Акт прийому-передачі активів: порядок заповнення

  1. коли застосовувати
  2. Особливості заповнення акту прийому-передачі (ф. 0504101)
  3. Приклад заповнення акта (ф. 0504101)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З набранням чинності Наказом № 52Н істотно змінилася форма і призначення акта про прийом-передачу активів. Розповімо, в чому полягають основні нововведення та особливості заповнення акта прийому-передачі об'єктів нефінансових активів (ф. 0504101).

Корисний матеріал в статті

Приклад заповнення акта (ф Приклад заповнення акта (ф. 0504101)
завантажити

коли застосовувати

Коли потрібно застосовувати акт, встановлено в наказі Мінфіну Росії від 30 березня 2015 р № 52Н. Сформувати акт (ф. 0504101) доведеться при передачі майна і вкладень в нерухомість:

  • між юридичними особами (іншими правовласниками), в тому числі при закріпленні речового права;
  • в казну, зокрема, при вилученні власником майна з оперативного управління або господарського відання;
  • в статутний капітал (як майновий внесок);
  • в інших випадках, коли змінюється власник прав.

А чи потрібно складати акт (ф. 0504101) при покупці і продажу нефінансових активів (НФА)? З Методичних вказівок, затверджених наказом Мінфіну Росії від 30 березня 2015 р № 52Н, слід, що ні. Адже фахівці Мінфіну Росії покупку і продаж виділили окремо, як виняток. Але вказали, що установа має право використовувати акт і в цих випадках. Для цього потрібно закріпити такий обов'язок у своїй обліковій політиці.

Але наскільки все ж правомірно й составлять акт в цих випадках? Адже в пункті 34 Інструкції до Єдиного плану рахунків № 157н сказано, що приймати до обліку активи, а також відображати їх вибуття потрібно на підставі акта за затвердженою формою. А таким актом якраз і є форма № 0504101. Ніби як протиріччя. З одного боку, виходить, що складати акт не обов'язково. А з іншого - акт все ж потрібен.

З огляду на це, при покупці (а точніше, навіть при прийнятті до обліку купленого об'єкта) краще цю форму все ж складати. Це допоможе уникнути претензій з боку перевіряючих. Адже сенс акту - підтвердити введення в експлуатацію основного засобу (т. Е. Комісія його оглянула, визначила, що об'єкт придатний для експлуатації).

А ось при продажу це не обов'язково. При продажу, як правило, складається договір, товарна накладна (ТОРГ-12) і т. Д. Це і підтвердить вибуття основного засобу. А акт про прийом-передачу (ОС-1 - якщо мова про комерційну організацію або ф. 0504101 - для організацій державного сектору) робить вже покупець в односторонньому порядку. Тому складати акт не обов'язково, а значить, немає сенсу ускладнювати документообіг, закріплюючи його застосування в обліковій політиці. Такої думки дотримуються фахівці профільних відомств.

До речі, потрібно сказати про такий момент. Нарівні з покупкою і продажем фінансове відомство виділило і безоплатну передачу. Тобто Методичними вказівками встановлено, що застосування акта при безоплатній передачі можна закріпити в обліковій політиці. Що дивно. Адже безоплатна передача - це не що інше, як передача майна між правовласниками. А обов'язок застосовувати акт в цьому випадку прямо прописана в Методичних вказівках. Значить, при безоплатній передачі все ж рекомендуємо завжди складати акт. Незалежно від варіативності, яку дав Мінфін Росії.

Особливості заповнення акту прийому-передачі (ф. 0504101)

Акт (ф. 0504101) можна складати на необмежену кількість об'єктів. У порівнянні з раніше призначеними формою Акта (ф. 0306001) в заголовну частину включені відомості про вид майна (нерухоме, особливо цінне рухоме, інше), оскільки від нього залежить обсяг прав за розпорядженням об'єктами.

Гриф «Затверджено» в лівій стороні форми заповнює попередній правовласник, а в правій - наступний правовласник. У формі акта немає грифа «Погоджено», він не є обов'язковим.

Якщо узгодження необхідно, то його можна оформити або грифом, або вказати дату, найменування та номер документа про погодження в спеціально передбаченій рядку. Наприклад, багато відомств погоджують передачу розпорядженням або листом. В такому випадку в акті досить зробити посилання на цей документ.

Для відображення інформації про державну реєстрацію права у випадках, встановлених законодавством, також призначена окремий рядок. При цьому мається на увазі, що у однієї сторони право припиняється в той момент, коли воно з'явилося в іншої сторони.

Але може трапитися і так, що припинення права у сторони, яка передає зареєстровано в одному періоді, а виникнення права у одержувача майна - в іншому. Значить, в цьому рядку потрібно відобразити інформацію з двох документів.

Передає сторона, т. Е. Попередній правовласник, повинна додати до акта прийому-передачі копії інвентарних карток по кожному об'єкту, який передається згідно з цим актом. Причому, якщо акт складається без електронного підпису, то інвентарні картки додаються на паперовому носії.

Дане нововведення введено, щоб виключити втрату інформації про об'єкт. Адже тільки в інвентарній картці можна побачити всю його історію: коли він був створений, чи проводилася реконструкція, реставрація, ремонти, переоцінки, у кого він перебував у власності та ін.

Передає сторона зобов'язана за будь-якого об'єкта вказати реєстровий номер в реєстрі державного (муніципального) майна, навіть за тими актами, які були оформлені до набрання чинності Наказом № 52Н. Крім цього по об'єктах нерухомості вказуються дані кадастрового обліку.

Також важливим нововведенням є наявність в Акті (ф. 0504101) кількох дат:

  • дата формування акту - акт завжди формується передавальної стороною, вона заповнює перший і другий розділи, передбачені для опису характеристик об'єкта;
  • дата правової підстави (в шапці) - такою підставою може бути розпорядження адміністрації, органу з управління майном;
  • дата узгодження;
  • дата підписання комісією (зазвичай ця дата передує даті узгодження);
  • дата державної реєстрації права;
  • дати списання об'єкта і його постановки на облік.

У оформляє частини тепер проставляються відмітки про зняття об'єкта з обліку відправником і про прийняття до обліку одержувачем.

Таким чином, оскільки Акт (ф. 0504101) був розроблений спеціально для застосування в державному секторі, в ньому врахована специфіка розпорядження майном в установах, чого не можна було сказати про раніше застосовувався усіма організаціями уніфікованому Акті (ф. 0306001).

Приклад заповнення акта (ф. 0504101)

0504101)

А чи потрібно складати акт (ф. 0504101) при покупці і продажу нефінансових активів (НФА)?
Але наскільки все ж правомірно й составлять акт в цих випадках?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online