний об'єкт (договір купівлі-продажу, акти прийому-передачі, договір про придбання прав на житло в споруджуваному будинку);
  • Розписка продавця квартири;
  • Кредитний договір, якщо квартира придбана в іпотеку;
  • Документи, які доводять витрати на покупку нерухомості і її обробку (квитанції, платіжні доручення, товарні та касові чеки, банківські виписки, акти при закупівлі будматеріалів і т.д.).

Більш докладний список документів визначається індивідуально по кожній угоді.

Як здійснюється відшкодування ПДФО

Повернення податку здійснюється способами: Повернення податку здійснюється способами:

  1. Після закінчення року, в якому відбулася угода, в ИФНС за місцем прописки фізична особа подає необхідний пакет документів, які розглядаються інспектором протягом трьох місяців. При позитивному розгляді ИФНС перераховує податок, який було утримано в минулому році, на банківський рахунок, вказаний в заяві.
  2. Відразу, після того як отримано право власності на куплене житло, фізична особа надає пакет документів в ИФНС за місцем прописки. Документи перевіряються протягом 30 днів. Після цього фізичній особі видається Повідомлення, що він має право на повернення ПДФО. У ньому вказується найменування роботодавця. Фізична особа надає це Повідомлення в бухгалтерію своєї організації. Починаючи з місяця, в якому воно пред'явлено ПДФО з зарплати перестає утримуватися до повного відшкодування. Повідомлення необхідно отримувати в податковій інспекції щорічно і надавати в бухгалтерію, поки ПДФО не буде повністю повернуто. Якщо фізична особа працює офіційно в кількох організаціях, то він має право відшкодувати податок у кожного роботодавця.

Відшкодування ПДФО фізичній особі здійснюється за минулий рік не більше суми утриманого з нього податку. Якщо покладена сума повернення податку перевищує суму, що йому повернули, тоді належний залишок буде повернуто в наступні роки. Для цього фізичній особі після закінчення кожного року необхідно подавати в ИФНС декларацію про доходи, поки йому повністю не повернуть податок.

Як розраховується сума повернення ПДФО

Фізичній особі повертається 13% від витраченої суми на придбання житла. При цьому, встановлено ліміт фактичних витрат на покупку квартири, який становить 2 мільйони рублів. Наприклад, якщо громадянин купив квартиру за 4 мільйони рублів, то сума повернення складе 13% лише від 2 мільйонів рублів. Якщо фактичні витрати на покупку житла менше граничної суми (наприклад 1,5 мільйона рублів), то платник податків має право використовувати частину (0,5 мільйона рублів) при покупці іншого житла в майбутньому. У зв'язку зі змінами в законодавстві, гранична сума може змінюватися. Тому до уваги береться саме та, що діяла в той період, коли вперше у платника податків виникло право на відшкодування ПДФО.

У разі якщо купується часткова власність, то відшкодування розподіляється пропорційно часткам між співвласниками.

Якщо придбана спільна власність, то порядок розподілу визначають самі власники і вказують це в заяві. Наприклад, подружжя може розподілити повернення податку так, що він буде відшкодовано лише одному з подружжя. Тоді один із подружжя може скористатися цим правом при іншій купівлі житла.

Якщо платник податків, що має право на відшкодування податку, стає пенсіонером, то він може отримати повернення ПДФО за попередні виходу на пенсію року, але не більше трьох років.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Відшкодування ПДФО при купівлі квартири в прикладах

Розглянемо розрахунок суми повернення податку на наочних прикладах:

Приклад 1.

Громадянин придбав квартиру в 2018 році за 4 млн. Рублів. За цей рік з його заробітної плати було утримано 45 тис. Рублів прибуткового податку.

Загальна сума відшкодування становитиме: Загальна сума відшкодування становитиме:

2 млн. Х 13% = 260 тис. Рублів.
У 2019 громадянин має право повернути утриманий з нього податок в розмірі 45 тис. Рублів.

Сума, що залишилася відшкодування складе:

260 тис. - 45 тис. = 215 тис. Рублів

Цю суму буде гаситися по закінченні кожного року в міру відшкодування податку, поки не відбудеться повне повернення.

Приклад 2.

Громадянин купив квартиру за 1,3 млн. Рублів в січні 2018 року. Він вирішив повернути податок через організацію, в якій він працює. У травні 2018 року його отримав в податковому органі Повідомлення і надав його в бухгалтерію. Громадянин отримує заробітну плату 30 тис. Рублів на місяць.

Загальна сума відшкодування становитиме:

1,3 млн. Х 13% = 169 тис. Рублів.

На початку червня під час видачі зарплати за травень організація, де він працює, поверне громадянину:

30 тис. Х 13% = 3,9 тис. Рублів

Сума, що залишилася відшкодування складе:

169 тис. - 3,9 тис. = 165,1 тис. Рублів

В наступному місяці організація знову поверне громадянину 13% від його зарплати і так кожен місяць до кінця року. На наступний рік громадянину необхідно знову отримати Повідомлення в податковому органі і надати його в свою бухгалтерію.

Якщо цей же громадянин придбає ще одну нерухомість, то він буде мати право на повернення 13% з 0,7 млн. Рублів (гранична сума 2 млн. Рублів мінус витрачені раніше 1,3 млн. Рублів). Тобто з бюджету йому буде відшкодовуватися сума: 0,7 млн. Х 13% = 91 тис. Рублів.

Індивідуально по кожному нагоди податковий інспектор може дати довідкову інформацію і дати повний перелік документів, необхідних для повернення податку. Повернути податок можна через роботодавця або через інспекцію федеральної податкової служби.

Ще більше матеріалів по темі в рубриці: "Податки і житло" .

Як заповнити декларацію (ндфл3) при покупці квартири?
Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online