Квартирне питання в Іркутську: купуємо дешевше, краще, швидше

  1. Мікрорайон «Союз» Фото з сайту Fotostroyek Одна з наймасштабніших будівництв на лівому березі Іркутська...
  2. Мікрорайон «Березовий» в Ново-Леніно
  3. ЖК «Веста» в Ново-Леніно
  4. ЖК «Глазковська»
  5. ЖК «Нижня Лісіха -3»
  6. ЖК «Новий»
  7. Поради від WEACOM.RU

Мікрорайон «Союз»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото з сайту Fotostroyek

Одна з наймасштабніших будівництв на лівому березі Іркутська за останні кілька років. Зусилля чотирьох великих будівельних компаній (ФСК «Нове місто», «Сібавіастрой», «ГрандСтрой» і ФСК «Домстрой»), висотки на місці колишнього пустиря, школа, дитячий сад і обіцянки перетворити це місце в рай на землі - ось він, мікрорайон "Спілка".

За проектом в мікрорайон увійдуть 27 житлових будинків (кількість поверхів - від 10 до 17) і 10 адміністративних, а також школа на 600 місць, дитячий садок на 200 місць.

Будинки побудували з моноліту, який комбінується не тільки з утеплювачем, але і зі спеціальним матеріалом для звукоізоляції.

Планування найрізноманітніші: від крихітних студій до трикімнатних апартаментів майже в цілий поверх. А ще - криті парковки, різні магазини на території комплексу, дитячі майданчики, скалодром, парки, сквери, клумби та навіть фонтан. І все це на пильно охороняється, закритій на ворота з магнітними замками.

Однак мешканці «Союзу» скаржаться на те, що магнітні замки працюють далеко не на всіх під'їздах, періодично заїдають і дорогі ліфти, які встановили в багатоповерхівках. До того ж, дуже багато скарг надходить і на розхваленого звукоізоляцію.

Але головний недолік «Союзу» - це високі ціни на нові квартири. Коли мікрорайон тільки почав будуватися, городянам обіцяли ціни від 48 тисяч рублів за квадрат, але на ділі забудовники продавали квартири за ціною в середньому 50-56 тисяч за квадрат.

Зараз у забудовників квартир майже не залишилося - є кілька у «Сібавіастроя» і «Гарндстроя», але більшість вже давно розкуплені. В агентствах нерухомості «союзну» студію в 25 квадратів можна купити за 1 мільйон 550 тисяч рублів, трикімнатну в 90 квадратів за 4-5 мільйонів.

Мікрорайон «Березовий» в Свердловському районі

Будинків тут вже більше 200, зараз активно ведеться будівництво 10-й і 11-й черг. Терміни здачі - 4-й квартал 2015 року та 1-й квартал 2016 року, від 6 до 11 місяців піде на передачу документів пайовикам.

Будуються п'ятиповерхівки, облицьовані цеглою, з газобетону. Здається житло тут в чорновий обробці. У квартирах дуже великі лоджії, фундаменти будинків високі, внизу розташовуються гаражі і магазини.

Перевага - швидкі темпи розвитку інфраструктури. У мікрорайоні вже є маса супермаркетів і магазинів, приватних дитячих садів, через півроку готують до здачі муніципальний сад, виділена ділянка під школу.

У мікрорайоні вже є маса супермаркетів і магазинів, приватних дитячих садів, через півроку готують до здачі муніципальний сад, виділена ділянка під школу

Найбільше мешканці «Берізки» лають «Норд Вест» за дві речі: за хаотичну забудову на горбистій місцевості - то вдома на узвишші, то в глибокій низині, через це вийшли круті обриви, вузькі дороги, маленькі тротуари. Друга претензія - це абсолютна чутність.

Проте у забудовника квартир в продажу вже не залишилося. Причина проста: на житло економ-класу і цінник відповідний.

Найбільш ходові «розміри» - це студії по 28 квадратів, однокімнатні - 39 квадратів, однокімнатні по 44, 46 і 50 квадратних метрів.

Є і «двушки» по 47 і 58 квадратів - вони навіть бувають з двома санвузлами і двома лоджіями.

Ціни на сьогодні варіюються від 31 до 34 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за квадрат. Студія в готовому будинку обійдеться в середньому в 1 мільйон 200 тисяч, в споруджуваному - в 980 тисяч рублів.

Мікрорайон «Березовий» в Ново-Леніно

Фото сайту ФСК «Домстрой»

8-й мікрорайон в Ново-Леніно від забудовника ФСК «Домстрой» схожий на «Березовий» в Свердловському практично як рідний брат - все ті ж облицьовані цеглою невисокі будиночки з великими панорамними балконами.

Будинки трьох- і чотириповерхові - так зване малоповерхове будівництво. Проте в другій черзі, яка готується до здачі, є і дев'ятиповерховий будинок. Матеріал - моноліт і спеціальний утеплювач.

У рекламі забудовник основний акцент робить на екологічність житла - мовляв, в тихому районі поруч з лісом. Радує і той факт, що житло здають вже з початкової, напівчистової обробкою - не просто з вікнами і стяжкою на підлозі, але і з оштукатуреними стінами.

Фото сайту ФСК «Домстрой»

Проте багато жителів «Березового» скаржаться на те, що мікрорайон мало обжитий і інфраструктура не дуже розвинена. Крім того, надходять скарги і на не дуже якісні склопакети. Та й тотальної екологічності не вийшло - поруч занадто багато великих доріг. А ось обробкою і плануванням в більшості випадків народ задоволений.

В кінці березня або в квітні буде здача 2-ї черги. Є однокімнатні квартири площею від 39, 9 до 48,79 квадратів, є двокімнатні розміром від 65 до 72 квадратів, «троячки» - від 71 квадрата.

Вартість квадратного метра варіюється в межах від 37 до 38 тисяч за квадратний метр. Сьогодні забудовник продає найменші однокімнатні квартири на 1 поверсі за 1 мільйон 390 або 1 мільйон 400 тисяч рублів, залежно від блок-секцій. Найбільша трикімнатна квартира обійдеться в 4 мільйони 499 тисяч рублів.

ЖК «Веста» в Ново-Леніно

Фото з сайту Fotostroyek

Житловий комплекс в мікрорайоні Ново-Леніно зі складною долею - ще років 6 тому чотири дев'ятиповерхових блок-секції з моноліту почала будувати компанія «ІркутскСтройІнвест», але після завершення будівництва комісія Стройнадзора довгий час не давала дозволу на введення декількох блок-секцій в експлуатацію.

Пайовики готувалися до судів, але недавно об'єкт перекупила компанія «Норд-Вест» і завершила будівництво. Четверту блок-секцію ввели в рідкісний день - 29 лютого цього року.

У рекламі перший забудовник обіцяв поєднання якісних матеріалів і сучасних технологій будівництва, плюс - бюджетну сантехніку і лічильники.

За розповідями пайовиків, все виявилося аж надто бюджетним - кволі стіни, відсутність обіцяної сантехніки, дверей. Проте, квартири виставлені на продаж.

У забудовника можна придбати однокімнатні квартири площею від 39, 03 до 40, 16 квадратів. Варто найдешевший варіант близько 1 мільйона 400 тисяч рублів.

ЖК «Глазковська»

Фото з сайту Fotostroyek

Висотка, вибудувана компанією «БайкалСтройІнвест» в районі кінотеатру «Чайка», виконана з цегли на каркасах з моноліту. Цього року забудовник повинен вводити в експлуатацію 3-ю і 4-ю блок-секції будинку.

Квартири здаються з первинної обробкою - стелі ошпатлевани і стіни оштукатурені. Але найголовніше гідність будинку, на думку забудовника, - це його місце розташування, в «просякнутому історією» передмісті «Глазкова», яке знаходиться поруч з транспортними розв'язками, залізничним вокзалом, але все ж на видаленні від міської суєти.

Основна претензія до забудовника у пайовиків - це затягування термінів здачі.

Фото з сайту «БайкалСтройІнвест»

Сьогодні у забудовника в продажу є квартири у всіх чотирьох блок-секціях. Перша з них була здана в експлуатацію ще в 2013 році, але і там залишилися нерозпроданими трикімнатні квартири. В останніх - третьої і четвертої блок-секціях - є не тільки трикімнатні, але і «одинички» з «двушки».

Найменша в 39 квадратів обійдеться в 2 мільйони 300 тисяч рублів, найбільша трійка в 94 квадратних метра коштує 4 мільйони 250 тисяч рублів.

ЖК «Нижня Лісіха -3»

Фото з сайту «ВостСібСтрой»

Третя частина житлового масиву «Нижня Лісіха» від забудовника «ВостСібСтрой» включає в себе п'ять блок-секцій.

Компанія пообіцяла абсолютно новий формат організації забудови, в якому крім комфортабельних будинків є зручні дороги, парковки, магазини, ресторани і кафе - все в крокової доступності. Все це повинно зробити житловий масив «візитною карткою міста».

Стіни будинків виконані із залізобетону, на підлогах - керамзітова прошарок. Крім того, стелі заввишки 2,8 метра, хороша звуко- і теплоізоляція. А ще в основні плюси забудовник записав «порівняно недорогу вартість квартир, орієнтовану на середній клас».

Фото з сайту Fotostroyek

Але, як виявилося, про фінансові можливості середнього класу в «ВостСібСтрое» мають сильно райдужні уявлення, тому що зараз компанія продає квартири вартістю в 50 тисяч 900 рублів за квадрат.

Найменша квартира в 43 квадратних метра коштує близько 2 мільйонів 200 тисяч рублів. Трикімнатна площею в 82 квадрата коштує близько 4 мільйонів.

Крім цього мешканці, вже оглянули квартири, скаржаться на незручну планування, неправильно встановлені двері, на гори будівельного сміття, які ніхто не прибирає. Також водиться за цим забудовником і такий «грішок» як затягування термінів будівництва.

ЖК «Новий»

Фото з сайту ФСК «Нове місто»

Ще один величезний житловий масив, який будується і вводиться в експлуатацію частинами. На цей раз від «Асоціації забудовників Іркутська», ФСК «Нове місто» і «Сібавіастроя». Розташовується на вулицях Далекосхідної, Звєрєва, красноказачьіх.

Будівництво тут не припиняється, нові блок-секції зводяться регулярно, частина з них здана в експлуатацію в кінці 2015 року, ще частина обіцяють здати до кінця цього року.

«Місто в місті» - таким принципом керувався забудовник при зведенні всіх ЖК.

Основні плюси - це крокова доступність зупинок автотранспорту, магазинів, соціальних установ. Сучасні матеріали, покращене планування, просторі лоджії, екологічно чисті матеріали, відмінна теплоізоляція.

Крім того, будівельники обіцяли облаштування прибудинкової території і запроектували відразу два види парковок - підземні і всередині дворів.

Фото з сайту Fotostroyek

Але багато мешканців вже заселених будинків розповідають: щоб отримати обіцяне благоустрій, за представниками забудовника довелося побігати.

Ще є проблеми з вивезенням сміття. А ось у жителів будинків по вулиці Далекосхідної взагалі «веселе» життя: при вітряну погоду в квартирах стоїть дикий шум - не рятують ні якісні матеріали, що не розхвалена звукоізоляція.

Але найбільше иркутян лякають ціни на квартири в цьому «місті-казці» - від 52 тисяч рублів за квадрат. Виходить, що найменша квартира розміром в 44 квадрата коштує близько 2,5 мільйона рублів. Ціна трикімнатної квартири в 91 квадратний метр - близько 5 мільйонів.

Поради від WEACOM.RU

В останні роки в Іркутську з'явилася маса нових забудовників, хтось із них робить основний упор на житло економ-класу, хтось, навпаки, пропонує елітні квартири.

Поки найдешевший варіант - це Березовий в Свердловському районі. Найдорожче квартири - в ЖК «Новий» від «Нового міста» і в мікрорайоні «Союз». Все залежить, по-перше, від району і розташування нового будинку, а по-друге, від якості використовуваних будівельних матеріалів.

Іноді забудовник може пообіцяти золоті гори, а потім затягувати терміни здачі вашої довгоочікуваної квартири, посилаючись на безліч різних причин.

Варто звернути увагу, що в деяких випадках в договорі пайової участі, крім термінів здачі будинку в експлуатацію, прописують ще і додатковий час «на передачу документів» пайовикам. Щоб не поповнити ряди ошуканих пайовиків, потрібно ретельно прочитати всі умови договору цесії. І пам'ятайте: ви маєте право не підписувати акт прийому-передачі до того моменту, поки забудовник не виконає всі свої обіцянки. У випадку найменших порушень - можна сміливо йти до суду.

Вибрати квартиру і забудовника, якому ви довірите її будівництво, непросто, проте в нелегкі кризові часи нерухомість - найкраще вкладення коштів.

Надія гусевского, WEACOM.RU

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online