Друга дитина в сім'ї: як пережити зміни

  1. Говоріть дитині про те, що народиться маленький
  2. Привчайте дитину до самостійності
  3. Залучайте до догляду за малюком
  4. Приділяйте час старшому
  5. Не забувайте про тата

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Народження ще одного малюка рідко стає таким же стресом і випробуванням для сім'ї, як поява первістка. Проте, це для всіх новий, незвіданий досвід, а для старшенького - кардинальна зміна вже звичної картини світу. Не важливо, чи заплановано поповнення або новина про другу вагітність стала сюрпризом, перебудуватися доведеться всім, і мамі і татові і дитині. Народження ще одного малюка рідко стає таким же стресом і випробуванням для сім'ї, як поява первістка

GettyImages / Global Images Ukraine

Наскільки швидко і безболісно пройде період адаптації до нових реалій, багато в чому залежить від віку старшої дитини і від грамотної поведінки дорослих, в першу чергу, зрозуміло, від мами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати старшу дитину до народження молодшого. Поради психолога

Говоріть дитині про те, що народиться маленький

Чим раніше ви почнете говорити з малюком про те, що у мами буде ще одна дитина, тим більше буде у нього часу, щоб усвідомити неминучі зміни. Про те, як готувати старшого до появи братика чи сестрички, написано чимало, важливо одне - розмовляти з спокійно, постаратися зробити новина максимально природною і додавати інформацію поступово, давши можливість її усвідомити. Якщо первістку вже більше 3 років, в його голівці будуть зароджуватися питання, а в сердечку побоювання - чи не стане мама його любити менше, коли з'явиться маленький. До речі, наскільки б делікатно і коректно ви не переконували його в зворотному, переживання повернутися знову, коли маленький буде вдома - в більшості випадків, ситуація виявиться не такою, як малювала до того дитячу уяву.

Психологи радять, розмовляючи з малюком будь-якого віку про його майбутньому сиблингами, не переборщіть з проявом радості з цього приводу. Ваша підвищена емоційність може призвести зворотний ефект - дитина вирішить, що ви вже любите майбутнього малюка більше.

Legion-Media

Привчайте дитину до самостійності

З двома дітками часу у вас залишиться значно менше, особливо в перші півроку його життя. Тому за час вашої вагітності постарайтеся привчити дитину якомога більше дій здійснювати самостійно. Одягатися, ходити на горщик, самостійно їсти і багато іншого, з чим ви не поспішали, поки малюк був один. Але при цьому не варто прив'язувати навчання до народження малюка - нехай його поява викликає позитивні асоціації, але без ейфорії.

До речі, будьте готові до того, що з появою ще одну дитину у старшого може проявитися регрес - наприклад, дитина, який вже без проблем проситься на горщик, раптом знову почне писати в штанці. Це природний процес - так підсвідомість опирається «повалення з трону», як називають психологи положення єдиної дитини. Ні в якому разі не лайте і не соромте малюка, проявіть терпіння і незабаром все відновиться.

Залучайте до догляду за малюком

Звичайно, мова не йде про погодка , Це взагалі окрема тема і тут без допомоги чоловіка або бабусі не обійтися. Але якщо дитина постарше, дозвольте йому допомогти вам в догляді за малюком - наприклад, візьміть з собою, коли купаєте дитину, попросіть принести рушник, пелюшечку, викинути використану серветку. Можливо, спочатку це кілька утруднить догляд за маленьким, але дуже скоро ви побачите, що ваш первісток може бути самим справжнім помічником, а він перейметься спільним доглядом і турботою про безпорадному маленькому.

Можливо, спочатку це кілька утруднить догляд за маленьким, але дуже скоро ви побачите, що ваш первісток може бути самим справжнім помічником, а він перейметься спільним доглядом і турботою про безпорадному маленькому

Burda Media

Приділяйте час старшому

Звичайно, перші місяці життя немовляти вимагають від мами максимум уваги, проте, старший теж в ньому дуже потребує. Прекрасно, якщо у вас є помічники, готові хоч раз в день погуляти з коляскою, це час присвятіть старшому, нехай він відчує, що мама все ще його мама і як і раніше любить його. Непоганий варіант і спільні прогулянки - можна під контролем дати дитині повезти коляску з маленьким, дати завдання, поспостерігати, щоб він не розкрився або не заплакав. Досвідчені мами говорять - чим більше часу старший проводить з молодшим, тим швидше він вчиться співіснування, перестає сприймати малюка як конкурента і раніше з'являться ніжні почуття.

Але переживаючи за почуття первістка, намагайтеся не перегнути палицю, малюк повинен звикати до того, що тепер ви ділите увагу на двох. І не варто очікувати, що братська любов виникне відразу - швидше за все, родинні та ніжні почуття з'являться пізніше, а коли, залежить від вашої поведінки і віку старшої дитини.

Legion-Media

Не забувайте про тата

Батькове відношення для старшої дитини так само дуже значимо, причому, чим старше дитина, тим важливіше його увагу. І хоча зв'язок між батьком і дитиною будується за іншими законами, вона не менш важлива, ніж мамина любов. При цьому, чоловіче сприйняття значно відрізняється від жіночого - якщо ви переживали, що з народженням другої будете змушені обділити увагою і любов'ю первістка, я, наприклад, навіть плакала з цього приводу, то у тата такого практично не буває. Чоловіки, як правило, більш практичні і вважають за краще діяти за обставинами. Тому, дуже непогано буде час від часу залишати старшого з татом, нехай проведуть час разом, як раніше - це піде на користь обом.

Зрозуміло, зміниться побут, буде потрібно трохи більше допомоги, від якої не варто відмовлятися, залишиться ще менше вільного часу, але до всього цього ви обов'язково пристосуєтеся, головне, не квапте події. А нагородою будуть прекрасні відносини між дітьми і вдвічі більше любові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Дитяча кімната для двох дівчаток: 10 ідей красивого інтер'єру
Чим більше, тим краще: 7 самих багатодітних знаменитостей

Думка редакції може не збігатися з думкою автора статті.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online