Хто повинен міняти батареї в приватизованій квартирі

  1. Радіатори опалення - загальне або приватне майно?
  2. Хто має рацію: мешканці або ЖЕК?
  3. Заміна потекшей батареї
  4. Заміна старих радіаторів
  5. узгодження заміни
  6. Хто повинен займатися заміною опалювального обладнання?
  7. Відповідальність при аварійній ситуації
  8. Які батареї встановити замість старих
  9. чавунні
  10. сталеві
  11. алюмінієві
  12. біметалічні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

питання заміни батарей після початку опалювального сезону часом постає дуже гостро. Нерідко радіатори в старих будинках знаходяться в жалюгідному стані, а місцеві служби не поспішають з проведенням капітального ремонту системи опалення. Постараємося дати відповіді на найпоширеніші питання і з'ясувати, хто повинен міняти старі батареї в приватизованій квартирі.

заміни батарей

  1. Якщо радіатор почав протікати, хто за законом повинен його поміняти? За чий рахунок відбувається монтаж і придбання нового обладнання?
  2. При бажанні встановити більш сучасну опалювальну систему в квартирі після приватизації хто повинен цим займатися? Чи потрібно на це спеціально дозвіл?
  3. Хто відповідає за протечку, якщо водою затопило сусідів?

Для відповіді на ці питання потрібно вивчити Російське законодавство і розібратися в правових аспектах.

Радіатори опалення - загальне або приватне майно?

Зрозуміти, хто повинен займатися заміною що вийшли з ладу опалювальних приладів в приватизованій квартирі, можна, тільки встановивши, в чиїй власності вони перебувають. Постановою Уряду РФ № 491 в серпні 2006 року були прийняті правила, що регулюють склад загального майна в багатоквартирному будинку. Згідно 6-му пункту цих правил, до такого майна відноситься система опалення, розташована всередині будинку. У неї включені:

  • стояки;
  • арматура (регулююча та запірна);
  • обігрівальні елементи (радіатори);
  • загальнобудинкові лічильники теплової енергії;
  • інші види обладнання, яке є частиною тепломереж.

стояки;   арматура (регулююча та запірна);   обігрівальні елементи (радіатори);   загальнобудинкові лічильники теплової енергії;   інші види обладнання, яке є частиною тепломереж

На жаль, при виникненні ситуацій, що стосуються заміни опалювальних приладів в квартирах, обидві сторони трактують ці правила в своїх інтересах. Власники житла вважають, що раз опалювальна система належить до спільної власності, то заміною несправного обладнання повинна займатися домоуправляющая організація. Працівники ЖЕК, в свою чергу, стверджують, що до загального майна відносяться тільки стояки і батареї, які проходять через кілька житлових приміщень, наприклад ті, що встановлені на сходових клітинах. При зверненні до комунальних служб мешканці часто чують, що несправності всіх труб і радіаторів , Що знаходяться в межах їх квартири - це проблема її господарів.

Хто має рацію: мешканці або ЖЕК?

Через часті звернень до суду та до Департаменту ЖКГ в 2007 році Міністерство регіонального розвитку Російської Федерації роз'яснило ситуацію і повідомило, що обігрівають елементи, розташовані в приватних квартирах, знаходяться в складі спільного майна будинку.

З цього випливає, що якщо через високий ступінь зносу або в результаті аварії потекла батарея, міняти її повинна організація, яка щомісяця отримує гроші від мешканців у вигляді відрахувань на капремонт і відповідає за утримання та обслуговування будинкового майна.

Керуючі організації не зацікавлені в тому, щоб донести цю інформацію до відома власників квартир, тому до цих пір мешканців змушують платити за демонтаж і установку нового опалювального приладу, який, крім усього іншого, потрібно купувати самостійно.

Заміна потекшей батареї

Ми з'ясували, що опалювальна система входить до складу спільного майна багатоквартирного будинку та включає в себе також радіатори, розташовані в квартирах. З цього випливає, що, незалежно від того, чи приватизована площа або є муніципальним майном, міняти батарею, яка знаходиться в аварійному стані, зобов'язана керуюча організація, ТСЖ або ЖБК. При цьому ніяка додаткова плата з власника житла не береться.

Іншими словами, якщо потекла батарея, то потрібно викликати майстра, який обслуговує будинок, і він замінить вийшов з ладу опалювальний прилад безкоштовно. На практиці все буває не так просто. Працівники ЖЕКу можуть заявити, що у них немає батареї на заміну, тому відремонтують стару або, що ще гірше, знімуть радіатор, поставлять заглушки і попросять почекати. Оскільки це очікування може розтягнутися на місяці, власника квартири просто змушують самостійно купити нове обладнання, адже мерзнути взимку без опалення не хочеться нікому.

Бувають випадки, коли мешканці, не дочекавшись заміни, набувають радіатор на власні кошти і сподіваються на те, що ДУК виплатить їм компенсацію. Розраховувати на це точно не варто, оскільки навіть судова практика говорить про те, що домоуправляющая організація не зобов'язана цього робити.

Заміна старих радіаторів

Якщо батареї в квартирі не перебувають в аварійному стані, але хочеться їх замінити, тому що вони погано гріють або просто морально застаріли, то доведеться вирішувати це питання за свій рахунок. Жодна організація не стане надавати послуги безкоштовно. Як слід чинити у цьому випадку?

узгодження заміни

Перше, що потрібно зробити, щоб не мати неприємних наслідків в подальшому, це узгодити свої дії.

  • При заміні радіаторів на однотипні досить просто повідомити керуючу організацію про майбутні роботах.
  • При заміні батарей на інший вид, що включає можливість іншого конфігурації і збільшення площі нагрівання потрібно звернутися до фахівця для проведення експертизи на предмет можливості монтажу нових батарей. Це необхідно тому, що іноді установка інших радіаторів негативно позначається на тепловому балансі будинку. Експертиза платна, проводиться за рахунок власника квартири.
  • При перенесенні опалювального обладнання експертиза також обов'язкове.

Важливо! Іноді зміна конфігурації приладів опалення і збільшення їх кількості сприймається, як переобладнання приміщень з внесенням поправок в техпаспорт квартири. Насправді заміна батареї ніяк не відбивається в технічному паспорті, оскільки там вказується тільки тип джерела тепла без уточнення конкретних нагрівальних приладів.

Хто повинен займатися заміною опалювального обладнання?

Власник квартири може вибрати один з трьох варіантів.

  1. Самостійна заміна радіаторів.
  2. Звернення до сторонніх фахівців.
  3. Виклик майстра з обслуговуючої організації.

Виклик майстра з обслуговуючої організації

Незважаючи на те, що співробітники приватної фірми можуть призвести більш якісний монтаж нового обладнання, знаючі люди рекомендують викликати місцевого майстра. Це пов'язано з тим, що в разі можливих проблем в майбутньому ви будете знати, з кого питати. Якщо станеться аварія, відповідальність за неякісну установку обладнання, яка спричинила нанесення шкоди майну інших мешканців, які не повісять на вас.

Відповідальність при аварійній ситуації

Якщо яка пропливла в квартирі батарея або труба опалення затопить мешканців знизу, відповідати за наслідки повинна уповноважена організація, якщо буде встановлено, що провини господаря тут немає.

Справжні розгляду чекають тих, хто самовільно без узгодження у відповідній організації міняв радіатори в своїй квартирі. Навіть якщо протечка трапилася не з вини мешканця і не пов'язана з установкою нового обладнання, комунальні служби можуть зробити господаря квартири винним в події.

Крім того, навіть якщо установка нових батарей була узгоджена, але виконувалася майстрами не з керуючої компанії, відповідати за наслідки також доведеться власнику.

Які батареї встановити замість старих

Якщо все-таки прийнято рішення замінити радіатори, потрібно подбати про вибір нового обладнання. Сучасні батареї можуть бути:

  • чавунними;
  • сталевими;
  • алюмінієвими;
  • біметалічними.

чавунними;   сталевими;   алюмінієвими;   біметалічними

чавунні

Старі добрі радіатори з чавуну продовжують користуватися популярністю. Якщо в будинку були встановлені такі батареї і вирішено міняти їх на нові пристрої з того ж матеріалу, то не доведеться витрачати гроші і час на проведення експертизи перед установкою.

Переваги чавунних батарей:

  • довговічність і надійність;
  • несхильність корозії;
  • стійкість до гідравлічних ударів.

недоліки:

  • велика вага;
  • обмежений дизайн.

сталеві

Батареї, виконані зі сталі, можуть бути двох видів:

  • секційні;
  • панельні.

секційні;   панельні

Переваги таких радіаторів:

  • тривалий термін експлуатації;
  • здатність витримувати велике робочий тиск - 16 атмосфер.

недоліки:

  • низька стійкість до гідравлічних ударів або механічних впливів.

алюмінієві

Прилади цього типу можуть відрізнятися за функціональністю і формою.

Переваги алюмінієвих батарей:

  • різноманітність варіантів виробів;
  • малу вагу, що дозволяє здійснювати монтаж радіаторів поодинці;
  • швидке реагування на зміну температури теплоносія.

різноманітність варіантів виробів;   малу вагу, що дозволяє здійснювати монтаж радіаторів поодинці;   швидке реагування на зміну температури теплоносія

недоліки:

  • необхідність відводу повітря;
  • неприпустимість контакту з іншими металами через загрозу руйнування внаслідок хімічної реакції.

біметалічні

Найсучаснішими приладами опалення є біметалічні радіатори . Зовні вони виконані з алюмінію, сердечник зроблений з високоміцної сталі.

Переваги біметалевих систем:

  • підвищена зносостійкість;
  • хімічна стабільність, яка дозволяє поєднати радіатор з мідними трубами;
  • високий рівень тепловіддачі;
  • презентабельний зовнішній вигляд.

недоліки:

  • велика вартість;
  • непереносимість частих зливів води.

Радіатори опалення - загальне або приватне майно?
Хто має рацію: мешканці або ЖЕК?
Якщо радіатор почав протікати, хто за законом повинен його поміняти?
За чий рахунок відбувається монтаж і придбання нового обладнання?
При бажанні встановити більш сучасну опалювальну систему в квартирі після приватизації хто повинен цим займатися?
Чи потрібно на це спеціально дозвіл?
Хто відповідає за протечку, якщо водою затопило сусідів?
Радіатори опалення - загальне або приватне майно?
Хто має рацію: мешканці або ЖЕК?
Як слід чинити у цьому випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online