Таємно продали найбільший меткомбінат

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

29 травня 2010, 7:28 Переглядів:

Дим трубою. Навколо маріупольського комбінату киплять пристрасті. Фото: С. Ваганов.

Заяви про продаж ММК ім. Ілліча з скандального сніжної грудки розрослися до сенсаційної лавини. Вчора Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) все-таки підтвердила покупку чотирма кіпрськими компаніями 99,97% акцій компанії "Ілліч-Сталь", якій належить 90% акцій Маріупольського меткомбінату.

"У п'ятницю була опублікована офіційна інформація, що власниками ЗАТ" Ілліч-Сталь "стали офшорні Emorsa Ltd, Liberani Co. Ltd, Rewein Ltd і Formigos Holdings Ltd. - по 24,9999% акцій. Дивує швидкість проведення операцій, адже ще в четвер все та ж ДКЦПФР заявляла про те, що не отримувала даних про зміну власників підприємства. Мабуть, угода все ж була укладена і навіть проведена оплата, але якщо акції не були передані новому власнику - реєстратор не міг внести зміни до реєстру. і, відповідно, у ДКЦПФР не було цих даних ", - пояснив нам Андрій Тарасов о, провідний економіст відділу інвестиційного консалтингу ІК "Альтана Капітал".

Тим часом керівництво меткомбінату продовжує наполягати на рейдерське захоплення. На ММК Ілліча стверджують, що угода купівлі-продажу - ця афера, яку "таємно оформив недобросовісний брокер по формальної довіреності" в інтересах рейдерів. "У жовтні 2008 року для розподілу акцій між членами організації орендарів були залучені сторонні організації. Брокер, який повинен був брати участь в оформленні договорів з членами організації орендарів, використовував дане йому доручення в інших цілях, оформивши за спиною керівництва ЗАТ" Ілліч-Сталь "угоду з продажу акцій в інтересах підкупу його осіб. А 27 травня якийсь пан Ілля Гершкович Горн прибув до Маріуполя до Державного реєстратора і пред'явив документи про своє призначення генеральним директором ЗАТ "Ілліч -Сталь ". На підставі цих документів Державний реєстратор зареєстрував новий Статут ЗАТ" Ілліч-Сталь ", вніс відповідні зміни в єдиний Держреєстр щодо змін в керівництві і направив повідомлення в податкову адміністрацію про його повноваження як керівника", - розповів начальник відділу перспективного розвитку ВАТ "ММК ім Ілліча" Олександр Аліпов.

Незалежні експерти підтверджують, що брокер, який має відношення до оформлення документів, міг зробити подібні дії і сховатися. "Оформлення документів - це всього лише точка злому. А потрібно шукати людей, які зацікавлені в отриманні контролю над підприємством", - пояснює Андрій Семидідько, директор Антирейдерського союзу підприємців України.

За словами нашого співрозмовника, ситуація з ММК ім. Ілліча зайшла досить далеко, і переломити її можуть тільки рішучі дії. "Сумно, але теперішнє становище ММК ім. Ілліча дуже типово в разі" червоного директора "(Володимир Бойко. - Авт.). Він вже не контролює ситуацію або живе ілюзіями, що може зателефонувати президенту, і все вирішиться. Але зараз йому допоможе тільки апеляція до працівників. Якщо жителі Маріуполя висловлять свою позицію в конфлікті на масових акціях, владі доведеться реагувати на ситуацію ", - говорить Семидідько.

"У цій ситуації є і рейдерські хвилі, і спроба отримати політичні дивіденди. Загалом, сплелися різні інтереси, тільки не державні. Я думаю, Кабмін розбереться у всьому. І якщо буде потрібно необхідність втручання правоохоронних органів, вони будуть задіяні. Але все буде відбуватися в рамках закону ", - запевнив нас нардеп-регіонал Михайло Чечетов.

Ніхто не зізнається. У ЗМІ звучали різні версії щодо реального покупця комбінату. Зокрема називалися імена Ігоря Коломойського, Олега Дерипаски, господаря російської ФПГ "Базовий елемент". Також спливали дві російські металургійні групи - Evraz і "Северсталь". Однак росіяни оперативно відхрестилися від цієї угоди, а вчора з спростуванням виступив і співвласник фінансово-промислової групи "Приват" Ігор Коломойський. "У мене немає жодної акції ММК ім. Ілліча. Я перевірив, таких акцій немає і в афільованих з нами структур - ні у фізичних осіб, ні у юридичних. І в принципі, нехай Володимир Бойко спить спокійно. У мене не було і немає ніяких планів щодо його підприємств ", - запевнив Ігор Коломойський.

"МІСТО накриє АГРЕССИЯ"

Маріуполь вже накрила хвиля тривоги. Майбутнє заводу обговорюють в трамваях і на прохідних - місто дуже незадоволений. "Неприємності на заводі почалися, коли нам стали періодично знижувати зарплату, а потім скорочувати робочі години. Хоча як і раніше вимагають забезпечувати безперервне виробництво. Списували все це на фінансову кризу. Але він закінчився, і зараз твориться незрозуміло що. Начальство перед нами не звітує . Природно, всі думають про найгірше варіанті - звільнення. І якщо вони почнуться, Маріуполь тут же накриє хвиля агресії. У нас кожен третій житель зараз працює на підприємствах комбінату: заводі агроцех, або навіть аптеках "Ілліч- арм ". Уявіть, скільки буде незадоволених городян", - розповів нам Олександр Бутенко, майстер мартенівського цеху ММК Ілліча.

Андрій Мащенко, Лариса Лазоренко

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Таємно продали найбільший меткомбінат". інші Новини Донбасу дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online