Що змінив «закон Діми Яковлєва» в наших дитбудинках

  1. Усиновити - це просто
  2. Боротьба з розлучених
  3. підтримка рублем
  4. Чи не все ще гладко
  5. Статистика щастя

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: ПГ / Геннадій Міхєєв

1 січня 2018 року виповнюється п'ять років з дня набрання чинності резонансного «закону Діми Яковлєва», одна зі статей якого забороняє громадянам США всиновлювати дітей-громадян Російської Федерації. Гучна історія загибелі усиновленого малюка в замкнутій машині американського прийомного батька розворушила цілий клубок давно назрілих проблем, головна з яких - недосконалість системи усиновлення дітей в Росії.

«Закон Діми Яковлєва» став першою ланкою в ланцюжку удосконалень цієї системи. Уже в лютому 2013 року Уряд підписав постанову, покликану поліпшити механізми підтримки усиновлювачів і опікунів. А через п'ять місяців Володимир Путін підписав закон, який спростив процедуру усиновлення та взяття під опіку, а також збільшив допомоги сім'ям, які піклуються про сиріт.

Усиновити - це просто

«Потрібно розуміти, що процедура усиновлення не може бути простою. Органам соцзахисту потрібно ретельно перевірити сім'ю, перш ніж вони зможуть довірити їм дитини », - наголосила у розмові з« Парламентської газетою »член Комітету Ради Федерації з соціальної політики Олена Бібікова .

Проте деякі вимоги були зайвими, як наприклад довідка про відповідність житлового приміщення сім'ї санітарним і технічним вимогам. Сьогодні такий документ пред'являти не потрібно: законодавці визнали його формальним і затягує процедуру оформлення усиновлення. Зазначалося, що органи опіки в будь-якому випадку оглядають житло, а в сумнівних ситуаціях вони мають право зажадати таку довідку.

Важливим етапом стало створення єдиної бази кандидатів на усиновлення. Тепер громадянам, які внесені до реєстру і хочуть усиновити дитину, не потрібно щоразу відсилати до органів опіки весь пакет своїх документів - вся необхідна інформація є в базі. За словами співробітників установ соціального обслуговування населення, це суттєво полегшило роботу з охочими усиновити дітей.

Боротьба з розлучених

Робота влади ведеться не тільки на спрощення процедур, а й на усунення існуючих прогалин і недоробок.

«Вирішили питання про те, щоб братів і сестер при усиновленні не поділяли. Також розібралися з опікою, і тепер пріоритет в цьому питанні віддається родичам », - прокоментувала ситуацію" Парламентській газеті "голова Комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей Тамара Плетньова .

підтримка рублем

Люди, які займаються проблемами дітей-сиріт, знають, що найскладніше знайти нову сім'ю дітям-інвалідам, а також братам і сестрам (яких закон сьогодні забороняє розлучати при усиновленні або взяття під опіку). У категорії «складних» для усиновлення дітей виявляються і хлопці старше семи років, тому що люди зазвичай прагнуть взяти зовсім маленьких дітей.

На 68,2 тисячі з 2012 року скоротилася кількість дітей, які залишилися без піклування батьків.

Тому держава прийняла рішення значно збільшити щомісячну допомогу сім'ям, що зважилися дати нове життя дітям з цієї категорії. На сьогоднішній день розмір одноразової допомоги становить 124 929,83 руб. Для тих же, хто взяв в сім'ю одного здорову дитину молодше семи років, розмір допомоги становить 16 350,33 рублів. Сім'ї, які всиновили дітей, також мають право отримати материнський капітал.

Чи не все ще гладко

Разом з тим говорити про те, що система вже досконала, не доводиться. Це відзначають як законодавці, так і представники громадськості. Так, за словами Тетяни Плетньової, необхідно посилити контроль за тим, як витрачаються допомоги на дітей з проблемних категорій. «Тому що іноді сім'ї беруть дітей, отримують гроші, а потім за цими дітлахами не дивляться, вони ніби самі по собі», - зазначила голова Комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей.

Статистика щастя

Росії ще належить згладити деякі шорсткості в системі усиновлення дітей, але підсумки п'яти років роботи в цьому напрямку свідчать, що влада на вірному шляху. І головне тому доказ - помітне зниження кількості сиріт в Росії. За словами віце-прем'єра Ольги Голодець, з 2012 року кількість дітей, які залишилися без піклування батьків, скоротилося в два рази: з 119 тисяч до 50,8 тисячі.

Крім того, що діти все частіше стали набувати новий будинок і сім'ю в Росії, зусилля влади змогли змінити і ставлення самих росіян до усиновлення. Все більше громадян виявляють бажання взяти в свої сім'ї дітей, позбавлених батьківської ласки. Більше того, за словами віце-прем'єра, усиновителі намагаються допомагати своїм «колегам», які теж зважилися взяти на себе цю нелегку місію.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online