«Робоча зміна»: Дворник

  1. Для багатьох, чи ні, але буденне ранок часто починається зі звуків, своїм ритмом замітає новий день...

Для багатьох, чи ні, але буденне ранок часто починається зі звуків, своїм ритмом замітає новий день в наші вікна. Так мітла двірника з наполегливістю замкнув будильника сповіщає про початок робочого дня. А вийшовши з під'їзду, ви побачите людину, чиїх праць часом і не помітиш, поспішаючи на роботу або навчання. Як іноді не помічаєш і того, що викинув на його ж очах недопалок, талончик з тролейбуса або виплюнув жуйку. «Фу таким бути», - думаю я і з мітлою прямую до місця «злочину», вчиненого мешканцем одного з будинків на вулиці Білоруській.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Зараз дамо йому граблі, метёлочку, знайдемо рукавички. Треба ще з кого-небудь жилеточку зняти. За ким закріпити? Закріпимо за Єгорової », - дає вказівки Анатолій Хафизов, директор ЖЕУ-9, що на Українському бульварі. Час наближається до 8.00. Поки чекаємо мого «куратора» по робочій зміні, розмовляємо в типовому такому жеківську кабінеті про нюанси професії.

«Ми беремо на роботу з 18 років. Можемо і 16-річних взяти, але у них вже буде скорочений робочий день. Люди у нас проходять техніку безпеки, флюорографію, при поточних ремонтах проходять повну медкомісію. Раніше були майже одні пенсіонери, а зараз є і молоді, є під 40 років, 30 з невеликим. Але, звичайно, основна маса - це все-таки пенсіонери », - розповів директор ЖЕУ.

З нашої розмови з'ясувалося, що керуюча компанія «Лідер», до якої відноситься і ЖЕУ-9, обслуговує 98% будинків в Інгодінський районі Чити, а також в Піщанці. Зарплата двірника вираховується з площі, що прибирається їм території, робочий день, як правило, триває 7 годин і зазвичай починається з 7.00 - потрібно проместі прибудинкові ділянки і тротуари від пилу і сміття до того, як мешканці почнуть виходити з будинків, а приблизно з 8.00 - приводити в порядок скверики і газони, в загальному, сам двір. Буває, що при збиранні знаходять гроші, прикраси, а то і побутові прилади. Тим часом приносять мітлу, рукавички, жилетку ...

«Чого це ви тут придумали ?! Мені колись », - так в кабінеті з'являється та сама Наталя Єгорова, якої мене призначили в помічники. Прояснивши ситуацію і взявши інвентар, переходимо алею Українського бульвару (яку, як виявилося, обслуговує Читинському ДМРСУ) і прямуємо до будинку № 9а по Білоруської - один з ділянок Наталії. По дорозі вона розповідає про сім'ю, про те, що двірником працює вже 30 років, з яких останні 9 на Українському бульварі. " А мені подобається . Працюю з душею, поки все не зроблю - не кину, не піду. Так, втомлююся, звичайно, тут і пенсійний вік дається взнаки. Пропонували влаштуватися охоронцем у фірмі і цілий день сидіти на одному місці з 9.00 до 18.00 з зарплатою 8 тисяч рублів. Ні вже, я краще на вулиці, на свіжому повітрі ».

Доручивши змести листя і дрібне сміття з асфальтованого пагорба вниз уздовж бордюру і зібрати їх в купу, Наталя йде в іншу частину двору неподалік. Прути чагарнику на дорученій мені мітлі з характерним звуком шкребуть по асфальту, чіпляючи листя. Нічого надскладного, здавалося б, мети та мети, але плече починає поднивать вже через пару хвилин, припікає сонце, повз проїжджають машини і проходять люди, яким раз у раз уступаєш. Але нічого, хвилин через 10 завдання виконано, разом з повернулася Наталією руками перекладаємо купу листя в візок, застелену мішком, а «дрібниця» дометаем віником.

«Проблем з мешканцями у мене немає, - каже Наталя. - Вони знають, що я працюю сумлінно. Якщо що, звертаються, якщо десь треба прибрати. Так я і сама намагаюся не конфліктувати зайвий раз, мені ж тут працювати. Спілкуємося ми нормально. Але можу і заматюкався, і міцне слівце вставити, якщо мені вже зовсім щось не подобається. Спочатку працювати було важко: незвично, холодно. А потім зрозуміла просто - це моє ».

Розмови роботі не заважають. Друга моя задача - граблями зібрати скошену траву і чагарники з газону. Наталя пояснює: це потрібно зробити зараз до того, як вона засохне, тому що сухі гілки рвуть мішки і вивалюються. Трава скошена, тому граблями треба діяти «поверхнево», що не вгризаючись ними в землю, не чіпляючи камені, і також збирати купками біля бордюру. Знову ж таки, нічого надскладного, але це просто влітку так. Наталя запрошує мене попрацювати восени з початком листопада, коли роботи буде дуже багато. А ще краще - взимку.

Говорячи про стереотипі, згідно з яким в двірники часто йдуть працювати алкоголіки, Наталя знизує плечима. «Є і такі, ось біля будинку №9 працював у нас один. Просився на роботу, Анатолій Фаріповіч довго не брав його, але в підсумку влаштували. Він і почав пити, не виходити на прибирання. Я йому кажу: «Слава, не будеш забиратися, я тебе порву на запчастини. Ти зарплату отримуєш, а твій сміття я прибираю ». Загалом, прийшла до директора і попросила віддати цей будинок мені - якщо вже прибирати, то забиратися нормально ». Більше зловживають в конторі немає.

У цей час повз нас проходить жінка, вітається з Наталею. «Це дружина Василя Турсабаева , Який в контрольній інспекції працює, - каже вона. - Он бачиш двір, де квіточки посаджені, колеса різнокольорові вкопані для дітей, парканчик. Це він робив. Ми з ним на «ти» розмовляємо, у мене якщо питання які є, я його чи вранці виловлюють, або коли на обід приїде. Поговоримо і всі питання вирішимо », - сміється Наталя.

Котимо візок до сміттєвих баків, витрушуємо мішок з вмістом і йдемо безпосередньо до будинку, де потрібно як слід проместі асфальт, витрусити пріпод'ездние урни і забратися на газонах. Як раніше двірники забезпечували не тільки чистоту, а й громадський порядок у ввіреному дворі, так і Наталя - алкашів, які люблять позасідати на лавочках, не шанує. Не те щоб відразу дзвонить в поліцію, але стежить пильно і коли треба, накричить. Ті, знаючи запальний характер місцевого двірника, намагаються не смітити. А самі мешканці, за словами Наталії, не горять завзяттям самим покращувати свій двір. «Кажуть, мовляв, на це є двірник, от нехай і прибирає».

Не можна, звичайно, було не запитати про зарплату, від скількох і до скількох може заробляти двірник. «Зарплата буває різна, залежить не тільки від кількості будинків, але і від їх величини і площі прибудинкової парку. За два будинки в середньому можна отримувати 8 тисяч рублів з копійками. У мене раніше було п'ять будинків, трьох- і четирёхпод'ездних - зарплата була 15 тисяч. Зараз віддала два таких будинки і взяла два шестіпод'ездніка. Поки не знаю, скільки там вийде по грошах. Ну, ще премії видають, 30% від зарплати, це на розсуд керівництва ».

Метём асфальт вздовж будинку, вичищаємо урни, збираємо пачки з-під сигарет, пляшки і недопалки, розкидані тут і там по двору. І звичайно ж, оголошення. За словами Наталії, іноді доводиться стикатися з розклеювачем, які на питання: «А чи є у вас дозвіл? »В кращому випадку не відповідають нічого, а в гіршому - погрожують судом. Наталія випадково зачіпає мітлою припаркований джип і, почувши сигналізацію, іронічно голосить: «Ой, вибачте, вибачте, випадково зачепила!», Звертаючись невідомо до кого. Сигналізація замовкла.

Залишилося змести листя і зібрати траву з торця будинку, що я і роблю, після чого кочу візок з нагромадженням сміттям до баків. «А далі ти зі мною не підеш, і так добре попрацював», - каже куратор по робочій зміні, спритно розгортаючи візок і віддаляючись з нею до наступного дому. Мені ж потрібно здати інвентар і поки я йду по чистому, виметеним ранкового двору, чуючи, як позаду скриплять колеса віддаляється візки, в голову не приходить нічого більш доречного, ніж есенинская мантра: «Кожна праця благослови, удача! »

PS На наступний день захворіло плече.

Дмитро Поляков 17:42, 31 серпня 2015За ким закріпити?
«Чого це ви тут придумали ?
За словами Наталії, іноді доводиться стикатися з розклеювачем, які на питання: «А чи є у вас дозвіл?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online