Плюси і мінуси низького рівня безробіття в Чехії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ілюстративне фото: Філіп Яндоурек, Чеське радіо   За останніми статистичними даними, рівень безробіття в липні 2016 року в Чехії дещо підвищився і склав 5,4 відсотка Ілюстративне фото: Філіп Яндоурек, Чеське радіо За останніми статистичними даними, рівень безробіття в липні 2016 року в Чехії дещо підвищився і склав 5,4 відсотка. У червні цей показник становив 5,2%. Безробіття в Чехії інтенсивно скорочується з лютого поточного року. На біржі праці в липні було зареєстровано 392.667 безробітних, це приблизно на 8 тисяч осіб більше, ніж перед початком літніх канікул. При цьому число вакансій, згідно з інформацією Управління з працевлаштування, є найвищим з вересня 2008 року. У липні роботодавці пропонували майже 135.760 вільних робочих місць. У міжнародному рейтингу Чехія за рівнем безробіття займає сильні позиції, незайнятість у ЧР є другою найнижчою в Європі після Німеччини. Ситуацію коментує економіст Лукаш Кованда:

Лукаш Кованда, Фото: архів Лукаша Кованда   «Чеський ринок праці показує хороші результати Лукаш Кованда, Фото: архів Лукаша Кованда «Чеський ринок праці показує хороші результати. Люди знаходять роботу, і сьогодні кожен, хто дійсно хоче працювати, роботу знайде. Причому не тільки в таких регіонах як Прага і Пльзень, де протягом тривалого часу найнижчий відсоток безробіття - нижче 4%, але і в тих областях, де її рівень набагато вище, наприклад, в Північній Чехії або Північної Моравії. З іншого боку, роботодавці нині стикаються з серйозною проблемою - вони не можуть знайти працівників відповідної кваліфікації. Всі хороші фахівці вже працевлаштовані, до того ж, що робота ще є, а ось кадрів - немає. На жаль, іноді це може обмежити виробництво, наприклад, в промисловій галузі. Єдиним «ліками» від цього, - але роботодавцям це чути не дуже приємно, - є підвищення заробітних плат. У порівнянні з періодом фінансової кризи, коли роботодавці були господарями ринку праці, нині ситуація змінилася. Тепер їм доводиться боротися за співробітників, що тягне за собою необхідність підвищення зарплат. В цілому, з точки зору макроекономіки, ситуація позитивна, але ми стикаємося з певними обмеженнями: лімітами ринку праці, квалифицированностью чеської робочої сили і так далі ».

Закономірно виникає питання: чи є можливість для підвищення заробітних плат в Чеській Республіці? Логічно, що величина зарплати повинна відображати продуктивність праці. За словами Лукаша Кованда, на продуктивність праці в Чеській Республіці накладає відбиток структура економіки. Чеська економіка орієнтується на монтаж, тому часто можна почути, що Чехія - це монтажна майстерня для більш розвинених європейських країн, субпідрядник. Саме через це страждає продуктивність праці в порівнянні, наприклад, з Німеччиною.

Ілюстративне фото: ЄК   «Справа не в тому, що ми не працюємо, скоріше, тут відбивається менше капіталовкладення, найгірший менеджмент Ілюстративне фото: ЄК «Справа не в тому, що ми не працюємо, скоріше, тут відбивається менше капіталовкладення, найгірший менеджмент. Якщо ми збільшимо продуктивність праці, може йти мова і про зростання заробітних плат. Другий момент - чеська економіка багато в чому залежить від промисловості. Наша економіка - сама промислова з усього ЄС. А якщо ви залежите від промисловості, це означає, що необхідно більшу частину прибутку вкладати в розвиток виробництва. Якщо порівнювати це з сферою послуг, то там немає необхідності інвестувати такі суми в розвиток, як в промисловості, вам не потрібно модернізувати фабрики і так далі. Тому в сфері послуг на зарплати співробітникам може йти велика частка прибутку роботодавця. Більш низька частка послуг в економіці існує в Євросоюзі після нас лише в Румунії », - продовжує Лукаш Кованда.

Як роз'яснює Лукаш Кованда, зворотною стороною медалі низького рівня безробіття в Чеській Республіці є низька продуктивність праці. Наприклад, в країнах з великим капіталовкладенням в економіку, місце десяти робочих замінюється однією машиною. У Чехії ж на роботу беруть 10 співробітників, але їх продуктивність праці нижче, ніж сучасного верстата. Одночасно, як уже згадувалося, в Чеській Республіці випробовується серйозний недолік кваліфікованої робочої сили. Могла б його хоч би частково покрити робоча сила з-за кордону? На це питання відповідає експерт Економічної палати ЧР Маркета Шормова:

Маркета Шормова, Фото: ЧТ24   «Так, короткочасно ситуацію можна вирішити таким чином, що ми будемо приймати на роботу співробітників з-за кордону, зрозуміло, за умови наявності необхідної кваліфікації, і які без проблем зможуть інтегруватися в чеське суспільство Маркета Шормова, Фото: ЧТ24 «Так, короткочасно ситуацію можна вирішити таким чином, що ми будемо приймати на роботу співробітників з-за кордону, зрозуміло, за умови наявності необхідної кваліфікації, і які без проблем зможуть інтегруватися в чеське суспільство. Наприклад, в даний час реалізується урядовий проект з працевлаштування українців. Однак, безумовно, цю проблему необхідно вирішувати в довгостроковій перспективі. В даний час існує деякий структуральне розбіжність. Тобто необхідно вже зараз зв'язати роботодавців та підприємства з навчальними закладами, щоб випускники залишали їх з тієї кваліфікацією, яка необхідна на ринку праці ».

Як же виглядає ситуація з працевлаштуванням на практиці? На питання в цій галузі «Радіо Прага» відповів підприємець Євген, фірма якого займається утепленням будинків та іншої будівельної діяльністю в Чеській Республіці. У компанії Євгенія працевлаштовано п'ять чоловік, і в разі потреби на роботу приймаються співробітники під конкретне замовлення - в середньому від 10 до 20 осіб на проект. Як можна охарактеризувати співробітників, які бажають працевлаштуватися на тимчасовий проект?

Ілюстративне фото: Томаш Адамец, Чеське радіо   «Кваліфікований працівник - це самородок, знайти який дуже важко Ілюстративне фото: Томаш Адамец, Чеське радіо «Кваліфікований працівник - це самородок, знайти який дуже важко. І якщо трапляється хороший кваліфікований кадр, то його намагаються тримати і не відпускати. Коли я говорю, що у нас постійно працює п'ять чоловік, то мова йде про людей, які знають свою роботу, вміють її виконувати і роблять її на 100% якісно. Ті, кого ми добираємо, це не стовідсотково кваліфікована робоча сила, часто це іноземці, тому що, на жаль, місцевих представників Чеської Республіки дуже мало, їх не вистачає. Часто приходять люди, які до цього працювали сторожами в супермаркетах тощо. Нам доводиться їх попутно навчати і розбивати роботу на елементарні кроки, щоб ми змогли це замовлення виконати ».

- Чи більше професіоналів серед іноземних працівників, які до вас приходять?

«У період кризи, на жаль, виїхало багато українців, які перебували тут довгий час і вже навчилися виконувати нашу роботу. За період кризи, коли роботи було дуже мало, вони пораз'ехалісь, і сьогодні випробовується їх гостра нестача. Зараз до нас їдуть хлопці, наприклад, з Румунії, які мають дуже слабке уявлення про тих європейських нормах, яких необхідно дотримуватися для якісного виконання замовлень ».

Ілюстративне фото: ЄК   Слова Лукаша Кованда про те, що нині роботодавці перестали бути господарями ринку праці, підтверджує і Євген: Ілюстративне фото: ЄК Слова Лукаша Кованда про те, що нині роботодавці перестали бути господарями ринку праці, підтверджує і Євген:

«Я б не сказав, що люди просто тікають. Хоча сьогодні, через брак людей вони прагнуть «вибити» для себе максимально хорошу суму за ту роботу, яку ми від них хочемо ».

- Чим же нині можна утримати цінних працівників?

«В основному це пропозиції стабільності, якісь бонуси від фірми, наприклад, службовий телефон, і, звичайно, премії - за хорошу роботу, за те, що ці люди залишаються з нами. Я вважаю, що за це їх потрібно фінансово віддячити ».

Закономірно виникає питання: чи є можливість для підвищення заробітних плат в Чеській Республіці?
Могла б його хоч би частково покрити робоча сила з-за кордону?
Як же виглядає ситуація з працевлаштуванням на практиці?
Як можна охарактеризувати співробітників, які бажають працевлаштуватися на тимчасовий проект?
Чи більше професіоналів серед іноземних працівників, які до вас приходять?
Чим же нині можна утримати цінних працівників?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online