Як викручуються Барановицька покупці зарубіжних інтернет-магазинів після введення обмежень на посилки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З квітня в Білорусі знижені ліміти на безмитне отримання міжнародних посилок. Городяни, які раніше активно купували речі в зарубіжних онлайн-магазинах і отримували посилки з-за кордону, розповіли, як змінилося їхнє життя.

Анастасія: «Немає бажання носити білоруські речі»

РЕКЛАМА

Анастасія. Фото: Тетяна МАЛЕЖ

- Часто замовляємо з чоловіком товари на Aliexpress. Раніше у нас був тільки один акаунт чоловіка. Тепер зробили ще й на мене - так можна замовити вже не на 22, а на 44 євро в місяць. Намагаємося «вмазатися» в цю суму. У Барановичах за звичайну дитячу майку в «Світанку» віддаси 50-60 тисяч рублів, а в онлайн-магазині за ці гроші можна купити партію з п'яти майок різних кольорів. Собі і доньці, наприклад, я замовила сонячні окуляри по 40 тисяч, у нас такі коштують 200-300.

РЕКЛАМА

А деяких товарів, які продаються на китайських сайтах, у нас взагалі не знайти. В країні закликають купувати білоруські речі, але ж носити їх взагалі немає бажання: не хочемо ходити в них як «інкубатори».

Ольга: «Тільки в Білорусі такі проблеми»

Ольга: «Тільки в Білорусі такі проблеми»

Ольга. Фото: Олександр Короб

- Моя тітка і сестра живуть в США. Раз на рік шлють нам посилки з одягом, там фірмові речі можна купити за копійки. У мене син студент. У Білорусі мені його одягнути складно - купити джинси за 500-800 тисяч я не можу. Посилки від рідних були для нас великою допомогою. Тепер доведеться від них відмовитися. Цим законом уряд ставить людей в положення потреби.

Тітка каже, що тільки в Білорусі такі проблеми. Сестра навіть дзвонила на митницю і лаялася: «Ми даруємо ці речі, допомагаємо вашим людям, а ви не даєте допомагати!». Напевно, влада вважає, що у кожного білоруса свій бізнес є і грошей кури не клюють.

Алевтина: «За ексклюзивний одяг готова і податок платити»

Алевтина: «За ексклюзивний одяг готова і податок платити»

Алевтина. Фото: архів Алевтини Фальковський

- Відразу після введення податку я замовила з Америки взуття, заплатила 200 доларів, плюс за доставку 50. Податок за перевищення норм з мене, як не дивно, не брали. Можливо, мало часу пройшло після введення обмежень. Зараз знову замовила три речі, досить дорогі, з того ж сайту - подивимося, чи доведеться заплатити. Втім, за хороші і ексклюзивні речі, яких у нас не знайти, я готова доплачувати зверху.

А ось китайський ширвжиток, який раніше замовляла на Aliexpress, більше брати не буду. Не бачу сенсу за такі речі переплачувати. Маєчку для будинку тепер простіше купити в магазині «Твое».

РЕКЛАМА

Нові правила

З 14 квітня в Білорусі почали діяти нові ліміти на безмитні посилки, що ввозяться з-за кордону. Тепер кожен білорус на місяць може отримати посилку з товарами для особистого користування на суму не більше 22 євро і вагою не більше 10 кг. Якщо ліміт перевищено - доведеться платити мито в 30% від суми перевищення. Раніше діяв ліміт в 200 євро і 31 кілограм.

Незважаючи на обмеження, отримувати посилки з-за кордону барановічане рідше не стали. Кількість посилок, як розповіли Intex-press в Барановицькому відділенні «Белпочта», зовсім не знизилася.

Самі городяни відзначають, що посилки стали йти довше. Тепер на них стоїть штамп «Розкрито офіційно» англійською, підпис ручкою і вказані грами. Раніше цих позначок не було, - розповіла городянка Анастасія, яка активно купує речі в інтернет-магазині Aliexpress вже кілька років.

Як обходять закон покупці

Домовляються з продавцем

При замовленні товару на зарубіжному сайті просять продавця вказати меншу вартість на упаковці. Так можна замовити товари на велику суму, ніж 22 євро, в місяць. Деякі продавці китайських сайтів зараз самі, без прохань, пишуть меншу суму і попереджають покупця про це в особистих повідомленнях на сайті.

«Розкидати» на різних членів сім'ї

Ліміт в 22 євро діє на посилку на адресу одного одержувача. Тобто покупець може замовити речі до 22 євро на кожного члена сім'ї, навіть якщо вважається однією банківською картою.

через Росію

Після нововведень деякі російські, а потім і білоруські фірми запропонували білорусам замовляти посилки на адресу їх складу в Росії, а звідти посилку доставляють в Білорусь. У цьому випадку мито платити не потрібно. Посилки між Росією і Білоруссю не підлягають митному контролю. Така послуга коштує 3-5 доларів, плюс вартість доставки, яка залежить від веcа посилки - від 4 до 50 доларів. У цьому випадку діють російські ліміти на посилки - 1000 євро і 31 кілограм.

На сайтах цих фірм написано, що при замовленні товарів на їх адресу в розділі «адреса доставки» краще не вказувати назву фірми, щоб посилка не була розцінена як посилка на адресу юридичної особи.

Глава державного митного комітету Білорусі Юрій Сенько недавно заявив журналістам, що такі пересилання незаконні і порушників притягнуть до відповідальності. Але на якій підставі настане відповідальність - НЕ пояснив.

Автор: Анна килатив

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online