Купівля квартири в кредит, по іпотеці або в розстрочку

  1. Іпотечне кредитування
  2. Розстрочка від забудовника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Придбати квартиру можна сплативши всю суму відразу Придбати квартиру можна сплативши всю суму відразу. Але одиниці українців можуть дозволити собі таку покупку, тому непоганою альтернативою для тисяч бажаючих став іпотечний кредит від фінансових установ і розстрочка від компанії-забудовника. Складно сказати, що є менш ризикованим і більш вигідним - зате обидва варіанти дають можливість обзавестися власним житлом. Що ж таке іпотека і розстрочка давайте розберемо докладно.

Іпотечне кредитування

Багато фінустанов надають кредити під заставу нерухомості, звані іпотекою. Вона характеризується великим терміном виплати (до 30 років) і невеликими щомісячними платежами. Як правило, початковий внесок становить 10-30% від вартості житла, що купується при середній відсотковій ставці 16-24% річних в гривні.

Оформляючи іпотеку в банку, покупець може взяти кредит на покупку квартири, як в новобудові, так і на вторинному ринку, а також для приватного будівництва. Дана схема придбання нерухомості досить чітко врегульована законодавством України.

Це, мабуть, все привабливі моменти - є ще зворотна сторона медалі. При оформленні іпотечного кредиту буде потрібно чимала сума на додаткові витрати (комісія банку, страхування нерухомості і т.д.). У разі затримки платежу доведеться заплатити пеню і значний штраф, а прі не виплаті позики Вас безжально залишать і без заставного майна, і без вже вкладених грошей.

Купівля квартири по іпотеці підійде Вам, якщо Ви маєте стабільний високий дохід (платіж по кредиту становить приблизно 30% від заробітної плати) і впевнені, що і далі змін в бюджеті і робочому місці не буде.

Для того щоб подавати фінансистам заявку на покупку квартири в кредит, крім бажання обзавестися власним житлом і постійної високооплачуваної роботи, Вам слід відповідати ще іншим вимогам банку до позичальника. Перш за все, Ви повинні бути повнолітнім громадянином України або мати діючу реєстрацію і дозвіл на працевлаштування. Вік на момент повної виплати не повинен перевищувати 55 років для жінок, і 60 років для чоловіків.

Є ще один негласний нюанс - банки рідко кредитують будівництво і новобудови. Найбільша кількість кредитів видається на вторинне житло. Тільки якщо всі з беруть участь в іпотечному процесі сторони будуть на 100% впевнені в закінченні будівництва, Ви маєте шанс отримати грошові кошти в борг.

Розстрочка від забудовника

Під розстрочкою мається на увазі покупка нерухомості з можливістю оплати частинами за кілька місяців або років певними періодами. Подібні угоди укладаються з власником квартири (як правило, забудовником), до договору купівлі-продажу прикріплюється окремий договір про відстрочений платежі. Після того, як покупцем буде виплачена вся сума, продавець ставить свій підпис про продаж нерухомого майна.

Варто відразу врахувати, що розстрочка на покупку квартири найбільш підійде людям з високим стабільним доходом, які вкладають гроші в нерухомість для збереження або планують придбати нове житло для власних потреб.

На сьогодні подібний спосіб придбати квартири в новобудовах Києва [1] та інших містах України - найбільш популярний і вигідний. Найдорожча програма розстрочки від забудовника обійдеться покупцеві набагато дешевше, ніж покупка квартири в кредит по самим лояльним умовам банківської іпотеки. Практика показує, за підсумками розстрочки за 2 роки покупець переплачує менше 10% вартості житла, тоді як переплата по іпотеці буде мінімум дві початкових ціни на квартиру.

У порівнянні з іпотекою привертає і простота оформлення. Не потрібно довідок про доходи, поручителів, страховок і оплати комісій. Досить паспорта, ідентифікаційного коду та нотаріально завіреної згоди чоловіка (дружини). Будується квартира, за яку при підписанні договору покупець виплачує початковий внесок, є заставним майном. Плюс до всього при затримках щомісячних платежів по розстрочці забудовники рідше, ніж банки застосовують штрафні санкції, адже для продавця найголовніше - швидке отримання коштів за надану житлову площу.

Як правило, покупка квартири в розстрочку починається з внесення початкового внеску - 30-80% від його ринкової вартості, хоча зустрічаються варіанти і без нього. А ось без відсотків можна взяти житло на період поки будується і вводиться в експлуатацію будинок (1-1,5 року), за великим рахунком така схема розрахована на покупців, яким не вистачає мізерної суми для здійснення покупки. Розстрочка на термін більше 2 років (максимум 10) пропонується з річною ставкою до 15%, знижується поряд з тривалістю виплат.

Але! в реальності все виглядає не настільки барвисто. Вам в будь-якому випадку доведеться платити відсотки за користування тимчасовим кредитом. Вартість метрів в квартирах від забудовника завищена спочатку і прив'язана до офіційного курсу НБУ гривні до долара. До того ж часто об'єктом розстрочки є недобудоване житло - Ви не зможете вселитися в нього, і практично не захищені від імовірності банкрутства забудовника і заморожування будівництва. На довершення - поняття «розстрочка» погано врегульовано законами країни і всі питання, пов'язані з подібним способом купівлі житла рекомендується вирішувати тільки за допомогою досвідчених юристів.

***

Який би варіант придбання житла Ви не обрали - купити квартиру в розстрочку у забудовника або оформити іпотечний кредит в банку, Ви повинні розуміти, що йдете на певний ризик. Лише ретельно зваживши всі «за» і «проти», а також накопичивши пристойну суму для першого внеску, є сенс звертатися за позикою.

Більш того, самостійно буде занадто довго і важко домовлятися з банкірами, а у випадку з забудовниками - висока ймовірність стати жертвою чергової будівельної афери. Скориставшись послугами юриста з нерухомості, Ви не тільки зможете підібрати найбільш оптимальні умови іпотеки або розстрочки, але і зумієте виявити всі «підводні камені» угоди купівлі-продажу, знизити до мінімуму хоча б «паперові» ризики, або цілком можливо - знайти іншу альтернативу придбання власного житла.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online