Оскарження постанови ДАІ - порядок, терміни, як оскаржити постанову ГИБДД

  1. Які постанови ГИБДД підлягають оскарженню
  2. Чому необхідно оскаржити постанову ГИБДД
  3. Ким і як оскаржується постанова ГИБДД
  4. Порядок оскарження постанови ГИБДД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ситуація ДТП неприємна сама по собі. Удвічі прикро, якщо покарання застосовано незаконно. Виникає питання - як оскаржити постанову ГИБДД , Щоб домогтися справедливості?

Право на оскарження закріплено Цивільним Кодексом РФ про адміністративні правопорушення (КОАП). У цій статті мова піде про те, як реалізувати дане право, які дії зробити? Хронологічно дії щодо оскарження можна розділити на три основних етапи. Їм відповідає три основних документа - протокол, постанову і скарга.

Які постанови ГИБДД підлягають оскарженню

Які постанови ГИБДД підлягають оскарженню

За фактом ДТП співробітники ГИБДД збирають відомості про те, що трапилося, розмовляють з учасниками, опитують свідків. Результати дій фіксуються в протоколі відповідно до встановлених правил (стаття 28.2 КОАП).

Суть і зміст цього документа в тому, що на підставі протоколу виноситься рішення про накладення стягнення на винуватця дорожньо-транспортної пригоди . Іншими словами, постанова слідом за протоколом фіксує факт встановлення вини громадянина і наступаючу слідом за цим правову відповідальність.

Це може бути попередження, штраф, відшкодування моральної шкоди , Компенсація матеріальна по втраті здоров'я. (Слід зазначити, що якщо в результаті ДТП був летальний результат або заподіяна тяжка шкода здоров'ю , То справа розглядається вже в кримінальному, а не в адміністративному порядку).

Після того, як протокол складено, автовласник повинен ознайомитися з текстом і поставити підпис. Якщо він згоден з порушенням, то в тексті буде відмітка про це. В цьому випадку вирішує винести відразу. Якщо ж водій не згоден з інкримінованих йому дією, то він повинен написати про це в протоколі, в графі «пояснення порушника», виклавши своє бачення ситуації. Після цього документ передається посадовій особі, що розглядає справи про порушення Правил.

Якщо справа розглядається в інспекції, то постанова виноситься протягом п'ятнадцяти днів після складання протоколу. Якщо ж протокол переданий до суду, то протягом двох місяців. Копія рішення видається особисто або надсилається поштою протягом трьох діб після винесення. Винуватцю ДТП документ вручається в обов'язковому порядку, а потерпілому видається на його прохання. При врученні співробітник зобов'язаний роз'яснити порядок оскарження постанови ГИБДД.

Таким чином, обидва документи пов'язані в єдиному процесі, тому що постанова тільки тоді має законну силу, якщо повністю відповідає адміністративного протоколу. Якщо ж сам протокол складений з порушеннями, то і постанова не має законної сили і при оскарженні підлягає скасуванню (наприклад, огляд на предмет сп'яніння проводилося без понятих; докази по справі отримані незаконно і ін.)

Критерії законності постанови полягають у тому, що воно прийнято об'єктивно, з урахуванням всіх обставин, які є значущими для справи; при цьому громадянину надано право брати участь у розгляді. Якщо хоча б один пункт не дотримано, то говорити про законність прийнятого рішення не можна.

Чому необхідно оскаржити постанову ГИБДД

Чому необхідно оскаржити постанову ГИБДД

Хто може подати скаргу. Далеко не всі громадяни можуть оскаржувати дії співробітників ГИБДД. Право на це мають ті, хто був безпосереднім учасником ДТП - або його винуватець, або потерпіла сторона. Крім того, виступати з позовом можуть повноважні представники сторін (адвокати).

Підставою для оскарження є ті обставини, з якими не згоден учасник ДТП. Необхідно викласти їх найбільш повно, приклавши по можливості фото, відео, показання свідків.

Хоча Закон і не пред'являє якихось особливих вимог до змісту і форми скарги, але визначає перелік обов'язкових пунктів:

  • Повні дані заявника (адреса, телефон, прізвище, ім'я, по батькові, або найменування юридичної особи);
  • Відомості про адресата (ПІБ та посада, найменування установи, куди вирушає заяву);
  • Обставини справи, що розглядається; слід відзначити пункти, з якими скаржник не згоден;
  • Прохання до суду скасувати незаконну постанову і скасувати покарання;
  • Підпис і дата;

Копія постанови ГИБДД повинна бути додана до заяви. Якщо є інші матеріали, які заявник вважає за потрібне приєднати до заяви, то список їх долучається до документа. Якщо вимоги щодо оформлення документа не виконані, заява може не розглядатися взагалі. Тому необхідно уважно заповнювати потрібні пункти.

Час подачі документа є важливим пунктом. На збір необхідної документації відведено 10 діб (стаття 30.3 КОАП). Відлік йде з дня, наступного за датою вручення постанови. Тобто, якщо 1 вересня копія вручена заявникові, то відлік починається з 2 вересня, а термін подачі закінчується 11 вересня.

Якщо заявник не зміг укластися в цей термін, то він має право подати клопотання про продовження терміну, з доданням необхідних документів, що підтверджують зазначені обставини (копії лікарняного листа, посвідчень про відрядження). Клопотання подається одночасно із заявою на оскарження. Якщо рішення щодо продовження негативно, то воно може бути оскаржене в суді також в 10-денний термін.

Щоб подати скаргу, є кілька варіантів:

  • Звернутися безпосередньо в ГИБДД. Заяви приймаються цілодобово.
  • Якщо неможливий перший варіант, можна відправити поштою, або рекомендованим листом з описом, або простим листом. Рекомендований лист надійніше.
  • Можна скористатися електронним зверненням, на спеціальному розділі сайту ГИБДД, де є встановлена ​​форма для відправки.

Зверніть увагу, що заява має бути зареєстрована. Співробітник, який прийняв скаргу, зобов'язаний видати талон-повідомлення, де вказано реєстраційний номер документа. Якщо заяву відправлено на сайт, то повідомлення приходить на електронну пошту.

Ким і як оскаржується постанова ГИБДД

Ким і як оскаржується постанова ГИБДД

Скарга повинна бути розглянута протягом 30 днів з моменту реєстрації. В ході перевірки, уповноважені повинні проаналізувати ті відомості, що містяться в документі, перевірити законність дій співробітників ГИБДД. Якщо в ході перевірки будуть потрібні нові документи і матеріали - при необхідності направляється відповідний запит. Законом допускається продовження терміну перевірки ще на 30 днів. Заявник повинен бути повідомлений про цей факт.

Потім по результату перевірки виноситься рішення:

1. Перший варіант - припинення провадження у справі. Відповідно до статті 29.9 ч.1.1 це випадки, коли:

  • порушення є малозначним і покарання не відповідає тяжкості провини;
  • події не існувало, немає складу порушення;
  • дії водія були викликані крайньою необхідністю;
  • вина водія не доведена;
  • минув строк давності - в досудовому розгляді він становить два місяці, якщо справа розглядалася в суді - три;
  • учасник ДТП вже був покараний за дане порушення.

2. Другий варіант - скасування постанови, справа повертають для нового розгляду.

3. І нарешті, третій випадок - скарга залишається без задоволення.

Слід пам'ятати, що скарга повинна бути складена грамотно і акуратно. Нечитабельним текст або відсутність необхідних даних можуть бути підставою для відмови. Також дуже важливо писати по суті, наводячи аргументи, підкріплені документами або показаннями свідків. Чим більше буде аргументів у заявника, тим більше шансів, що скарга не залишиться незадоволеною.

На жаль, є багато прикладів, коли в ГИБДД підходять формально до перевірки заяви. Оскільки заявник не бере участі в засіданні суду, йому неможливо уявити додаткові відомості. Тому незаконні рішення часто залишаються в силі. Автовласник має право оскаржити постанову ГИБДД відразу в суді, минаючи інспекцію. Держмито в цьому випадку не стягується.

Клопотання про перенесення виробництва справи за місцем проживання. Якщо ДТП сталося, наприклад, в Тулі, а заявник проживає в Ярославлі, то він може звернутися з відповідною заявою, щоб перенести слухання справи в Ярославль. Це дуже важливо для правильного розгляду всіх обставин того, що сталося ДТП. Таким чином, громадянин реалізує своє право бути учасником процесу.

У постанові по справі повинні бути реквізити організацій, адреси, телефони та інші відомості. Експертиза. Якщо для перевірки фактів необхідні додаткові дані, то одночасно зі скаргою заявник повинен подати клопотання з проханням провести відповідні дослідження (автотехнічні, трасологические або інші). У клопотанні він повинен вказати питання, які виносяться на експертизу, і установа, де буде проводитися дане дослідження.

У клопотанні він повинен вказати питання, які виносяться на експертизу, і установа, де буде проводитися дане дослідження

Показання свідка. Якщо є очевидці, то необхідно долучити їх показання до справи. Досить часто буває так, що інспектори забороняють вписувати свідків, мотивуючи це тим, що тільки поліція може заповнювати цю графу. Насправді таких обмежень не існує. Необхідно вказати повні відомості про очевидців.

Оскарження постанови ДАІ припускає, що предмет оскарження - сам документ, як такий. Він повинен відповідати певним вимогам, які містяться в статті 29.10 КоАП РФ. Що стосується змісту, то матеріали, що містяться в справі, повинні відповідати реальним фактам і доводити вину громадянина.

Інакше кажучи, якщо в рішенні по справі йдеться, що порушнику призначено відповідне стягнення, то при розгляді скарги перевіряються тільки ті факти і обставини, які стосуються його провини за даними конкретних пунктів. Винність або невинність заявника в ДТП в оскарженні не розглядаються. На закінчення можна додати, що будь-яка ситуація, що сталася на дорозі, є індивідуальною. Тому, незважаючи на загальний порядок оскарження, який визначається законом, кожен випадок розглядається з урахуванням сукупності конкретних обставин.

Як показує практика, чим ретельніше складена скарга, чим більше наведено аргументів, підкріплених конкретними доказами, тим вище шанс успішного проведення процедури. Важливу роль відіграє кваліфікація юристів, які займаються підготовкою документації.

На нашому сайті можна отримати безкоштовну консультацію щодо процедури оскарження, заповнивши спеціальну форму. Наші юристи проконсультують вас по всіх виниклих питань.

Порядок оскарження постанови ГИБДД

Post Views: 9

У цій статті мова піде про те, як реалізувати дане право, які дії зробити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online