Як обходять систему електронних держзакупівель ProZorro

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. АВТОРИ:
  3. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

17 лютого 2018, 7:33 Переглядів:

Махінації. Деякі тендера прописують так, що тільки потрібна фірма може знайти їх в мережі.

Днями виповнилося три роки з дня презентації системи електронних держзакупівель ProZorro. За цей час вона заощадила країні майже 40 млрд грн, в ній працюють близько 31 тис. Держзамовників і понад 152 тис. Компаній. При цьому деякі знаходять лазівки, щоб обійти систему . "Сегодня" з аналітиками компанії Youcontrol дізналася, які схеми використовуються і як з ними боротися.

Згідно із законом через електронну систему держустанови зобов'язані проводити лише надпорогові закупівлі (понад 200 тис. Грн для товарів і більш 1,5 млн для робіт). Решта можна робити поза системою, завантажуючи в систему лише звіти. Тут з'являється лазівка: держустанова може купити у "потрібного" постачальника або за завищеною ціною, якщо сума не перевищує 199 999,99 грн. А якщо вона все ж більше, закупівлю можуть "дробити". Тільки за 2017-й в системі налічується майже 700 звітів про закупівлі з сумою від 199 999 грн до 199 999,99 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Інша популярна лазівка ​​- фіктивні фірми-одноденки, які приходять на торги і занижують суму пропозиції в рази. Коли аукціон закінчується, провокатор-переможець відмовляється від підписання договору. Інші компанії, які в азарті пішли на занижену ціну, не погоджуються співпрацювати на невигідних умовах. У підсумку перемагає компанія, пропозиція якої значно вище за інших.

"Такі схеми довести дуже важко. Однак якщо у інших учасників торгів або у громадськості закралися сумніви, можна пошукати зв'язок між потенційними фігурантами змови. У них може бути один засновник, загальні контакти адреса, телефон, електронна пошта", - говорить експерт аналітичної системи YouControl Ігор Курочка.

Ще одна схема - дискваліфікація учасників для виграшу в тендері "потрібного" постачальника. Відомий випадок, коли відсіяли 18 учасників з вигідними пропозиціями, а перемога діставалася компанії з найвищою ціною. Іноді замовник спочатку прописує умови закупівлі так, що відповідати їм може тільки "свій" постачальник. Це може бути наявність специфічного сертифіката якості або характеристик товару.

Наприклад, стільці повинні бути тільки зеленого кольору з жовтою смужкою шириною 15,7 см.
Іноді тендер просто "ховають" так, щоб його знайшла лише "потрібна" фірма. Для цього роблять граматичні помилки (предметом закупівлі вказують "машіну" або "стілець и крісло"), розміщують товар в неправильній категорії (часто торги шукають по фільтру), роблять предмет закупівлі максимально абстрактним (наприклад "дрібні металеві вироби"). У всіх цих ситуаціях тільки "свій" постачальник знайде закупівлю за попередньою посиланням.

"Якщо мова йде про виявлення порушень в актуальною закупівлі, слід вимагати від замовника виправити дискримінаційні умови. За час роботи ProZorro такі вимоги були подані близько 16 тис. раз, більше половини з них були задоволені. При зіткненні з несправедливістю вже після аукціону при визначенні переможця слід оскаржити рішення замовника в АМКУ. Запорука успіху - чітка аргументація позиції учасника про суть порушення його прав. При цьому обов'язково потрібно писати відгуки про проблемну закупівлі на моніторинговому порталі DoZorro, зраджувати дискримінацію розголосу. На сьогодні активістам DoZorro вдається відновлювати справедливість в 40% торгів, в яких вони виявили порушення ", - говорить керівник торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua Оксана Ферчук.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Махінатори на тендерах: як обходять систему держзакупівель в мережі". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Коновалова Христина, Ірина Крикуненко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online