Життя в Донецьку: ціни повзуть вгору, а бойовики "накручують" курс

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Продукти в Донецьку. Фото: Соцмережі

Ціни на продукти в окупованому Донецьку постійно збільшуються, при цьому керівництво т.зв. "ДНР" щосили запевняє, що в шахтарській столиці усі товари дешевше і смачніше, ніж за лінією розмежування. Сегодня.ua дізнавалася, з якими почуттями донеччани ходять по магазинах.

Розбіг цін в межах ринку

"З відчуттям, що в руках не гроші, а пісок, - з жалем констатує мешканка Ворошиловського району Донецька Катерина Жіхарская. - До сих пір не можу звикнути до цифр на цінниках, в голові постійно думка" А скільки це по курсу, якщо в гривнях ? "І весь час виходить дорого. Я, до речі, збираю чеки в магазині, де постійно роблю покупки. І по ним прекрасно все видно - ось, за місяць молоко місцевого виробництва подорожчало на 2 рубля, було 39 (19,5 грн - за курсу гривні до рубля 1: 2, який встановили бойовики в торгових мережах) - стало 41 (20,5 гр ) рубль за літр. Точніше, за 900 грам. Цукор подорожчав на 3 рубля, в нашому магазині він зараз коштує 60 рублів (30 грн) за кіло, а десяток яєць подорожчав з 63 (31,5 грн) до 67 (33,5 грн) рублів. Але яйця треба на ринку брати, там до 60 рублів можна знайти ціну, хоч і дрібні ".

Фото: Соцмережі

Розбіг цін навіть в межах одного кварталу дивує донеччан. "Ніколи раніше такого не було, щоб півлітрова пляшка води в одному магазині коштувала 14 рублів (7 грн), а рівно через 50 метрів - вже 20 (10 грн). Точно така ж!" - дивується пенсіонер Владислав Юрченко. За словами донеччан, цінова політика магазинів, супермаркетів і кіосків не завжди піддається логічному поясненню. "Незрозуміло, чому, наприклад, куряче філе на одному ряду ринку може продаватися в діапазоні від 180 (90 грн) до 210 (105 грн) рублів? Ціна на яблука - від 80 до 95 рублів (40-47,5 грн), і це ми говоримо про одне сорті ", - говорить донеччанин.

"Треба адекватно оцінювати ситуацію"

Кілька днів тому так зване "міністерство економрозвитку ДНР" призвело порівняльну характеристику цін на деякі товари - на підконтрольних і непідконтрольних українській владі територіях. Звідки "міністерство" взяло цифри цін - неясно. Економні донеччани, котрі збирають магазинні чеки з усіх покупок, з гіркою посмішкою радять чиновникам відомства "ДНР" спуститися з небес на землю і адекватно оцінювати ситуацію. "Вся справа в курсі рубля і гривні. У нас же як восени сказали:" У магазинах курс 1 гривня = 2 рубля "- так, начебто, нічого й не змінювалося. А в обмінних пунктах курс майже 3 рубля за гривню. І як тут порахуєш що і скільки коштує? " - поділилася продавець ринку Світлана Азлямова.

За викладкам т.зв. "Міністерства економрозвитку ДНР" кілограм рису в Донецьку стоїть еквівалентно 20 гривням. Відповідно, за указом "глави республіки" Олександра Захарченко, його рублева ціна повинна бути 40. Донеччани пропонують піти і пошукати рис дешевше 50 рублів.

"Можливо, у" мішечників "і знайдете. Перебереться, жучків звідти витрусить, промиєте - дивись, вийде щось їстівне. Ми так купили на вагу недавно рис. Схоже, з російської гуманітарки. Ну і гидота! Зате дешевше, ніж скрізь" , - говорить житель Калінінського району Антон Щеголев.

"М'ясний туризм" і шоколадка-делікатес

М'ясо і м'ясопродукти все швидше йде в розряд делікатесів, і неважливо - буженина чи це або курячі шиї. Яловичину в торгових точках Донецька пропонують в середньому по 300-340 рублів (150-170 грн) за кіло, свинину - 240-260 рублів (120-130 грн), курячі чверті - по 100 рублів (50 грн).

Фото: Соцмережі

"На ринках може ціна і до 400 рублів (200 грн) підскочити. Всі продавці кажуть, що везуть м'ясо з вільною частини України. Хоча російського дуже багато. Знаєте, як розпізнати? Російська курятина вся дуже сильно заморожена. Коли відтає, півкіло води йде . у нас давно такого не було, в магазинах м'ясо було заморожене, а охолоджене. Так що я намагаюся брати по чуть-чуть місцевих або українських виробників ", - ділиться донеччанка Світлана Ямщикова.

Втім, для донеччан набагато дешевше купувати м'ясо за лінією розмежування. Послуги із закупівлі м'яса на підконтрольних територіях вельми популярних у жителів Донецька.

"Як би нам не говорили по телевізору, що в Донецьк їдуть за продуктами, а насправді - ми їдемо туди. Збираються декілька чоловік, скидаються - і один їде, наприклад, в Маріуполь. Закуповує кілограм 10-20 за тими цінами - по 70, 80, 90 гривень ... Привозить в Донецьк, все розплачуються. і виходить, що людині вигідніше прокатати бензин, закупити м'ясо і на дрібні витрати ще собі залишити, ніж купувати в Донецьку ", - розповіла алгоритм" м'ясного туризму "мешканка Куйбишевського району Лариса.

У донецьких магазинах справжні делікатеси стільки й коштують - як делікатеси. Наприклад, кіло звичайної ковбаси-салямі - 337 рублів (165-167 грн), свинячий балик - близько 400 рублів (200 грн). Баночка якісної червоної ікри - від 280 до 500 рублів (140-250 грн). У розряд вишуканих страв пішли деякі кондитерські вироби. Наприклад, невелика коробка цукерок-трюфелів коштує більше 100 рублів (50 грн), плитка чорного шоколаду українського виробництва - 122 рубля (61 грн), а набір кремово-кокосових цукерок може потягнути більш ніж на 300 рублів (150 грн).

Фото: Соцмережі

"Дуже багато російських кондитерських виробів, і дешевих, і дорогих, але якість - жахливе! Є цукерки ціною по 500 рублів (250 грн) за кілограм, але їх не беруть. Дорого і несмачно", - зазначає Смульська.

Що ж стосується фруктів, то в Донецьку можна купити і манго, і помело, і лайм, але все це буде коштувати по 300 рублів (150 грн) за кіло і вище. У магазинах, до речі, багато недорогих турецьких мандаринів і невідомого походження бананів, які чомусь беруть рідко.

"Дуже багато спиртного, просто залийся! Такої кількості горілки на полицях я не бачив. Багато різних вин, шампанського, пива - все російське, білоруське. Смак - на любителя. Нормальне закордонне пиво потягне рублів на 80-100 (40-50 грн) за пляшку. Багато, звичайно, шукають українське пиво - і знаходять, що цікаво! Але все одно в основному намагаються привезти щось з України. у російського і білоруського алкоголю смак специфічний, не всім подобається. Брендові елітні напої, звичайно, коштують від 1000 рублів (500 гривень) і вище ", - розповів донеччанин Ан Дре Симоненко . За його словами, в шахтарській столиці або поруч налагоджений випуск дешевої місцевої горілки, а також - тютюнових виробів. "У самому Донецьку розливаються вина, але брати їх нікому не раджу - витратите даремно гроші", - рекомендує донеччанин.

Фото: Соцмережі

Можна купити "пралку", але нічим заплатити за воду

У Донецьку, незважаючи на блокаду, можна купити навіть побутову техніку. Працює не тільки радіоринок, а й навіть супермаркети техніки і інтернет-магазини. Правда, під новими назвами, та й ціни значно вище, ніж на "великій землі".

"Нещодавно хотіли з дружиною замінити стару пральну машинку - кілька разів виходила з ладу і постійно доводиться викликати майстра. Коли зайшли в магазин - ахнули. Більш-менш пристойна модель коштує не менше 28-30 тисяч рублів! Це навіть якщо поділити на три - виходить близько 10 тисяч гривень, при цьому родичі в Маріуполі говорять, що ціни на непогані моделі стартують від 6-7 тисяч гривень, - обурюється донеччанин Олексій Сергєєв. - Є пральні машинки і дешевше з Білорусії, правда, я навіть таких назв не чув! Ціна - від 20 тисяч рубл їй. Тобто при середній зарплаті в Донецьку в 5 тисяч рублів навіть на бюджетну "пралку" потрібно працювати чотири місяці ".

Влада самопроголошеної "республіки" апелюють до донеччан, розмахуючи "низькими" тарифами на комунальні послуги . Втім, донеччани кажуть, що при їх нинішніх зарплатах навіть ці розцінки на воду, газ і світло вже стають непідйомними.

"Раніше я продавцем заробляла близько 3 тисяч гривень. Торік роботодавець мою ставку просто помножив на два, згідно з постановою влади. В результаті на руки я отримую 6 тисяч рублів. Обіцяли, мовляв, і ціни просто примножать на два. На ділі ж вийшло , що треба мінімум множити зарплату на чотири! Люди в шоці, а що робити? Роботу практично не знайдеш - підприємства все майже виїхали, заводи майже стоять, фабрики на метал ріжуть, шахти ледь-ледь працюють, - розповіла донеччанка Вікторія Бережна. - Шість неоподатковуваних мінімумів доходів громадян зарплати - це не та сума, з кіт рій можна спокійно ходити по магазинах. Більше тисячі якраз на комуналку в місяць і йде. Залишаються "котячі сльози", на які треба якось місяць протягнути ".

Всі подробиці в спецтемі Життя на Донбасі

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

До сих пір не можу звикнути до цифр на цінниках, в голові постійно думка" А скільки це по курсу, якщо в гривнях ?
Quot;Незрозуміло, чому, наприклад, куряче філе на одному ряду ринку може продаватися в діапазоні від 180 (90 грн) до 210 (105 грн) рублів?
І як тут порахуєш що і скільки коштує?
Знаєте, як розпізнати?
Люди в шоці, а що робити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online