6 способів обману в групах «Віддам даром», на які трапляються любителі халяви (А в кінці вас чекає приємний бонус)

  1. Просять оплатити доставку
  2. Внести заставу або страховку
  3. Оплатити внесок учасника
  4. Сфотографувати карту з двох сторін
  5. Всього лише потрібно заповнити анкету
  6. Або підписатися на профіль в інстаграме
  7. Кілька правил, як уберегти себе від шахраїв

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Хлопці, ми вкладаємо душу в AdMe.ru. Дякуємо за те,
що відкриваєте цю красу. Дякую за натхнення і мурашки.
Приєднуйтесь до нас в Facebook і ВКонтакте

Кому з нас не хотілося б отримати в подарунок новенький фотоапарат або дорогий смартфон. До того ж всілякі групи типу «Віддам даром» пропонують за лайк забрати дорогий девайс. Але, на жаль, прагнення до халяви може обернутися плачевно для вашого гаманця і репутації. Адже часто за подібними оголошеннями ховаються шахраї.

AdMe.ru попереджає, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Не попадайтеся на виверти шахраїв.

Просять оплатити доставку

Просять оплатити доставку

Зазвичай шахрай пише, що потрібно всього лише поставити лайк оголошення і зробити репост. Переможця обіцяють вибрати по лайкам, а в дійсності ж пишуть практично всім. Вас попросять повідомити повні ПІБ та домашню адресу.

Але от невдача: приз знаходиться в іншому місті, а платна доставка в плани не входила. А що таке 400 рублів у порівнянні з iPhone XS, який вже лежить на пошті? Суща дрібниця! Ось тільки після оплати «доставки», шахрай перестає відповідати на повідомлення або просто видаляє сторінку.

Внести заставу або страховку

Трохи схожа ситуація. Товар в іншому місті, а, щоб він дійшов до вас в цілості й схоронності, його потрібно застрахувати. Звичайно ж, це потрібно зробити заздалегідь. Сума страховки невелика - рублів 200-300, зате до вас доїде цілий фотоапарат або кавоварка.

Приблизно ту ж саму схему шахрайства використовують, коли «продають» річ за дуже низькою ціною. Вам кажуть, що охочих було багато, але всі вони в останній момент відмовилися від покупки. Тому вам потрібно внести заставу, щоб підтвердити покупку. Після оплати «продавець» видаляє сторінку в соцмережах і відключає телефон.

Оплатити внесок учасника

Оплатити внесок учасника

Шахрай може представитися адміністратором групи «Віддам даром» і попросить перерахувати невеликий внесок, щоб підтвердити намір забрати приз. І, природно, його повернуть разом з подарунком. Нібито такі правила спільноти, а за відсутність внеску штрафують адміністраторів.

Щоб бути більш переконливими, шахраї можуть посилатися на правила групи. Це викликає довіру, а перевіряти мало хто буде.

Сфотографувати карту з двох сторін

На цей обман можна попастися, якщо ви хочете купити щось подешевше. На сайті оголошень вам попадається товар, який коштує в кілька разів менше ринкової ціни. У листуванні продавець повідомляє, що товар продає організація і потрібно скласти договір, а для цього знадобляться дані вашої карти. І, щоб ви не помилилися в цифрах, вас просять сфотографувати карту з двох сторін.

Якщо ви все ж піддалися на прийом шахрая і відіслали фотографії, то заблокуйте банківську карту, щоб їй не змогли скористатися.

Всього лише потрібно заповнити анкету

Всього лише потрібно заповнити анкету

Деякі шахраї розуміють, що просити грошей безпосередньо - небезпечно, тому вони придумують нові способи відбирання грошей у населення. Наприклад, вас просять заповнити анкету учасника розіграшу або оцінити послугу і кидають посилання на опитування. Там вас попросять ввести логін і пароль від соціальних мереж, і таким чином шахраї отримують доступ до вашій сторінці.

А далі їх фантазія безмежна: вони можуть зажадати грошей за повернення сторінки, просити від вашого імені грошей в борг або шукати компрометуючі матеріали, щоб шантажувати.

Або підписатися на профіль в інстаграме

Або підписатися на профіль в інстаграме

Відносно новий вид обману. Нібито відомий бренд одягу і косметики відкриває в торговому центрі магазин і заводить інстаграм-аккаунт. Перші кілька тисяч передплатників отримають подарунки або сертифікати на покупку. Необхідно всього лише підписатися на профіль і викласти скріншот на свою сторінку.

Таким способом люди набирають передплатників. Після того як набирається потрібна кількість, сторінку можуть продати або використати в комерційних цілях.

Кілька правил, як уберегти себе від шахраїв

  • Завантажте фотографію товару в Гугл або Яндекс Фото. Якщо «приз» знайшовся на сайті оголошень, то, швидше за все, вас хочуть обдурити.
  • Не погоджуйтеся на передоплату і оплату будь-яких податків, зборів і страховок. Запропонуйте відправити вам товар післяплатою, в який буде включена вартість доставки і сервісних зборів.
  • Уважно читайте правила спільноти. Якщо від імені адміністрації групи вас щось просять оплатити, то краще зв'язатися з модератором (його контакти зазвичай є внизу сторінки) або написати спільноті.
  • Фотографія паспорта не є гарантією чесності продавця. Базу даних з фотографіями паспортів можна купити або знайти в інтернеті.
  • Не вводьте логін і пароль від соціальних мереж на підозрілих сайтах.
  • І не вірте в небувалі пропозиції. Якщо хтось віддає новий телефон, приставку або ноутбук просто так, то це, швидше за все, обман.

Про які способи шахрайства в інтернеті знаєте ви?

Хлопці, ми вкладаємо душу в AdMe.ru. Дякуємо за те,
що відкриваєте цю красу. Дякую за натхнення і мурашки.
Приєднуйтесь до нас в Facebook і ВКонтакте

А що таке 400 рублів у порівнянні з iPhone XS, який вже лежить на пошті?
Про які способи шахрайства в інтернеті знаєте ви?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online