Як забрати у ЖЕКу гроші за ненадані послуги

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

20 жовтня 2009, 7:21 Переглядів:

Розрахунки. За ледь тепленьку гарячу воду платити потрібно як за холодну. Фото А. Яремчука.

Не стільки благодіянням для громадян, скільки політпропагадой виглядає домовленість між прем'єром і мером Києва про повернення з 1 листопада і збереженні до травня, т. Е. До кінця опалювального сезону, старих тарифів (нагадаємо, вони підскочили з червня) на гарячу воду і опалення. Однак квартплата - головна стаття витрат - залишається незмінною, підвищеної в середньому в 3 рази. Дисциплінованим же громадянам, "які купили" названі дешевшають блага цивілізації за високими розцінками, перерахунок за них не світить. Це означає, наприклад, що ті, хто сумлінно платили за гарячу воду за лічильником, "влетіли" майже в 2 рази - вони розщедрилися на 13,69 грн. за кубометр, а тарифи повернулися до колишніх 7,38 грн. Час пригадати армійську мудрість: не поспішай виконувати наказ, його можуть скасувати. Виходить, влада заохочують тих, хто не поспішають розраховуватися.

Втім, подачками гострі життєві питання не залагодить, тим більше не одномоментні, а довгострокові. Наші читачі описали такі ситуації. А правознавці - партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Максим Копейчиков, адвокат юрфірми "Гарант" Дмитро Мальцев і директор юркомпанії "Європейський правовий союз" Олександр Ванжа - розповіли, як діяти, щоб не платити зайве.

РЕМОНТ ДАХУ ЗАМІСТЬ квартплату

"У нашому будинку багато років протікає дах, - скаржиться мешканка столичного Дарницького району Валентина Семешко. ¬- Ми живемо на останньому поверсі, восени і взимку вода капає зі стелі. На численні звернення до ЖЕКу отримували обіцянки, що ремонт зроблять, але віз і нині там. Ми з сусідами хочемо самі найняти фірму, яка полагодить покрівлю, а рахунок за її послуги переадресувати комунальникам. Або ж нехай "по бартеру" віднімуть ці витрати з нашої квартплати. Але в ЖЕКу кажуть, що така схема взаємозаліку для них неприйнятна. Якщо ми не маємо рації, то як на до діяти? "

Ви маєте рацію. У наявності серйозне порушення договору про надання житлово-комунальних послуг. Для початку треба скласти акт-претензію до комунальників з вимогою провести аварійно-відновлювальні роботи. Якщо вони протягом місяця не підпишуть цей акт, досить підписів під ним хоча б двох сусідів, що стане достатнім доказом вашої правоти, якщо справа дійде до суду. Після цього можна в приватному порядку наймати покрівельників і згідно з договором з ними, кошторисі про вартість робіт і акті про їх виконання вимагати у ЖЕКу компенсувати названі витрати. Якщо відмовляється платити за наданим рахунком, можете самі вести бухгалтерію, щомісяця вказуючи в платіжці на квартплату, що не вносьте таку-то суму в рахунок сплати за ремонт даху. І через суд можете вимагати компенсувати збиток, якщо стеля, меблі, підлоги через поточну даху постраждали.

ПЕРЕРАХУНОК ЗА ХОЛОД

"Минулої зими в квартирі була холоднеча, - скаржиться власниця житла на Березняках (Київ) Оксана Заєць. - І навіть, бувало, в ванні зігрітися не могла: наллю воду, а вона трохи вища за температуру тіла. На мої скарги в ЖЕКу відповідали, що в нашому будинку проблема з трубами: вони старі, забиті окалиною і тиску не вистачає, щоб в належних обсягах подавати тепло і гарячу воду. Але я-то при чому? Надія, що хоч майбутньою зимою в квартирі буде тепліше, а вода - гаряче, слабка. Чому ж я повинна за них платити? "

Зовсім не платити не вийде, хіба що через суд доведете, що комунальники злісно порушують закон "Про житлово-комунальні послуги". А ось зменшити плату за ці сумнівні блага можна. Згідно з постановою КМ №630 від 21.07.2005 р, гарячої вважається вода температурою від 50 градусів і вище. Якщо вам подають рідину в 45-49 градусів, за неї треба платити на 10% менше, 40-44 - на 30%, а прохолодніше 40 градусів йде за ціною холодної. З опаленням гірше: плата знизиться всього на 5%, якщо температура в квартирі впаде нижче 18 градусів, і лише тільки якщо "впаде" до 12, за такий обігрів з вас не має права взяти ні копійки. Щоб зафіксувати таку заморозку, треба скласти акт-претензію за підписом представника ЖЕКу. А якщо оно фахівець після вашого письмової заяви протягом 3 днів не з'явиться, акт буде вважатися законним, якщо його завізують не менше 3 ваших сусідів або голова будинкового комітету.

СОЛДАТИ І СТУДЕНТИ - бесплатніков

"Сина навесні забрали в армію, а дочка в серпні надійшла до столичного вузу. Звичайно, обидва будинки не живуть: син - в казармі, дочка - в гуртожитку. Але квартплату на обох нараховують. Чому я повинна платити за відсутніх дітей?" - обурюється мешканка Полтави Світлана Романченко.

У таких випадках громадяни повинні вимагати, щоб комунальники не брали гроші за "зайвих" мешканців, а необгрунтовано нараховані суми повернули або відняли з майбутніх платежів. Відповідно до ст. 20 закону "Про житлово-комунальні послуги", власник квартири має право не платити за членів його сім'ї на період їх тимчасової відсутності, якщо воно документально оформлено. Але в функції ЖЕКів не входить контроль за фактичним проживанням громадян, зареєстрованих в конкретних квартирах. Згідно із законом "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання", громадянин протягом 10 днів повинен зареєструватися на новому місці, попередньо знявшись з обліку за колишньою адресою. З солдатом проблема легко вирішується, підтвердити його ВІДСУТНІСТЬ і зажадати перерахунку квартплати можна на підставі довідки з військкомату. З донькою складніше. Щоб довести, що вона тут не живе, будуть потрібні засвідчує сусідів. А головне - хай не затягує з оформленням тимчасової жілрегістраціі в гуртожитку. Квитанції про оплату койко-місця стануть безперечним доказом, що за студентку вам платити не треба.

НЕЗАКОННІ ПРИПИСКИ

"У моїй квартирі ніхто не був прописаний, і я платила тільки за прибирання прибудинкової території та опалення, разом 146 грн., - говорить мешканка столичної Борщагівки Галина К. - У вересні я зареєструвала в квартирі маму, але сума в платіжці вразила - 325 грн . ЖЕК додав плату за холодну і гарячу воду, за газ і ... приписав ще одну людину. Чому я повинна платити за маму і "за того хлопця"? Бухгалтер ЖЕКу відповіла, що по будинку ходила комісія, опитувала сусідів тих квартир, де ніхто не прописаний, і нібито сусідка сказала, що в моїй квартирі вже хтось живе. "А якби сусідка сказала, що у мене живе циганський табір, ви б теж це занесли в акт? - питаю у жеківського бухгалтера. - І потім, чому я не ознайомлена з цим документом? "Бухгалтер зам'ялася і випалила:" Приходьте, я вам зроблю перерахунок на одного мешканця ", - і плату зменшили до 250 грн. Але хіба такі приписки зі слів сусідів законні?"

Абсолютно незаконні. ЖЕК не має права при розрахунку плати за житло використовувати відомості, відмінні від офіційно отриманих (дані про реєстрацію мешканців яких договорів оренди квартир). Зараз ЖЕКи часто створюють комісії, щоб виявити незареєстрованих, а фактично проживають в квартирах і користуються житлокомпослуги громадян. Але, по-перше, такий акт повинні підписати не менше двох свідків (як правило, сусідів), а по-друге, це має відбуватися в присутності самого власника квартири, де нібито живуть Непрописані громадяни. В іншому випадку такий папір нелегітимна, не може служити підставою для підвищення плати за житло і оспорюється явочним порядком (як в даному випадку) або ж через суд.

НА ВУЛИЦЮ не викинути

"Два роки тому я подарувала свою квартиру внучці, але і вона, і я зареєстровані в ній, - пише інвалід ВВВ Анна Скорик. - Внучка виїхала працювати до Італії і раніше допомагала мені матеріально, але вже більше року не присилає гроші. Платити після подорожчання за житлово-комунальні послуги я не можу, а ще за станом здоров'я не виходжу з дому, навіть піти в управління праці та соцзахисту і оформити субсидію не в силах. Щоб не померти з голоду, буду змушена не платити за житло. Боюся, що квартиру відберуть за борги , а мене викинуть на вулицю. Як бути? "

Згідно з Конституцією (ст. 13 і 41), право приватної власності є непорушним. Позбавити його, в даному випадку - відібрати квартиру за борги по компослуги - можна тільки за рішенням суду. Притому, згідно зі ст. 47 Конституції і ст. 116 Житлового кодексу, вам повинні надати альтернативне житло. Але раз ви не власниця квартири, а її господиню, вашу внучку, очевидно, особисто притягти до відповідальності неможливо, то і добитися відчуження житла практично нереально. І взагалі, комунальники борються з неплатниками, застосовуючи м'якші методи - позбавляють їх можливості користуватися несплаченими послугами. Але і тут вас навряд чи зможуть покарати. Подайте в ЖЕК заяву, що господиня житла (ваша внучка) відсутня, а значить, платити не може і не повинна. Оптимально з жеківців скласти відповідний акт, тоді претензій до оплати за внучку в майбутньому не виникне. Якщо жеківців не вдасться заангажувати, доказом вашої правоти стануть свідоцтва сусідів - оформляйте їх письмово раз на місяць. А кому-то з жалісливих сусідів дайте доручення на оформлення для вас субсидії: для самотніх пенсіонерів квартплата не може перевищувати 15% їх доходу.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як забрати у ЖЕКу гроші за ненадані послуги". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Романцов Михайло

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Якщо ми не маємо рації, то як на до діяти?
Але я-то при чому?
Чому ж я повинна за них платити?
Чому я повинна платити за відсутніх дітей?
Чому я повинна платити за маму і "за того хлопця"?
Quot;А якби сусідка сказала, що у мене живе циганський табір, ви б теж це занесли в акт?
І потім, чому я не ознайомлена з цим документом?
Але хіба такі приписки зі слів сусідів законні?
Як бути?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online