«Інтерком-Аудит» | Інтерком-Аудит в ЗМІ | 30 вересня 2010, Газета «Гудок»




Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Газета «Гудок»

30.09.2010

Земельне рівність

Ініціатива Мінекономрозвитку може принести ВАТ «РЖД» істотну економію

Гнат Вьюгин

Мінекономрозвитку пропонує позбавити регіональні і муніципальні влади права встановлювати орендну плату за землю під інфраструктурними об'єктами.

Відомство розробило поправки в ст. 65 Земельного кодексу, що дозволяють федеральному уряду встановлювати орендні ставки на регіональні і муніципальні земельні ділянки під інфраструктурними об'єктами.

Мова йде про інфраструктуру залізничного транспорту «загального і не загального користування», лініях метрополітену, автодорогах, аеродромах, вертодрому, інфраструктурі морських і річкових портів, перевантажувальних комплексах (терміналах), гідротехнічних спорудах і т.д.

Поки уряд встановлює плату тільки за користування федеральними землями. Ставки по ділянках, що знаходяться у віданні регіонів і муніципалітетів, визначають відповідні влади.
«В результаті складається ситуація, при якій орендна плата за користування земельними ділянками, на яких розташовуються об'єкти, що представляють собою фактично єдиний майновий комплекс, різниться в десятки і сотні разів, - пояснили в Мінекономрозвитку. - Відсутність однакового підходу тягне необгрунтовані витрати землекористувачів, не дозволяє здійснювати довгострокове фінансове планування, призводить до суттєвих витрат, пов'язаних з адмініструванням орендних платежів ».

Тим часом, як стало відомо «гудку», ВАТ «РЖД» ще в травні 2009 року направляло в Мінекономрозвитку пропозиції про аналогічні зміни законодавства.

Переважна більшість земель, що орендуються ВАТ «РЖД», перш за все на смугах відводу, відноситься до федеральної власності. Для них наказом Мінекономрозвитку від 4 грудня 2006 року № 396 затверджені базові ставки орендної плати. Однак все більше об'єктів інфраструктури розміщується не на федеральних землях. Тому пропозиції міністерства в компанії розцінюють позитивно.

Оренда цих ділянок підпадає під загальний правовий режим публічних земель, в тому числі під методики розрахунку і сплати орендної плати, встановлені для відповідних місцевостей. «В результаті орендна плата за земельні ділянки за межами склалася смуги відведення в сотні, а в деяких випадках і в тисячі разів більше орендної плати, що сплачується компанією за федеральні ділянки на смугах відводу залізниць. Для капіталомістких інвестиційних проектів ВАТ «РЖД» така ситуація вимагає змін », - зазначив начальник відділу земельних відносин департаменту управління майном ВАТ« РЖД »Олег Тікко.

Як розповів «гудку» начальник служби управління майном Північної дороги Олександр Федоров, наприклад, в Архангельській області Мінекономрозвитку затвердило ставку оренди 19,37 руб. за 1 га, а муніципалітети за свої ділянки - 33494 руб. за 1 га.

«З 63 тис. Га всієї площі земель дороги в оренду (або в процесі оформлення орендних відносин) знаходиться всього 73,23 га муніципальних ділянок, - пояснив Олександр Федоров. - При цьому за оренду 59,4 тис. Га федеральної землі платимо 1,7 млн ​​руб., А за 73,23 га муніципальної землі - 2 млн руб. Регіональні землі дорога не орендує ».

У Далекосхідної, розповідає начальник відділу земельних відносин служби управління майном Любов Безбородова, в оренді 56,7 тис. Га землі. Велика частина - 56,5 тис. Га - перебуває у федеральній власності, і 0,2 тис. Га - земля муніципалітетів.

«За цю мізерну частину дорога платить навіть більше, ніж за величезні площі, що є федеральною власністю: близько 58% коштів припадає на орендну плату муніципальних утворень і 42% - за федеральні ділянки», - зазначила Любов Безбородова.
Регіональні та муніципальні влади явно не зрадіють того, що їх збираються позбавити прав на твердження орендних ставок, вважає заступник гендиректора з юридичного консалтингу аудиторсько-консалтингової групи «Інтерком-Аудит» Ірина Мельникова. За її словами, при реалізації ініціативи Мінекономрозвитку потрібно враховувати різницю в економічних положеннях регіонів.

«Встановлення жорстких правил регулювання без детального знання ситуації на місцях може негативно відбитися на регіональної і муніципальної діяльності», - сказала «гудку» Ірина Мельникова.
Вона вважає, що більш виправданою була б гнучка тарифікація: встановлення верхніх і нижніх меж ставок орендної плати, за які не зможуть виходити регіональні і муніципальні влади.

«Це дозволить їм в залежності від конкретних умов визначати точний розмір орендної плати, виходячи, в тому числі з економічних потреб кожного регіону», - підкреслила Ірина Мельникова.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online