Як повернути відсотки по іпотеці через податкову. Відшкодування відсотків по іпотеці

  1. За яких умов можна отримати податкове вирахування
  2. Кому належить податкове вирахування по іпотеці?
  3. Хто не може повернути відсотки по іпотеці?
  4. Як визначається розмір податкового вирахування?
  5. Як повернути відсотки по іпотеці: покрокове керівництво
  6. Приклад розрахунку податкового вирахування
  7. Нюанси нарахування податкового відрахування по іпотеці в 2019 році
  8. Необхідні документи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іпотека, як довгостроковий цільовий кредит, передбачає суттєві капіталовкладення і стає важкою фінансовим навантаженням для позичальника. Щоб полегшити борговий тягар покупця, держава надає йому можливість повернути 13% від вартості нерухомості, що купується. Крім цього, якщо житло купується в іпотеку, позичальник може розраховувати на повернення 13% і від ціни квартири, і від загальної суми сплачених за кредитом відсотків.

Показник в 13% вибраний невипадково - саме стільки становить сплата прибуткового податку, щомісяця утримується із заробітної плати позичальника на користь держави. Таким чином, громадянин, який здійснює велику покупку, тимчасово звільняється від сплати прибуткового податку.

За яких умов можна отримати податкове вирахування

Головна умова відшкодування відсотків по іпотеці - офіційне працевлаштування позичальника. Якщо клієнт банку офіційно не працює або отримує зарплату в конверті, розраховувати на повернення прибуткового податку не доводиться.

Питаннями відшкодування коштів за податковим відрахування завжди займається податкова інспекція. При цьому існує два способи, як повернути відсотки по іпотеці:

  • Одним платежем за рік - в цьому випадку річний податкове вирахування перекладається на банківську карту позичальникові одноразовим платежем. Тут важливо враховувати, що якщо сума відрахування перевищує суму, яка була сплачена позичальником в якості прибуткового податку за рік, отримати всі кошти відразу не вийде. Цього року клієнт отримає рівно стільки, скільки було утримано з його зарплати у вигляді прибуткового податку, а залишок суми буде переведений на наступний рік.
  • Щомісяця не виплачуючи податок з заробітної плати - цей варіант передбачає, що роботодавець на якийсь час перестане утримувати із зарплати позичальника 13% прибуткового податку. Таким чином, фактична заробітна плата позичальника збільшується на ці 13% до тих пір, поки не буде погашена сума відрахування, розрахована відповідно до суми іпотечного кредиту і відсотків по ньому.

Спосіб отримання податкового вирахування по іпотеці вибирає сам позичальник під час оформлення матеріального відшкодування.

Крім того, що держава готова надати право на відрахування при покупці готової квартири, воно також готове розглядати питання про компенсацію при покупці недобудованого житла або квартири без обробки. У цьому випадку при розрахунку податкового вирахування в загальну суму можна включити такі додаткові витрати:

  • вартість придбаних будівельних матеріалів;
  • витрати на складання проектно-кошторисної документації;
  • заробітна плата майстрам, які здійснювали будівельні та оздоблювальні роботи на об'єкті;
  • витрати на підключення будинку або квартири до систем комунікації і т.д.

Розраховувати на включення таких витрат при розрахунку податкового вирахування можна тільки в тому випадку, якщо в договорі купівлі-продажу нерухомості зазначено, що житло купується на стадії незавершеного будівництва і не має обробки. У відділення податкової інспекції крім стандартного пакета документів доведеться надати додаткові чеки і квитанції, що підтверджують вищевказані витрати позичальника.

Кому належить податкове вирахування по іпотеці?

Закон чітко визначає перелік осіб, які можуть розраховувати на компенсацію частини витрат на покупку нерухомості:

  • громадяни РФ офіційно працевлаштовані і отримують офіційну заробітну плату;
    громадяни РФ, що працюють на кількох роботах, мають право на отримання податкового вирахування від загальної суми заробітку;
  • громадяни РФ, які отримують оподатковуваний податками дохід з інших джерел, наприклад, від здачі квартири в оренду і т.д .;
  • іноземці, які є резидентами РФ, які проживають і офіційно працюють на території країни більше ніж 183 днів в році.

;   іноземці, які є резидентами РФ, які проживають і офіційно працюють на території країни більше ніж 183 днів в році

Повернути відсотки по іпотеці через податкову, можна тільки один раз. Це означає, що громадянин, який підпадає під перераховані вище категорії, який вже витратив суму податкового вирахування раніше, повторно отримати 13% від придбання нерухомості в іпотеку не зможе. Виняток становлять лише ті випадки, коли при отриманні вирахування перший раз, громадянин не витратив максимальну суму, передбачену в законодавстві, - 260 тисяч рублів.

Також податкові служби пред'являють ряд вимог до типу кредиту. Отримати відрахування можна тільки оформивши цільової позику на придбання конкретного об'єкта нерухомості. Квартира або будинок повинні бути докладно описані в документах, що надаються.

Отримати позитивну відповідь податкових служб на відшкодування відсотків по іпотеці може тільки громадянин, сумлінно сплачує податки. Якщо при зверненні в податкові служби з'ясовується, що у позичальника є прострочені податкові платежі, швидше за все в компенсації буде відмовлено. Виправити ситуацію допоможе оплата заборгованості та надання в відділення податкової інспекції відповідних квитанцій в найближчі дні після отримання відмови.

Хто не може повернути відсотки по іпотеці?

Існують також категорії громадян, які відповідно до чинного законодавства не можуть розраховувати на відшкодування відсотків за цільовим кредитом:

  • індивідуальні підприємці, що ведуть свою комерційну діяльність по спеціальним податковим режимам;
  • жінки, які тимчасово не працюють у зв'язку з декретною відпусткою по догляду за дитиною до півтора років;
  • непрацюючі пенсіонери.

Останній пункт довго викликав питання, адже нерідко пенсійний вік настає у позичальника в період виплати іпотеки. До 2014 року пенсіонери не могли відшкодувати відсотки по кредиту незалежно від того, працюють вони чи ні.

Як визначається розмір податкового вирахування?

Розмір відрахування по іпотеці можна умовно розділити на дві частини - відрахування від вартості нерухомості, що купується і відрахування по банківським відсоткам.

  • Відрахування за вартістю квартири. Максимальна сума (ціна квартири або будинку), від якої розраховується податкове вирахування, становить 2 мільйони рублів. Це означає, що отримати в якості податкової компенсації за вартістю квартири позичальник зможе максимум 260 тисяч рублів (13% від 2 мільйонів). Якщо квартира коштує 3 мільйони, податкове вирахування з її вартості буде також становити 260 тисяч рублів. Якщо ж житло, що купується коштує менше 2 мільйонів, сума відшкодування розраховується індивідуально. Наприклад, якщо при покупці квартири за 1 мільйон рублів позичальник отримав податкову компенсацію в розмірі 130 тисяч рублів, при покупці другої квартири, він може розраховувати на повторне отримання податкового вирахування на суму, що залишилася - 1 мільйон рублів.
  • Відрахування на відсотки за іпотечним кредитом. Максимальна сума відсотків по кредиту, на яку можна отримати податкове вирахування, становить 3 мільйони рублів. Це означає, що максимум за цим пунктом позичальник може розраховувати на компенсацію в 390 тисяч рублів (13% від 3 мільйонів). На відміну від вирахування з вартості квартири, якщо позичальник не витратив цю суму при отриманні податкового відрахування по першій іпотеці, перенести частину на інший іпотечний кредит не вийде.

Як повернути відсотки по іпотеці: покрокове керівництво

Щоб оформити податкове вирахування по кредиту, держава надає позичальникові 3 роки. Експерти рекомендують звертатися в податкову службу не раніше, ніж через рік після оформлення іпотеки, оскільки в цьому випадку у заявника на руках будуть підтвердження сумлінного виконання своїх фінансових зобов'язань перед банком-кредитором.

Схема отримання податкового вирахування складається з таких етапів:

  • Етап №1 - Оформлення іпотечного кредиту. Щоб розраховувати на отримання вирахування, необхідно правильно оформити всі документи по іпотеці і перевести квартиру у власність із заставним обтяженням.
  • Етап №2 - Збір документів. Після того як іпотека оформлена, позичальник починає вносити щомісячні платежі по кредиту. У цей час слід почати збір всіх необхідних документів, які будуть перераховані нижче. В першу чергу слід отримати виписку з банку, в якій буде вказана сума кредиту і сума відсотків по ньому.
  • Етап №3 - Звернення до територіального відділення податкової служби. Зібравши документи, позичальник повинен звернутися в відділення податкової служби за місцем його офіційної реєстрації. Співробітники податкової служби нададуть позичальникові бланк заяви на отримання вирахування особистого банківського рахунку, які необхідно заповнити. Заява зазвичай не викликає у позичальників будь-яких питань, в той час як заповнення декларації - складна процедура, що вимагає особливої ​​уваги. Навіть мінімальні помилки в декларації можуть послужити причиною відмови у відшкодуванні відсотків по іпотеці. Експерти рекомендують заповнювати податкову декларацію з кінця, так як всі основні факти необхідно вказувати саме в кінці бланка, а в його початку розраховуються конкретні цифри. Помарки, виправлення і порожні графи в декларації неприпустимі. Якщо ви сумніваєтеся, що зможете самостійно правильно заповнити податкову декларацію, зверніться за допомогою до співробітників податкової служби.
  • Етап №4 - Схвалення заявки. Розглянувши заяву, декларацію та пакет наданих документів, податкова служба приймає рішення про призначення податкового вирахування. Якщо рішення ИФНС позитивне, про це письмово повідомляють позичальника, після чого йому пропонується вибрати варіант отримання компенсації. Якщо позичальник вибирає варіант отримання вирахування безпосередньо від податкової служби на банківську карту, йому необхідно надати співробітникам ИФНС реквізити свого особистого рахунку. Перша щорічна виплата надійде на банківську карту позичальника приблизно через 2-4 місяці після схвалення заявки. Якщо ж клієнт вибирає варіант отримання податкового вирахування за місцем роботи, йому необхідно з'явитися у відділення податкової служби та отримати документ, що підтверджує схвалення ИФНС.
  • Етап №5 - Передача документів з податкової служби в бухгалтерію. Цей етап проводиться тільки в разі, якщо позичальник вибирає отримання вирахування за місцем роботи. Документи з податкової служби передаються в бухгалтерію, після чого роботодавець перестає утримувати із заробітної плати працівника 13% прибуткового податку.

Якщо протягом терміну життя іпотечного кредиту, банк переуступає його іншої кредитної організації, відомості про це слід також надати в податкову службу.

Приклад розрахунку податкового вирахування

Щоб зрозуміти, як правильно розраховується податкове вирахування, розглянемо конкретну ситуацію.

Громадянин К. в 2016 році придбав квартиру за 6 мільйонів рублів, для чого оформив іпотечний кредит. За 2016 рік громадянин К. сплатить 100 тисяч рублів у вигляді відсотків банку по іпотечному кредиту. Податкові відрахування в цьому випадку буде розраховуватися таким чином:

Так як ціна квартири перевищує максимум, від якого може розраховуватися відрахування, його розрахунок проводитиметься від встановлених законом 2 мільйонів рублів. До цієї суми слід додати суму відсотків, сплачених позичальником за кредитом. В результаті розрахунок проводитиметься від суми 2 000 000 + 100 000 = 2 100 000 рублів. Загальний податкове вирахування на квартиру і відсотки складе 2 100 000 х 0,13 = 273 000 рублів.

Згідно з податковою декларацією, за 2016 рік громадянин К. отримав офіційний дохід на суму 1 500 000 рублів, з яких сплатив податки. Податків було сплачено 13% відповідно на суму 195 000 рублей. Ця сума менше, ніж сума покладеного позичальникові податкового вирахування. Ця сума становить 273 000 рублів. Відповідно за 2016 рік громадянин К. зможе отримати лише 195 000 рублей. Решта 78 000 рублів будуть переведені позичальникові в 2019 році. При цьому, він зможе продовжувати додатково отримувати податкове вирахування з суми банківських відсотків за іпотечним кредитом, поки загальна сума компенсації не перевищить 390 000 рублів, визначених законом.

Нюанси нарахування податкового відрахування по іпотеці в 2019 році

У 2019 громадянину, який має намір отримати компенсацію, слід враховувати такі тонкощі:

  • Тепер розраховувати на отримання компенсації можуть позичальники, які пройшли процедуру рефінансування свого кредиту. Раніше така можливість була недоступна.
  • Якщо нерухомість перебуває у спільній частковій власності, кожен власник зможе отримати податкове вирахування відповідно до розміру своєї частки. При цьому поступатися один одному свою частину матеріальної компенсації не можна.
  • Складнощі з нарахуванням податкового вирахування на відсотки за іпотечним кредитом можуть виникнути у тих позичальників, які вносять щомісячні платежі через банкомат. Справа в тому, що в цьому випадку на квитанції може не вказуватися прізвище платника, що ускладнює залучення таких документів до пакету, що надається в відділення податкової служби.
  • Також отримати відмову в нарахуванні податкового вирахування від ИФНС ризикують созаемщики по іпотечних кредитах. Це пов'язано з тим, що банк відкриває рахунок тільки на основного позичальника. Відповідно і право на матеріальну компенсацію має тільки цей громадянин.
  • Соціальна іпотека для молодої сім'ї дозволяє отримати податкове вирахування в звичайному режимі.

Використання материнського капіталу кілька ускладнює отримання вирахування. Якщо квартира, що купується в іпотеку із залученням коштів материнського капіталу, варто менше 2 мільйонів рублів, одержати відрахування можна тільки з тієї частини, яка оплачувалася за рахунок особистих коштів покупця або за рахунок іпотечної позики. Та частина суми, яка була погашена сертифікатом за програмою материнський капітал, податкового відрахування не підлягає.

Наприклад. Якщо квартира коштує 3 мільйони рублів, громадянин зможе отримати максимум, покладений за законом (260 тисяч рублів), так як буде вважатися, що материнський капітал використовувався для погашення тієї частини вартості, яка перевищує 2 мільйони рублів.

Щорічно законодавство дещо змінюється, що слід обов'язково враховувати перед тим, як подавати документи на відрахування в податкову службу.

Необхідні документи

У податкову службу необхідно надати копії всіх перерахованих нижче документів, маючи при собі оригінали. Під час бесіди зі співробітником ИФНС, їм будуть перевірені оригінали документів:

  • заяву на отримання податкового вирахування на придбану нерухомість;
  • паспорт заявника - копії всіх сторінок;
  • свідоцтво про народження дітей (якщо в сім'ї є неповнолітні діти);
  • довідка за формою 2 ПДФО (видається за місцем роботи) і вказує суму офіційних доходів заявника;
  • декларація 3 ПДФО (заповнюється самостійно заявником);
  • свідоцтво про право власності на придбану нерухомість;
  • договір купівлі-продажу;
  • оригінал і копія договору іпотечного кредитування на житло;
  • довідка про відсотки за минулий рік, графік відсотків;
  • квитанції, чеки та інші документи, що підтверджують сплату відсотків по кредиту;
  • банківська виписка з рахунку, на який надходили відсотки.

Список документів перед подачею, слід обов'язково уточнити у відділенні податкової служби за місцем реєстрації.

Повернути відсотки по іпотеці в податкову службу цілком можливо, досить лише відповідально підійти до цього питання!

Хто не може повернути відсотки по іпотеці?
Як визначається розмір податкового вирахування?
Кому належить податкове вирахування по іпотеці?
Хто не може повернути відсотки по іпотеці?
Як визначається розмір податкового вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online