Останній ситий рік педагогів і медиків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Смольний заявив, що виконав як мінімум один з травневих указів президента і зарплати лікарів, вчителів і вихователів дитсадків відповідають середнім в регіоні. «Фонтанка» спантеличилася - чи дійсно педагоги і медики Петербурга заробляють по 40-50 тисяч рублів. Результати виявилися неоднозначними. Разом з тим на сполох у бюджетників викликає та обставина, що наступний рік буде для них менш ситим, і не факт, що «накопиченого жирку» вистачить пережити кризу. Смольний заявив, що виконав як мінімум один з травневих указів президента і зарплати лікарів, вчителів і вихователів дитсадків відповідають середнім в регіоні

Антоніна Багушева / ДП

Смольний заявив, що виконав як мінімум один з травневих указів президента і зарплати лікарів, вчителів і вихователів дитсадків відповідають середнім в регіоні. «Фонтанка» спантеличилася - чи дійсно педагоги і медики Петербурга заробляють по 40-50 тисяч рублів. Результати виявилися неоднозначними: авторизовані співрозмовники погоджувалися з озвученими цифрами, анонімний ж опитування в соцмережі показав, що більше половини не може похвалитися такими сумами. Разом з тим на сполох у бюджетників викликає та обставина, що наступний рік буде для них менш ситим, і не факт, що «накопиченого жирку» вистачить пережити кризу.

Комітет з питань економічної політики Смольного відзвітував про виконання так званих травневих тез, згідно з якими зарплата бюджетників повинна не просто бути на рівні середньої по регіону (в Петербурзі - близько 41 тисячі рублів), але і поступово підвищуватися. Так, за даними міськадміністрації, середня зарплата вчителів за 11 місяців 2014 року склала 41,4 тисячі рублів, вихователі дитячих садів отримували майже 39 тисяч рублів. У медсестер в середньому зарплата склала 22,5 тисячі, у лікарів - 55,2 тисячі.

«Фонтанка» запитала у працівників бюджетної сфери, чи дійсно вони отримували такі зарплати. Варто відзначити, що, здебільшого, опитані погодилися.

Так, як розповіла «Фонтанці» старший вихователь 84 дитячого садка Калінінського району Марина Філософова, середня зарплата в 39 тисяч рублів відповідає реальності. За її словами, зарплата у працівників дитячих садів складається з двох категорій. Перша - це оклад, він в свою чергу залежить від освіти, стажу та категорії (першої або вищої). Друга частина - бальна система.

«У кожному дитячому садку своя ціна балів, раз в півроку вихователь заповнює таблицю, в якій вказує свою активність, участь в конкурсах, публікації, після чого старший вихователь вирішує, яку кількість балів вихователь заробив», - пояснила Філософова.

За такою схемою, близько 5 тисяч на місяць можна отримувати додатково до окладу, якщо громадська діяльність ведеться не надто активно. За максимальну залученість в спортивні та культурно-масові заходи вихователь може отримати близько 20 тисяч рублів щомісяця. Сама Філософова має вищу категорію, вищу освіту та стаж більше 10 років.

- Мій оклад - 30 тисяч рублів, і ще я отримую додатково за кількість балів. У моєї колеги, яка щойно закінчила університет, оклад - 22 тисячі рублів, у дівчини, яка ще вчиться, - 18 тисяч рублів.

У дитячому садку № 35 Колпинского району «Фонтанці» повідомили, що зарплата вихователів, крім іншого, безпосередньо залежить від середньої, затвердженої по місту. «Виходячи з кількості педагогів, середньої зарплати та інших критеріїв формується фонд ефективності, кожен раз він різний. З нього вже розподіляються бали вихователям », - повідомила завідувачка Наталя Родіонова.

Якщо подивитися на оголошення про найм, можна побачити, що вихователям пропонується зарплата від 16 тисяч рублів. Як пояснили в дитячому садку №27 Колпинского району, в даному випадку йдеться про базову окладі по тарифікації без урахування премій за ефективність.

Варто зауважити, що бальна система діє не тільки для нарахування заробітної плати педагогів дошкільної освіти, методом користуються і в охороні здоров'я, і ​​в шкільній освіті. «Насправді, проблема системи в тому, що вона необ'єктивна. Мені, наприклад, платять 32 тисячі рублів, з них 30 - ставка вчителя вищої категорії зі стажем 10 років, і 2 тисячі - це бали », - розповідає вчителька з Петроградського району, що побажала залишитися анонімною.

Вона зазначає, що у неї конфлікт з директором школи, через що балів їй кожен раз дістається найменше. «Кожна школа сама встановлює цю систему і визначає комісію, що оцінює нарахування. Найдивніше - це критерії, за які нараховують бали. Наприклад, вчителю платять за успішність його учнів - чим більше п'ятірок, тим більше зарплата. А за ЄДІ з цього року перестали платити - це не відповідає закону про персональні дані, ми не повинні знати, чий учень як написав іспит, ця інформація анонімна », - додає фахівець.

Учитель з 216-ї школи Максим Іванцов на відміну від попереднього співрозмовника «Фонтанки» отримує майже в два рази більше: «У мене оклад дорівнює 25 тисячам, і за бальною системою мені нараховують ще стільки ж». За його словами, зараз в сфері освіти обговорюється зниження надтарифная фонду, з якого нараховують преміальну бальну частина. «Спочатку говорили про зниження на 30% в січні і можливе скасування в квітні, проте документа такого я поки не бачив», - зазначає він.

У 56-ї міської гімназії зарплата вчителів ще вище - завдяки високим званням. Як розповідають в школі, майже кожен вчитель має нагороду «За гуманізацію школи» або знак «Заслужений вчитель», тому заробітні плати досягають у багатьох випадках більше 60 тисяч рублів, а більше всіх отримує викладач англійської мови - майже 70 тисяч рублів.

Як каже голова територіального об'єднання профспілки працівників охорони здоров'я «Дія» Максим Кузьмін, в цьому році велика частина установ перейшла на бальну систему. На його думку, це ефективніше, адже раніше головні лікарі могли розподіляти самостійно гроші між працівниками.

«Якось нам принесли документ, згідно з яким головний лікар виписав собі премію в 400 тисяч рублів перед відпусткою», - наводить приклад профспілковий лідер. Тепер же, коли система змінилася, з'явилася інша проблема.

«Справа в тому, що Надтарифная фонд виділяється установі не тільки для зарплат, просто раніше його витрачали тільки для цих цілей. Є ймовірність, що через збільшення вартості ліків частина фонду буде йти на компенсацію різниці, а значить в 2015 році заробітна плата лікарів може зменшитися », - каже він.

Сам Кузьмін працює лікарем в одній з лікарень і отримує 35 тисяч рублів, за його словами, ця цифра майже не змінилася з 2013 року. При цьому він відзначає, що зарплата і лікарів, і медсестер відповідає даним Смольного. «Базовий оклад лікарів - від 18 до 34 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, існують ще різні премії і надбавка за балами», - наводить дані Кузьмін.

Опитаний «Фонтанка» лікар-інфекціоніст поліклініки в Василеостровськом районі отримує 32 тисячі рублів за 1 ставку, його зарплата формується з окладу в 27 тисяч рублів і надбавки в 5 тисяч рублів. А лікар невідкладної допомоги при поліклініці за 1 ставку отримує 39-46 тисяч рублів.

«Фонтанка» також провела опитування «ВКонтакте», попросивши відповісти тільки вчителів, лікарів і вихователів про свою зарплату. Так, 62% назвалися педагогами дошкільної освіти заявили про те, що отримують до 30 тисяч рублів, 16,9% - від 30 до 40 тисяч, 20,6% відгукнулися заробляє понад 40 тисяч рублів (в цьому опитуванні взяли участь 242 людини). До 30 тисяч мають щомісяця 58,4% стверджують, що вони вчителі, від 30 до 40 тисяч - 16,5% осіб, понад 40 тисяч рублів - 25% опитаних (284 осіб відповіли на питання). Серед назвалися лікарями також велика частина отримує менше 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (50,5% відповіли), від 30 до 40 тисяч - 22,5% осіб, понад 40 тисяч приносить в сімейний бюджет 26,8% осіб (всього опитано 279 осіб).

Варто додати, що в кінці минулого року в федеральному бюджеті на 2015 рік Міністерство фінансів скоротило обсяг дотацій на зарплати бюджетників. Як повідомляли ЗМІ, раніше регіони писали заявки на додаткові кошти для оплати праці бюджетникам, проте в цьому році відомство не виділила грошей на забезпечення зростання зарплат по указам, залишивши тільки кошти для щорічної індексації по інфляції - 5,5%.

Ксенія Клочкова,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online