Українці отримують шокуючі платіжки за тепло: як не переплачувати в три рази

  1. Українцям, які створили в своїх будинках ОСББ і утеплили будинок, опалення обходиться до 100 гривень,...
  2. Вплинути на тариф не можна, але суму в платіжках змінити можна
  3. Скільки заплатять українці в будинках без ОСББ і термомодернізації
  4. Як платити менше
  5. АВТОР:
  6. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

21 листопада 2016, 7:45 Переглядів:

Українцям, які створили в своїх будинках ОСББ і утеплили будинок, опалення обходиться до 100 гривень, іншим доведеться платити за тепло більше 1000 гривень

21 листопада 2016, 7:45 Переглядів:   Українцям, які створили в своїх будинках ОСББ і утеплили будинок, опалення обходиться до 100 гривень, іншим доведеться платити за тепло більше 1000 гривень   Суми в платіжках відрізняються, незалежно від тарифу

Суми в платіжках відрізняються, незалежно від тарифу. Фото: архів.

Українці на минулому тижні почали отримувати перші платіжки за опалення. За даними громадянської мережі "Опора", до 30% багатоповерхівок по всій країні об'єдналися в Організацію співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а велика частина з них частково утеплила будинку, або ж провела повну термомодернізацію будівель. В результаті суми в платіжках за опалення для різних будинків значно відрізняється. За опалення квартири однаковою площею можна заплатити як 100, так і 1500 гривень.

Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, як і чому відрізняються суми в платіжках і що зробити, щоб не переплачувати за опалення.

Вплинути на тариф не можна, але суму в платіжках змінити можна

Минулого тижня українці отримали перші платіжки за опалення своїх квартир в жовтні. Як виявилося, в той час як одним за тепло в "двушки" прийшов рахунок на 1600 гривень, інші платять за таку ж площу до 100 гривень. Так, як написав на своїй сторінці в соцмережі активіст Енріке Менендес, його матері в Бахмуті (колишній Артемівськ) за опалення 52 квадратних метрів прийшла платіжка на 1600 гривень.

У той же час журналіст Михайло Криволапов за опалення своєї квартири в Києві заплатив всього лише 72 гривні (за тарифом " Київенерго "На квадратний метр довелося б заплатити в десять разів більше).

Будинки, в яких стоять теплові лічильники, платять за використовувані Гкал тепла. Чим вище енергоефективність будинку - темінь менше суми в платіжках. Як розповідає експерт в сфері ЖКГ Тетяна Бойко , Серед її знайомих є кілька людей, які платять за опалення одного квадратного метра всього лише одну гривню. "Це добре термомодернізованние будинку. Є будинки ОСББ, які отримали 4-6 гривень за квадратний метр опалення. І є люди, які отримали платіжки за 33 гривні за квадратний метр, а є і ті, хто більше", - розповідає експерт.

За словами голови одного з київських ОСББ Василя Рудницького, в його будинку опалення одного квадратного метра коштує 6,85 гривні. Так, за тепло в квартирі площею 50 квадратів доведеться віддати всього 342,5 гривні. У той же час жителям столиці, які живуть в такій же квартирі, але, наприклад, в будинку без теплового лічильника, доведеться заплатити 1648,5 гривні. "У нас батарея трохи тепла, а в хаті не менш 20 градусів! Будинок утеплює, поставлений лічильник, створений тепловий пункт", - пояснює Василь Рудницький.

Будинок утеплює, поставлений лічильник, створений тепловий пункт, - пояснює Василь Рудницький

Термомодернізація будинку дозволяє зберігати 70% тепла, яке в старих будинках йде через стіни, шви, вікна, двері, підвал, дах. І якщо на будинку стоїть лічильник і тепловий пункт, мешканці можуть самостійно регулювати, скільки витрачати Гкал. Отже - чим менше "втрачається" тепла, тим менше доведеться платити за опалення.

Найбільше пощастило жителям новобудов: г орізонтальная розводка системи опалення (в більшості старих будинків встановлена вертикальна система) дозволяє ставити лічильники на тепло в кожній квартирі. В результаті кожна сім'я самостійно регулює, скільки витрачати Гкал і скільки платити за опалення.

Значно менше платять за опалення і мешканці багатоповерхівок, які встановили тепловий пункт та утеплили свій будинок. Однак для цього, впевнена Татяьна Бойко, в першу чергу необхідно було створити ОСББ. Саме цей інструмент, зазначає експерт, дозволяє брати кредити на утеплення (частина коштів компенсує держава ) І брати участь в міжнародних проектах для отримання гранту.

Термомодернізація багатоповерхівки по вул. Ніла Хасевича в Лучці обійшлася в 2,18 млн гривень. Мешканці провели роботи в кредит, в результаті щороку на опалення можна економити 562 тисячі гривень, частина "звільнених" коштів направили на погашення кредиту, інше - залишається в "кишенях". Якщо тарифи не будуть зростати, термомодернізація в цьому будинку окупиться за п'ять років, якщо тариф знову піднімуть - ще швидше.

Скільки заплатять українці в будинках без ОСББ і термомодернізації

В середньому на опалення, підрахував менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, сім'я у звичайній квартирі площею 50 квадратних метрів може витрачати від 0,9 до 1,7 Гкал тепла в місяць. Згідно тарифу "Київенерго", 1 Гкал коштує 1416,9 гривні. Якщо врахувати, що в опалювальний сезон в середньому сім'я використовують 1,3 Гкал, цієї зими доведеться платити 1841,9 гривні за тепло (в минулому році - 854,3 гривні).

Фото: архів

На цьому зростання тарифів не зупиниться. В діючому тарифі закладена вартість імпортного газу - 185 доларів за тисячу кубометрів, а в проекті бюджету на 2017 рік передбачено, що блакитне паливо для України подорожчає до 245 доларів. Як підрахував екс-начальник Управління по зв'язках з громадськістю "Нафтогазу" Валентин Землянський, газ, згідно з формулою Кабміну, в наступному році буде коштувати 9600 гривень за тисячу кубометрів (на даний момент 6800 гривень). У той же час експерти в енергетичній сфері Юрій Корольчук вважає, що економічно обоснованнийтаріф на газ зросте в наступному році на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень).

"Якщо ціна мінімально на 1500 гривень не виросте, це означає тільки одне - ринок і далі регулюється вручну, уряд контролює ціни і ніякого ринку немає. А цю різницю держава буде покривати з бюджету", - розповідає Юрій Корольчук.

Як платити менше

"Потрібно дати відповідь, що відбувається в наших будинках і що робити. Все-таки найбільша робота - правильно сформулювати завдання. Якщо говоримо про багатоквартирному житловому фонді, іншого варіанту, ніж об'єднається в ОСББ, немає. Коли ми доходимо до реальних грошей, набагато краще мати ОСББ і далі контролювати, як ці гроші збиратися і витрачаються. Зараз 25,5 тисячі ОСББ, деякі ОСББ включають кілька будинків, тому можна говорити, що 25-30% всіх багатоквартирних будинків створили ОСББ. Але потрібно більше ", - впевнена Тетяна Бойко.

"Потрібно дати відповідь, що відбувається в наших будинках і що робити. Все-таки найбільша робота - правильно сформулювати завдання. Якщо говоримо про багатоквартирному житловому фонді, іншого варіанту, ніж об'єднається в ОСББ, немає. Коли ми доходимо до реальних грошей", - впевнена Тетяна Бойко.

Досвідчений енергоаудитора Сергій Свистюк радить:

Шаг№1 - встановити лічильники. Для того, щоб почати економити, потрібно зрозуміти, скільки реально тепла споживає будинок. При цьому тепловий лічильник на квартиру в типовій багатоповерхівці встановити неможливо з технічних причин. "З однотрубної вертикальної системою опалення з подачею знизу або зверху жодна компанія-постачальник не погодиться встановити лічильник", - розповідає експерт. Тому, найімовірніше, доведеться користуватися домовиком лічильників і для того, щоб реально платити менше, економити повинен весь будинок, а без утеплення домогтися цього неможливо.

Крок №2 - встановити індивідуальний тепловий пункт, систему регулювання споживання тепла. "Якщо це стосується системи опалення, то це повинні бути погодозалежні регулятори, балансувальні клапани на стояки, терморегулятори на батареях в квартирах", - відзначає Сергій Свистюк. Така система в будинку на 100 квартир може обійтися в 300 тисяч гривень, тобто всього по 3000 гривень з кожної квартири. Таке обладнання дозволить економити від 15 до 30% тепла і окупиться за 2-3 опалювальних сезону.

Шаг№3 - провести енергоаудит. Тільки експерт зможе правильно відповісти на питання: "куди краще інвестувати гроші і як утеплювати будинок?". "Непоодинокі випадки, коли висотні будівлі утеплюються тонким пінопластом з порушенням технології монтажу, який на висоті від дощу і вітру відвалюється. Або коли утеплюється кілька квартир (т.зв." клаптева утеплення ") замість того, щоб, наприклад, встановити в під'їзді енергозберігаючі вікна або встановити індивідуальний тепловий пункт, що як інвестиція принесе набагато більше ефекту по економії енергії та грошей мешканців ", - розповідає експерт про наслідки неправильного утеплення будинку.

Шаг№4 - утеплити будинок. Комплексне утеплення будинку (заміна вікон та дверей, утеплення стін і швів) коштує дорого. При цьому на даний момент практично в кожному місті діє програма підтримки ОСББ. Наприклад, в Києві 70% витрат на утеплення будинку компенсують з міського бюджету, а ще 30% припадає збирати мешканцям. В середньому, як зазначає менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, кожній квартирі доведеться заплатити за утеплення свого будинку всього кілька тисяч гривень.
"Потрібно всім будинком взяти кредит і виплачувати по місяцях. З ростом тарифів окупність таких витрат стає вище і вище. Для цього потрібно створити ОСББ і об'єднатися. Кредит витратити на встановлення теплового лічильника, утеплення будинку, заміну вікон, модернізацію", - впевнена експерт Національного екологічного центру України з енергозбереження Анна Шумейко.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Українці отримують шокуючі платіжки за тепло: як не переплачувати в три рази". інші Новини ЖКГ дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Тільки експерт зможе правильно відповісти на питання: "куди краще інвестувати гроші і як утеплювати будинок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online