Їм зносу немає

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Місто вже майже 20 років намагається позбутися застарілих хрущовок

Столична влада в черговий раз продовжили терміни завершення програми знесення п'ятиповерхівок першого періоду індустріального домобудівництва. За новими розрахунками, останній будинок знесуть в 2018 році. Якщо ж і ці плани виконати не вдасться, то боротьба зі спадщиною Микити Хрущова триватиме вдвічі довше, ніж передбачалося в 1999 році, - 20 років замість 10.
Першу п'ятиповерхівку 2017 року Москві знесли практично відразу після свят: під ківш екскаватора відправився будинок серії К-7 в районі Південне Медведково на північному сході столиці. Таким чином, для повного завершення програми знесення старого і застарілого житла першого періоду індустріального домобудівництва залишилося демонтувати 78 житлових корпусів. Сергій Собянін, який минулого тижня відвідав один з найбільш великих кварталів, відданих під реконструкцію ще в 1999 році, вважає, що з цим завданням влади впораються за два роки.
В даний час знесення повністю закінчений в п'яти міських округах - в Центральному, Південному, Зеленоградском, Південно-Східному та Північному. З тисяча сімсот двадцять дві будинків загальною площею 6,3 млн кв. метрів, які увійшли до постанови уряду Москви № 608 від 6 липня 1999 року, ліквідовано 1644 п'ятиповерхівки загальною площею близько 6 млн кв. метрів. Остаточний обсяг зносу складає трохи більше 300 тис. Кв. метрів, які нерівномірно розподілені за рештою п'яти округах: найменше п'ятиповерхівок в ВАО - всього два будинки, слідом йдуть СЗАТ і ЮЗАО - по шість будинків. Найскладніше ситуація в СВАО і ЗАТ, де залишається демонтувати 24 і 40 хрущовок відповідно. «Ми закінчуємо програму знесення п'ятиповерхівок, яка тривала майже 20 років. Більшість мешканців старих будинків вже переселено. Залишилися лічені десятки будівель, які розберуть в 2017-2018 роках », - заявив Сергій Собянін під час відвідування району Проспект Вернадського. Мер нагадав, що спочатку програма створювалася як «переважно інвестиційна» - основний тягар з будівництва нових будинків і організації «хвильового» переселення мали взяти на себе приватні забудовники. Однак поступово частка участі міста росла - інвестори відмовлялися від економічно непривабливих проектів, крім того, з'явилися законодавчі обмеження, що не дозволяють мерії передавати їм під забудову нові ділянки на безконкурсній основі. У підсумку з тисячу шістсот сорок чотири п'ятиповерхівок за рахунок коштів бюджету були демонтовані 990 будинків, в рамках реалізації інвестиційних контрактів - 654.
Наприклад, в кварталах 32-33 та 34-35 Проспекту Вернадського, які відвідав Собянін, був передбачено знесення 73 п'ятиповерхівок, 66 з яких на цей момент вже знесені. У 1999-2007 роках будівництвом на їх місці нових будинків займалися інвестори - їх силами були побудовані 36 будинків загальною площею 340 тис. Кв. метрів. Потім через фінансові проблеми і юридичних труднощів програма забуксувала, а в 2011 році зобов'язання за контрактом взяв на себе місто. За п'ять років за рахунок коштів бюджету в кварталах 32-33 та 34-35 були побудовані ще 15 нових будинків загальною площею майже 200 тис. Кв. метрів. Зараз ведеться будівництво останніх шести новобудов, планується, що вони будуть здані в експлуатацію в 2017 році. У процесі реконструкції обсяг забудови в районі Проспект Вернадського виріс в три рази: сумарна площа всіх п'ятиповерхівок трохи перевищувала 200 тис. Кв. метрів, тоді як на їх місці буде побудовано близько 600 тис. кв. метрів нового житла. Крім того, в Адресну інвестиційну програму Москви включені будівництво нової школи на 350 місць, перекладка магістральних інженерних мереж і будівництво внутрішньоквартальних доріг.
У департаменті будівництва уточнюють, що аналогічні проекти реалізуються у всіх кварталах, де ведеться реконструкція п'ятиповерхового фонду. Для переселенців зводяться житлові будинки висотою 17 і більше поверхів, що відповідають сучасним вимогам. За останні п'ять років за програмою переселення жителів будинків, що зносяться п'ятиповерхівок було побудовано майже 2 млн кв. метрів житла - це 110 житлових будинків на 23 112 упорядкованих квартир, які здаються з повноцінною обробкою.
Всього за час дії програми житлові умови, за словами Сергія Собяніна, змогли поліпшити 162 тис. Московських родин: «Вони отримали нормальні квартири замість морально і фізично застарілих квартир в п'ятиповерхівках».
Спочатку програму переселення передбачалося завершити до 2010 року - саме цей термін був прописаний в назві постанови № 608 «Про завдання комплексної реконструкції районів п'ятиповерхової забудови першого періоду індустріального домобудівництва до 2010 року». Однак і колишньої адміністрації, і нинішньої довелося неодноразово коригувати свої плани. У 2011 році в столиці знесли всього 31 п'ятиповерхівку, в 2012-му - 35. У початку 2013-го в списку на знесення значилися 82 будинки зносяться серій. Однак розібрали в результаті 66. У 2014-му історія повторилася: у плані стояли 147 хрущовок, а за фактом знесли 65. У 2015 році з 132 знесли 77.
На початку минулого року обсяг залишкового знесення становив 129 будинків, з яких 98 планувалося демонтувати до кінця грудня. Зараз очевидно, що і це завдання залишилося недовиконаним. Знесли в результаті всього 50 корпусів - трохи більше половини плану. З решти на сьогоднішній день п'ятиповерхівок (нагадаємо, що їх після демонтажу однієї будівлі в Південному Медведкова залишилося 78) 49 повинні бути переселені за рахунок столичного бюджету, а 29 - за рахунок інвесторів. До міста питань немає: за два роки зі своєю частиною програми влади однозначно впораються, хоча і тут можливі проблеми. «З'являється дві-три сім'ї, які не хочуть переїжджати, - розповідає про традиційні труднощі глава департаменту містобудівної політики Сергій Льовкін. - Виходить, переїхали 80 сімей, залишилися дві-три, з якими ми спочатку намагаємося домовитися, потім починаємо судитися - і на це йде півроку мінімум. На цей час зміщується можливість знести п'яти-
поверхівку і на її місці побудувати наступний будинок. Таким чином, квартал, який ми збудували б в програмі за 7 років, зупиняється по одному будинку на півроку, за другим дому ще на півроку і так далі ». Чиновники вважають, що оскільки російське законодавство не передбачає примусового виселення, проблема повинна вирішуватися виходячи їх принципів демократії: якщо 2/3 жителів згодні на переїзд, то і інші йдуть за ними. Виконання інвестиційної частини програми менш передбачувано, бо пов'язано не стільки з настроєм жителів, скільки з можливостями самого інвестора. А вони, з одного боку, обмежені відсутністю зовнішнього фінансування, а з іншого - стагнацією на ринку нерухомості. Обсяги продажів помітно впали, а саме комерційні покупці в кінцевому рахунку спонсорують будівництво «стартових» будинків для переселенців.
Тож не дивно, що деякі жителі п'ятиповерхівок втрачають терпіння. Виставляючи свої квартири на продаж, вони розраховують вирішити житлові проблеми вже сьогодні, не покладаючись на обіцянки чиновників і девелоперів. У базах даних можна виявити близько двох десятків лотів, велика частина з яких розташована в «відстає» Західному адміністративному окрузі, ще кілька - в Південно-Західному і Північно-Східному. Раніше такі об'єкти користувалися шаленою популярністю, оскільки покупка квартири в п'ятиповерхівці під знос була чи не єдиною можливістю стати власником новобудови в одному з обжитих районів Москви. Сьогодні ціни на таке житло як і раніше кусаються, але сама картина повністю змінилася. Зіставивши цінник на вторинному і первинному ринках, легко виявити, що п'яти-
поверхівки сильно переоцінені - житло в сусідній новобудові можна придбати помітно дешевше. Наприклад, в районі Філі-Давидково (ЗАТ) за хрущовку площею 46 кв. метрів просять близько 12 млн руб. Тоді як в споруджуваному неподалік житловому комплексі «Філі Град» квартира порівнянної площі (44,8 кв. Метра) обійдеться в 9,6 млн рублів. Тобто майже на чверть дешевше. Однак є важлива деталь: в новобудові мова йде про «однушки». А при знесенні п'яти-
поверхівки власник за законом повинен отримати нову квартиру з такою ж кількістю кімнат - тобто «двушку». Тим часом навіть в будинках типових серій площа двокімнатних квартир зараз стартує від 50 кв. метрів.
Все це говорить про те, що сенс вкладатися в хрущовки, незважаючи на їх завищену вартість, по--
як і раніше є. А значить, втомлені сидіти на валізах жителі мають шанси справити новосілля раніше, ніж програма переселення відсвяткує своє 20-річчя.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online