Як повернути 13 відсотків від покупки квартири через роботодавця і податкову: особливості процедури повернення 13%

  1. Роботодавець або податкова інспекція?
  2. Схема відшкодування через роботодавця
  3. Отримання в податковій інспекції
  4. складання декларації
  5. приклад 1
  6. приклад 2
  7. Найменування рахунку в заяві
  8. Відмова інспекції у відрахуванні
  9. Порядок повернення 13 відсотків - докладніше на відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Деякі категорії громадян при покупці квартири мають можливість повернути частину коштів вже сплаченого прибуткового податку. Скористатися цим правом можуть не всі, а тільки такі громадяни:

  1. Особи, у яких є дохід, офіційно підтверджений документами, що потрапляє під ПДФО.
  2. Особи, які не досягли вісімнадцяти років, дохід яких отримує один з батьків.
  3. Працюючі пенсіонери, які мають офіційний заробіток, з якого виплачуються податки.

Громадяни, які є індивідуальними підприємцями, безробітними, а також юридичні особи право на відшкодування частини коштів нерухомості не мають. Громадяни, які є індивідуальними підприємцями, безробітними, а також юридичні особи право на відшкодування частини коштів нерухомості не мають

Роботодавець або податкова інспекція?

Прибутковий відрахування може бути проведений двома способами. Перший - через роботодавця, другий - через податкову службу. Різниця між ними невелика, проте є свої нюанси і в тому, і в іншому випадку. Розглянемо їх докладніше.

Найпопулярнішим і простим способом є перший - у роботодавця.

Майновий вирахування можна отримати тільки у одного роботодавця. Тому якщо у вас дві роботи, то варто вибрати ту, з якої одержати відрахування буде вигідніше.

Схема відшкодування через роботодавця

Перший крок Перший крок

Звернутися до податкової і отримати довідку, яка доводить, що ви ставитеся до категорії громадян, які мають право на отримання необхідного вирахування. Обов'язково необхідно вказати найменування рахунку в заяві на повернення, свої персональні дані.

другий крок

Отриману довідку необхідно надати роботодавцю. Разом з нею зажадають наступні документи:

  • свідоцтво реєстрації квартири;
  • договір, що відображає покупку квартири;
  • акт передачі об'єкта;
  • заяву у роботодавця.

Крім цього необхідно надати розписку, в якій відображено акт передачі грошових коштів. Якщо оплата здійснювалася безготівковим способом, то надайте ксерокопію ощадкнижки продавця із зазначенням рахунку перерахування.

Даний список документів є базовим, проте, деякі регіони можуть мати свій перелік. Уточнюйте це питання у роботодавця.

третій крок

Пишемо заяву на повернення прибуткового податку. Зразок такої заяви можна сказати тут .

Отримання в податковій інспекції

Другий варіант не сильно відрізняється від першого, але в ньому є ряд складнощів, до яких варто підготуватися.

Весь перелік документів для майнового відрахування варто надавати в ту податкову інспекцію, за місцем якої ви прописані.

Отже, при зверненні до податкової інспекції ви зобов'язані надати:

  • паспорт;
  • декларацію 3-ПДФО, в якій особливу увагу зверніть на КБК для повернення ПДФО, він повинен бути наступним: 182 1 01 02010 01 1000 110;
  • довідку від роботодавця форми 2-ПДФО (якщо протягом року місце роботи змінилося, довідку необхідно взяти у попереднього роботодавця);
  • ІПН;
  • реквізити банку і номер рахунку, на який будуть перераховувати відрахування при схваленні заяви.

Обов'язковим пунктом у переліку документів є надання правовстановлюючих документів, що підтверджують акт передачі грошей і прийому квартири.

Майновий повернення термін давності не має. Ви можете звертатися за вирахуванням будь-якої пори.

Зібравши документи, ви повинні написати заяву на вимогу про вирахування прибуткового податку. Після цього працівники інспекції розглядатимуть ваша справа, тобто проводити камеральну перевірку. Термін даної перевірки - до трьох місяців.

Після розгляду наданих документів інспекція може або схвалити відрахування, або відмовити. У разі ж схвалення кошти по відрахуванню перераховуються на зазначений банківський рахунок протягом одного місяця. Коли гроші надійдуть на р / с, справа по відшкодуванню коштів з покупки квартири закривається.

складання декларації

Декларація 3-ПДФО - обов'язковий документ, який відображає право на отримання майнового вирахування Декларація 3-ПДФО - обов'язковий документ, який відображає право на отримання майнового вирахування. Його заповнення починається з титульного аркуша. У відповідні графи бланка необхідно внести всі наявні відомості, починаючи від персональних даних і закінчуючи ІПН. Якщо декларація заповнюється вперше, то в графі коду слід проставити цифру «0». Код ИФНС можна дізнатися, або безпосередньо зателефонувавши до відділення, або на сайті ФНС.

Наступний «Лист А» призначений для відображення доходів. У ці графи необхідно внести відомості з довідки 2-ПДФО. Далі заповнюємо «Лист Д», вказуючи код об'єкта. Ставите цифру 1, якщо ви купуєте житловий будинок, цифру 2 - якщо квартиру, цифру 3 - якщо кімнату, цифру 4 - часткова власність.

Проблеми щодо заповнення декларації починаються з питань «як заповнити графу вирахування» і «як зробити розрахунок». Зробити розрахунок правильно допоможе наступна формула:

СВ = (Ц - 2млн. Рубл) * 13%, де

  • СВ - сума відрахування;
  • Ц - вартість нерухомості.

Максимальний відрахування становить 260 000 руб, це в разі, якщо ви купили квартиру за 2 млн. Руб. і вище. Якщо ціна квартири менш 2 млн. Руб., То розрахунок проводиться за вказаною вище формулою.

приклад 1

У 2015 році Ромашова А.А. купила квартиру за 1 850 000 руб.

Розрахунок буде виглядати наступним чином.

Сума вирахування = 1 850 000 * 13% / 100% = 240 500 руб.

приклад 2

Подружжя Нефедова придбали в 2013 році квартиру за 4 млн руб. в спільну власність. За 2013 рік Нефедов А.А. заробив 2,5 млн.руб. Нефедова Н. В. не працювала.

Розрахунок податку розподіляється в будь-яких частках, тобто податок може бути розподілений 100% вирахуванням на Нефедова А.А. або на нього і дружину. Але так як Нефедова Н.В. не працювала, логічніше відрахування врахувати на Нефедова А.А. При цьому за 2013 рік сума відрахування становитиме лише 260 000 руб., Так як вартість квартири більше 2 млн. Рублів.

Якщо ви не знаєте, як заповнити 3-ПДФО, то краще звернутися до професіоналів.

Найменування рахунку в заяві

Найменування рахунку в заяві на повернення 13 відсотків

На реквізит слід звернути особливу увагу, адже саме на цей рахунок будуть зараховані кошти.

Фізичній особі слід вказати номер поточного (особистого) рахунки.

З депозитним рахунком можуть бути проблеми, оскільки не за всіма депозитними рахунками можливий прийом коштів від третіх осіб.

Але якщо можливість прийому коштів вказана в договорі, і немає ризику отримати виплату з великою затримкою, то сміливо можна поставити номер депозитного рахунку.

Податкова інспекція протягом встановленого законом часу зобов'язана провести перерахування на р / с. Терміни можуть варіюватися від двох до чотирьох місяців. Більша кількість часу буде займати камеральна перевірка документів у справі. Як тільки буде отримано схвалення від податкової, гроші надійдуть на рахунок.

Відмова інспекції у відрахуванні

Відмовити в податковому відрахуванні інспекція може з кількох причин, серед яких найпоширеніші - це використання майнового відрахування раніше, незаконне придбання нерухомості, неправильне заповнення декларації та інше.

Алгоритм дій при відмові:

Крок 1. Обговорюємо акт перевірки. З'ясовуємо, з яких причин відмовили. Якщо після розгляду справи, є претензії до податкової про повернення, якщо ви не згодні з прийнятим рішенням, то протягом одного місяця можна заявити про заперечення з вашого боку.

Крок 2. Якщо розгляд в «місцевої» податкової не принесли результатів, то пишемо скаргу до вищої податкову службу. Це регіональне управління. Якщо ви не напишете туди скаргу, то не зможете далі відправлятися в суд.

Крок 3. Суд. Після того як вам прийде відповідь з вищестоящої податкової служби, і якщо він знову негативний, а ви впевнені в своїй правоті, то сміливо можете звертатися до суду. Перед подачею позову доведеться заплатити держмито, яка може варіюватися в залежності від вашого вимоги. Таким чином, можна отримати належний вам податкове вирахування в судовому порядку.

Порядок повернення 13 відсотків - докладніше на відео

Хто має право на повернення, як швидко можна виконати цю процедуру і що саме потрібно робити, щоб повернути прибутковий податок в 13%? Відповіді на всі ці питання дивіться нижче.

Роботодавець або податкова інспекція?
Роботодавець або податкова інспекція?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online